Deputatul PNL Gigel Stirbu a fost nominalizat oficial pentru functia de ministrul al Culturii, dupa ce Daniel Barbu si-a dat demisia, a anuntat vineri liderul PNL Crin Antonescu. Antonescu l-a prezentat astfel pe Stirbu: "Se afla la al doilea mandat de parlamentar, este presedinte al Comisiei de cultura, arte si mass media din Camera Deputatilor, a fost in guvernul Tariceanu secretar de stat in acest minister".

Gigel StirbuFoto: cdep.ro

"Este unul dintre colegii nostri din noul val, din noua generatie sa zicem asa, in care avem deplina incredere. Este o decizie luata in unanimitate," a adaugat Antonescu.

Stirbu a declarat jurnalistilor, dupa anuntul facut de Antonescu, ca pentru a fi un ministru bun trebuie sa fii "bun manager" si sa stii ce se intampla in minister. De asemnea, el spune ca nu trebuie sa ai "doua premii Nobel" pentru a fi ministru al Culturii.

"Daca ati vazut CV-ul (...) de ani de zile lucrez in domeniu, am fost secretar in stat in minister, am fost presedintele comisiei comune din parlment pentru UNESCO, detin presedintia Comisiei de cultura, nu trebuie sa fiu detinatorul a cel putin doua premii Nobel ca sa fiu minsitru al culturii.

Trebuie sa fii un bun manager si sa stii foarte bine ce se petrece in acel minister," a declarat Stirbu.

Intrebat cum raspunde afirmatiei lui Andrei Plesu, care a spus ca "un Gigel in plus nu mai conteaza", Stirbu a replicat: "Sunt extraordinar de mandru de numele meu si le multumesc parintilor mei. "

Cine este Gigel Stirbu:

  • Gigel Sorinel Stirbu (42 de ani) este de profesie preot, fiind absolvent al Facultatii de Teologie din Craiova. El a si profesat pentru o perioada scurta de timp la Parohia din satul Rosieni, comuna Dobrun, judetul Olt, dupa care a renuntat in favoarea afacerilor.
  • In ianuarie 2005, Gigel Stirbu a devenit subprefect al judetului Olt, la propunerea PNL, fiind la acea data presedintele TNL Olt.
  • In 2007, el a fost numit de premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, in functia de ministru secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor, coordonand domeniul Cultelor. Cu un an in urma, Stirbu devenise cumatrul lui Tariceanu, fostul prim-ministru botezandu-i cel de-al doilea copil.
  • In calitate de secretar de stat pentru Culte, Stirbu a sustinut studierea religiei in scoli. "Eu am fost preot ortodox sapte ani si am predat si religie in scoala si pot sa va spun ca cei mici primesc cu foarte multa bucurie religia in scoala si se bucura sa invete lucruri noi", spunea el atunci.
  • La alegerile parlamentare din 2008 si 2012, Stirbu a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr. 30 Olt. In actualul mandat, el a fost desemnat presedinte al Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor. A facut parte si din comisia parlamentara speciala privind Rosia Montana.
  • Din februarie 2013, este membru al Biroului Politic National al PNL.

Stirbu, despre taierea bugetelor Presedintiei si ANI in favoarea ministerului Culturii: "Ati spus doua cuvinte magice - Administratia Prezidentiala si ANI. Pe mine m-ati convins din start"

In calitate de presedinte al Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, Stirbu a declarat in 22 noiembrie, cu ocazia avizarii bugetului ministerului Culturii pe anul 2014 - cand s-a adoptat un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 2,85 milioane de lei, bani luati de la Presedintie, Curtea Constitutionala si ANI, astfel: "Pe mine m-ati convins. Ati spus doua cuvinte magice - Administratia Prezidentiala si ANI. Pe mine m-ati convins din start", adresandu-se deputatului UDMR Marton Arpad, potrivit Mediafax.