HARTA INTERACTIVA Sindromul Putin: 8 tendinte in Europa Centrala si de Est. Ce face Romania

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 17 ianuarie 2014, 16:35 Actualitate | Politic


Influenta Rusiei in tarile vecine Romaniei
Foto: Hotnews
Proiectul de Cod penal propus, zilele trecute, de Guvernul bulgar, care ameninta ONG-urile cu inchisoarea de pana la 8 ani, aminteste de masurile luate in anul 2012 in Rusia lui Vladimir Putin. HotNews.ro prezinta o harta a influentei rusesti in regiunea central-sud-est-europeana, care cuprinde atat state membre ale UE, tari aspirante la aderare, precum si state insurubate in zona de influenta rusa. Romania pare sa fi ramas piesa lipsa din puzzle-ul influentei lui Putin in regiune.


 • Da click pe tarile de pe harta pentru a vedea influenta Rusiei pe langa vecinii Romaniei

Vezi Harta Mare

Vezi mai multe harti si aplicatii interactive pe Portalul de Harti HotNews.ro:


Plamen Oresharski, premierul Bulgariei
Foto: Comisia Europeana
Bulgaria. Organizatia Amnesty International atrage atentia ca un articol din proiectul guvernamental de Cod penal, transmis miercuri de Guvern la Parlament, introduce pedepse cu inchisoare de pana la opt ani pentru "un cetatean bulgar, care este in serviciul unei tari sau organizatii straine, sau al unei organizatii aflate sub control sau management strain, cu scopul de a face aduce prejudicii Republicii".  Ministerul bulgar al Justitiei, Zinaida Zlatanova, a catalogat drept absurde acuzatiile ONG-urilor, ea precizand ca sanctiunile la care fac referire acestea se aplica doar in stare de razboi. Paragraful relamat de ONG-uri nu mentioneaza insa starea de razboi.
Legislatia aminteste de masurile luate in 2012 de Rusia lui Putin, care prevedeau ca toate ONG-urile straine de pe teritoriul Federatiei Ruse sa fie obligate sa se inregistreze drept "agenti straini" si sa fie supuse unor audituri exhaustive.

De altfel, Bulgaria continua sa se apropie de Rusia, in special prin proiecte economice strategice. Guvenul socialist Oresharski a reluat tema constructiei unei centrale nucleare la Belene, pe malul Dunarii, cu firma ruseasca Atomstroyexport.

Tot in domeniul energetic, Bulgaria este implicata in proiectul gazoductului Southstream, condus de Rusia, care a subminat practic conducta Nabucco in care era implicata Romania.

Legaturile dintre cele doua tari slave sunt insa mult mai vechi, avand radacini in doctrina panslavista promovata de Rusia Tarista. Si in perioada comunista, Bulgaria avea legaturi mai stranse cu Uniunea Sovietica decat majoritatea statelor-satelit.

In prezent, lideri din establishment-ul de la Sofia, mai ales din zona guvernamentala socialista, sunt strans legati de Rusia, un exemplu fiind seful Partidului Socialist European, fostul premier bulgar Serghei Stanisev, care s-a nascut in Ucraina sovietica si a facut studii la Moscova.

Revenind la planul energetic, Guvernul de la Sofia continua sa se opuna exploatarii gazelor de sist pe teritorul Bulgariei, unde au interese companii americane. In schimb, Guvernul de la Sofia si-a exprimat intentia de a construi un nou reactor nuclear la Kozlodui, cu compania americana Westinghouse.

Viktor Orban, premierul Ungariei
Foto: Guvernul Ungariei
Ungaria. Marti, Ungaria si Rusia au incheiat un acord de cooperare privind constructia a doua reactoare nucleare la centrala de la Paks. Prin acordul semnat, la Moscova, de premierul ungur Viktor Orban si de presedintele rus Vladimir Putin prevede ca Rusia sa puna la dispozitia Ungariei un credit de 10 miliarde de euro pentru constructia reactoarelor. Acordul reprezinta, practic, o incredintare directa a lucrarii catre compania rusa Rosatom, cu ocolirea normelor europene in domeniul achizitiilor publice. Intelegerea arata abilitatea lui Putin de a folosi controlul Rusiei asupra resurselor de energie pentru a-si extinde puterea dincolo de tarile fostei Uniuni Sovietice, noteaza Bloomberg.

Ca si Bulgaria, si Ungaria este parte in proiectul rusesc Southstream. In decembrie 2013, Comisia Europeana a avertizat ca acordurile interguvermanetale ale tarilor UE participante la Southstream incalca legislatia UE, executivul european oferindu-le tarilor membre asistenta in renegocierea acordurilor cu Moscova. Croatia, Slovenia si Austria sunt alte tari membre UE care au semnat acorduri interguvernamentale cu Moscova in cadrul Southstream.

Nicos Anastasiades, presedintele Ciprului
Foto: Wikipedia
Cipru. In septembrie 2013, Rusia a acceptat sa-i restructureze Ciprului un imprumut din anul 2011 de 2,5 miliarde de euro, reducand dobanda de la 4,5% la 2,5% pe an pentru statul membru al zonei euro. De asemenea, in urma rezolutiei Bank of Cyprus, din 2013, deponentii rusi au primit actiuni in schimbul banilor pierduti, astfel incat au ajuns cei mai mari actionari ai principalei banci cipriote. Potrivit unor rapoarte ale serviciilor secrete germane, citate de Deutsche Welle, Ciprul este un important centru de spalare a banilor muradri din Rusia. In 10 ianuarie 2014, Guvernul cipriot a aprobat un draft prin care da unda verde unui acord care va permite Rusiei sa foloseasca baza aero-navala Andreas Papandreou din Paphos, a relatat presa cipriota, din surse confidentiale.
Facilitatile oferite Rusiei includ permisiunea de aterizare si stationare a aparatelor de zbor pentru motive umanitare si in situatii de urgenta. In schimb, Rusia este considerata un aliat de nadejde al Ciprului in Consiliul de Securitate al ONU, pe fondul diferendului cu autoproclamata Republica Turca a Ciprului de Nord, recunoscuta doar de Turcia, membru de baza al NATO. Ciprul gazduieste unele dintre cele mai importante baze militare ale Marii Britanii la Marea Mediterana.

Victor Ponta, premierul Romaniei
Foto: Guvernul Romaniei
Romania. Bucurestiul pare sa fie piesa lipsa din acest puzzle-ul central-sud-est european al lui Putin. Romania va gazdui interceptorii scutului american antiracheta, la Deveselu, judetul Olt, in urma unui acord bilateral semnat la Washington in septembrie 2011. Tot atunci, cele doua tari au incheiat Declaratia Comuna privind  Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI. In schimb, in noiembrie 2013, Romania a semnat o serie de acorduri bilaterale cu China, neangajante financiar, in domnii diverse: energie, agricultura, transporturi. Comisia Europeana a avertizat atunci Romania si celelalte 27 state UE ca orice negociere biltareala cu Beijingul tebuie sa respecte cadrul comunitar in domeniu. De asemenea, duminica, 12 ianuarie 2014, premierul Victor Ponta a declarat la Antena 3 ca intentioneaza o relansare a relatiilor cu Rusia. "China, o tara care nu doar importam noi de acolo, dar putem sa exportam. Deschiderea exportului pentru mancare de exemplu, pentru alimente e un lucru extraordinar. Investitii financiare in crearea de locuri de munca. Chiar si cu Rusia. Stiu ca e un subiect pe care in general l-au ocolit", a spus Ponta.

La randul sau, joi, la Moscova, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca asteapta "cooperare mai semnificativa si reciproc avantajoasa" cu Romania. "Suntem gata sa lucram impreuna pentru a aprofunda relatiile politice, economice si umanitare" intre Rusia si Romania a declarat Putin, citat de agentiile Tass si Ria Novosti. El a facut aceste declaratii la primirea scrisorilor de acreditare din partea noului ambasador al Romaniei la Moscova, Vasile Soare.

Victor Ianukovici, presedintele Ucrainei
Foto: Wikipedia
Ucraina. Administratia Ianukovici a refuzat sa semneze Acordul de Asociere cu UE, la summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius. In schimb, Ucraina a incheiat un acord cu Rusia in decembrie 2013, prin care Moscova pune la dispozitie Kievului un imprumut de 15 miliarde de euro si ii acorda o reducere la pretul gazelor. Kievul strange legaturile si cu Beijingul. In septembrie 2013, firma chinezeasca Xinjiang Production and Construction Corp (XPCC) anunta ca a semnat un acord in valoare de peste 2 miliarde de euro cu KSG Agro, cea mai mare companie agricola din Ucraina, pentru inchirierea unor suprafete agricole de 100.000 de hectare in regiunea Dnepropetrovsk. Presa internationala a mentionat, insa, ca in viitor chinezii vor inchiria pe 50 de ani in total 3 milioane de hectare de teren arabil in Ucraina, ceea ce reprezinta 9% din suprafata agricola a tarii europene. KSG Agro a negat zvonurile ca ar fi vandut acest teren Chinei, afirmand ca a ajuns la un acord cu chinezii pentru a moderniza 3.000 de hectare si "poate in viitor sa se extinda gradual pentru a acoperi mai multe zone".

Compania chineza a precizat ca va ajuta la construirea unei autostrazi in Crimeea si a unui pod peste stramtoarea Kerci, care va lega Crimeea de peninsula Taman din Rusia.

Altfel, incepand cu anul 2014, Ucraina urmeaza sa livreze Chinei 2 milioane de tone de porumb, in contul unei datorii de 3 miliarde de euro pe care Kievul o are la chinezi.

