După eșecul negocierii cu Opoziția pentru adoptarea moțiunii simple împotriva lui Toader, Liviu Dragnea a găsit pretextul ideal să-i retragă sprijinul politic fără ca partenerii de guvernare să se mai poată opune. Surse oficiale din PSD au declarat pentru Hotnews.ro că și în interiorul partidului se consideră că ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a făcut de râs în scandalul mapei profesionale a lui Augustin Lazăr și că se va propune remanierea acestuia la viitoarea ședință a Comitetului Executiv al PSD.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Domnul Tudorel s-a făcut de râs. Povestea mapei este ca-n piesele lui Caragiale. Grefiera de la Alba Iulia a avut o mînă tare lungă pentru mapa domnului Lazăr. În această chestiune cu domnul Toader se așteptă CEX-ul",au declarat sursele citate.

De altfel, mai mulți social-democrați îl critică public pe ministrul Justiției pentru eroarea în cazul dosarului de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr. Deputatul Florin Iordache îi reproșează că nu-și asumă responsabilitatea și preferă să facă postări neserioase pe Facebook, iar senatorul PSD Titus Corlățean a afirmat că, dacă eroarea din dosarul de evaluare este reală, este motiv de nulitate a cererii de revocare a lui Lazăr.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost irascibil în ultimele zile iar starea acestuia a escaldat miercuri prin ieșirile publice la adresa colegilor de partid dar si a ziariștilor. Conflictul și nemulțumirea liderului PSD au fost vizibile când moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției a picat la Camera Deputatilor. Liviu Dragnea a avut o izbucnire nervoasã în ședința Biroului Permanent la adresa colegului de partid Marcel Ciolacu, reproșându-i acestuia cã se întâlnește pe la restaurante cu parlamentarii PSD dar nu gestionează bine activitatea acestora.

Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro cã social-democrații fideli lui Dragnea au purtat o serie de discuții și negocieri între liderul de grup al PSD, Daniel Suciu, și parlamentarii Opoziției în vederea adoptãrii moțiunii simple. Mai exact, Suciu ar fi propus Opoziției ca procedura de vot la moțiune să fie una secretă cu bile astfel încât parlamentarii PSD sã poată să voteze împotriva ministrului Justiției. Liberalii au refuzat trocul. Aceleași surse susțin cã însuși Dragnea ar fi sunat personal liderii de grup din Opoziție pentru a accepta ca procedura de vot să fie una cu bile.

În ultima perioadă au apărut o serie de disensiuni între liderii Coaliției Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu iar mărul discordiei este activitatea lui Tudorel Toader și așteptările pe care social-democrații le au la adresa acestuia.

În nenumărate rânduri, ministrul Justiției a fost criticat public de oamenii fideli lui Liviu Dragnea, printre aceștia cei mai vocali fiind parlamentarii Florin Iordache, Șerban Nicolae și Cătălin Rădulescu.

Informal, și Liviu Dragnea s-a plâns de activitatea lui Tudorel Toader, care nu dorește să semneze un OUG privind amnistia și grațierea. Hotnews.ro a a relatat ca președintele PSD a făcut presiuni în repetate rânduri ca Toader să-și pună semnătura pe OUG însă fără prea mare succes. PSD a fost nevoit sa facă o serie de modificări cu dedicație pentru Dragnea pe diverse legi și ordonanțe însă fără un rezultat concret până în prezent pentru liderul PSD.

În opoziție cu dorința PSD și a lui Dragnea s-au aflat chiar partenerii de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu nefiind de acord cu amnistia și grațierea și, potrivit surselor Hotnews.ro, dacă Guvernul dă OUG, ALDE se va delimita. De altfel, în repetate rânduri, liderul ALDE și-a exprimat public întreaga susținere pentru Tudorel Toader, declarându-l cel mai bun ministru al Justiției din ultima perioadă.