Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat vineri seară, la finalul unei ședințe a coaliției de guvernare, că ordonanța de urgență pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții va fi adoptată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

„Ordonanța are acum o formă finală, am convenit forma finală, mai sunt doar câteva modificări de formă, câteva precizări (...) Săptămâna viitoare, în prima ședința de Guvern, va fi adoptată această ordonanță”, a declarat Dragnea.

Dragnea a mai precizat că acest Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va deveni funcţional de anul viitor.

„Imediat după publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, vor fi discuții despre Hotărârea de Guvern care să stea la baza înființării Fondului Suveran, actul constitutiv şi toate celelalte elemente. Deci, până la finalul acestui an vor fi adoptate toate aceste acte normative, urmând ca funcţionarea efectivă să înceapă din 2019”, a arătat el.

Liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE s-au întâlnit vineri după-amiază, la Parlament, pentru a discuta despre rectificarea bugetară pe acest an şi proiecţiile privind bugetul pe 2019. O altă temă importantă a fost însă și situaţia Fondului Suveran de Investiţii, un subiect tensionat în interiorul Coaliției, ministerul Energiei condus de ALDE refuzând să dea până acum avizul pe acest proiect. [Citește aici o analiză pe această temă]

Liviu Dragnea a susținut vineri seară, la finalul reuniunii, că în Coaliție s-a „convenit de acum câteva săptămâni să avem această discuţie” despre OUG-ul care trebuie să reglementeze cadrul privind înfiinţarea FSDI.

„Este o ordonanță de foarte mare importanță și trebuie analizată foarte bine. Au fost invitați și oficiali din Polonia, ca să vedem cum a fost constituit și Fondul lor, și cum funcționează; e oarecum diferit față de ce avem noi de gând cu FSDI (...) Noi credem că e un cadru care elimină orice risc pentru societățile comerciale care vor intra în acest Fond și, de asemenea, o ordonanță care să creeze condițiile ca acest Fond să contribuie în mod serios la dezvoltarea țării, așa cum oriunde în lume aceste fonduri de dezvoltare sprijină economia, investițiile și nivelul de trai”, a spus Dragnea.

El a mai menționat că ordonanța nu vorbește despre câte companii vor intra în FSDI, ci reglementează doar cadrul general pentru ca acesta să poată fi înființat, fiind întocmită după ce Curtea Constituţională „a spus că nu se poate adopta o lege sau o ordonanţă cu adresă punctuală, adică pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale".

La rândul său, vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea, cel care a ieșit la declarații alături de liderul PSD, a susținut că discuţiile din ședința de vineri au fost purtate ca între parteneri de coaliţie.

"Ca şi în cazul Legii Offshore, ne-am întâlnit şi am discutat ca nişte parteneri pe marginea acestui proiect, un proiect extrem de important pentru România, eu cel puţin îl consider cel mai important proiect de ţară de la intrarea în UE în 2007. Deci, au fost lucruri normale, ca între parteneri, discuţii aplicate pe proiectele pe care noi le-am pus pe hârtie", a spus Gerea.