Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Cum i-a scos Guvernul Tariceanu de pe listele electorale permanente pe cetatenii romani cu domiciliul in strainatate. Pasivitatea Guvernelor Boc si Ponta

de C.Pantazi, D.Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 3 august 2012, 17:51 Actualitate | Politic


Una dintre metodele enuntate de Victor Ponta pentru curatarea listei electorale permanente este excluderea cetatenilor romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate. Adica aproximativ 490.000, dupa cum a declarat premierul. Cum s-a ajuns insa la aceasta operatiune, in cazul in care nu a fost realizata deja de autoritatile locale. Pe baza caror legi? O modicare legislativa efectuata in 2008 de Guvernul Tariceanu in legea electorala elimina practic de pe listele electorale cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza la un referendum. Reamintim ca validarea referendumului se face daca prezenta la vot este de minimum 50% plus unu din lista electorala permanenta. Cu cit numarul de cetateni de pe listele electorale permanente este mai mic, cu atit sansele de validare cresc.

Iata cronologia:

In 2008 este votata si promulgata Legea 35. Legea prevedea (Art. 26, alin 1) ca in listele electorale permanente sint cuprinsi si cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, aceste liste fiind intocmite de Autoritatea Electorala Permanenta
 • Art. 26. – (1) Listele electorale permanente pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale de pe teritoriul naţional se întocmesc de către primarul comunei, oraşului sau municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral şi comunicate primarului de către biroul teritorial al Autorităţii Electorale Permanente care funcţionează la nivelul judeţului pe teritoriul căruia se află localitatea.  Listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în străinătate
Tot in 2008, Guvernul Tariceanu promoveaza o Ordonanta de Urgenta, OUG 97, care modifica Legea 35. Una dintre modificari priveste exact Art. 26, alin 1. Ca urmare a modificarii, cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate sint scosi de pe listele electorale permanente si inclusi in listele electorale suplimentare.
 • Modificarea apare in Articolul 27, alineat 2 al Legii 25/2008 (modificata): In lista electorala suplimentara vor fi trecute, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, persoanele care se prezinta la vot si fac dovada ca domiciliaza pe raza sectiei de votare respective, insa au fost omise din copia de pe lista electorala permanenta, persoanele care voteaza conform prevederilor art. 8 alin. (4), cetatenii romani din strainatate care fac dovada cu pasaportul cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate ca domiciliaza intr-o tara din colegiul uninominal respectiv, cetatenii romani care arata ca au resedinta intr-o tara din colegiul uninominal respectiv prin prezentarea pasaportului simplu sau, in cazul statelor membre ale Uniunii Europene, si a cartii de identitate, insotite de documentul emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate, precum si persoanele care voteaza conform dispozitiilor art. 8 alin. (3). Persoanele respective pot vota numai in baza actului de identitate si a cartii de alegator.
Dupa ce Guvernul Tariceanu i-a scos pe cetatenii romani cu domiciliul ori resedinta in strainatate de pe listele electorale permanente, a venit rindul Guvernului Boc sa modifice Legea referendumului astfel incit orice mentiune legata de listele electorale sa fie inlocuita cu formula liste electorale permanente. Pina la modificarea operata de Guvernul Boc prin OUG 103/2009, prin formula "liste electorale" se intelegea liste electorale permanente plus liste electorale suplimentare.

Astfel, Articolul 5, alineatul 2 al Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului arata initial asa:
 • Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.
Dupa intrarea in vigoare a OUG data de Guvernul Boc, Articolul 5, alineatul 2 al Legii nr. 3/2000 arata asa
 • Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente."
Guvernul Boc putea sa faca ordine in aceste liste electorale permanente, sa repare greseala Guvernului Tariceanu care-i eliminase pe cetatenii romani cu domiciliul in strainatate si sa-i scoata de pe listele suplimentare si sa-i includa la loc pe listele permanente. N-a facut-o, la fel cum acest aspect a fost neglijat si de Guvernul Ungureanu si de Guvernul Ponta. Guvernul Ponta a organizat referendumul de demitere a presedintelui fara sa-i includa pe cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pe listele permanente. Nici Parlamentul, autoritatea legiuitoare, nu a simtit nevoia sa indrepte in ultimii patru ani eroarea comisa de Guvernul Tariceanu.

Astfel, s-a ajuns ca acum demiterea lui Traian Basescu sa depinda de micsorarea numarului de votanti de pe listele electorale permanente care nu mai pot include si cetatenii romani cu resedinta sau domiciliul in strainatate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16693 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  mmm (Vineri, 3 august 2012, 18:04)

  SbkXX [utilizator]

  si-au taiat singur craca?
  • -38 (44 voturi)    
   E foarte de bun simt (Vineri, 3 august 2012, 18:14)

   ATENTIE [utilizator] i-a raspuns lui SbkXX

   Sa nu-mi stabileasca mie conducatorii unul care nu are de-a face cu ei.
   • +39 (39 voturi)    
    E de bun simt (Vineri, 3 august 2012, 18:34)

    _Rem [utilizator] i-a raspuns lui ATENTIE

    Sa stabileasca conducatorii din Romania atat timp cat sunt cetateni romani. Daca lucreaza sau studiaza in afara tarii nu inseamna neaparat ca nu se vor intoarce sau ca nu mai au dreptul sa ii intereseze soarta tarii. Asa ca lasati demagogiile astea ieftine.