Iurie Leanca, premierul R. Moldova
Foto: Guvernul Romaniei
Republica Moldova. Chisinaul a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, la Vilnius, insa pentru a intra in vigoare documentul trebuie sa fie si semnat (lucru pe care l-a refuzat Ucraina, in cazul ei). Practic, Republica Moldova se afla in situatia Ucrainei de dinainte de Vilnius, presiunile Rusiei fiind asteptate sa se intensifice. Joi, 16 ianuarie, presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a spus sefului Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca formatul 5+2 de negociere a solutionarii conflictului Transnistrean ar trebui inlocuit cu un altul, pentru ca "si-a dovedit ineficienta". "Acest format nu a rezolvat nimic si trebuie gasite solutii de discutie directa cu asa-zisele autoritati transnistrene si cu Moscova, care detine un control militar, sa spunem, pe teritoriul Transnistriei, in calitate de forta de prevenire a incidentelor armate, dar n-as spune ca doar acest rol a fost exercitat de militarii rusi de pe teritoriul Transnistriei", a spus Basescu dupa dicutia cu Rompuy.
El a ridicat  si problema sicanelor la care autoproclamatele autoritati de la Tiraspol supun scolile de limba romana din Transnistria si l-a pe presedintele Consiliului European "sa conceapa o interventie a Uniunii Europene pentru sprijinirea autoritatilor de la Chisinau sa rezolve dreptul pe care il au romanii din Transnistria de a invata in limba romana". Formatul 5+2 reuneste Republica Moldova si Transnistria (ca parti), OSCE, Federatia Rusa si Ucraina ca mediatori, precum si SUA si UE, ca observatori.

La randul sau, premierul Republicii Moldovei, Iurie Leanca, s-a declarat dispus ca autoritatile de la Chisinau sa acorde Transnistriei o autonomie, pe modelul regiunii Catalunia din Spania. Astfel, cei 300.000 de cetateni moldoveni de peste Nistru, dar si firme rusesti de acolo ar putea beneficia de apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana, a mai spus Leanca. In context, Traian Basescu a indemnat Chisinaul sa discute cu Rusia in problema Transnistreana, seful statului roman aratand, de fapt, printre randuri, ca nu este cazul unor negocieri directe Bucuresti-Moscova in aceasta chestiune.

Intre timp, locuitorii din Gagauzia, unitatea teritoriala autonoma din sudul Republicii Moldova, sunt asteptati la urne in doua referendumuri simultane, pe 2 februarie, pentru a decide daca sunt de acord cu parcursul european al Republicii Moldova si daca Gagauzia va adopta o lege prin care sa-si poata exercita dreptul la autodeterminare fata de Republica Molodva, in cazul in care Chisinaul ar renunta la statutul de stat independent al Moldovei. In schimb, Chisinaul contesta organizarea referendumurilor tinute de autoritatile autonome de la Comrat, aratand ca temele scoase la consultare populara au caracter national, ci nu unul local.

Alexander Lukasenko, presedintele Belarusului
Foto: Wikipedia
Belarus. In decembrie 2013, Rusia a anuntat ca va oferi Belarusului un imprumut de 2 miliarde de dolari. Presedintele bielorus, Alexander Lukasenko, a dat asigurari ca banii se vor intoarce parctic in economia Rusiei, in conditiile in care 70% din economia Belarusului se bazeaza pe importuri din federatie. La randul lui, Vladimir Putin a precizat ca Rusia isi va ajuta aliatul tinand cont de ceea ce se intampla pe pietele financiare internationale. Belarusul este partener al Rusiei in Comunitatea Statelor Independente, Comunitatea Economica Eurasiatica, Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva.


Ivica Dacic, premierul Serbiei
Foto: Wikipedia
Serbia. In martie 2013, Moscova a anuntat ca va acorda Serbiei un imprumut de 400 de milioane de dolari. De asemenea, Serbia participa la proiectul Gazprom Southstream. In iunie 2013,  liderii Uniunii Europene i-au dat Serbiei unda verde pentru a incepe, pana in ianuarie 2014, negocierile de aderare, dupa ce Belgradul a acceptat un acord de normalizare a relatiilor cu Kosovo, in aprilie.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

59386 vizualizari

 • +35 (47 voturi)    
  Cu amaraciune (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:01)

  virgil popisteanu [utilizator]

  nu pot decat sa recunosc ca Vladimir Putin este un erou al neamului sau; De zece ani incoace reuseste sa refaca vechile hotare ale URSS ( desi URSS inseamna Rusia ) si sa reinstaureze vechea arie de influenta si asta fara sa se foloseasca de un razboi mondial in care puterile din vest erau vlaguite si nu puteau sa se puna contra vointei lui Stalin.
  Rusine acelor demitari(ma refer la cei din tari foste comuniste) care au uitat istoria si se reintorc catre Rusia mama.
  Din toata experienta mea pot sa spun ca niciodata rusi nu au facut un cadou pe degeaba, mai devreme sau mai tarziu isi vor lua caimacul (inzecit)... intre timp cetatenii acestor tari vor fi sclavii lor... dar asa e istoria... nedreapta.
  Romaniei ii raman doua alternative: violul sau prostitutia
  • +42 (54 voturi)    
   Avanpost (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:24)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui virgil popisteanu

   Te inseli amarnic. Trebuie sa ramanem avanpostul occidentului in regiune chiar si dupa ce Base nu va mai fi presedinte. Este insa greu doar pentru functia prezidentiala sa obtina acest lucru daca nu e sprijinita de societatea civila.
   • -24 (38 voturi)    
    hehe (Vineri, 17 ianuarie 2014, 19:19)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

    Nici o grijă. Ne vor apăra SUA de ruși, exact ca în '47. Deja ne-au vândut o flotilă nimicitoare de avioane F-16 nedetectabile.
    • +1 (11 voturi)    
     Mai bine (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:09)

     sebagain [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     Ti-ai da singur un like :

     http://www.ziare.com/victor-ponta/traian-basescu/ponta-promoveaza-pe-facebook-petitia-antenei3-1278093
     • +12 (12 voturi)    
      Explicatii! (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 13:10)

      sebagain [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

      Hai sa ne intelegem cu totii. ARTICOLUL se refera in special la tarile in care se manifesta "sindromul putin". Sunt tari foste comuniste, mai ieri democratice, in care, recent (10-15 ani) s-a instaurat o oligarhie abonata la privilegii si bani ca si la noi, dar in care s-au dat legi explicite care limiteaza sau interzic manifestatiile, dreptul la exprimare, libertatea cuvantului ale propriului popor. In acele tari, din jurul Romaniei NU MAI EXISTA DEMOCRATIE in propriul sens al cuvantului. In Romania INCA NU s-au dat acele legi, dar Poporul, Cetateanul este inca intimidat sa-si exprime opinia in piata publica desi nu are motive. Articolul atentioneaza ca nu va mai trece multa vreme si se va intampla acelasi lucru si in Romania.
   • -20 (32 voturi)    
    Ne lasi ? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:00)

    BX [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

    Avampostul occidentului sa fii tu.
    Pentru ce sa sprijinim niste cotropitori care au distrus zeci de tari si au ruinat alte zeci ?
    Pentru ce sa implementam un sistem care la atii deja pica ? A se vedea SUA.
    Pentru ce sa traim sub o dictatura politieneasco-mafioto-politica ?
    Pas.
    Nu ne trebuie nici democratie si nici capitalsim.
    Trebuie sa fim cu noi insine, nu cu unii sau altii. Doar asa ne va fi bine.
    • +16 (20 voturi)    
     Mexico (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:12)

     sebagain [utilizator] i-a raspuns lui BX

     Ti-a spus seful baron ca el vrea sa se duca la vara la Paris?
     • +11 (13 voturi)    
      Te rog lasal (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 6:29)

      banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

      mai incet pe Sefuuuuuu ! Intai trebuie sa ajunga la BULAU !
    • +10 (14 voturi)    
     bx (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:58)

     ubu [utilizator] i-a raspuns lui BX

     Ce inseamna sa fin noi insine? Acum, sincer, care sunt principiile sistemului noi-insine? Zi-ne cateva, sa vedem unde le putem incadra in spectrul modelelor statale si economice. Vrei sa rinventam roata?
    • +23 (29 voturi)    
     Cred că (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:02)

     Non.e [utilizator] i-a raspuns lui BX

     dumneavoastră v-ați născut după 1989.
     Probabil că de aceea nu știți că „ dictatura politieneasco-mafioto-politica” ,pe care o vedeți dumneavoastră în America,
     este bebeluș față de lagărul milițienesco-stalinputinist-perestroikist.
     • 0 (0 voturi)    
      Lagar ? (Vineri, 15 iulie 2016, 13:10)

      BX [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

      De alea CIA din Bucuresti, nimic ?
    • +17 (19 voturi)    
     pontacule (Vineri, 17 ianuarie 2014, 22:18)

     mockito [utilizator] i-a raspuns lui BX

     ce faci ponta, n-ai somn? ti-a dat liber varanul in seara asta si-ti faci de cap pe aici?
    • +9 (11 voturi)    
     prin noi insine (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 0:08)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui BX

     sa fim noi insine...rpin noi insine, se auzea si prin august '45
    • +10 (12 voturi)    
     Sunt convins........ (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 6:24)

     banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui BX

     Fac pariu pe milioane ca Tu da TU ai terminat Bacalaureatul facand Plagiatura ! Daca nuti trebuie Democratie nici Capitalism , inseamna ca au reusit cei deale lu Varanul zis Felix sati spele creierul ! Mai citeste odata ultima fraza.......,cred ca nici tu nu intelegi ce ai vrut sau ce vrei sa spui !
    • +10 (12 voturi)    
     Singuri ? (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 8:08)

     Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui BX

     BX, vrei să bagi capul în nisip și rămâi cu posteriorul afară ?
     Cam așa arată poziția ta ”nici cu unii, nici cu ceilalți”.
     Atunci de ce mai scrii aici ?
     De ce nu-ți scrii singur ție ?
     Pe o foaie de hârtie.
     A, pardon, n-ai hârtie pentru că tu trăiești singur.
     Desigur că dacă trăiești singur atunci poți implementa orice sistem politic dorești în afară de Democrație, Capitalism, Dictatură pe care se pare că le respingi.
     Doar Tu și ai tăi. Și Natura.
     A, pardon, am uitat ! Natura asta are prostul obicei de a fi cam Dictatoare atunci când nu este Anarhică de-a dreptul...
     Baftă !
     Că despre Noroc nu poate fi vorba deoarece Norocul este o chestie de Statistică iar aceasta din urmă vrea să trăiască doar în Mulțimi.
     • 0 (0 voturi)    
      Incorect (Vineri, 15 iulie 2016, 13:11)

      BX [utilizator] i-a raspuns lui Fisherman

      Neutralitatea nu inseamna sa tii posteriorul inspre toti, ci sa tii maciuca inspre toti. Iar asta se poate, s-a dovedit de-a lungul istoriei.
   • -3 (11 voturi)    
    Trebuie. (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:56)

