Valer Dorneanu (68 de ani) a fost ales presedinte interimar al institutiei Avocatul Poporului, dupa ce Gheorghe Iancu a fost revocat din functie, cu 236 voturi pentru, 47 impotriva si 15 abtineri. Pana acum adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul - armata, justitie, politie, penitenciare, Valer Dorneanu a fost deputat PSD in 2000-2008, iar in primul mandat de parlamentar a fost presedintele Camerei Deputatilor. In perioada 1967-1974 Valer Dorneanu a fost procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 si 6 din municipiul Bucuresti. Apoi a fost expert pe probleme de legislatia muncii la UGSR si din nou procuror la Directia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generala intre anii 1980 - 1985.

Valer DorneanuFoto: Agerpres

Intre anii 1990-1992 Dorneanu a fost consilier al Presedintelui Romaniei pe probleme de legislatie, iar din 1992 pana in 1995 a fost ministru pentru relatia cu Parlamentul. Din '95 si pana in 2000 a fost Presedintele Consiliului Legislativ.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Avocatului Poporului, Valer Dorneanu este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, si-a obtinut titlul de doctor in drept la Universitatea Bucuresti si este profesor universitar la Facultatea de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu, Bucuresti.

Activitate profesionala

oct. 2010 - prezent: Adjunct al Avocatului Poporului

mai 2008 - 2010: Secretar general adjunct la Camera Deputatilor

2005 - 2008: Vicepresedinte al Camerei Deputatilor

2004 - 2005: Presedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii

27 iunie 2002: Presedinte al Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei

2000 - 2008: Deputat PSD in Circumscriptia electorala Iasi

dec. 2000 - dec. 2004: Presedinte al Camerei Deputatilor

1995 - 2000: Presedinte al Consiliului Legislativ

1992-1995 - membru al Guvernului - ministru pentru relatia cu Parlamentul;

1990-1992 - consilier al Presedintelui Romaniei pe probleme de legislatie

1989-1990 - membru in Comisia Juridica si Constitutionala din cadrul Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala;

1985-1989 - consilier la Consiliul Legislativ;

1980-1985 - procuror la Directia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generala;

1974-1980 - Consilier pe probleme de legislatia muncii la Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania;

1967-1974 - succesiv, procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 si 6 din municipiul Bucuresti;

Activitate didactica

1998 - 2001: Conferentiar universitar la Universitatea "Spiru Haret"

2003 - 2008: Profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti

2008 - prezent: Profesor universitar la Universitatea "Nicolae Titulescu", Bucuresti

A fost membru PSD din 2000 pana in octombrie 2010, potrivit CV-ului sau.

In 2002 a obtinut Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de "Cavaler", in decembrie 2004 a obtinut Meritul Academic pentru contributii remarcabile la sustinerea si promovarea programelor Academiei Romane si i s-a acordat si Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de "Cavaler".

Este membru al Uniunii Juristilor din Romania.

La alegerile parlamentare din 2008, Dorneanu a candidat din partea PSD in Colegiul 12 Nicolina, fiind invins de Nicusor Paduraru (PD-L).

In 1999, potrivit Revista 22, pe cand era presedintele Consiliului Legislativ, Valer Dorneanu a semnat un raport al Consiliului prin care proiectul Legii lustratiei, avansat de un grup de deputati PNTCD in 1999, era respins.

In 2005, potrivit unui articol din Gandul, Valer Dorneanu, pe atunci presedinte al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si Petitii din Camera Deputatilor, "a pus umarul la o "improprietarire" cu dedicatie de 18 hectare in Baneasa". Detalii aici.

In septembrie 2010, Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat in plen, ca i-a cerut demisia secretarului general adjunct, Valer Dorneanu, pentru ca i-a trimis, spre a supune votului, un proiect de hotarare privind vacantarea unui post de deputat care a decedat. Detalii aici.

Declaratie de avere Valer Dorneanu

Potrivit declaratiei de avere din 12 iunie 2012 publicata pe site-ul institutiei Avocatul Poporului, Valer Dorneanu detine un teren agricol cu suprafata de 1 hectar si un teren forestier de 0,07 hectare in Harghita, mostenite in 1995. Mai detine impreuna cu sotia, in Sacele - Brasov, un teren de 500 de metri patrati aferent unei constructii, cumparat in 1999, si un "teren curte" de 369 de metri patrati cumparat in 2008.

Valer Dorneanu, impreuna cu sotia, are un apartament de 125 de metri patrati cumparat in 1996 in Bucuresti si o casa de vacanta de 207 metri patrati la Brasov, construita in perioada 1999-2008. Mai detine un autoturism Ford din 2008.

La capitolul datorii, Dorneanu are un credit de 10.000 de euro la BRD din 2008, scadent anul acesta, pentru care a mentionat rest de plata 3.000 de euro, precum si un imprumut tot in valoare de 10.000 de euro, scadent anul acesta, la care mai are de platit 5.000 de euro.

Valer Dorneanu are un venit anual de la Avocatul Poporului de 56.721 de lei, incaseaza 68.205 lei salariu anual de profesor universitar de la Universitatea Nicolae Titulescu si 2.000 lei din drepturi intelectuale de la aceeasi universitate. Mai incaseaza o pensie anuala de 32.124 lei.

