Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat luni dimineață că soluția amnistiei și grațierii reprezintă, la acest moment, ultima soluție de îndreptare a unor abuzuri, deoarece există și alte metode legislative care pot fi adoptate, transmite Mediafax.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

„Dacă există alte soluții legislative, evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident și normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluții. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia, grațierea să fie ultima soluție de îndreptare a respectivelor abuzuri. Ne aflăm în acest stadiu”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

De asemenea, Tudorel Toader a spus că se va consulta cu premierul Viorica Dăncilă în privința unei OUG pe codurile penale și că nu vor fi propuse două acte normative, ci unul singur care să cuprindă două mari părți - Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

„Mă voi consulta cu doamna prim-ministru. Nu vom propune două Ordonanțe de Urgență ci una singură, cu două puncte: I, Codul Penal, II, Codul de Procedură Penală”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Toader a mai spus că OUG va fi pusă în acord cu deciziile CCR: „Lucrăm la un draft, proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în acord cu deciziile Curții Constituționale şi pentru transpunerea celor două directive: confiscarea extinsă la codul penal şi consolidarea prezumţiei de nevinovăţie la cel de procedură penală”.

Duminică seară, după ședința Consiliului Național al PSD, la care a participat, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a evitat să răspundă la întrebările repetate ale jurnaliștilor dacă Guvernul va adopta o Ordonanță pe amnistie și grațiere, cerută chiar de liderul PSD, care a spus că partidul are obligația de a da un astfel de act normativ. Toader a evitat constant să răspundă, susținând că nu are un răspuns structurat, că reflectează sau că tema nu a fost atât de actuală ca astăzi.

Președintele PSD Liviu Dragnea a spus, duminică, la CN PSD, că nu știe când sau cum dar PSD - ALDE are obligația să dea un OUG pe amnistie și grațiere pentru a fi reparate toate nedreptățile care s-au făcut în Justiție.

”Dacă cineva găsește alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptățile care s-au întâmplat în România și care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din justiție, altele decât grațierea și amnistia, va avea tot sprijinul partidului și al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitați. Nu știu când, nu știu cum, dar PSD, PSD-ALDE are și această obligație, să repare nedreptățile. Ca să nu-și mai taie venele cei din presa cu epoleți și toți cei plătiți de Sorosică prin Bitcoins, ați văzut că toate lucrurile ies la iveală, domnule, inventați ceva, găsiți o decizie CCR, o virgulă într-o decizie a CCR să spuneți - aceste două acte normative, trei, cinci acte normative nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea și închidem subiectul. Ieșiți toți din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenții ca și sunt sunt date pentru mine”, a spus liderul PSD.

PSD are gata ordonanța de urgență pentru amnistie șigrațiere, al cărei termen de adoptare este 15 ianuarie, au declarat pentruHotNews surse social-democrate. Potrivit primelor informații, grațierea va viza pedepsele de până la 10 de închisoare.

Până acum, premierul Viorica Dăncilă și ministru Justiției, Tudorel Toader, au negat doar că o ordonanță pe amnistie și grațiere va fi dată până la finalul acestui an.