    Si asta venind de la cineva care este inca aici.
    • -37 (41 voturi)    
     Sa voteze cand se intorc (Vineri, 3 august 2012, 19:03)

     ATENTIE [utilizator] i-a raspuns lui _Rem

     ...nu cand nu cunosc realitatile romanesti ca vin o data la 3 ani. Sau mai rau.

     Stiu ca multi n-au plecat de bine, cu toate acestea e prea mult sa-si dea cu parerea asupra celor cu care noi vom sta zi de zi aici. Cand se vor intoarce, sunt liberi s-o faca.

     Asa e cinstit.
     • +29 (29 voturi)    
      CONSTITUTIA (Vineri, 3 august 2012, 19:55)

      Patton [utilizator] i-a raspuns lui ATENTIE

      Citeste articolul 3 si articolul 36 din constitutia Romaniei.

      Orice cetatean roman major ARE DREPT de vot.

      Daca nu-ti convine, fa petitie pentru modificarea constitutiei. Pana atunci, "cinstit" = legal, deci ce zici tu e o aberatie!
      • +8 (8 voturi)    
       Nedumerire (Sâmbătă, 4 august 2012, 0:26)

       sebagain [utilizator] i-a raspuns lui Patton

       Poate sa-mi explice si mie cineva de ce judecatorii CCR sunt afiliati politic?
       • +1 (1 vot)    
        n-ai cum (Sâmbătă, 4 august 2012, 9:58)

        aricipogonici [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

        Si democratia asta are "gaurile" ei. Nu prea ai cum sa numesti, alegi, desemnezi acei judecatori decat asa... restul e exercitiu democratic(capitol la care noi avem note slabe)
       • +3 (3 voturi)    
        sunt numiti politic (Sâmbătă, 4 august 2012, 16:46)

        liviusmaximus [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

        vezi ccr.ro. sunt numiti de presedinte, camera si senat.
      • +1 (1 vot)    
       Nu e vorba numai de dreptul de vot (Sâmbătă, 4 august 2012, 11:19)

       sile231 [utilizator] i-a raspuns lui Patton

       Ci si dreptul de a fi trecut pe lista electorala permanenta. Pentru ca aici vor sa faca misculatia. Si nu trebuie sa le dam voie. O zi buna !
     • +36 (36 voturi)    
      Parol (Vineri, 3 august 2012, 20:10)

      motzu12 [utilizator] i-a raspuns lui ATENTIE

      Cu ce esti mai roman ca mine sau altii care sunt in afara granitelor ? Diaspora e buna numai cand vine vorba de contributia adusa la buget dar nu ar trebui sa aiba nimic de a face cu modul in care este condusa tara ? Faptul ca nu au creierul spalat poate ajuta si nicidecum strica viitorului unei tari. Diaspora nu vine cu o idee formata de antene sau care reflecta o singura comunitate ci beneficiul votului diasporei este ca el sintetizeaza valorile democratice din mai multe tari. Una e legea in Italia, alta in SUA sau Japonia de aceea diaspora prin votul ei are o vedere mult mai larga asupra valorilor democratice decat un ciutac sau badea. Sunt la fel de roman ca si tine sau la fel ca cel venit din Asia/Africa care a devenit ceteatean roman. Sunt convinsa ca daca votul diasporei ar fi fost favorit comunistilotr ar fi facut sectii de votare online. Ce bine era pt USL daca majoritatea diasporei are in rusia si nu in tarile democrate. P.S. Minusculele sunt cu intentie.
      • -23 (23 voturi)    
       Draga mea "Motzul" (Vineri, 3 august 2012, 20:42)

       ATENTIE [utilizator] i-a raspuns lui motzu12

       In text te dai ca lucrand afara. Numele e evident masculin. Vad ca lucrand in strainatate si contribuind "din plin" la bugetul Romaniei, cunosti foarte bine realitatile romanesti ba mai mult, te uiti si la "antene", desi Basescu te-a obligat sa faci un "exercitiu" si sa nu te mai uiti.

       Articolul era oricum despre listele electorale permenente, mai sus era doar parerea mea despre votatul diasporei.
       • +20 (20 voturi)    
        Parol (Vineri, 3 august 2012, 21:42)

        motzu12 [utilizator] i-a raspuns lui ATENTIE

        1. Nu ma dau ci chiar locuiesc in afara. Poate tu te dai.
        2. Nu sunt "draga" si nu vad de ce pronumele(el/ea) este relevant in aceasta discutie.
        3. Nu ai nici o cunostinta referitor la cati bani aduc la bugetul Romaniei. Exemplu simplu ar fi ca trimit bani acasa. Oare banii astia unde se cheltuie ?
        4. Cunosc realitatile romanesti nu numai prim prisma presei on-line dar si din discutiile cu rudele si prietenii apropiati.
        5. Discutia era de principu referitor la comentariul tau "de bun simt" . Intr-o discutie civilizat trebuie si sa "agree to disagree".
        Acum ca ai terminat cu bascalia poate putem purta o conversatie normala, caracteristica unei societati civilizate.
        O zi buna.
     • +26 (26 voturi)    
      Sigur, va convine (Vineri, 3 august 2012, 20:27)

      florinb1 [utilizator] i-a raspuns lui ATENTIE

      ca trimitem bani in tara, bani castigati din munca noastra. Acum cand e sa votam, nu va mai convine, ca avem o perspectiva mai detasata si putem sa judecam la rece, nu manati de ura si manipulati de latrinele lu' Felix.
     • +4 (4 voturi)    
      realitati (Sâmbătă, 4 august 2012, 9:30)

