Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru HotNews.ro ca Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei care ar urma sa se infiinteze in cadrul CNCD nu poate aplica sanctiuni, asa cum prevede proiectul "legii defaimarii" a lui Liviu Dragnea, intrucat nu are cum din punct de vedere juridic.

Csaba AsztalosFoto: Hotnews

"Nu suntem de acord" cu aceasta prevedere, a declarat Astzalos, care a precizat ca spera ca aceasta sa fie modificata inainte ca legea sa fie adoptata.

Textul proiectului de lege, modificat printr-un amendament al lui Dragnea, prevede astfel: "Defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza conform Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu modificarile si completarilor ulterioare."

"Sanctiunile prevazute la alin. (1) se aplica persoanelor fizice sau persoanelor juridice, de catre Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei".

In ceea ce priveste defaimarea sociala, ce face obiectul legii initiate de Dragnea, Asztalos a explicat ca exista in prezent o jurisprudenta foarte clara interna care stabileste limitele libertatii de exprimare. "Cu sau fara aceasta lege libertatea de exprimare este un drept foarte important si o vom proteja" a declarat acesta.

"Avem un articol 15 in ordonanta 137/2000 care reglementeaza dreptul la demnitate umana".

Ce spune acest articol: "Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia."

"Din punctul meu de vedere, proiectul de lege are doua parti, prima privind defaimarea sociale fata de care s-au exprimat rezerve in spatiul public si a doua parte care se refera la zona de politici publice in domeniul educatiei, muncii si in domeniul accesuului la servicii publice. In ce priveste a doua parte sunt elemente de noutate care pot sa aduca un progres.

In ceea ce priveste defaimarea sociala si sancituni pe acest segment eu personal cred ca avem o jurisprudenta foarte clara interna care stabileste limitele liberatii de epxrimare in mod foarte clar si cu sau fara aceasta lege libertatea de exprimare este un drept foarte important si o vom proteja," a spus Asztalos pentru HotNews.ro.

Acesta a declarat de asemenea ca reprezentantii CNCD nu au fost invitati la dezbaterile de marti din comisiile de specialitate, desi "ar fi fost firesc".

Noul departament ce se va infiinta in cadrul CNCD se va afla in subordinea presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si va avea un numar maxim de 14 posturi.

Legea "defaimarii sociale" a lui Liviu Dragnea se va dezbate si vota cel mai probabil saptamana viitoare, dupa ce sedinta de plen a Camerei Deputatilor de miercuri a fost suspendata. Initial, a existat propunerea ca aceasta sa fie scoasa de pe ordinea de zi, iar motivul era faptul ca raportul la aceasta lege, care contine o serie intreaga de amendamente admise, a fost gata la ora 09.00 in aceasta dimineata, iar regulamentul forului legislativ prevede ca deputatii sa primeasca raportul la o lege ce urmeaza sa intre pe ordinea de zi cu cel putin trei zile inainte. Intrucat dupa discutii indelungate nu s-a ajuns la un acord cu privire la scoaterea sau pastrarea pe ordinea de zi, conducerea Camerei s-a reunit in sedinta si a decis suspendarea lucrarilor.

Amintim ca plenul Senatului a adoptat pe 7 octombrie proiectul legislativ privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup initiata de presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea, care prevedea ca defaimarea sociala sa fie sanctionata cu amenda de la 1000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2000 la 60.000 lei daca vizeaza un grup social.

La cateva zile, dupa valul de critici aparute la acest proiect, Dragnea a declarat ca va elimina din criteriile de apartenenta politica si de avere, ceea ce s-a intampla marti, prin adoptarea unui amendament in acest sens.

Astfel, potrivit noului text, grupul social se va defini astfel: "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, orientare sexuala, origine sociala, avere*, dizabilitati, boala cronica necontagioase sau infectie HIV/SIDA."

*Desi la motivarea amendamentului Dragnea afirma ca referinta la "avere" a fost scoasa, in textul amendamentului acesta a ramas. Doar referinta la "apartenenta politica" a fost eliminata.

Potrivit textului legii, defaimarea sociala este: "fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartanentei sale la un anumit grup social".