Banci, Ordonanta 50/2010, clienti nemultumiti si procese. Ce spun avocatii din Bruxelles?

de DP     Dan Popa's Weblog
Joi, 2 septembrie 2010, 8:14 Actualitate | Opinii


Mi-am zis sa ofer un punct de vedere impartial asupra chestiunii, in masura in care e posibila obiectivitatea. Am apelat la un avocat strain (roman la origine, dar stabilit in Bruxelles) caruia i-am furnizat textul Ordonantei 50/2010, rugandu-l sa il compare cu reglementarile europene pe care incearca a le armoniza. Raspunsul lui a venit aseara si este unul strict de specialitate. Il redau mai jos, cu scuzele ca nu il pot cita intrucat serviciile de consultanta mi-au fost oferite din prietenie, cabinetul in cadrul caruia lucreaza interzicandu-i asemenea practici, scrie Dan Popa pe blogul lui.

“Având în vedere precizările ce se regăsesc în teza a doua de la pct.9, 10 şi 11 din preambulul Directivei şi prevederile de la art.2 alin(2) şi art.30 alin.(1) extinderea aplicabilităţii prevederilor OUG 50/2010 şi asupra contractelor încheiate înainte de intrarea sa în vigoare, este posibilă, din punct de vedere al conformităţii cu legislaţia comunitară dar numai şi numai în cazul acelor contracte prevăzute expres la art.2, alin.(2) din directivă, respectiv cele excluse din aria de aplicabilitate a acesteia. Aceasta este o interpretare strict juridică, nu de oportunitate şi doar din perspective respectării directivei.

Pentru celelalte tipuri de contracte încheiate înainte de intrarea sa în vigoare a OUG 50/2010, care fac obiectul Directivei, este posibilă aplicarea doar a acelor prevederi ce corespund celor de la art.30 alin.(2) din Directivă, o altă extindere fiind contrară dispoziţiilor comunitare. Va redau mai jos prevederile in discutie, lucrurile fiind simple si clare.

Practic directiva reglementeaza doar anumite tipuri de credit, in cazul carora este necesara o armonizare maxima si in cazul carora directiva prevede expres ca nu se pot aplica contractelor deja incheiate. Aici a gresit Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania, probabil din dorinta de a face prea mult bine.

Bancile se agata de acest aspect si ar vrea, folosind argumentul incalcarii legislatiei comunitare sa obtina si anularea aplicarii in cazul contractelor deja incheiate pe alte tipuri de credit, respectiv cel ipotecar, imobiliar.

În ce priveşte utilizarea termenului retroactivitate, acest aspect este un subiect interesant de discuţie (dpdv strict teoretic) dar in principiu sintagma este folosita incorect in acest caz dar in mod deliberat pentru a putea face legatura cu neretroactivitatea legii.

Astfel, în măsura în care modificările privesc doar plăţi şi obligaţi a căror executare va fi afectată doar de acum înainte nu este imposibil să impui modificarea contractelor, nu este o retroactivitate intrucit nu modifica prestatiile derulate anterior intrarii in vigoare, produce efecte doar pentru viitor desi este vorba de contracte incheiate in trecut. Deci, strict juridic, nu este retroactiva.

Dificultatea apare însă din cauză că atunci când au fost evaluate beneficiiile/costurile finanţărilor oferite, totul s-a bazat pe eşalonarea acestora pe toată perioada. Ca să nu mai vorbim de modul în care unii creditori – căci OUG 50 nu vizează doar băncile, au încasat ratele, respectiv nu ca principal ci doar ca dobândă. Dacă se doreşte însă se poate reglementa modul de rezolvare a tuturor acestor probleme, fiind necesar să se asigure că vor avea de suferit cei care au forţat nota.

Problema este însă de looby-ul de care dispune una sau alta din părţile interesate la Parlamentul Romaniei.

Evident, din perspectiva strict comerciala crează probleme firmelor/băncilor în cauză. Este însă o situaţie similară cu cea a magazinelor de produse etnobotanice, sau a unui magazine de arme care încheie contracte, apoi la un moment dat comercializarea respectivelor produse este interzisă/supusă unor condiţii fiind afectaţi toţi cei care rămân cu produsele respective în stoc care vor suferi pierderi financiare.

Asta este insa valabil in orice domeniu. Nu spun ca este bine, legiferarea trebuie sa aiba un caracter predictibil si sa manifeste o anumita stabilitate, mai ales ca bancile erau la curent cu proiectul de directiva si cel mai probabil nu se asteptau la asa ceva. Nu le pling de mila oricum este tactica lor permanenta sa se plinga, sa exagereze enorm dificultatile cu care se confrunta fiindca au observat ca cu cit cer mai mult, oricit de irealizabil ar fi tot li se va da ceva in compensatie.

Aveti mai jos prevederile in discutie cu sublinieri pe aspectele relevante

Cu respect…

Directiva 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:133:0066:0092:RO:PDF

Preambul

(9) ……. În consecinţă, nu ar trebui să li se permită statelor membre să menţină sau să introducă alte dispoziţii de drept intern decât cele prevăzute de prezenta directivă. Cu toate acestea, o astfel de limitare nu ar trebui să se aplice decât în cazul dispoziţiilor armonizate din prezenta directivă.

Când astfel de dispoziţii armonizate nu există, statele membre ar trebui să dispună în continuare de libertatea de a menţine sau introduce dispoziţii legale naţionale.