      d2arrow [utilizator] i-a raspuns lui ATENTIE

      Majoritatea celor care sunt afara sunt mai informati asupra ""realitatii romanesti"" decat cei din tara. Probabil ai facut referire la faptul ca cei de afara nu prind antena 3 si nu pot fi intoxicati....
      Incearca sa te maturizezi, eventual mai iesi din tara si circula pentru a vedea ce presupune o democratie.
     • +3 (3 voturi)    
      nu zau (Sâmbătă, 4 august 2012, 9:57)

      aricipogonici [utilizator] i-a raspuns lui ATENTIE

      Sfatul ala era bun: lasa 2 saptamani antenele sa vomeze fara sa te uiti, apoi vei intelege.
     • +3 (3 voturi)    
      asa e (Sâmbătă, 4 august 2012, 10:56)

      frederik [utilizator] i-a raspuns lui ATENTIE

      dar sa le interzica si trimiterea banilor la rude
      deci contributia la pib.
     • +8 (8 voturi)    
      libera circulatie (Sâmbătă, 4 august 2012, 16:43)

      liviusmaximus [utilizator] i-a raspuns lui ATENTIE

      amice, traim intr-o lume globala.
      pot sa am un job in bulgaria si sa locuiesc uneori la bacau. sau in china si sa locuiesc in vacanta la oradea. care-i problema ? nu mai sunt roman ? treziti-va. suntem in 2012 ! libera circulatie este fix ce ne-am dorit in 1989 !
    • +2 (2 voturi)    
     Judecatori BEC (Sâmbătă, 4 august 2012, 12:21)

     valjean [utilizator] i-a raspuns lui _Rem

     " Dar ce sunt mai exact aceaste liste electorale permanente?

     Legea Referendumului nu ne spune foarte clar ce reprezintă ele, fapt observat de către Preşedintele BEC, judecătorul Gabriela Bogasiu, care printr-o hotărâre emisă cu doar o zi înainte de referendum, oferă o interpretare a prevederilor confuze din această lege, stabilind că în cazul referendumului pentru demiterea Preşedintelui României sunt aplicabile prevederile Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului (Hotărârea nr. 34H/2012).

     În acest ultim act normativ se arată că “listele electorale permanente se întocmesc în 3 exemplare oficiale, se semnează de primar şi de secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi se păstrează în 3 registre speciale cu file detaşabile, din care unul de secretarul unităţii administrativ-teritoriale, unul de judecătoria în a cărei rază teritorială se află localitatea pentru care au fost întocmite şi unul de Autoritatea Electorală Permanentă.”

     Înainte de referendum, alegătorii au avut dreptul să solicite primarului îndreptarea erorilor cuprinse în listele electorale, iar dacă nu erau mulţumiţi de răspunsul primarului, aveau dreptul să se adreseze judecătoriei cu o contestaţie. Prin urmare, orice usl-ist din ţara asta, în frunte cu Ponta, Antonescu şi Voiculescu, avea îndreptăţirea să reclame întocmirea eronată a listelor electorale înainte de exprimarea votului la referendum. Nu ştiu ca USL să fi formulat măcar o contestaţie cu privire la modul în care a fost întocmită vreo listă electorală.

     Este absurd să punem în discuţie listele electorale după desfăşurarea referendumului, atâta vreme cât prin lege s-a stabilit clar că aceste liste pot fi constestate în faţa instanţei de judecată doar înainte de exprimarea votului.
   • +17 (17 voturi)    
    Pentru 'ATENTIE' !!!! (Sâmbătă, 4 august 2012, 2:15)

    Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui ATENTIE

    In cazul in care te-ntreaba cineva..................................

    si ca sa nu mori.........................................................."naiv":

    O GRAMADA de CETATENI americani se retrag la pensie, fie in tarile de origine, fie in tari unde viata e mai ieftina ca in America.

    DAR: Atunci cind e vorba de 'soarta' Americii, acesti oameni VOTEAZA pentru binele Americii !!!!!

    INDIFERENT de unde se afla !!!

    Poti pierde pasaportul, permisul de conducere, permisul de pescuit sau permisul de crestere a viermilor de matase....

    Dar NIMENI nu-ti poate lua dreptul la vot.

    Cu o SINGURA exceptie:

    In ziua 'cu pricina', te afli la 'mititica'.
  • +14 (14 voturi)    
   mmm (Vineri, 3 august 2012, 18:44)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui SbkXX

   Nu este excludere a celor din strainatate cu domiciliul in Rom. Pur si simplu sunt trecuti pe listele suplimentare.Au fost separati, acestia din urma avand o fluctuatie permanenta. Acestea au existat si la acest referendum, dovada , sectiile de votare din exterior. Nu si-au dat cu stangul in dreptul.
   Sa nu uitam ca Parchetul General a cerut pentru verificare si aceste liste. Este un caz penal la nivel national, acestea trebuiau odata oprite cumva. Sint curios ce va iesi, din calculele mele, daca pastram voturile exprimate neschimbate, numarul de pe cele 2 liste de alegatori ar trebui sa scada cu 1,375,500 nume, ca sa se atinga pragul de 50% plus 1 de neisprarviti.
   • +2 (2 voturi)    
    curatarea listelor de romani dinafara granitelor (Sâmbătă, 4 august 2012, 10:53)

    grivei [utilizator] i-a raspuns lui hmara

    De ce sa pastram voturile liber exprimate, cand s-au votat in comunele de sub autoritatea USL 250 %, 120 %, etc, deci a fost clar turism electoral, ceeace inseamna ca au fost voturi multiple. Daca se curata sau nu listele electorale de contributorii romani stabiliti in strainatate , dar trebuie curatate listele de votantii cu voturi multiple si actionati in judecata , atat cei ce au initiat prin urne mobile , cat si cei ce au executat.
  • -2 (2 voturi)    
   Mai clar... (Sâmbătă, 4 august 2012, 10:18)

