EXCLUSIV Ana Gomes, eurodeputat socialist: PSD ar trebui exclus din rândul socialiștilor europeni, dacă va continua să fie capturat de oameni corupți, ca Dragnea/ Despre gestul lui Iordache: Oribil, bădărănesc VIDEO

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 16 noiembrie 2018, 8:56 Actualitate | Politic


Ana Gomes
Foto: Facebook/ Ana Gomes
​Socialista Ana Gomes, vicepreședintă a Comisiei speciale a Parlamentului European privind infracțiunile financiare, a catalogat drept oribil și bădărănesc gestul obscen făcut recent de prim-vicepreședintele social-democrat al Camerei Deputaților, Florin Iordache. Într-un interviu video acordat HotNews, joi, la Strasbourg, europarlamentarul Partidului Socialist din Portugalia a mai spus că Partidul Social Democrat din România ar trebui exclus din Partidul Socialiștilor Europeni, dacă va continua să fie „capturat de oameni corupți ca domnul Liviu Dragnea”, și să aducă „atâta rușine și instabilitate politică” României și „reputație rea” socialiștilor europeni.


Hotnews.ro: Ca socialist european, cum vedeți ultimele acțiuni ale prietenilor dvs. social-democrați din România? Cum vedeți legile lor privind justiția?

Ana Gomes: Eu mi-am exprimat îngrijorarea că legile nu îndeplineau condițiile statului de drept ale unei țări membre UE și că într-adevăr erau făcute să împiedice și să zădărnicească lupta anticorupție. Și cred că asta cred și mulți cetățeni ai României, de aceea au fost demonstrații uriașe în România, de aceea cetățeni români care trăiesc în țara mea (Portugalia - n.r.) mi-au împărtășit același punct de vedere, fiind foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă în țara lor. Și, de aceea, săptămâna aceasta, aici, în Parlamentul European, am adoptat o rezoluție privind România, care le transmite îngrijorări autorităților române, să nu continue pe această cale.

Hotnews.ro: Da, dar miercuri, a doua zi după această rezoluție, și după raportul MCV al Comisiei Europene, majoritatea PSD-ALDE din Parlamentul României a adoptat o lege care introduce criterii și cerințe noi pentru procurorii anticorupție, ceea ce ar putea cauza probleme de personal Direcției Naționale Anticorupție din România. Care este opinia dvs despre acțiunea aceasta a prietenilor dvs socialiști din România?

Ana Gomes: Uitați, că sunt sau nu sunt colegii mei socialiști, eu nu accept ca niciun guvern, de orice culoare ar fi, să acționeze într-un mod în care să pună sub semnul întrebării lupta anticorupție și mecanismele de luptă anticorupție și independența justiției, precum și lupta împotriva spălării banilor și a infracțiunilor conexe. Dar se pare că asta se întâmplă și bineînțeles că eu condamn asta indiferent de cine ar face-o și o condamn chiar și mai mult dacă e vorba de un coleg socialist, pentru că eu consider că este absolut împotriva valorilor pe care socialiștii ar trebui să le aibă. Tocmai de aceea am și fost destul de critică.

Când doamna Dăncilă a venit aici, în Parlamentul European, eu i-am adresat câteva întrebări. De exemplu, de ce nu a fost transpusă în legislația națională Directiva a patra împotriva spălării banilor, pentru care România face obiectul unei proceduri de infringement. În cele din urmă, avea să fie transpusă directiva, dar cu eliminarea unor obligații pentru persoanele expuse politic. Pentru mine, ăsta a fost un semn foarte alarmant, având în vedere cazurile din România și toate suspiciunile din jurul domnului Liviu Dragnea, liderul PSD. Am întrebat-o pe doamna Dăncilă dacă era adevărat, pentru că asta ar fi arătat voință zero de a implementa directiva. Doamna Dăncilă nu mi-a răspuns imediat, dar mi-a spus că va reveni. Nu a revenit, dar am auzit că au fost făcute corecții în această privință, dar legea încă trenează pentru că sunt alte probleme, care țin de controlul asupra finanțării ONG-urilor. Deci, pentru mine e foarte îngrijorător, deși nu am parcurs cel mai nou raport MCV, dar o să-l discutăm în Comisia de libertăți civile a Parlamentului European. Mi s-a spus că evaluarea este foarte sumbră și că avertismentele sunt foarte, foarte serioase. Și eu cred că guvernul României trebuie să fie atent la acest lucru, că românii au nevoie să știe ceea ce se întâmplă, pentru că asta afectează foarte mult imaginea României aici. Iar asta are consecințe imense și pentru Uniunea Europeană, pentru că România se presupune că preia președinția Comisiei Europene semestrul care vine. Cum credeți că va gestiona președinția cu atâtea semne de întrebare serioase asupra angajamentului său de a funcționa pe baza statului de drept, a respectului față de sistemul judiciar și a angajamentului de luptă anticorupție? Eu cred că a fost destul de incorect și nepotrivit ca acest guvern să o demită pe doamna Laura Kovesi, gândindu-ne și că încă nu a fost numit un procuror-șef DNA între timp, ceea ce dezarticulează munca DNA, care a făcut o treabă importantă, recunoscută de Comisie în MCV.