    Non.e [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

    Dar putem?
    Slăbită, atât din interior ( de români), cât și din exterior, România va rezista exact atât cât rezistă o coală de hârtie în fața uraganului.
    Spuneți că președinții ar trebui să fie susținuți de societatea civilă. Și cum s-ar putea face acest lucru, atâta timp cât societatea este ,ea însăși, atât de divizată? Și toți președinții au o mare vină pentru acest lucru.
    Pe de altă parte, nici din exterior nu văd mare ajutor.
    Se tot spune că istoria este ciclică. Am senzația că se repetă istoria din 1937-1940, cu Chamberlainii , Daladierii și Adolfii de acum. Spre exemplu, la 30.09.1938 ( când Germania a obținut regiunea Sudeților), Cehoslovacia a fost informată de Franța și de Marea Britanie că ar putea să se opună Germaniei de una singură. (Wikipedia).
    După ce s-a odihnit, Chamberlain a mers la Hitler și i-a cerut să semneze un tratat de pace între Regatul Unit și Marea Britanie. După ce interpretul lui Hitler i-a tradus solicitarea, acesta a fost, în mod fericit, de acord.
    Pe 30 septembrie, la întoarcerea sa la Londra, Chamberlain a ținut în fața mulțimii încântate celebrul său discurs "Peace for our time" (pace pentru timpul nostru).
    Și ce pace a fost!
    Întorcându-ne în prezent, am două întrebări :
    1. Cine-mi spune cum se poate apăra România?
    Economie - nema, armată - firavă, patriotism -ioc, spirit de sacrificiu - ce-i aia?
    2. Dacă, Doamne ferește, Rusia va ataca România, vedeți pe cineva din NATO să miște vreun deget?
    La variantele expuse mai sus de domnul Popișteanu, adaug una: Dumnezeu.
    • +5 (7 voturi)    
     Solutii (Vineri, 17 ianuarie 2014, 23:38)

     sebagain [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

     Sunt mai multe cai:
     1.Solutiile apar singure pe parcurs,
     2.brainstorming sessions,
     3.solutiile sunt cautate si gasite de fiecare in parte,
     4.ne respectam toti cuvantul dat si reusim sa facem ce ne-am propus sau
     5. apare mesia care ne salveaza pe toti,
     6. altele.
     • -2 (4 voturi)    
      La 6. treci altele ! (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 6:46)

      banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

      Aceasta afirmatie sau mai bine zis **Acest Enunti** ALTELE .........dovedeste cat de ne-pregatit suntem .In foarte multe legi La urma gasim acest Enunt, Leguitorul interzice sau pedepseste pe X. Y. Z. SI termina spunand
      <<si altele >> judecatorul introduce pedeapsa si pentru A sau B ! Deci atentie cu aceasta exprimare !!!!
      • +2 (2 voturi)    
       Diferente de subiect (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 12:19)

       sebagain [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

       Era un final de enumerare deschis care lasa loc altor raspunsuri referitoare la: 1."apararea" romaniei si 2."atacarea" de catre rusia. Vorbim de lucruri complet diferite.
     • 0 (0 voturi)    
      Aveți dreptate. (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 19:24)

      Non.e [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

      Dar soluțiile trebuiesc aflate și aplicate de mai mulți. Altfel, energiile se pot anula unele pe altele.
    • +1 (3 voturi)    
     Dece nu vrei (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 6:32)

     banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

     sa intelegi pe BX, cei asa greu ,PRIN NOI INSINE...........! :)
     • +7 (7 voturi)    
      Prin noi înșine. Măcar atât cât se mai poate. (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 19:15)

      Non.e [utilizator] i-a raspuns lui banateanul.

      Expresia „ prin noi înșine” , care apare și pe Ordinul Coroana României ( pe la 1881, dacă nu mă înșeală ...Wikipedia), a constituit principiul de bază al doctrinei liberale la începutul secolului XX.
      Prin anul 1905, primarul de atunci al Capitalei, Vintilă Brătianu
      spunea că „ prin noi înşine putem să ne desvoltăm pe toate căile” și că elementul străin nu trebuie să primească decât strictul necesar.
      Legea minelor din 1924, de exemplu, limita participarea capitalului străin la maxim 40 %.
      ART. 33
      La constituirea societãţilor anonime miniere romane, statutele vor trebui sa respecte urmãtoarele principii:
      a) Acţiunile vor fi nominative şi de valoare nominalã maxima de 500 lei; ele nu vor putea fi transmise decât cu autorizarea consiliului de administraţie. Între romani aceasta autorizare nu e necesarã.
      b) Numãrul voturilor fiecãrui acţionar va fi limitat;
      c) La sporiri de capital, numai 70% din spor se va da vechilor acţionari; echivalentul salariului pe un an, însã cel mult pana la 10% se va rezerva funcţionarilor şi lucrãtorilor întreprinderii în aceleaşi condiţiuni ca şi vechilor acţionari; restul va fi distribuit la actionarii noi, dându-se preferinta subscriitorilor cu sume mici. Subscriptiunile vor fi publice;
      d) Capitalul deţinut de cetãţenii romani în societate trebuie sa reprezinte cel puţin 60% din capitalul social. Pentru întreprinderile existente, care în decurs de 10 ani de la promulgarea legii se obliga a se nationaliza, procentul capitalului romanesc se reduce la 55%;
      e) Doua treimi dintre membrii consiliului de administraţie, ai comitetului de direcţie şi dintre cenzori, precum şi preşedintele consiliului de administraţie, vor fi cetãţeni romani.
    • +9 (13 voturi)    
     Niciodata in istoria lor (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 11:49)

     derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

     statele de pe teritoriul Romaniei nu sau putut apara de Rusia.

     unirea principatelor s-a facut cu acordul marilor state europene si cu sprijinul explicit al Rusiei care incerca sa acapareze zona de influenta turceasca;

     unirea cu Transilvania s-a facut prin tratat de pace international - cu acordul Rusiei;

     ideea ca Romania s-ar putea apara vreodata prin forte proprii de o tara ca Rusia este pur si simple ridicola;

     tratatele internationale sunt si au fost in toata istoria noastra singura solutie posibila - poate ca NATO nu este o garantie absoluta (nici un tratat nu este) dar e cu certitudine cea mai buna optiune si pana una alta functioneaza
     • 0 (4 voturi)    
      alooooo........"istoricule" (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 20:54)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

      1.de-a lungul secolelor, principatele romanesti, nu au fost in situatia de a declara razboi rusiei.,cel mult imp.otoman
      -sing. sit. nefericita , a fost in razboiul 2 mondial, cand la presiunea lui hitler, antonescu a trecut nistrul.
      2.unirea principatelor( 1859) s-a facut cu sprijinul explicit al frantei, nu al rusiei
      3. creezi confuzia, ca daca rusia, fostul nostru aliat din primul razboi mondial, se opunea trat. de pace , unirea cu transilvania era in pericol.(romanii fiind cu trupele pe tisa).....ha, ha, ha, asa aiureli ,nu credeam c-o sa vad.
      4.baiete, daca nu ai cunostinte temeinice in domeniu......lasa-ne,
     • +1 (5 voturi)    
      Observații (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 22:25)

      Non.e [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

      1.Unirea Principatelor s-a făcut și ca urmare a faptului că românii au vrut-o și au acționat în această direcție. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al celor două țări, nu a fost cu acordul marilor puteri.
      2. Unirea Transilvaniei cu România nu a fost, nicidecum, un cadou făcut de Rusia, Anglia au Franța.
      Ea a consfințit o realitate istorică de necontestat. Ardealul a fost și este parte integrantă a României. Acest lucru era cunoscut atât de marile puteri cât și de cei 100.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
      3. Pentru înfăptuirea acestor lucruri au luptat, cu arma și cu sufletul, neținând cont de sacrificii, atâția ROMÂNI, cărora, noi cei de astăzi, nu suntem vrednici a le rosti numele.
      4.Nu trebuie, bineînțeles,uitată Bucovina.
   • -12 (14 voturi)    
    Saracul Base. (Vineri, 17 ianuarie 2014, 23:50)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

    cum se lupta el cu fiica lui Ioana impotriva rusilor sa nu vina la noi in tara,asta da rezistenta impotriva lui Putin!!
   • +2 (2 voturi)    
    avanpost (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 17:20)

    IonVirvarii [anonim] i-a raspuns lui sebagain

    felicitari,gandesti bine!
  • +12 (22 voturi)    
   Putin (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:29)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui virgil popisteanu

   Este un erou al neamului pentru ca intreaga istorie a rusiei si mai ales a comunismului bolsevic s-a bazat pe raportarea la un singur om in timp ce in vest autonomia si concurenta intre regiuni, orase si baroni a fost baza care a dus la avansul pe care il are si il va avea si de aici inainte. Noi avem baroni mai ales PSD dar nu exista o concurenta reala intre ei in ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene sau chiar si afacerile cu chinezii.
  • +23 (25 voturi)    
   Stai sa scape astia de Dimonul Basescu (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:39)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui virgil popisteanu

   Sa vezi dupa aia ce-o sa se iubeasca Ponta cu Putin, idolul sau dealtfel.
   • +6 (6 voturi)    
    ponta n-are idoli (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 9:14)

    domnuldefier [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    ponta n-are idoli, doar stapani!
  • -2 (12 voturi)    
   când îți este sete, să îmi spui; meriți o bere... (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:53)

   visio [utilizator] i-a raspuns lui virgil popisteanu

   ...dupa alta; am mai spus pe aici, si repet: România nu are capacitatea să exporte în marile puteri economice și militare; însă ne place să luăm ”problema” la palme într-o voioșie; toți dau vina pe poziția geostrategică pt actualul nivel de trai. Aceeași toți trebuie să arucne vina pe lideri: cât trebuie să fii de prost să NU îți dau seama că poți avea relații decente cu toată lumea interesată? Românul, în prostia lui, spune că este curvă. Problema este alta: banul mișcă lumea. Dintr-o mare nefericire, România nu a avut guvernanți ediucați: Cismari, Marinari, Plagiatori, Turnători...Cu ăștia vrem să trăim omenește? Adică să nu ne împrumutăm la bănci pt unconcediu amărât? Oameni buni, dragii mei Români, hai să ne alegem guvernanți care știu cum se învârte lumea. Dacă vrem să vedem circ, mergem la spectacole supertari, însă prețul biletului e mult mai mic decțt ce avem acum și performanța actorilor e profesionistă. În concluzie, Marile Puteri au nevoie de noi: hai să fim diplomați și să ne cunoaștem interesul. Acest interes ne va ajuta să ajungem acolo unde spune marele Om de Stat, Mihai Eminescu: ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”..
   Nu este natura nostră să ne certăm, deci hai să fim prieteni cu toată lumea, vom avea numai de câștigat. Însă hai să o facem inteligent, adică așa cum trebuie, pe termen lung.
   • +15 (21 voturi)    
    haha (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:32)