   Observator roman [utilizator] i-a raspuns lui SbkXX

   ...lucrurile stau asa:

   Daca cvorumul se stabileste folosind numai listele permanente, atunci toti votantii inregistrati pe listele suplimentare trebuie SCAZUTI cand se stabileste daca a fost indeplinit sau nu cvorumul.

   Cine spune asta? Pai chiar... Curtea Constitutionala!!

   La pagina 19 a motivarii deciziei 3/2012 a CCR se arata ca acei cetateni domiciliati in strainatate NU TREBUIE luati in calculul cvorumului si de aceea ei nu trebuie sa fie prezenti pe listele PERMANENTE, ei putand vota pe listele suplimentare. Asta inseamna ca voturile de pe listele suplimentare nu trebuie sa fie numarate la prezenta din moment ce ele nu conteaza pentru cvorum. La referendum nu s-a intamplat asa: toate voturile au fost raportate la gramada. Daca luam doar prezenta la vot de pe listele permanente aceasta va fi MAI MICA de 46% avand in vedere modul de fraudare.
 • +5 (13 voturi)    
  PDL (Vineri, 3 august 2012, 18:06)

  V44 [utilizator]

  Deci si ei se bat pentru sefia clasamentului la dat cu stangu-n dreptu'?
  • +5 (5 voturi)    
   Normal ca fac si ei tampenii, ... (Sâmbătă, 4 august 2012, 4:00)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui V44

   ... doar sunt aceeasi clasa politica.

   Mi se pare totusi aiurea comparatia, cel putin in cazul asta. Anume, una e sa scapi din vedere o clauza dintr-un act emis cu ani de zile inainte sa ajungi la guvernare (Tariceanu a fost cartita, nu premier de dreapta), si alta e sa fii la guvernare luni de zile, sa modifici mai multe reglementari ca sa-ti iasa pasienta cu demiterea, sa mai si furi la vot, si abia dupa aia sa te trezesti ca listele contin prea multi votanti.
 • +20 (22 voturi)    
  Clarificari (Vineri, 3 august 2012, 18:06)

  HP [utilizator]

  Deci exista o diferenta intre valabilitatea referendumului ca prezenta (minim 50%+1 din cei aflati pe listele electorale permanente) si valabilitatea referendumului ca rezultate (minim 50%+1 din voturile exprimate totale pro sau contra fata de cele care au exprimat optiunea opusa).

  Pe scurt, cu exemplu.

  Avem 100 de romani cu drept de vot (pentru ca sunt romani si au peste 18 ani). 80 dintre ei sunt in tara, 20 traiesc afara si pot dovedi asta cu acte eliberate de tara respectiva sau prin pasapoarte CRDS.

  Daca la referendum se prezinta 50 de oameni in total din care 20 au fost cei care traiesc afara, referendumul va fi invalidat ca prezenta pentru ca cei 30 din tara care au votat nu reprezinta 50%+1 din listele electorale permanente.

  Prin urmare, cetatenii romani din strainatate care voteaza nu cotizeaza la cvorum, ci doar la rezultate.

  Deci votul meu din Spania e bun doar daca voteaza mai mult de 50% din cei de acasa, caz in care votul meu se va adauga numarului celor care voteaza ca mine.

  Daca toata diaspora voteaza in masa, 4 milioane dar romanii de acasa nu vin la vot, referendumul este anulat pentru lipsa de cvorum si se considera ca s-au cacat pe Diaspora ?

  Pai atunci, eu sunt cetatean roman de mana a doua ?
  • +24 (24 voturi)    
   aritmetica politico-balcanica (Vineri, 3 august 2012, 18:14)

   V44 [utilizator] i-a raspuns lui HP

   I: cat face 1+1?
   R: cat vrei sa faca?
  • +6 (8 voturi)    
   e invers (Vineri, 3 august 2012, 18:15)

   unstudent [utilizator] i-a raspuns lui HP

   E invers

   In exemplul tau, referendumul e validat daca peste 40 de oameni voteaza (jumatate din cei 80 din tara). Din moment ce sunt 50 voturi (30 interne + 20 din afara), referendumul e validat.
   • +3 (5 voturi)    
    Corect (Vineri, 3 august 2012, 18:36)

    _Rem [utilizator] i-a raspuns lui unstudent

    Validarea s-ar putea face cu doar 41 de oameni, desi din totalul de 100 cu drept de voi reprezinta doar 41%.
   • +4 (10 voturi)    
    Nu ai inteles ! (Vineri, 3 august 2012, 19:08)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui unstudent

    Cei de afara nu mai conteaza la cvorum !!

    OUG Boc din 2009 spune clar: "cetatenii din strainatate figureaza pe listele suplimentare DAR cvorumul este atins doar daca voteaza peste 50% din cei de pe listele permanente, adica doar cei din tara".