Hotnews.ro: Da, dar cei de la PSD spun că MCV este ilegal și vor să-l atace la Curtea de Justiție de la Luxemburg.

Ana Gomes: Asta este ridicolă. Nu e primul raport MCV, este o serie întreagă de rapoarte MCV. Probabil că în trecut rapoartele MCV au fost destul de condescendente, dar din cauza recentelor acțiuni ale acestui guvern a trebuit să vină cu cerințe mai mari. Iar dacă guvernul României reacționează în felul acesta este total nepotrivit în Uniunea Europeană, pentru că Comisia Europeană este îndrituită, este parte a regulilor care au stat la baza aderării României la Uniunea Europeană, iar MCV era acolo.

Hotnews.ro: Miercuri, unul din liderii PSD, domnul Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților și fost ministru de Justiție, a spus în Parlamentul de la București că PSD va merge mai departe cu legislația sa în ciuda opoziției Comisiei Europene, pentru că România este un stat suveran. Doamnă Gomes, în felul acesta își exercită suveranitatea statele membre?

Ana Gomes: Nu, bineînețeles. În această Uniune, suveranitatea este împărțită de bunăvoie. Tratatul de aderare stipulează clar ce este cedat și care sunt regulile și disciplina acceptate și toate au legătură cu statul de drept și cu integritatea sistemului politic și economic, inclusiv cu lupta împotriva corupției și cu prevenirea spălării banilor. Este un element crucial și niciun politician nu poate să rostească vorbe atât de nebunești.

Hotnews.ro: Domnul Iordache, colegul dvs. socialist în Parlamentul României, atunci când a spus asta a arătat și degetele mijlocii poate către Comisia Europeană, poate către opoziția din România, cine știe. Ca socialistă, cum priviți astfel de gesturi?

Ana Gomes: Pe mine mama m-a învățat că pur și simplu trebuie să ignori cuvintele și gesturile prostești. Este oribil, desigur, total nepotrivit într-un Parlament și cu atât mai mult în cazul unui politician din familia mea politică. Nu pot să accept asta în niciun fel. Nu știu, poate pe dânsul ar trebui să-l întrebați. Eu cred că, comportându-se atât de oribil și bădăran, a tratat fără respect poporul României și funcția înaltă în care a fost ales.

Hotnews.ro: În opinia dvs, ce ar putea și ce ar trebui să facă Partidul Socialiștilor Europeni și Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European în privința PSD-ului din România?

Ana Gomes: Ați văzut rezoluția adoptată aici marți, iar grupul meu a votat în favoarea rezoluției și a fost decisiv în redactarea acestei rezoluții. Dacă era să ne luăm după majoritatea colegilor mei români din Parlamentul European, nu am fi acționat în felul acesta, dar aceasta a fost decizia noastră, una foarte conștientă, o decizie a grupului discutată foarte mult, pentru că nu puteam scuza în niciun fel comportamentul acesta de a zădărnici lupta anticorupție într-o țară, acțiunea procurorilor anticorupție. Dar în același timp, am reținut și linia pe care PSD a înaintat-o privind acele protocoale între procurori și serviciile secrete, care și acestea necesită verificări, pentru că nici acestea nu ar fi conforme cu statul de drept. Deci, nu am urmat linia pe care europarlamentarii PSD o doreau (de a respinge rezoluția - n.r.), pentru a se supune șefilor lor.

Hotnews.ro: Deci ei v-au cerut în grup să votați împotriva rezoluției.