    Libertarian [utilizator] i-a raspuns lui visio

    Cat de pueril si naiv sa spui ca poti fi prieten cu toata lumea.
    Nu, exista doua modele, doua sfere de influenta: fie mergi pe statul de drept, pe capitalism si democratie, fie modelul rus/ucrainean adica coruptie, oligarhie.
    Noi acum suntem in tranzitie dintr-o parte in alta si unii vor sa ne intoarca inapoi.
    Mai bine cel mai prost printre destepti decat cel mai destept dintre prosti.
    • -12 (16 voturi)    
     Habar nu ai (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:01)

     BX [utilizator] i-a raspuns lui Libertarian

     In captitalsim, e mai multa coruptie ca oriunde.
     De fapt, o parte au si legalizat-o.
     Oligarhism ? Zau ? Uite-te la nivelul actual din SUA.
     Trezeste-te si lasa ass kissing-ul.
     • 0 (0 voturi)    
      da si nu... (Luni, 20 ianuarie 2014, 12:21)

      liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui BX

      sunt avantaje si dezavantaje... eu nu m-as arunca sa spun ca vreuna dintre astea 2 tipuri de conducere e buna, pentru ca din punctul meu de vedere nici una nu e buna...

      in comunism te conduc cativa oameni
      in capitalism te conduc cativa oameni + cateva firme...
      dpdv al coruptiei, da cel putin teoretic capitalismul pare sa aiba mai multe posibilitate de a fura decat comunismu (sunt mai multi). capitalismu in schimb nu te fura pe fata (exceptand, evident romania aici)

      nu stiu ce sa zic... eu cred ca in capitalism e mai greu sa faci dictatura (desi sua cam reuseste -> vezi nsa) , dar daca ai un conducator cu cap in comunism poti face mai multe...

      in fine oricum nu cred ca e atat de mare diferenta cum cred oamenii... diferenta e ca tot ce vor ei fac... doar ca in comunism daca injurai pe cine nu trebuie nu te mai vedea nimeni vreodata, in capitalism poti face asta (desi daca injuraturile tale chiar ii adus prejudicii aluia tot ca prin comunism ajungi).

      oricum nu cred ca depinde atat de mult de doctrina politica, cred ca depinde mai mult de oamenii care condus si influenteaza tara...
   • +2 (10 voturi)    
    Vrajeala (Vineri, 17 ianuarie 2014, 19:14)

    Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui visio

    Simt duhoare de Uniti.Salvam. Bleah!
   • +9 (9 voturi)    
    nu domnule (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:00)

    ubu [utilizator] i-a raspuns lui visio

    Marile puteri nu au nevoie de noi. Noi avem nevoie de ele.
    • 0 (0 voturi)    
     nu chiar... (Luni, 20 ianuarie 2014, 12:22)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui ubu

     puterile mari sunt cum sunt si corporatiile mari...
     chiar daca pare ca tu ai nevoie de ele si ele au nevoie de tine pentru ca fara tine nu ar mai exista (sau nu ar mai fi ce sunt).
  • -12 (16 voturi)    
   amintirea istoriei (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:48)

   batranul [utilizator] i-a raspuns lui virgil popisteanu

   Sunt consternat de amnezia d-voastra. Dupa razboiul mondial Romania a fost tara care a profitat de bunavointa Rusiei. Cred ca nu uitati ce s-a intamplat la tratatul de pace? Cei care au intors armele au fost romani si au trecut in barca ruseasca beneficiind de avantaje.
   Regele a fost involuntar instrumentu rusilor pentru a castiga de partea lor un aliat. Faptul ca unele tari din jur au relatii economice cu Rusia nu inseamna ca sunt si aliate cum am vrut noi sa fim cu China printr-un tratat stategic. Cred ca D-voastre ati uitat istoria si prin modul de gandire explicati duplicitarea comportare si gandire.
   • +12 (14 voturi)    
    Diferente (Vineri, 17 ianuarie 2014, 19:16)

    sebagain [utilizator] i-a raspuns lui batranul

    Nu prea ai inteles . Acum exista doua modele economice. Cel vestic bazat pe o organizare descentralizata si care reuseste sa satisfaca nevoile majoritatii oamenilor din societatile care-l promoveaza si cel estic de tip rusesc si chinezesc inca centralizate care satisfac in primul rand nevoile unei oligarhii de care depind toti ceilalti oameni.
    • -4 (8 voturi)    
     Ce a fost nu mai este (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 9:13)

     Eucris [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

     Modelul din vest devine tot mai centralizat (din pacate), pentru romani este greu sa inteleaga ca occidentul nu mai este ce a fost, este contaminat de virusul neo-marxist, in timp ce Moscova se indeparteaza de modelul bolsevic.
     Traind in occident mi-am dat seama, in Romania oamenii se uita in vest ca si cand am fi acum 70 de ani. Sunt alte vremuri ... nimic nu e static.
     Sa nu ne para rau ca Bulgaria alaturi de Rusia pune conditii ONG-urilor, multe dintre aceste ONG-uri sunt finantate de indivizi/organizatii dubioase. De ex. d-l Soros, care este ultra-stangist, promoveaza multiculturalismul (marxism cultural).
     • +2 (4 voturi)    
      Bravo mai avansatule (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 12:22)

      sebagain [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

      Dupa toata glagoria la care faci referire poate iti si alegi o directie clara de urmat, prietenii cu care te vezi cel mai des si cu care mai schimbi o vorba sau faci afaceri. Adica vest si UE. Nu ne intereseaza ce face Rusia! Punct.
    • 0 (2 voturi)    
     Am dubii (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 10:38)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

     Ca definitiile dvs sunt corecte...
   • +7 (9 voturi)    
    Despre care bunăvoință vorbiți? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:25)

    Non.e [utilizator] i-a raspuns lui batranul

    Despre care avantaje ale românilor?
    Vorbiți de avantajul colectivizării, sovietizării, , sovromurilor, interzicerii valorilor naționale?
    Vorbiți de pușcăriile umplute cu antiruși? Vorbiți de avantajul ruperii Basarabiei?
   • +9 (13 voturi)    
    Nu ne dai si exemple concrete? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:38)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui batranul

    Cand spuneti "Sunt consternat de amnezia d-voastra. Dupa razboiul mondial Romania a fost tara care a profitat de bunavointa Rusiei. Cred ca nu uitati ce s-a intamplat la tratatul de pace?"
    Eu nu-s amnezic, pur si simplu nu cunosc exemple concrete de bunavointa a URSS La ce va ganditi? Sovromurile, comisarii rusii sau violurile, davai ceas si lagarele unde au fost trimisi cetateni romani? Poate la Basarabia? La vagoanele pline ce plecau spre URSS? La tezaur?
    La distrugerea clasei superioare a societatii?
    Curaj va rog, puneti aici lista sa stim si noi! Inclusiv ce s-a intamplat la tratatul de pace va rog!
    • 0 (0 voturi)    
     Romanii nu va pot da minusuri, numai postacii! (Duminică, 19 ianuarie 2014, 11:29)

     Maniu [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

     la tot ceea ce ati spus. Postacii Vocii Rusiei.
   • +3 (3 voturi)    
    ! (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 17:58)

    melcul_naravas [utilizator] i-a raspuns lui batranul

    Pana nu ne redau TEZAURUL n-avem ce discuta.Daca tu ai incredere intr-un prieten si-l rogi sa-ti pastreze o perioada un obiect iar dupa trecerea acelei perioade nu-ti mai returneaza ce i-ai dat, cum se cheama asta? HOTIE.Mai poti avea incredere in Rusia?Rusii ne-au adus numai necazuri de-a lungul istoriei. Sa stea la ei acolo!
  • 0 (8 voturi)    
   Si Hitler a fost un erou al neamului sau. (Vineri, 17 ianuarie 2014, 19:07)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui virgil popisteanu

   Cit despre viol sau prostitutie, prefer prima varianta, in sensul in care ai macar posibilitatea sa ii arzi un dos de palma peste bot sau chiar sa-i rupi o mina.
   • 0 (2 voturi)    
    Numai un nepatriot va da minus (Duminică, 19 ianuarie 2014, 11:30)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

    e clar. Corect si cu uniti salvam, unde unii de-acolo n-au trecut prin scoala, sint cu creierul neted gata sa-si scrie oligarhia planurile pe el.
  • -9 (11 voturi)    
   Hmmm (Vineri, 17 ianuarie 2014, 23:44)

   MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui virgil popisteanu

   1).-In timp ce rusii se extind, americanii se intereseaza doar de spionaj.
   ""“Now let me be clear, our intelligence agencies will continue to gather information about the intentions of governments – as opposed to ordinary citizens – around the world, in the same way that the intelligence services of every other nation does. We will not apologize simply because our services may be more effective,” Obama said.''
   2).-Deja familia basescu este in barca rusilor si vasleste cu spor in directia aratata de acestia:))
   Asa are cu ce-si plati baseasca ratele, basescu tratamentul de la Viena, eba sa-si cumpere loc in PE si haine de fitze, etc.
  • +3 (3 voturi)    
   Mie mi-e teama (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 6:14)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui virgil popisteanu

   ca politicienii nostri deja practica varianta a dou-a, adica Prostitutia !
  • +5 (5 voturi)    
   Din nou cu Rusia ? (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 7:56)

   Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui virgil popisteanu

   Or fi știind ceva Prietenii...

   Viitorul este încă incert pentru intreaga lume Civilizată !
   Privind harta politică de mai sus și rememorând evenimentele din România ultimilor ani (2007 - 2013) constatăm că ipoteza enunțată în acest articol are un grad mare de veridicitate.