    Deci din cei 100 in total, vin la vot 30 din tara (in total fiind 80 in tara), cei 30 nu ajung la 50% (pentru asta fiind nevoie de 40 din tara).

    Cei 20 din afara nu conteaza la cvorum !.
    • +2 (2 voturi)    
     Totusi (Sâmbătă, 4 august 2012, 1:12)

     unstudent [utilizator] i-a raspuns lui HP

     Citatul dat de tine (dvs.) e gresit; corect e:

     "Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente." (sic, am pus ghilimele!)

     E important "numarul persoanelor". In alte cuvinte, cvorumul e atins daca voteaza jumatate din numarul votantilor permanenti, nu jumatate din votantii permanenti. Indiferent daca voturile sunt din tara sau din diaspora, se numara voturile. Limita cvorumului, insa, e data doar de cei din tara. Exemplul dat de mine mai sus e valid in continuare.

     USL face acum tam-tam pentru ca vrea sa obtina cat mai usor validarea, nu sa isi taie singuri craca eliminand voturi...
     • 0 (0 voturi)    
      Eh ? (Sâmbătă, 4 august 2012, 1:38)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui unstudent

      Care e diferenta dintre "numarul votantilor" si "votantii permanenti" ? :)

      Votantii permanenti sunt doar cei din tara, de unde si problema. Nu am spus ca diaspora nu conteaza la rezultatele dupa numaratoare, ci ca nu conteaza pentru indeplinirea cvorumului de 50%, unde sunt luati in calcul doar votantii din tara.

      Pe scurt Diaspora are parte de un vot stirbit - atunci cand miza e indeplinirea cvorumului si nu rezultatele propriu-zise.
      • +2 (2 voturi)    
       Diferenta (Sâmbătă, 4 august 2012, 1:52)

       unstudent [utilizator] i-a raspuns lui HP

       Diferenta e ca nu trebuie jumate din alegatorii din tara sa voteze, ci un numar egal cu jumatate din votantii din tara. Daca in tara sunt Ion, Gheorghe, Maria si Florica, trebuie trei voturi pentru validare. Cele trei voturi pot fi Ion, Maria si Vasile (care e in Spania). Cvorumul de 3 e dat de numarul de votanti din tara. Voturile adunate, in schimb, pot veni de la orice cetatean roman (deci si votul lui Vasile conteaza la implinirea cvorumului).

       Oricum, de acord ca se restrange importanta cetatenilor din diaspora, din moment ce un eventual "boicot" al lor nu are valoare asa de mare.
      • +2 (2 voturi)    
       Pentru 'HP'.... (Sâmbătă, 4 august 2012, 2:25)

       Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui HP

       NU exista drept de vot sporadic !!!!

       Daca TU, ca cetatean, decizi sa nu votezi de vreo 3 ori,

       asta nu inseamna ca esti 'votant sezonier' !!!!
  • +24 (26 voturi)    
   din pacate (Vineri, 3 august 2012, 18:21)

   Isis [utilizator] i-a raspuns lui HP

   suntem buni numai cand trimitem bani in Romania, daca vrem sa ne dam cu parerea suntem dati la o parte ca niste tradatori de tara...

   Este mai rau decat pe vremea lui Ceausescu...
   • +15 (17 voturi)    
    Nu baga de seama, (Vineri, 3 august 2012, 18:31)

    FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui Isis

    Atata timp cat te simti roman in suflet nu asculta ce zic bolsevicii. Aia vor cascavalul lor si mai vor sa fie peste oamenii normali,adica neste semi-zei. Ei vor demult sa rupa diaspora de Romania.
   • +13 (15 voturi)    
    raspuns lui Isis (Vineri, 3 august 2012, 19:05)

    hmara [utilizator] i-a raspuns lui Isis

    Ati fost buni tot timpul in inimile romanilor, sa nu uitati asta. Este foarte important sa deschideti ochii si celorlalti concetateni de linga voi, eu de ex.mi-am propus sa conving sa nu participe la mascarada ( s-adovedit asta, nu?) cel putin 5 persoane care sa convinga la randul lor alte 5, etc. Totul este in mana noastra. Mult succes, veti reusi, veti vedea. Uniti-va, aveti doar de castigat, acesti anti-romani trebuiesc alungati din parlament, guvern, etc.
  • +9 (11 voturi)    
   Votul nu este egal = neconstitutionalitate (Vineri, 3 august 2012, 18:28)

   kinn3 [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Cred ca e clar un caz de neconstitutionalitate, in care votul cetatenilor nu este egal.
  • -4 (6 voturi)    
   incorect (Vineri, 3 august 2012, 18:55)

   leeloo [utilizator] i-a raspuns lui HP

   In acest caz referendumul ar fi validat (nu conteaza daca votul e in Spania sau in Romania).
   Nu ar strica sa citim mai atent. Exista chiar o logica in ce spune legea, sa ceri peste 50% prezenta unor oameni care trebuie sa se deplaseze uneori sute de kilometri pana la o sectie de vot nu cred ca e normal.
  • +6 (6 voturi)    
   nu (Vineri, 3 august 2012, 20:12)

   I [utilizator] i-a raspuns lui HP

   in exemplul tau cvorumul este 80 de oameni (doar cei din ro).

   Daca vin toti 100 la vot, o sa ai prezenta 125%. Curat murdar. Lasati-l pe "doctor" sa faca calcule :))
   • +1 (1 vot)    
    Nu (Vineri, 3 august 2012, 22:42)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui I

    Cvorum inseamna intrunirea celor 50 la suta, nu totalul alegatorilor.

