In Monitorul Oficial nr. 546 de marti, 7 august, a fost publicata o rectificare care poate inchide definitiv discutia despre cvorumul de la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. Fraza-cheie spune ca cetatenii romani cu domiciliul in strainatate trebuie luati in calcul la stabilirea cvorumului. Fraza, care apare intr-o decizie din 2 august publicata pe site-ul CCR, nu aparea insa in Monitorul Oficial in care fusese publicata respectiva decizie. La momentul sesizarii acestei inadvertente, CCR a calificat-o drept "eroare materiala".

Rectificarea aparuta in Monitorul OficialFoto: Hotnews

Fraza apare in motivarea respingerii unei contestatii USL.

"Ratiunea pentru care aceşti cetateni nu sunt inscrişi in listele electorale permanente rezida in faptul ca nu au domiciliu in tara astfel incât numarul acestora nu poate influenta cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor inscrise pe listele electorale permanente. in speta, insa, sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul" - Vezi aici decizia CC, esential paragraful de la pagina 19

Cum se traduce asta? Legea privind alegerea presedintelui se refera la toti cetatenii cu drept de vot, adica inclusiv la cetatenii romani cu domiciliul in strainatate. Or, Curtea spune limpede in motivarea de mai sus ca la referendumul pentru demiterea presedintelui sunt aplicabile aceste dispozitii legale, nu cele ale legii privind alegerea senatorilor si deputatilor. In acea lege, listele electorale permanente nu ii cuprind si pe cetatenii romani cu domiciliul in strainatate. Acestia au fost scosi de Guvernul Tariceanu in 2008 si trimisi pe listele suplimentare.

Cu alte cuvinte, odata luati in calcul cetatenii romani cu domiciliul in straintate la stabilirea cvorumului, pragul necesar validarii referendumului urca si mai mult.