   România începutului de an 2014 este spațiul unui permanent război: românii se luptă cu sărăcia iar Politcienii USL se luptă cu Statul de Drept. Oamenii lui Iliescu au reușit după 25 de ani de subminare a intereselor naționale să se coalizeze pentru a da lovitura decisivă care va intoarce România cu fața spre Răsărit.
   Acest regim are astăzi o majoritate parlamentară care tinde spre 70% dar nu dorește să furnizeze un Proiect al Prosperității pentru România (deși țara are resurse iar ajutorul financiar al UE este real) preferând să producă într-un ritm alert Ordonanțe de Urgență menținând starea de dependență a populației de structurile de Putere.

   Atunci când propune Legi acestea atacă bazele Instituțiilor Statului de Drept sau vizează sfarâmarea structurilor administrativ-teritoriale subminând soliditatea statului.
   USL mai are un singur Punct din Marele Plan al Restaurării: Subjugarea Justiției.
   Dacă va reuși atunci România se va afla efectiv ”cu un picior deasupra prăpastiei” !
   Un singur brânci mai lipsește.
   Acest impuls este o posibilitate reală !
   Rusia, UE și SUA cunosc exact care este FORȚA care va elibera acest impuls: ENERGIA !
   Este vorba despre capacitatea lumii civilizate de a asigura resursele energetice necesare funcționării economiei globalizate.
   Încleștarea dintre aceste trei Imperii este crâncenă.
   Resursele fosile (petrol, cărbune, gaze naturale) sunt finite și se vor epuiza în curand.
   Dacă nu se va dezlega misterul Fuziunii Nucleare până în 2050 cei care vor trăi atunci vor vedea fața urâtă a Imperiilor !
   Între timp aceste Imperii caută să obțină cele mai convenabile poziții geo-politice astfel încât să-și maximizeze forța de impact atunci când se va da bătălia finală.
  • 0 (0 voturi)    
   lol (Luni, 20 ianuarie 2014, 12:15)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui virgil popisteanu

   da rusia nu a dat niciodata ceva pe degeaba...
   dar nici sua sau germania/ue nu au facut asta...

   singura diferenta e daca ne prostitual cu rusia, ue sau sua... sau o combinatie....
   care e mai buna sau mai rea dintre astea... nu prea avem de unde sa stim(putem doar presupune). din pacate nici una din variante nu e tocmai roz...
 • +22 (28 voturi)    
  Mereu am fost izolati (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:26)

  Fane Babanu [utilizator]

  "O insula latina" in mijlocul influentei rrusesti. Poate se vor trezi puii de daci din somnul socialist.
  • +8 (14 voturi)    
   totusi (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:03)

   ubu [utilizator] i-a raspuns lui Fane Babanu

   Hai sa nu ne mai credem atat de minunati. Dezvolatrea tarii asteia incepe cu a intelge cat suntem de needucati, necivilizati si saraci, cu modestie, nu cu cat suntem noi de unici, speciali, frumosi si destepti.
   • -2 (10 voturi)    
    Complet gresit (Vineri, 17 ianuarie 2014, 22:19)

    lulunw [utilizator] i-a raspuns lui ubu

    Dezvoltarea tarii incepe prin a intelege care sint punctele puternice ale societatii romanesti. Modestia nu aduce nimanui privilegii economice. De fapt modestia poate duce la pierderi iremediabile.
    • +4 (6 voturi)    
     poti sa dai un exemplu care sa iti sustina teoria? (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 11:57)

     ubu [utilizator] i-a raspuns lui lulunw

     Istoria iti poate da mai multe exemple care sa sustina teoria expusa de mine:
     Japonia. Manualele copiilor japonezi incep cu ideea ca Japonia e o tara saraca si un popor mic si trebuie sa MUNCEASCA pentru a depasi aceste dezavantaje. Tipul acesta de educatie a dat nastere la avantaje econonice de necontestat.
     Coreea de Sud. Acelasi tip de educatie puternic confucianista bazata pe modestie. Situatia economica actuala a Coreei de Sud este exceptionala.
  • +2 (4 voturi)    
   E un culoar nu o insula. (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:38)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Fane Babanu

   Harta scoate în evidență un culoar de la nord la sud ce desparte vestul de est. Acest culoar este destul de mare sa-și asigure singur securitatea, independent de vest sau est. Rolul lui este evident de culoar, de schimb economic între est și vest.
  • +1 (5 voturi)    
   Trecut/prezent (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 9:17)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Fane Babanu

   Trebuie sa fim atenti pe cine consideram socialisti. Vestul e plin de socialisti, facultatile occidentale mustesc de indoctrinare marxista. Traim in prezent, nu e ca acum 70 de ani.
 • +24 (28 voturi)    
  putin nu trebuie sa faca nimic (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:28)

  clarice [utilizator]

  Venim singuri in intampinarea lui ,ori prin politicieni ori prin media ori pur si simplu datorita nostalgiilor comuniste.
  Ne ducem ca oile la taiere si mai si behaim de bucurie pe drum.
  • +1 (1 vot)    
   Genial Clarice (Duminică, 19 ianuarie 2014, 11:32)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui clarice

   dar noroc ca nu sintem toti oi :)
 • -31 (37 voturi)    
  Este preferabil (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:36)

  Un cititor [utilizator]

  Cu rusii crestini decit cu vestul postcrestin si dizolvant. Macar rusii nu-ti fura sufletul.
  • +11 (15 voturi)    
   Pai fugi tata la rusi in Siberia (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:51)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   in gulag sa profiti din plin de crestinismul rus. Auzi dle, iti fura vestul sufletul, mai degraba ti-l vinzi tu pe 2 copeici.
   • -3 (7 voturi)    
    Sa avem grija ce ne dorim (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 9:20)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Vestul devine Orwelian, nu sperati in ceva ce nu mai exista. "Un cititor" are dreptate, Rusia este crestina, occidentul se auto-distruge. Traiesc in occident si ce vad, ma revolta: pro-avort, homosexualitate, political correctness, anti-crestinism, ideologie neo-marxista.
    • +6 (8 voturi)    
     pai si de ce nu te duci (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 12:05)

     derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

     sa traiesti in rusia crestina?!

     cred ca mai putin exigenta aia cu "anti-avort" tu ti-ai putea implini acolo toate idealurile.
     • -4 (4 voturi)    
      Decizie (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 20:37)

      Eucris [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

      Pt ca si aici e nevoie de crestini.
  • +11 (13 voturi)    
   Fapte de suflet (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:08)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Sufletul trebuie sa se inalte prin faptele care dovedesc iubirea de aproape nu doar prin vorbe goale despre iubire si apoi furtisag prin taxe si baroni.
  • +16 (18 voturi)    
   Rusia Crestina (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:26)

   Libertarian [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Cred ca Vestul e mult mai crestin decat Rusia.
   Crestin inseamna tolerant nu sa ii arestezi pe cei cu alte opinii decat a ta. Cine te opreste in Vest sa fi un bun crestin? Tie de fapt nu iti place ca Vestul permite si existenta unora cu alte viziuni asupra vietii.
   Ce e crestin la Rusia? Aaa, ca si acolo popii sunt bogati in timp ce majoritatea sunt saraci. Ca nici acolo Biserica nu face caritate deloc.
   Crestinism de asta pe privilegii nu imi trebuie.
   • -3 (9 voturi)    
    Anti-crestinism (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 9:25)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Libertarian

    Exista anti-crestinism; de peste tot se inlatura crucile, libertatea bisericii este incalcata flagrant mai ales de cand cu Obamacare, nu ai voie nicaieri sa spui ca esti credincios ca sa nu o incurci. Ce se intampla in vest, seamana tot mai mult cu aparitia comunismului. Vestul obliga sa accepti orice aberatie in numele relativismului iar crestinismul este inlaturat ca sa nu raneasca sensibilitati.
    Mie ceea ce nu imi place, este ipocrizia si dublul standard, asa ceva gasesti din plin.
    • +6 (10 voturi)    
     Vino inapoi in Romania (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 12:12)

     derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

     ca noi suntem crestini pana-n dinti: misuna popii prin scoli si spitale, sfintesc automobile, carute si sosele, avem biblii in salile de judecata, costruim catedrala mantuirii neamului si dam la BOR de 10 ori bugetul pt. cltura.
     • +2 (4 voturi)    
      Fii atent! (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 12:50)

      sebagain [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

      Te pui cu biserica, te pui cu Dumnezeu...ai grija ce spui, faci si scrii...;)
     • -3 (3 voturi)    
      Secularismul duce la criza (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 20:39)

      Eucris [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

      Sa nu-ti para rau atata timp cat vezi crestinism, sa te temi cand vezi secularism. Distruge textura societatii, inevitabil. Daca acum vestul este in criza, este din cauza secularism-nihilismului avansat.
     • +1 (1 vot)    
      In plus, dau impartasania cu aceeasi lingurita (Duminică, 19 ianuarie 2014, 11:36)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

      fara nici o grija fata de sanatatea publica, preotii NU CUNOSC BIBLIA (nici macar noul Testament: l-am auzit pe unul zicind "bunul SamariNean" (in loc de "SamariTean") repetat (deci greseala din ignoranta). Nu scriu asta contra Bisericii ci pentru ca biserica noastra nu se civilizeaza, nu se implica in fapte de binefacere (vezi prostituitia, copii si batrini abandonati, oameni ai strazii) ci ii intereseaza cit mai multe biserici si catedrale de parc-ar fi aici Imperiul Bizantin!
  • +10 (16 voturi)    
   . (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:30)

   Raid [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   ai greşit forumul, maicuţă
  • +12 (16 voturi)    
   Rusia + USL + Biserica Ortodoxa = Love (Vineri, 17 ianuarie 2014, 19:18)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Cred ca o sa trec la catolicism.
  • +9 (13 voturi)    
   nu te opreste nimeni (Vineri, 17 ianuarie 2014, 19:49)

   Europiu [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   du-te si cere cetatenia.

   Vezi si ce au zis ceilalti... imi pare rau, sunt de acord cu ei.