Ana Gomes: Bineînțeles că nu o doreau, dar grupul a decis că trebuie să participăm serios în negocierea acelei rezoluții. Noi contribuit la redactarea sa și am votat-o. Iar asta arată destul, într-adevăr că nu scuzăm un comportament care ar zădărnici în vreun fel statul de drept, niciunde, mai ales într-o țară atât de importantă pentru noi, socialiștii, ca România, prin dimensiunile sale și prin numărul mare al europarlamentarilor din delegația sa. Luna viitoare, în decembrie, la Lisabona, urmează să avem o importantă reuniune a partidului nostru (PES - n.r.) și a grupului nostru (S&D - n.r.), pentru a lua decizii importante pentru alegerile europene de anul viitor. Din păcate, România nu este singurul caz în care partide dintre ale noastre zădărnicesc lupta împotriva corupției și statul de drept. De exemplu, avem probleme în Malta și în Slovacia. Au fost situații extreme, în care jurnaliști au fost omorâți și unde investigațiile nu au avansat. Și credem că există obstrucții în calea adevărului. Aceste probleme vor fi discutate. Eu însămi voi ridica astfel de probleme. Știu că vor fi și unele atitudini diferite, dar vocile rațiunii vor trebui să fie auzite în aceste probleme.

Hotnews.ro: Credeți că probleme cum sunt cele din România, cu domnul Dragnea, vor crea probleme socialiștilor în campaniile electorale din țările membre UE, cum ar fi Portugalia, poate alegătorii portughezi vor avea ceva împotrivă să vă mai voteze?

Ana Gomes: Pe mine nu mă vor mai vota pentru că nu voi mai candida, am avut trei mandate, dar voi fi activă ca membru de partid și în societatea civilă, mai ales în lupta anticorupție. Dar da, asta este ideea, este un pasiv, va tenta celelalte partide să stigmatizeze familia noastră politică din cauza comportamentului celor din țara dvs, dacă nu ne vom distanța de acest comportament. Și de aceea cred că, la următoarea reuniune de la Lisabona, chestiunea corupției va fi abordată, inclusiv în țări ca România sau Malta, unde reputația noastră ca socialiști-democrați este sub un atac serios din cauza comportamentului acestor partide-surori.

Hotnews.ro: Fostul dvs lider de la S&D, Hannes Swoboda, a spus că partide precum PSD din România ar trebui excluse din PES. Dvs ce credeți?

Ana Gomes: Eu sunt de acord cu Hannes Swoboda. Dacă vor continua să fie capturați de oameni corupți ca domnul Liviu Dragnea și să servească agendei lor, aducând atâta rușine și instabilitate politică țării, precum și reputație rea grupului nostru, ar trebui să fie excluși.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6542 vizualizari

 • +25 (27 voturi)    
  Nedumerire (Vineri, 16 noiembrie 2018, 9:01)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ce are in comun o gasca de hoti si mafioti numita psd cu socialistii europeni?
  • +14 (16 voturi)    
   Au in comun numele ... (Vineri, 16 noiembrie 2018, 10:04)

   silviu_dumitrescu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   si cam atat.
   Nu sunt un mare fan al socialistilor, dar când vezi un interviu ca cel de sus, iti dai seama ca genul asta de oamenii corecti, transparenti si care cred in niste valori nu au absolut nimic in comun cu HAITA care voteaza de ex sa faci 5 ani de puscarie acasa, pe domeniul tau cu piscina, teren de tenis si 2 case de oaspeti !
   • +4 (6 voturi)    
    Nu face nimic (Vineri, 16 noiembrie 2018, 10:58)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui silviu_dumitrescu

    este inca destul de viril, "noi aia care suntem".


    (… la putere din 47...)

    Motto: ba, tu stii cine sunt, ba, saracule ?

    Tac pac.
  • -4 (14 voturi)    
   E foarte simplu (Vineri, 16 noiembrie 2018, 10:43)

   ww [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Cei dintai sunt vasalii celor din urma, actionand sistematic in favoarea acestora. Nu e vorba, desigur, de beneficii de imagine, cum ne povesteste tanti Ana, ci de enorme interese financiare.
   Stiu ca in societatea romaneasca, dresata sa vada peste tot agenti KGB si interese ale Moscovei, realitatea de mai sus e, cel putin deocamdata, extrem de greu de acceptat.
   Uite, eu sa fi fost in locul lui "Hotnews.ro", as mai fi pus inca o intrebare dupa adanca si monumentala formulare "[...] ar trebui sa fie exclusi": "Asa, tanti Ana, si de ce nu ii excludeti? Sau, dupa ce au facut praf Justitia si statul de drept, si-au luat angajamentul ca vor fi cuminti pe mai departe? V-au promis ca va fi liniste (_a lui Iliescu) in Romania viitoare?"
  • -6 (14 voturi)    
   Bine ca la noi nu sunt socialisti la putere (Vineri, 16 noiembrie 2018, 10:54)

   Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Ei sunt pe cale de disparitie la putere, prin Europa mai sunt prin Spania si Portugalia.
   Centristii dar mai ales socialistii au facut din Europa "frumusetea" care este azi; le vine randul si primilor sa fie maturati la alegeri; oamenii se vor trezi.
   Legat de socialisti cat de morali sunt ei cand e vorba de bani - coruptie, dar coruptia morala nu i intereseaza deloc.
  • +1 (1 vot)    
   Venezuela.... (Luni, 19 noiembrie 2018, 12:09)

   Bibishor [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   ... scrie pe noi... mai devreme sau mai tarziu, atat timp cat va exista mafia PSD cu nume de partid.
 • +20 (22 voturi)    
  Inca nu l-ati exclus ? (Vineri, 16 noiembrie 2018, 9:12)

  ABBV [utilizator]

  Vedeti ca va asociatii cu hotii si nu e vb doar de
  tov. Dracnea.Probabil 90% din ei sunt hotii, restul sunt gen Veorica. Probabil partidul ar trebui scos in afara Legi si membriilor interzis sa mai intre in viata publica. Si bineinteles initiativa "FARA PENALI in functii publice" ? Multi din PSD au avut dosare ......vrem oameni curatii si cu calitati dovedite de manageri nu bisnitari!
 • +16 (18 voturi)    
  pai ce mai asteptati?! (Vineri, 16 noiembrie 2018, 9:24)

  liviu_ [utilizator]

  serios acu... e dracu mai asteptati?!
  eu incep sa am o problema GRAVA cu socialistii in general din cauza psdului... chiar nu-si da seama ca socialistii PIERD din cauza ca sunt aliati cu niste hoti cu acte in regula?!
 • -20 (26 voturi)    
  Enormitati (Vineri, 16 noiembrie 2018, 9:47)

  Delavale [utilizator]

  Un deputat din parlamentul european a propus excluderea din UE a României din cauza gestului lui F. Iordache. Se știe ca în parlamentul european au ajuns tot felul de ratați politici cu fantezii debordante.
  • +15 (17 voturi)    
   da. (Vineri, 16 noiembrie 2018, 10:22)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   Fix de-asta a propus excluderea PSD-ului. Au dreptate rezultatele testelor PISA cand ne arata ca Romania e pe primul loc la analfabetism functional.
  • +12 (14 voturi)    
   Ionele, (Vineri, 16 noiembrie 2018, 10:38)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   turma ta de hotii numita "partid PSD" nu este tara nu mai reprezinta tara!
   As fi tare curios pe unde lucrati voi postaci PSD, 1000% nu in privat. Sau in cazul cu 0,0001 ca lucrati in privat sigur sigur la o companie care capuseaza statul.
   Cat despre analfabetismul functional ? pe tov. postac "Delavale" il suspectez mai repede de rea intentie.
  • +1 (3 voturi)    
   Asa e (Vineri, 16 noiembrie 2018, 19:29)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   Si au ajuns HTI I MAFIOTI care distrug tara si jefuiesc tot ca tine...
 • +15 (17 voturi)    
  Fraza corectă era fără “dacă” (Vineri, 16 noiembrie 2018, 10:24)

  mr_mojo [utilizator]

  Trebuie excluși și atât. Deja au făcut prea mult rău, deja au mers prea departe.
  Și toți sunt complici acolo, deci toți trebuie excluși ca grup din familia socialista europeană.
 • +4 (6 voturi)    
  am avut oameni decenti (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 1:02)

  Coco Whistle [utilizator]

  dar nu au fost pe placut 'marilor' puteri. in 1990 romania merita dreptul de a fi regat decit a ne batea cu minerii si a avea constitutii care nici nu au fost votate favorabil de majoritatea populatiei. sint sigur ca multe scursuri din zilele noastre nu ar fi ajuns niciodata lideri sau milionari de carton. romania ar fi aratat altfel azi. din pacate, ne indreptam catre ceva urit pas cu pas, zi de zi. problema care se pune e ca intr-o zi totii o sa cadem de acord ca asa nu se mai poate, dar o sa cautam valorile si le vom gasi din parti. asa ca sintem doar o prada usoara.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by