Valer Dorneanu a mai fost propus pentru a ocupa functia de Avocat al Poporului in mai 2011.

In 2010, Dorneanu a pierdut un post de judecator la Curtea Constitutionala dupa o sedinta cu cantec in Camera Deputatilor

In 2010, Dorneanu era propunerea PSD pentru un loc de judecator la Curtea Constitutionala (CC). Votul din Parlament pentru numirea lui Dorneanu la CC a fost unul cu cantec.

Pe 1 iunie 2010, Camera Deputatilor a votat pentru numirea lui Valer Dorneanu in functia de judecator la Curtea Constitutionala. La sedinta au fost prezenti la vot 280 de deputati, iar pentru Valer Dorneanu au votat 161 de deputati. Candidatul puterii, Stefan Minea a primit doar 123 de voturi.

PDL a contestat rezultatul si a sustinut ca voturile lui Dorneanu nu sunt suficiente pentru a deveni judecator intrucat Legea Curtii Constitutionale impune o majoritate de jumatate plus unu din numarul total al deputatilor pentru alegerea unui nou membru, adica 168 de voturi.

Votul s-a reluat intr-o noua sedinta cu scandal care s-a prelungit pana noaptea tarziu la ora 2:00.

Scene incredibile au avut loc dupa miezul noptii cand reprezentantii PSD si PNL au blocat accesul la urne pentru a bloca inceperea votarii. Victor Ponta a propus suspendarea sedintei, dar propunerea nu a fost votata. Dupa ce au disparut pana si capacele de la urne, votarea s-a reluat in jurul orei 01.30 iar rezultatele au fost anuntate la ora 02.00.

Stefan Minea, candidatul sustinut de PDL, a fost desemnat la limita (168 de voturi pentru si unul impotriva) ca judecator la Curtea Constitutionala. Candidatul PSD, Valer Dorneanu, a primit doar un singur vot pentru si 168 impotriva in timp ce doi deputati s-au abtinut la vot. Reprezentantii PNL au parasit sala si nu au participat la vot.

Ce este si ce face institutia Avocatul Poporului

Gheorghe Iancu, sustinut de PDL, a castigat in 2011 alegerile pentru Avocatul Poporului ca urmare a expirarii mandatului presedintelui Ioan Muraru, ales in 2001 si reales in 2006.

Procedura spune ca partidele de la putere si opozitie nominalizeaza fiecare cate un candidat ce este votat de catre plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senat. Avocatul Poporului este ales din randul personalitatilor vietii publice care indeplinesc conditiile de numire prevazute pentru judecatorii de la Curtea Constitutionala.

Avocatul Poporului este numit pentru un mandat cu o durata de 5 ani, mandat ce poate fi reinnoit o singura data. Functia de Avocat al Poporului este asimilata cu functia de ministru.

Avocatul Poporului este o institutie autonoma si independenta, dar raspunde in fata Parlamentului. Avocatul Poporului este echivalentul romanesc al Ombudsmanului, institutie din Europa Occidentala.

Avocatul Poporului este institutia publica al carei scop este sa apere drepturile si libertatile cetateanului in conflictele cu administratia publica (primari, prefecti, ministri, Politia, penitenciare, regii autonome s.a). Avocatul poporului isi exercita functiile fie din oficiu, fie la cererea persoanelor interesate.

Astfel, daca o institutie nu face ce trebuie, cum sau cand trebuie, cetateanul se poate plange la Avocatul Poporului, care teoretic este obligat sa il ajute. Spre exemplu, atunci cand s-a discutat despre celebra OUG 50/2010, clientii nemultumiti ai institutiilor bancare aveau la dispozitie fie parlamentarii, fie institutia Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constitutionala aplicarea ordonantei.

De ce este important Avocatul Poporului? Institutia poate ataca la Curtea Constitutionala legile si ordonantele de urgenta

Institutia Avocatul Poporului are un rol extrem de important atunci cand vine vorba de atacarea legilor la Curtea Constitutionala (CC). Avocatul Poporului are puterea de ataca la Curtea Constitutionala legi aflate in vigoare sau ordonante de urgenta. Astfel, partea care detine controlul institutiei Avocatul Poporului poate ataca la CC si ar putea astfel anihila unele legi care nu-i convin.

Avocatul Poporului se implica in controlul de constitutionalitate prin atacarea unei legi la Curtea Constitutionala inaintea promulgarii acesteia de catre presedinte, prin atacarea unei legi care se aplica deja (exceptia de neconstitutionalitate), si prin emiterea de puncte de vedere in legatura cu procesele judecate la Curtea Constitutionala care privesc drepturile omului.

In plus, daca Avocatului Poporului primeste plangeri legate de activitatea Justitiei, poate sesiza ministrul, procurorul general, presedintele instantei sau Consiliul Suprem al Magistraturii.

Avocatul Poporului este si autoritate de supraveghere in domeniul protectiei datelor personale. Astfel, toate persoanele si institutiile care vor sa se ocupe de datele personale trebuie sa se inscrie la Avocatului Poporului ca operatori. Unul dintre principalii operatori este Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).