   In plus, ai cumva impresia ca Depardieu a cerut pasaport rus din pioshenie? :)
  • -10 (12 voturi)    
   Exact ! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:03)

   BX [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Ce-au facut democratiile si capitalistii:
   - au distus tari prin cotropire/bombaradament
   - au distrus economic tarile care nu puteau fi atacate direct
   - au ridicat la extreme nivelul saraciei, pana la unul de sclavagism, in care nici 1% au tot, iar restul muncesc pe bonuri de masa si apa minerala.
   • +12 (14 voturi)    
    Deja vu (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:46)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui BX

    Parca am mai auzit asta cu capitalismul vinovat pt ca tu esti calic/needucat/prost. Wake up man, vezi ca mori de foame cu vise doar.
   • +9 (11 voturi)    
    mai citeste (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:05)

    ubu [utilizator] i-a raspuns lui BX

    Mai citesti istorie, eventual din mai multe tari, carti, autori si o sa descoperi singur ca exista diferente cantitative si calitatative enorme intre modul in care au actionat unii si altii!
   • +3 (7 voturi)    
    Ce-au făcut dictaturile? (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:14)

    Non.e [utilizator] i-a raspuns lui BX

    Chiar nu vreau să vă supăr și vă respect opiniile. Totuși, vorbiți ca la plenarele CC al PCR.
    Dacă au făcut și ceea ce spuneți dumneavoastră, nu au fost singuri. Știți cine i-au ajutat? Chiar foștii. Ca la noi.
   • +8 (10 voturi)    
    capitalismul vs socialism (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 0:13)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui BX

    tu esti ca-n bancul ala cu socialistii...dragi tovarasi, e adevarat ca capitalismul e pe marginea prpastiei??
    -da, se uita la noi si rade....asa si tu cu apocalipsele tale despre capitalism.

    Pe harta exista inca Coreea de Nord, pleaca si lasa-ne pe noi in pleava capitalismta.
   • +3 (5 voturi)    
    Aberatii (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 9:37)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui BX

    Capitalismul a produs bunastarea pe care comunismul nu l-a produs si nici nu-l va produce vreodata. Capitalismul se bazeaza pe proprietate privata si pe aranjament legal care sa asigure libertate de a produce. Tarile din lumea a treia sunt sarantoci pt ca nu au dezvoltat educatia, etica de lucru, au mentalitate de sarantoci, la ceea ce sunt buni este sa se planga. Fara fabricile care se deschid acolo pt produse cu desfacere in occident, ar fi si mai saraci. Tarile sarace au nivel crescut de coruptie, se fura pe ei insisi.
    Sunt tari in lumea a treia care pana la sfarsitul sec 19, inca nu descoperisera roata,multi nici acum nu au tehnica necesara ca sa sape un put pt apa curata. Lasati victimologia ieftina, comunistii sunt buni la asa ceva.
  • +9 (15 voturi)    
   .... (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:25)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Apropo de credinta, e invers proportionala cu IQ-ul ( asta dc stii ce inseamna IQ).
   • -2 (8 voturi)    
    Citeste (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 9:39)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Nu mai spune, si Einstein era credincios la fel ca multi alti oameni de stiinta.
    • +3 (5 voturi)    
     nup, Einstein nu era in mod cert "credincios" (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 12:33)

     derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

     dar nici ateu prorpiu-zis: Einstein nu credea intr-un "Dumnezeu personal";

     cineva cu convingerile tale l-ar fi catalogat insa categoric drept ateu, fapt de care era perfect constient:

     "I received your letter of June 10th. I have never talked to a Jesuit priest in my life and I am astonished by the audacity to tell such lies about me. From the viewpoint of a Jesuit priest I am, of course, and have always been, an atheist." (Albert Einstein, letter to Guy H. Raner Jr, July 2, 1945, responding to a rumor that a Jesuit priest had caused Einstein to convert from atheism; quoted by Michael R. Gilmore in Skeptic, Vol. 5, No. 2)
     "
     • -2 (4 voturi)    
      Intelelctuali credinciosi (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 20:43)

      Eucris [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

      Einstein a scris mai mult, daca scoateti din context in mod tendentios nu faceti decat sa "demonstrati" ce vreti sa demonstrati. Sunt multi alti intelectuali de marca, care au fost/sunt credinciosi.
      Apropos' sunt la doctorat in cercetare si cred in Dumnezeu ... :)
     • 0 (2 voturi)    
      Nts, citati un singur "citat" (Duminică, 19 ianuarie 2014, 11:39)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui derblauereiter

      si asta e o mica smecherie. Nu-l scoateti pe Einstein cum vreti dvs. ca falsficati grosolan de tot.
   • 0 (0 voturi)    
    Asta e o baliverna (Duminică, 19 ianuarie 2014, 11:37)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui /./

    ilogica flagranta.
  • +6 (8 voturi)    
   Nu ț-il fură. (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:08)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Ți-l strivesc. Citește Paul Goma.
 • +15 (23 voturi)    
  nimic nou (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:39)

  Libertarian [utilizator]

  Intotdeauna am fost singuri si inconjurati de dusmani, deci nimic nou sub soare. Totul e rosul in jurul nostru, numai marea neagra nu :) Anul 2014 e crucial.
  • +8 (10 voturi)    
   Fapte, actiuni... (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:40)

   Maria_G [utilizator] i-a raspuns lui Libertarian

   E foarte bine ca toti ne expunem punctele de vedere si ca ne exprimam frustrarea. Dar unde mergem de aici? Cind citesti statistici care spun ca 45% din romani considera ca comunismul (deliberat fara virgula) a fost un lucru bun pt. Romania atunci intelegi cit de greu este sa scoti masele in strada. Cu toate acestea, acele sute de mii care au iesit in strada in decembrie '89 erau din ceilalti 55%. Problema este ca atunci organizarea a fost superba: au avut oameni in fiecare institutie care au facut "hei-rup"-ul necesar, care au mobilizat masele pentru ca au fost instruiti cum s-o faca. Aceeasi 'mobilizatori' de ieri (sau marea parte din ei) astazi mobilizeaza pe Mos Ion sa mearga la vot sa-l suspende pe Basescu. Dreapta/ partea democratica a societatii se tine de sedinte, idealuri si lupte internesi nu stiu cum sa se organizeze disciplinat. De ce nu apeleaza la sindicate precum cel a soferilor de camioane care au bagat spaima in VV Ponta in citeva ore? Dreapta are nevoie de suport si training din exterior...
   • +3 (3 voturi)    
    45% (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 1:45)

    Europiu [utilizator] i-a raspuns lui Maria_G

    Nu e chiar "din romani", fara sa vreau sa minimalizez ceea ce spuneti.

    1) nu cred ca cei in varsta de sub 35 ani au ceva de spus vis-a-vis de acest subiect (nu din prostie, ci pentru ca, fericitii de ei, au avut sansa sa il rateze)

    2) in ce ne priveste pe noi astia, mai batrani, evident ca fiecare om are tendinta de a idealiza trecutul

    3) bottom-line: don't despair!
 • -15 (21 voturi)    
  Intr-un an... (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:49)

  finutza [utilizator]

  ... adica in 2014 e suficient timp sa devina rosie si Romania. D-l Basescu pune barbateste umarul, impreuna cu Nis (din Serbia - rosie), cu Gazprom (Rusia - rosie), cu pamantul cumparat de vecini (Ungaria - rosie). A, da, el s-a scos, si-a luat pamant inainte...
  • +8 (10 voturi)    
   fis de la antene (Vineri, 17 ianuarie 2014, 19:21)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   nici nu stiu de ce iti raspund.
   • +4 (8 voturi)    
    Las-o ca face valuri si (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:43)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

    atunci o sa puta si mai rau
 • +6 (8 voturi)    
  energia fratilor, energia (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:51)

  Tymax [utilizator]

  Peste tot e vorba de energie, nu neaparat ieftina, dar, mai ales, neconditionata de cat de multa vodka bea tarul de la Kremlin pe robinetul conductei. Romania are ceva rezerve de gaze si petrol - nu multe dar inca mai are. Plus inca ceva sperante. Nu degeaba vorbeste Base de cativa ani de "independenta energetica". Cine are urechi de auzit, sa-l auda. Poate independenta n-o sa reusim noi, dar macar minimul posibil de dependenta sa-l ajungem. Altfel negociezi o investitie mare in situatia aia. Cand esti la mana altora - mai ales a rusilor - treaba e nasoala.
  • 0 (2 voturi)    
   Da, Frate @Tymax, Energia ! (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 12:52)

   Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui Tymax

   Insă țărișoara noastră este cam în No Man's Land cu resursele ei de Gaze de Șist. Cam tot ce mișcă în Europa se va năpusti asupra lor (Gazele Naturale și Petrolul deja le au și le exploatează acum) atunci când world wide scarcity va fi for real !
   NU se va mai gândi nimeni la ”piciorul de plai, gura de rai” atunci când le va dârdâi fundul de frig.
   Norvegienii sunt adevărații ”băieți deștepți” ! Ei au creat un Fond Național în care varsă profitul din exploatarea off shore a gazelor naturale. Din acest fond își permit să-și dezvolte națiunea ACUM ! Și au mîndria de ajuta și alte state (inclusiv România).
   Nu-i așteaptă pe chinezi sau pe ruși...