    Prezenta de 100% e pentru cei 100 de persoane pentru ca cei din afara au dreptul la vot neingradit, doar ca nu sunt luati in calcul pentru implinirea minimului de 50%.

    E diferenta intre diaspora care conteaza pentru rezultate (da sau nu) si diaspora care nu conteaza pentru indeplinirea cvorumului (unde conteaza doar cati dintre cei 80 din romania vin la vot - pentru validare sunt necesari minim 40).
 • +6 (6 voturi)    
  art. 26 nu se aplică (Vineri, 3 august 2012, 18:33)

  Ovidiu Voicu [utilizator]

  Conform art. 73 din legea 35/2008, prevederile art. 26 se aplică doar începând cu alegerile parlamentare din 2012. Până atunci se aplică prevederile art. 73, care spune că listele electorale se generează din Registrul național pentru evidența persoanelor.

  Mai multe detalii aici:

  http://lacoltulstrazii.ro/2012/08/03/cateva-precizari-necesare-despre-listele-electorale/
  • +4 (4 voturi)    
   excelent articolul de la blogul "La coltul strazii (Vineri, 3 august 2012, 21:43)

   horia_m [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu Voicu

   In sfarsit un articol care clarifica lucrurile, eu zic ca mult mai bine decat o fac aici domnii Tapalaga si Pantazi!
   de citit neaparat pentru cei care vor sa stie cum e de fapt, si sa stie cum sa explice drogatilor cu Antene, de ce nu e adevarat ce se spune la AnTN!
  • 0 (0 voturi)    
   incepand cu alegerile (Vineri, 3 august 2012, 22:43)

   teneco [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu Voicu

   Prevederile art. 26 se aplică în mod corespunzător. Prevederile art. 26 alin. (1), (4) şi (5) se aplică începând cu alegerile din anul 2012.
   Regerendumul e dupa alegerile locale. Legea referendumului face trimitere la listele electorale permanente care apar doar in legea modificata in 2008. Inainte nu existau "listele electorale permanente" despre care se vorbeste in legea referendumului.
 • 0 (4 voturi)    
  @Tapalaga (Vineri, 3 august 2012, 18:40)

  lf_iron [utilizator]

  Forma actuala a legii NU contine sintagma "listele electorale permanente" ci "listele electorale". De verificat!
  • +1 (1 vot)    
   liste electorale permanente (Vineri, 3 august 2012, 22:41)

   teneco [utilizator] i-a raspuns lui lf_iron

   am verificat. Contine. Intrati pe site-ul autoritatii electorale permanente unde gasiti legislatia actualizata
 • +2 (2 voturi)    
  Concret (Vineri, 3 august 2012, 18:48)

  Soundflor [utilizator]

  Mai explicit:să luăm ieşirile din corpul electoral-morţii; intrările -- copii născuţi între anii 1976-1994 cànd natalitatea era foarte bună.Ultimii intraţi în corpul electoral sunt cei născuţi în 1994(+ 18=2012).
  Această explicaţie este legată strict de evoluţia demografică de care se face mare vorbire.Desigur mai există şi alţi indicatori(cei care au dobàndit sau au renunţat la cetăţenie,pierdut drepturile electorale etc) dar care nu modifică semnificativ datele.
 • +4 (4 voturi)    
  raspuns lui SbkXX (Vineri, 3 august 2012, 18:50)

  hmara [utilizator]

  Nu este excludere a celor din strainatate cu domiciliul in Rom. Pur si simplu sunt trecuti pe listele suplimentare, le-au separat. Acestea au existat si la acest referendum, dovada , sectiile de votare din exterior. Nu si-au dat cu stangul in dreptul.
  Daca consideram numarul de voturi expeimate neschimbate, valabile, ramane ca si Xerox si Atipila sa scada din numarul total de alegatori 1, 375,500 de nume. Doar asa s-ar ajunge la 50% + 1 de neisparviti prezenti.
  • -2 (2 voturi)    
   Este excludere partiala (Vineri, 3 august 2012, 22:47)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui hmara

   Este excludere partiala. Diaspora poate vota, dar nu conteaza pentru implinirea cvorumului.
 • -4 (4 voturi)    
  ... (Vineri, 3 august 2012, 19:34)

  Ariona [utilizator]

  Listele electorale permanente cuprind si pe cei din tara si pe cei din exterior, listele electorale suplimentare se fac acum ad-hoc in sectia de votare pentru cei care nu voteaza in circumscriptia in care au domiciliul.
 • +5 (7 voturi)    
  aproape 1 700 000 trebuie să scoată (Vineri, 3 august 2012, 19:45)

  horiah00 [utilizator]

  de pe liste ca să se facă cvorumul.

  Oricum, prevederea asta e clar neconstituțională, pentru că în funcție de lista pe care te afli, votul tău produce efecte diferite, ceea ce înseamnă că voturile nu sunt egale, deci cetățenii nu sunt egali!!!
  • +1 (1 vot)    
   Offf (Vineri, 3 august 2012, 19:54)

   Patton [utilizator] i-a raspuns lui horiah00

   Deci eu inteleg ca, de la modificarea legii de catre Boc, pe listele electorale permanente nu mai intra cetatenii romani cu drept de vot din diaspora!? Deci practic Ponta nu are ce sa taie, asa-i?!

