Una dintre metodele enuntate de Victor Ponta pentru curatarea listei electorale permanente este excluderea cetatenilor romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate. Adica aproximativ 490.000, dupa cum a declarat premierul. Cum s-a ajuns insa la aceasta operatiune, in cazul in care nu a fost realizata deja de autoritatile locale. Pe baza caror legi? O modicare legislativa efectuata in 2008 de Guvernul Tariceanu in legea electorala elimina practic de pe listele electorale cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza la un referendum. Reamintim ca validarea referendumului se face daca prezenta la vot este de minimum 50% plus unu din lista electorala permanenta. Cu cit numarul de cetateni de pe listele electorale permanente este mai mic, cu atit sansele de validare cresc.

Iata cronologia:

In 2008 este votata si promulgata Legea 35. Legea prevedea (Art. 26, alin 1) ca in listele electorale permanente sint cuprinsi si cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, aceste liste fiind intocmite de Autoritatea Electorala Permanenta

  • Art. 26. – (1) Listele electorale permanente pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale de pe teritoriul naţional se întocmesc de către primarul comunei, oraşului sau municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral şi comunicate primarului de către biroul teritorial al Autorităţii Electorale Permanente care funcţionează la nivelul judeţului pe teritoriul căruia se află localitatea.  Listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în străinătate

Tot in 2008, Guvernul Tariceanu promoveaza o Ordonanta de Urgenta, OUG 97, care modifica Legea 35. Una dintre modificari priveste exact Art. 26, alin 1. Ca urmare a modificarii, cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sint scosi de pe listele electorale permanente si inclusi in listele electorale suplimentare.

  • Modificarea apare in Articolul 27, alineat 2 al Legii 25/2008 (modificata): In lista electorala suplimentara vor fi trecute, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, persoanele care se prezinta la vot si fac dovada ca domiciliaza pe raza sectiei de votare respective, insa au fost omise din copia de pe lista electorala permanenta, persoanele care voteaza conform prevederilor art. 8 alin. (4), cetatenii romani din strainatate care fac dovada cu pasaportul cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate ca domiciliaza intr-o tara din colegiul uninominal respectiv, cetatenii romani care arata ca au resedinta intr-o tara din colegiul uninominal respectiv prin prezentarea pasaportului simplu sau, in cazul statelor membre ale Uniunii Europene, si a cartii de identitate, insotite de documentul emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate, precum si persoanele care voteaza conform dispozitiilor art. 8 alin. (3). Persoanele respective pot vota numai in baza actului de identitate si a cartii de alegator.

Dupa ce Guvernul Tariceanu i-a scos pe cetatenii romani cu domiciliul ori resedinta in strainatate de pe listele electorale permanente, a venit rindul Guvernului Boc sa modifice Legea referendumului astfel incit orice mentiune legata de listele electorale sa fie inlocuita cu formula liste electorale permanente. Pina la modificarea operata de Guvernul Boc prin OUG 103/2009, prin formula "liste electorale" se intelegea liste electorale permanente plus liste electorale suplimentare.

Astfel, Articolul 5, alineatul 2 al Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului arata initial asa:

  • Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.

Dupa intrarea in vigoare a OUG data de Guvernul Boc, Articolul 5, alineatul 2 al Legii nr. 3/2000 arata asa

  • Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente."

Guvernul Boc putea sa faca ordine in aceste liste electorale permanente, sa repare greseala Guvernului Tariceanu care-i eliminase pe cetatenii romani cu domiciliul in strainatate si sa-i scoata de pe listele suplimentare si sa-i includa la loc pe listele permanente. N-a facut-o, la fel cum acest aspect a fost neglijat si de Guvernul Ungureanu si de Guvernul Ponta. Guvernul Ponta a organizat referendumul de demitere a presedintelui fara sa-i includa pe cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pe listele permanente. Nici Parlamentul, autoritatea legiuitoare, nu a simtit nevoia sa indrepte in ultimii patru ani eroarea comisa de Guvernul Tariceanu.

Astfel, s-a ajuns ca acum demiterea lui Traian Basescu sa depinda de micsorarea numarului de votanti de pe listele electorale permanente care nu mai pot include si cetatenii romani cu resedinta sau domiciliul in strainatate.