   Oare strălucitul nostru deținut politic Adrian Năstase și mult-titratul nostru PM Victor Ponta cunosc chestiile astea ?
   Sau ei îi așteaptă pe chinezi și pe ruși ?
   • +2 (2 voturi)    
    aiurea (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 14:39)

    Libertarian [utilizator] i-a raspuns lui Fisherman

    Fugi ma de aici cu bullshit-ul tau de scarcity. Vezi asta pe youtube: /watch?v=AcWkN4ngR2 Marxistii o tot trag cu scarcity de 200 de ani, cand o resursa se termina inovam, asta face omul de milenii. Romania are nevoie de libertate, educatie si munca, atat. Lasa-ti economia libera nu o mai sufocati cu mii de legi si regulamente.
    • +1 (1 vot)    
     O singura observatie (Duminică, 19 ianuarie 2014, 11:41)

     Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Libertarian

     V-am dat plus pentru gindire si NB : lasati nu lasa-ti :).
 • -11 (15 voturi)    
  Tainu! (Vineri, 17 ianuarie 2014, 17:52)

  Cetateanu [utilizator]

  Apai pentru Base s-a rezolvat relatia cu licuriciu de la est: a luat tainu prin 1 a agricultoare a tarii!
  • +4 (8 voturi)    
   Esti penibil (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:44)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   cere texte mai bune!
 • +10 (16 voturi)    
  rezultatele comunismului (Vineri, 17 ianuarie 2014, 18:50)

  corvus coraX [utilizator]

  se observa. A fi parte a UE inseamna competitie, democratie, asumare. Dupa ce ai puturosit in comunism si ai asteptat sa ti se dea, dupa ce ai fost asistat de catre stat, e foarte grea adaptarea. Interesanta miscarea Ungariei unde sentimentul de apartenenta europeana a fost foarte puternic in istorie! S-ar putea ca in acest joc geopolitic un subiect important desigur tinut la secret ar fi o rescriere a granitelor. Rusia ar putea "da" (ca doar nu da de la ea) Transilvaia in schimbul Basarabiei. Oricum, in minimum zece ani harta geopolitica a Europei nu va mai fi aceeasi

  P.S. Serbia este cel mai fidel aliat al Rusiei, panslavismul e la el acasa acolo, iar BOR joaca tot mai mult pe cartea panortodoxiei.
  • -10 (12 voturi)    
   lol (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:09)

   BX [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   UE e doar o uniune sovietica actualziata, daca nu te-ai prins.

   8 din 10 mari pasi care au dus la destramarea URSS i-a facut si UE, iar ultimi doi sunt in curs de desfasurare.

   Iar democratia, asta produce:
   http://www.infowars.com/retired-air-force-colonel-with-three-graduate-degrees-is-homeless-and-sleeps-in-a-van/
   Asta e reompensa democratica si capitalista pentru cei ce si-au servit patria.
   • +3 (7 voturi)    
    Nu fi penibil (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:53)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui BX

    Un colonel SUA in retragere are o pensie bunicica bine de tot! Ceva miroase in povestea aia sau nu e spus ca nu convine autorului.
  • +2 (4 voturi)    
   UE e de stanga (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 9:41)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   UE este plin de tehnocrati stangisti. Vestul este welfare, ofera bani celor care nu muncesc si i-a de la cei care muncesc. Daca vorbiti engleza, ascultati eurodeputatul Daniel Hannan, unul dintre putinii care e normal.
   • 0 (0 voturi)    
    Eucris, faceti si un pic de cercetare gramaticala (Duminică, 19 ianuarie 2014, 11:43)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

    in propriul text ca m-apuca disperarea !
  • +2 (2 voturi)    
   Iar umblă Corvus cu Ungaria în cioc ! (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 13:32)

   Fisherman [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   Nu știu cum sunt cetățenii de rând ai Ungariei, bănuiesc doar că sunt la fel de normali în gândire și simțire ca și cetățenii de rând ai României: și ei, ca și noi de altfel, ar sângera la fel de mult dacă o sabie de nobil le-ar străpunge mațele...
   Ungaria este un Stat European !
   România este un Stat European !
   Deocamdată Europa Unită există deși unii se agită, isteric pe față sau insidios underground, s-o împrăștie.
   Printre aceștia se află și Corvus Corax care zboară bezmetic printre fantomele Istoriei și visează la cai verzi pe pereți să le ia potcoavele.
   Ceva logică există totuși în foarte corecta exprimare în românește a lui Corvus: folosesc și eu ghilimelele lui Corvus ”s-ar putea să existe un tratat secret prin care Rusia să se fi înțeles cu Ungaria să-și pună granița comună pe Carpați”. La Moldova se lucrează intens dinspre Est. La Transilvania se lucrează intens din interior și dinspre West.
   Mă rog, e dreptul ”Elitelor” să viseze la Gloria trecută exact așa cum este și dreptul blajinilor ardeleni și moldoveni să-și păzească pășunile !
   Dacă sentimentul de apartenență europeană a Ungariei ”a fost” după părerea lui Corvus, cel al românilor a fost și a rămas același: apartenența la adevăratul creștinism care i-a îndemnat să-și ajute vecinul, nu să-i umble prin cămară.
   Atât despre democrație, asumare și creștinism.
   Atâta au fost românii de puturoși încât nu au fost în stare timp de două mii de ani să dea buzna în Câmpia Panonică să-și hrănească turmele. S-au dus românii pe acolo doar când a fost nevoie să-l de afară pe Hitler care păcălise elitele ungurilor că le va da castelele din Ardeal înapoi.
   Exact asta vor păți și cu prezumtivii aliați ! Numai că atunci când vor avea nevoie de români aceștia vor fi fost deja terciuiți de șenilele care vor fi știut drumul. Deja în Transnistria și în provincia Găgăuză se lucrează intens la Capul de Pod. Când apele Balatonului vor fi spurcate cu obielele lui ”nomina odiosa” va fi prea târziu !
   • +1 (1 vot)    
    Nu-i rea. (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 22:50)

    Non.e [utilizator] i-a raspuns lui Fisherman

    Scriitura, vreau să zic.
    Ba e chiar foarte bună.
    Despre Balaton și Baikal, ce să zic?
    Iată ce zice Wikipedia:
    „Înainte de 3 noiembrie 1918, când are loc declararea independenței Ungariei față de Austria, Kun cu câteva sute de agenți comuniști unguri și cu mulți bani primiți de la sovietici s-a întors în Ungaria. Începe să-și formeze o rețea largă de colaboratori recrutată din rândul elementelor maghiare fanatice și rău famate. Prin angajamentul său de a readuce Ungaria în granițele ei vechi își crește popularitatea fiind văzut ca salvatorul națiunii.
    În luna noiembrie 1918, Kun a creat Partidul Comunist Maghiar și a devenit președintele comitetului central. Mișcarea comunistă care era îndreptată împotriva primului ministru Mihály Károlyi și a partidului Social Democrat din care inainte de război făcuse parte a agitat lumea toți cei care erau împotriva lui fiind torturați sau împușcați, iar ziariștii cenzurați, totul prin bani finanțați de Partidul Comunist Rus. Ziarul Comunist roșu din Ungaria a dus o propagandă sângeroasă, rezultată în numeroase crime, astfel că cei care făceau grevă erau împușcați......
    La Moscova a intrat în rândurile Partidului Comunist (bolșevic) din Rusia sovietică, a primit cetățenia sovietică și numit în conducerea Cominternului. După eșecul puciului din 27 martie 1921 pentru minerii din centrul Germaniei, Lenin l-a acuzat de iresponsabilitate politică. Acuzat de legături cu troțkismul, Bela Kun împreună cu soția, fiica și ginerele au fost arestați în mai 1937 și trimiși în GULAG. În 1989, guvernul sovietic a anunțat că Bela Kun a fost executat în GULAG pe 29 august 1938. A fost reabilitat în 1956 pentru a celebra înăbușirea revoluției anticomuniste ungare de către trupele sovietice chemate în ajutor de către colaboraționistul maghiar Janos Kadar.”
  • -1 (1 vot)    
   Cine da minus la asa ceva? (Duminică, 19 ianuarie 2014, 11:42)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   cit poti sa fii de prost (nu rau voitor ci prost, ca iti vrei raul tie!) la ceea ce ati scris? Tot am vazut minus la chestii perfect pertinente si cred ca amabsada Rusiei trage din greu pe internet duminica!
  • 0 (0 voturi)    
   Sorry, chestia cu Transilvania e o aberatie (Duminică, 19 ianuarie 2014, 11:46)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   Daca Ungaria e europeana si gata, in UE granitele nu conteaza si nici nationalismul inventat ca un tribalism mai cu staif in sec. XIX asa ca...
 • +1 (3 voturi)    
  Declaratii (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:33)

  jdjdjd [utilizator]

  "Romania doreste imbunatatirea contactelor politico-diplomatice pe relatii unde exista o tendinta de trenare, vizam in mod deoebit aici Rusia si Ucraina." Traian Basescu 15 ianuarie 2014.
  La fel de bine puteati pune poza presedintelui in dreptul Romaniei...
 • +3 (5 voturi)    
  off topic (Vineri, 17 ianuarie 2014, 20:55)

  Simone-Demouvoir [utilizator]

  Off topic: buson pe autostrada soarelui vreo 2 ore. nu se stie inca de ce, acum 20 de min au dat drumul la circulatie. nici o informatie pe nici un site de stiri, nici pe infotrafic.ro...
  *aplauze*
 • +5 (7 voturi)    
  Fara o sustinere (Vineri, 17 ianuarie 2014, 21:31)

  KostasP [utilizator]

  Puternica din partea USA, suntem urmatorii in linie.
 • -7 (9 voturi)    
  "Responsabilitatea" politicienilor (Vineri, 17 ianuarie 2014, 23:37)

  DumitruRizoaica [anonim]

  Spre stiinta tuturor romanilor, si cu precadere a "microbistilor" basisti:

  DE ce se poate AFIRMA cu tarie, ca Basescu este un sarlatan?

  1. Pentru ca doar un sarlatan poate sa planga pe umerii poporului ca Parlamentul este un monstru cu 588 de membri, dar sa ignore cu NESIMTIRE si IRESPONSABILITATE, solicitarea de a aduce Parlamentul la Normalitate, solicitare ce i s-a facut cu Scrisoarea Nr.26.209/27-12-2012, in care i se spunea:

  “Domnule Presedinte! …in cel mult o saptamana, de la inregistrarea acestei Scrisori, puteti iesi PUBLIC in fata Natiunii, pentru a anunta ca sustineti modificarea propusa, si ca invitati la consultari, pe aceasta tema, toate partidele parlamentare, pentru a le informa si a le solicita Acordul de a realiza aceasta modificare, cu ocazia Sesiunii Extraordinare pentru aprobarea Legii Bugetului (in ianuarie 2013)!”

  2. Pentru ca doar un sarlatan poate spune ca nu mai poate de dragul "tarisoarei", dar sa dovedeasca o asemenea NESIMTIRE si IRESPONSABILITATE, incat nici dupa circa 3 (trei) ani de zile sa nu aleaga "democratia" pe care el o considera mai buna pentru Romania, dintre cele doua pe care i le-am prezentat cu Scrisoarea 11.270/03-05-2011, si care sunt prezentate pe http://dumitrurizoaica.blogspot.com/.