   In ritmul asta inseamna ca vom avea tot vreo 18 milioane de cetateni cu drept de vot!
  • +1 (1 vot)    
   recititi (Vineri, 3 august 2012, 20:43)

   leeloo [utilizator] i-a raspuns lui horiah00

   Voturile sunt egale!!!! Cetatenii sunt egali....
   Numarul de voturi exprimate e comparat cu un numar mai mic decat 50% din numarul romanilor cu drept de vot, respectiv cu 50% din cei care au domciliul stabil in Romania.
 • +1 (1 vot)    
  intrati pe linkul asta (Vineri, 3 august 2012, 19:52)

  pragmatism [utilizator]

  Veti intelege de ce in mod real sunt peste 19 milioane de electori:

  http://prisacariu.kamikazeonline.ro/2012/08/03/numarul-corect-de-alegatori-romani-peste-19-milioane/
 • +1 (1 vot)    
  Ne doare în șpiț de lege (Vineri, 3 august 2012, 21:12)

  Omics [utilizator]

  Dacă băsiștii discutau această chestiune înainte de impunerea cvorumului de către UE, acum Băsescu era la Cotroceni.
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Vineri, 3 august 2012, 21:40)

  Ducu si Lucu [anonim]

  vai de capul nostru
  • 0 (0 voturi)    
   Adio, Schengen (Sâmbătă, 4 august 2012, 8:58)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Ducu si Lucu

   Cand guvernul unei tari admite ca nu are evidenta corecta a propriilor cetateni si a circulatiei lor credeti ca mai avem vreo sansa sa fim primiti in Schengen? Ponta and comp au deschis cutia Pandorei, cred ca vor mai gasi acolo niste fonduri care se acordau conform nr. de cetateni si chiar raportarile alea care le dau la FMi. Ma intreb in ce belele mai intram in continuare cu mini-recensamantul asta?
 • +1 (1 vot)    
  practic (Vineri, 3 august 2012, 22:17)

  dj [utilizator]

  procentul este mult mai mic daca este raportat la numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in liste (permanent si suplimentare).
  • +1 (3 voturi)    
   Putina rabdare ... (Vineri, 3 august 2012, 23:18)

   dangels [utilizator] i-a raspuns lui dj

   Pentru cei care spun ca nu avem dreptul ....
   aveti putina decenta domnilor,deja utilizati metode comuniste 100% ,deja "meciul" pentru Romania este incins,daca pana acum o parte din noi am asistat pasiv la balacareala voastra,acum vin forte proaspete din diaspora ,sa vedem pe unde scoateti camasa.Voi credeti ca partida Romania -Rusia se incheie asa usor ?Vedem noi cine rade la urma ...
   Sa vedem ce faceti cand Rusia va abandoneaza, sa vedem atunci procese de inalta tradare...SIGUR Rusia va abandoneaza ,pana in urmatorul secol...Pentru cine crede ca lupta se da numai in tara se inseala ...
   O seara placuta !
 • +2 (4 voturi)    
  MESSAGE TO UE !!!!!!!! (Sâmbătă, 4 august 2012, 0:40)

  CetateanuBULA [utilizator]

  DONT PUNISH 18.292.258 honest people for 256 idiots!!!!!

  DONT PUNISH 18.292.258 honest people for 256 idiots!!!!!

  DONT PUNISH 18.292.258 honest people for 256 idiots!!!!!

  DONT PUNISH 18.292.258 honest people for 256 idiots!!!!!
 • +1 (3 voturi)    
  Foarte bine, asa si trebuie. (Sâmbătă, 4 august 2012, 2:41)

  Marigold [utilizator]

  Pentru cineva care are domiciliu in strainatate si care are dreptul de a vota la referendum pentru ca este cetatean roman, este absolut normal sa nu mai figureze in listele electorale permanente din tara. Dar chiar ma bucur ca este asa, pentru ca nu mai stau sa ma gandesc daca a mai votat cineva in numele meu sau nu in tara. Iar de numarat nu au cum sa nu ma numere, atata timp cat am pasaport romanesc si cetatenie romana.
  • 0 (0 voturi)    
   Fonduri pentru ei vroiai? (Sâmbătă, 4 august 2012, 9:00)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Marigold

   Ori renuntati si la bani pentru ambitul lui Crin de a dormi la Cotroceni?
 • +1 (3 voturi)    
  o sa vada ei (Sâmbătă, 4 august 2012, 3:50)

  kenzone73 [utilizator]

  O sa vada ei la parlamentare cati santem pe afara acum nu au fost decat 78000 dar in toamna cand ne vom strange vreo trei milioane pe la portile consulatelor sa votam impotriva lor?????cred ca de asta le e mai frica decat de referendul acesta,chiar sant curios sa vad daca ma au pe liste la Madrid.
 • +1 (1 vot)    
  Nu conteaza discutiile despre cvorm (Sâmbătă, 4 august 2012, 5:40)

  Xpress [utilizator]

  Toate discutiile dupa referendum privind cvorumul sunt irelevante. Nu conteaza decat majoritatea de 6-3 la CCR. Cine reuseste sa "convinga" doi judecatori sa treaca de partea sa castiga. Restul sunt povesti.
 • +1 (1 vot)    
  E o confuzie! (Sâmbătă, 4 august 2012, 9:46)

  firewall [utilizator]

