China a incheiat un acord cu Ucraina prin care va inchiria 5% din suprafata fostei republici sovietice pentru a hrani populatia in crestere si cu exigente tot mai mari a puterii asiatice, scrie The Daily Telegraph.

Aceasta ar fi cea mai mare tranzactie de acest gen, intr-un trend care este comparat cu "Goana pentru Africa" din secolul al XIX-lea.

In urmatorii 50 de ani, China va ajunge sa controleze trei milioane de hectare, o suprafata echivalenta cu Belgia si care reprezinta 9% din suprafata arabila a Ucrainei. Pentru inceput, vor fi inchiriate doar 100.000 de hectare.

Terenurile din regiunea estica Dnepropetrovsk vor fi folosite in principal pentru culturi agricole si cresterea porcilor. Productia va fi vanduta la preturi preferentiale conglomeratelor chinezesti de stat, afirma Xinjiang Production and Construction Corp (XPCC), descrisa de Telegraph drept "o organizatie cvasi-militara cunoscuta si ca Bingtuan".

XPCC a precizat marti ca a semnat un acord in valoare de 1,7 miliarde lire sterline cu KSG Agro, cea mai mare companie agricola din Ucraina. KSG Agro a negat zvonurile ca ar fi vandut acest teren Chinei, afirmand ca a ajuns la un acord cu chinezii pentru a moderniza 3.000 de hectare si "poate in viitor sa se extinda gradual pentru a acoperi mai multe zone".

Compania chineza a precizat ca va ajuta la construirea unei autostrazi in Crimeea si a unui pod peste stramtoarea Kerci, care va lega Crimeea de peninsula Taman din Rusia.

Astfel de tranzactii sunt extrem de sensibile la nivel politic. Madagascarul a fost nevoit sa anuleze un proiect care prevedea inchirierea de catre Coreea de Sud a 1,2 milioane de hectare, in 2009, dupa proteste violente care denuntau "neo-colonialismul". Si Filipine a blocat un proiect similar cu China.