  Dupa aceste doua exemple (mai sunt multe altele!), mai poate spune cineva ca Basescu nu este cel mai mare sarlatan, si ca Romania nu l-a interesat, si nu il intereseaza nici cat un picior al Elenei Udrea???
  • +3 (3 voturi)    
   eh? (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 1:48)

   Europiu [utilizator] i-a raspuns lui DumitruRizoaica

   Spune-mi, te rog: ai incercat sa si intelegi ceea ce ai scris? Ca eu, unul, nu am reusit.
 • -8 (10 voturi)    
  Axioma (Vineri, 17 ianuarie 2014, 23:39)

  DumitruRizoaica [anonim]

  Este timpul ca reprezentantii Romaniei de orice nivel, inclusiv Presedintele, sa stie ca toti care vor fi raspunzatori de faptul ca relatiile Romaniei cu Rusia, vor fi mai proaste decat relatiile Ungariei cu Rusia, vor putea fi acuzati de Inalta Tradare de catre poporul roman!
  Trebuie acceptat ca o Axioma faptul ca Romania trebuie sa aiba intotdeauna relatii mai bune cu Rusia, decat are Ungaria!
  Acest lucru este nu doar de dorit, ci si posibil, avand in vedere faptul ca romanii si rusii impartasesc aceeasi religie ortodoxa!
  Orice abatere de la aceasta Axioma, este purtatoare de pericole la adresa Romaniei!
  • +6 (8 voturi)    
   Activist de doi bani scolit in Rusia (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 0:16)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui DumitruRizoaica

   Hai marsh ma in taigaua siberiana si desfasoara-te acolo, tradeaza-te sau gatuie-te de un copac din aia giganti de-acolo.
  • +3 (7 voturi)    
   nici o axioma (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 1:49)

   Libertarian [utilizator] i-a raspuns lui DumitruRizoaica

   Le-am mai scos odata rusofilia la unguri din cap.
   Ii apucasera bolsevismul prin anii '20 de a trebuit sa ajungem cu armata in Budapesta.
   Ungaria a refuzat FMI-ul dar a ajuns sa aiba o datoria la Rusia de aproape 15 mld de Euro, mai bine dator la FMI decat la rusi.
   • -2 (6 voturi)    
    Alte vremuri (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 9:44)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Libertarian

    Nu mai suntem acum 90 de ani, acum vestul emai bolsevic decat estul, Trist dar adevarat. Cand traiesti in occident vezi asta, la noi presa ne tine in ceata.
    • 0 (0 voturi)    
     S-o crezi tu! (Duminică, 19 ianuarie 2014, 12:07)

     sebagain [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

     S-o crezi tu! Au cativa miliardari de carton, fosti agenti KGB care au cumparat niste afaceri in vest.
 • -3 (11 voturi)    
  Capacitate de intelegere la romani (Vineri, 17 ianuarie 2014, 23:40)

  DumitruRizoaica [anonim]

  Insistenta unor indivizi din politica, din mass-media si chiar de la CCR, pentru ca "rezultatul" referendumului-teapa al lui Basescu din 2009, referitor la Unicameral si la 300 de parlamentari, sa fie luat in considerare la modificarea Constitutiei, dovedeste ca respectivii sunt ori prosti, ori ticalosi!
  Cat de prost trebuie sa fie un roman pentru a nu-si da seama, ca atunci Basescu a facut pipi pe Constitutie, si a folosit-o in interes propriu, din disperarea de a mai pacali niste romani creduli, pentru a-si maximiza procentul la vot?
  Acesti "apreciatori" ar fi fost tot atat de convinsi de "buna credinta" a lui Basescu, daca acesta ar fi spus alegatorilor ca ca el vrea sa reduca taxele si impozitele la jumatate, iar ei sa spuna daca sunt sau nu de acord!?
  Sfanta Prostie!
  Referendumul-teapa din 2009, este frate bun cu cel din 2007, prin care Basescu a promovat cea mai mare mizerie din politica romanesca, si anume Uninominalul, care este frate cu Unicameralul!
 • +2 (4 voturi)    
  Sigur (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 0:25)

  KostasP [utilizator]

  Au fost incomparabili mai buni iliescu si constantinescu. Stai jos, 2!
 • +5 (5 voturi)    
  Dumitru Rizoaica e balalau (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 1:50)

  Europiu [utilizator]

  Asta e unu' care baga si pe 'adevarul' texte asemanatoare, un propagandist nenorocit.
 • -5 (5 voturi)    
  eu unul... (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 3:13)

  ordinaru [utilizator]

  ...nu m-as baza prea tare pe americani, le au si ei pe ale lor:

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-16428910-comandantul-fortelor-americane-din-pacific-avertizeaza-sua-pierde-teren-asia-fata-chinei.htm

  de asta si preseaza putin in acest moment, pentru ca e constient ca SUA e intr-o pozitie mai fragila; si exploateaza acest moment caci nu se stie cand se mai intalneste cu el

  solutia Romaniei eu nu prea o vad
  daca vrea sa supravietuiasca va trebui sa se faca frate cu dracu pana trece lacul
  asta daca nu o arunca dracu in lac direct
  • +5 (5 voturi)    
   nope (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 9:47)

   Libertarian [utilizator] i-a raspuns lui ordinaru

   Nu-i chiar asa. Anul asta americanii au ales sa mute o baza din Kazahstan parca in Romania, soldatii americanii care se retrag din Afganistan o sa treaca pe aici, constructia scutului continua, asta arata ca desi poate s-au retras totusi americanii mai au si interese in zona. Ne-am mai facut noi frate cu dracu' rusesc si nu a fost bine. De data asta sa ramanem frate cu Vestul pana la capat, zic ..
   • 0 (0 voturi)    
    posibil, nu spun nu (Luni, 20 ianuarie 2014, 0:57)

    ordinaru [utilizator] i-a raspuns lui Libertarian

    cand m-am referit sa se faca frate cu dracu nu m-am referit la rusia
    caci dracu poate fi in aceeasi masura si europa, sau germania
    ceea ce am vrut sa spun este ca suntem o tara de marime mijlocie care nu ne putem opune unei puteri precum rusia sau germania
    si va trebui sa alegem
 • +4 (4 voturi)    
  noi am adus chinezii :)) (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 4:50)

  tz3p3s [utilizator]

  noi am adus chinezii :)) astia nu au nici un pic de rosu pe steag :))
 • +6 (6 voturi)    
  Europa (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 7:45)

  hamangiu [utilizator]

  Intr-o lume a celor mari...S.U.A,China,Rusia,India...Europa poate sa existe unita sau sa nu va exista deloc...
  Ce vedem in Europa acum....ce tendite exista..Catalunia independenta Scotia independenta...Tara bascilor independenta.. ...Gagauzia independenta...o imbatranire accentuata a populatiei native...un aflux de sange proaspat noneuropean..globalizarea nu iarta pe nimeni ori cata cultura si civilizatie ar avea in spate..Despre Putin numai de bine rusii au inscris in ADN necesitatea unui tatuc....tar,prim secretar,premier ..ori ce ..tatuc sa fie...Putin este un tatuc...
 • +2 (8 voturi)    
  romania (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 10:04)

  paham [utilizator]

  o insula de latrinitate
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 14:01)

   [anonim] i-a raspuns lui paham

  • +1 (1 vot)    
   Dureroasa gluma dar avind in vedere antenele (Duminică, 19 ianuarie 2014, 11:49)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui paham

   adevarata.
 • +4 (8 voturi)    
  atentie (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 14:50)

  Libertarian [utilizator]

  Viktor Orban a facut-o pe cocosul ca el e independent si ca nu ia bani de la FMI, a modificat legi, s-a bagat cu picioarele in economie, totul in numele independentei, dar fiindca tara se prabusea a alergat la rusi s-a imprumutat si azi Ungaria are o datorie de aprox 15 mld euro la Rusia, Ucraina 17 mld, Serbia 2 mld, Bulgaria 1mld, Belarus 2 mld.
  Mai bine dator la FMI.
  Avem parte de un fel de 'razboi' geostrategic in regiune, cu doua fronturi: vestul lupta in Ucraina, pentru a atrage regiunea (vezi protestele din Kiev), Estul in Romania (vezi Pungestiul si Uniti Salivam).
  Nu va lasati pacaliti de cele doua teme cu care muica Rusie incearca sa ne ademeneasca: "nu ne vindem tara" si "pan-slavismul, crestinismul, ortodoxia".
 • +4 (4 voturi)    
  Scut (Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, 15:49)

  Viceversa [utilizator]

  E în stare România să reziste acestei agresive strategii?
 • 0 (2 voturi)    
  Romania independenta (Duminică, 19 ianuarie 2014, 9:57)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Din punctul meu de vedere Romania trebuie sa-si urmareasca propriul interes si bunastarea propriilor cetateni. Nu ne intereseaza bunastarea Rusiei sau a Occidentului, au ei singuri grija de asta...Pentru asta, ar trebui sa avem o conducere care sa aiba in vedere numai interesul national si sa lupte pentru independenta decizionala a Romaniei.Nu vad o problema a avea relatii economice cu Rusia daca acestea sunt avantajoase.Iarasi, vad o problema daca cedam in problema gazelor de sist, doar pentru a face pe plac unor companii americane...Pe plan economic trebuie sa profitam de orice oportunitate, fie ca vine din Rusia, din Occident sau China...E clar ca apartenenta la UE si NATO a asigurat Romaniei un grad de independenta pe care nu cred sa-l mai fi avut in trecut...
  • +1 (1 vot)    
   da, da (Duminică, 19 ianuarie 2014, 14:22)

   Libertarian [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   Da, da cum sa nu, independenta precum Ungaria ?
   Iar "nu ne vindem tara" ?
   Nu exista independenta, nu in lumea occidentala, globalizata si interconectata. Noua ne trebuie libertate economica, taxe mici, stat minimal si multa munca si intr-o perioada medie spre lunga de timp vom avansa. Nu exista solutii miraculoase imediate si nu exista independenta.
 • 0 (0 voturi)    
  De mare angajament! (Luni, 20 ianuarie 2014, 12:29)

  Garett [utilizator]

  "Guvernul de la Sofia continua sa se opuna exploatarii gazelor de sist pe teritorul Bulgariei, unde au interese companii americane."
  Un fel de "Dai in gaze (de sist), dai in mine, dai in fabrici si uzine"!
  Mai rasfirati!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by