  Fratilor, confundati listele electorale permanente cu listele suplimentare. Persoanele cu domiciuliul permanent in strainatate pot vota la circumscriptiile organizate in strainatate pe listele permanente aflate la acele circumscriptii sau daca se afla temporar in tara (isi viziteaza rudele in perioada scrutinului, de ex.) voteaza pe liste suplimentare De ce sa fie atat pe listele permanente din strainatate cat si pe cele permanente din tara? Ca sa fie numarati de 2 ori? Pt cvorum este normal ca la calcularea pragului sa se ia in calcul NUMAI listele permanente. Omul e pe o lista permanenta din Glasgow si voteaza pe lista suplimentara in Barlad. Este normal sa fie numarat pentru cvorum pe lista permanenta din Glasgow nu si pe cea din Barlad. Ce e asa greu de inteles?
 • 0 (0 voturi)    
  diaspora pe liste (Sâmbătă, 4 august 2012, 10:52)

  ro-lari [utilizator]

  Tapalaga fii impartial ca sa nu pari lipsit de logica!
  Daca peste 5 ani Tariceanu va fi in situatia de azi a lui Basescu, iti ei mai mentine agumentele?
  Asa iti verifici singur cat deinteligent esti!
 • +1 (1 vot)    
  Normal este ca listele electorale (Sâmbătă, 4 august 2012, 11:16)

  sile231 [utilizator]

  Sa contina toti cetatenii cu drept de vot oriunde s-ar afla acestia. Ambasadele isi pot intocmi liste separate cu cetatenii aflati pe teritoriul tarii respective.Scoaterea de pe liste a cetatenilor plecati din tara constituie o discriminare inadmisibila.Ponta urmareste acum doar validarea referendumului prin aceasta manevra mirsava.Cred ca trebuie luptat cu toate puterile pentru a mentine acest principiu. In alta ordine de idei trebuie varificata prezenta reala la referendum care cred nu a fost mai mare de37-38% din numarul de cetateni cu drept de vot. O zi buna !
 • -1 (1 vot)    
  listele electorale permanente (Sâmbătă, 4 august 2012, 14:34)

  Liviu-Ludovic [utilizator]

  1. Cetatenii romani din strainatate nu contribuie la bugetul statului si in principiu ar trebui sa aibe drepturi de exprimare limitate.
  2. orice lege emisa de un stat nu isi poate intinde efectele asupra teritoriilor altor state. Nimeni din Romania nu poate obliga o comuna din Italia spre exemplu, sa intocmeasca si sa garanteze corectitudinea unei liste destinate statului roman.
  3. Listele PERMANENTE se refera la cetateni romani aflati pe un teritoriu controlat de statul roman, inregistrati in evidenta autoritatilor locale, despre care se presupune ca vor vota daca vor, in timp ce listele SUPLIMENTARE se refera la persoane a coror situatie nu este cunoscuta statului roman, dar pentru ca ei detin cetatenia romana, au dreptul de a se deplasa in anumite puncte de pe teritoriul altui stat pentru a vota. Evident, qvorumul nu se poate face decat in raport cu certitudini si nu cu presupuneri. Este adevarat ca acum sunt in strainatate probabil cca. 3 milioane de romani, dar multi dintre ei se gasesc acolo ilegal si nici nu le trece prin cap sa se expuna identificarii si expulzarii. De aceea ar fi nerealist sa ii includem in randul votantilor si deci in qvorum, stiind ca ei mai degraba se ascund.
  Qvorumul se refera la cetateni pe care nimic nu-i impiedica sa voteze si pe care se poate conta.
 • 0 (0 voturi)    
  :( (Sâmbătă, 4 august 2012, 14:55)

  Protoss [utilizator]

  Am ajuns sa urasc si sa ii fac prosti pe romanii care tin cu USL, nu sunt toti asa dar in pacate asta a reusit guvernarea asta de rahat in 2 luni, sa ne desparta de tot, parca nu eram noi destul de dezbinati
 • 0 (0 voturi)    
  cum a scos guv.tericeanu..... (Sâmbătă, 4 august 2012, 15:36)

  Mericut [utilizator]

  Vă rog incercaţi ca înainte să vă pronunţaţi să cititţi
  legislaţia, sau cel puţin titlurile, în baza careia BEC a organizat referendumul. OUG 97/2008 a devenit Legea 323/2009 şi se referă la algerea Camerei Deputaţilor, Senatului şi Administraţieie publice locale, deci după modesta mea înţelegere nu este relevantă pentru Referendum pentru care sunt legi/ordonaţe specifice. Îngrijorător este faptul că executivul, legislativul (parlamentul) schimbă legile votate după interesul de moment, fără să se gândească la ziua de mâine. Să nu credeţi că actualii comunişti sunt diferiţi de bunicii lor. Încercaţi să revedeţi cum s-a făcut naţionalizarea, expropierea pământului, lichidarea chiaburilor şi poate veţi înţelege de ce nu trebuie să cedîm.
 • 0 (2 voturi)    
  De ce? (Sâmbătă, 4 august 2012, 17:35)

  marius43 [utilizator]

  De ce s-au organizat sectii de votare in strainatate daca votul romanilor din strainatate nu conteaza la numaratoare?
  • +1 (1 vot)    
   conteaza (Sâmbătă, 4 august 2012, 18:14)

   leeloo [utilizator] i-a raspuns lui marius43

   Votul romanilor din strainatate are aceeasi valoare ca si un vot din Romania. Se contorizeaza la fel. Singura problema e ca numarul total de voturi se compara cu jumatate din numarul romanilor cu drept de vot care locuiesc in tara.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by