(10) … În consecinţă, obligaţia impusă statelor membre de a pune în aplicare dispoziţiile prezentei directive ar trebui să fie limitată la domeniul de aplicare al acesteia, conform definiţiilor menţionate.

Cu toate acestea, prezenta directivă nu ar trebui să aducă atingere punerii în aplicare de către statele membre, în conformitate cu legislaţia comunitară, a dispoziţiilor prezentei directive în domenii care nu intră în sfera de aplicare a acesteia. Astfel, un stat membru ar putea să menţină sau să introducă dispoziţii legale naţionale corespunzătoare celor din prezenta directivă sau anumitor prevederi privind contractele de credit din aceasta, care nu intră în sfera de aplicare a prezentei directive

(11) În cazul anumitor contracte de credit, cărora li se aplică numai unele dintre dispoziţiile prezentei directive, nu ar trebui să li se permită statelor membre să adopte dispoziţii legale naţionale care să pună în aplicare alte dispoziţii ale acestei directive.

Cu toate acestea, statele membre ar trebui să dispună în continuare de libertatea de a reglementa, în legislaţia naţională, acele tipuri de contracte de credit cu privire la alte aspecte nearmonizate de prezenta directivă.

Articolul 2

Domeniul de aplicare
(2) Prezenta directivă nu se aplică următoarelor contracte:
(a) contracte de credit garantate fie prin ipotecă, fie printr-o altă garanţie comparabilă, utilizată în mod curent într-un stat membru asupra unui bun imobil, fie printr-un drept legat de un bun imobil;
(b) contracte de credit al căror scop este dobândirea sau păstrarea drepturilor de proprietate asupra unui teren sau asupra unei clădiri existente sau proiectate;
(c) contracte de credit care implică o sumă totală a creditului mai mică de 200 EUR sau mai mare de 75000 EUR;

Art 30 Măsuri tranzitorii
(1) Prezenta directivă nu se aplică contractelor de credit existente la data intrării în vigoare a măsurilor naţionale de punere în aplicare.
(2) Cu toate acestea, statele membre se asigură că articolele 11, 12, 13 şi 17, articolul 18 alineatul (1) a doua teză şi articolul 18 alineatul (2) se aplică şi contractelor pe durată nedeterminată existente la data la care intră în vigoare măsurile naţionale de punere în aplicare.
(Articolul 11 – Informaţii privind rata dobânzii aferente creditului
Articolul 12 – Obligaţii aplicabile în cazul contractelor de credit sub forma facilităţii de tip “descoperit de cont”
Articolul 13 – Contractele de credit pe durată nedeterminată
Articolul 17 – Cesiunea de drepturi
Articolul 18 – Facilitatea de tip “descoperit de cont” cu aprobare tacită
În orice situaţie, creditorul trebuie să furnizeze aceste informaţii în mod periodic, pe hârtie sau pe alt suport durabil.

(2) În cazul unei depăşiri semnificative a limitei de credit pentru o perioadă mai mare de o lună, creditorul îl informează pe consumator fără întârziere pe hârtie sau pe alt suport durabil:
(a) despre depăşirea limitei de credit;
(b) despre cuantumul implicat;
(c) despre rata dobânzii aferente creditului;
(d) despre orice penalităţi, costuri sau dobânzi aplicabile restanţelor.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37910 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Raiffeisen (Joi, 2 septembrie 2010, 8:44)

  cata [anonim]

  s-a creat grupul clientilor Raiffeisen
  http://finance.groups.yahoo.com/group/clienti_raiffeisen_bucuresti
 • +2 (4 voturi)    
  Jaf (Joi, 2 septembrie 2010, 9:04)

  explorer [anonim]

  Dar de jaful facut de bancile straine in RO de ce nu se vorbeste ???? SI de comisioanele imense din RO vis-a vis de cele de afara.
 • +7 (9 voturi)    
  Retroactivitate (Joi, 2 septembrie 2010, 9:19)

  OVE [anonim]

  Poate ar trebui sa faceti aceleasi precizari si in legatura cu plata pensiilor speciale! Retroactivitate inseamna sa nu se ia banii deja dati inapoi, nu ca statul nu are voie sa reduca pensiile de acum inainte.
  RETROACTIVITATE INSEAMNA SA NU ADUCI BANI DE ACASA, NU CA AI CASTIGAT UN DREPT PE VIATA!
  • +1 (5 voturi)    
   Retro-ce?! (Joi, 2 septembrie 2010, 10:10)

   MS [anonim] i-a raspuns lui OVE

   Oh da!! Noroc ca nu lucrezi in presa ca te-ar da afara. Nu de alta, dar le strici toata sustinerea anti-reducerea cheltuielilor bugetare. Pt ca daca se reduc chelt bug incepe sa se vada cat se fura...si in presa nu da bine ca se fura la nivel inalt...vrei sa intre in faliment proprietarii de media?
 • +1 (1 vot)    
  Comisioane credit (Joi, 2 septembrie 2010, 9:29)

  Marius [anonim]

  Am fost zilele trecute la bcr si am fost informat ca se va retrage acel comision de risc din creditul de nevoi personale. insa au pus ca data ultima saptamana din cele 90 de zile pe care le au la dispozitie sa faca actul aditional. si daca nu esti in aceasta saptamana disponibil? e acceptare tacita? ce ar mai putea adauga ei in acest act, care sa fie cu acceptare tacita? pot mari eventual dobanda, sau alte comisioane, gen administrare?
  am cerut si refinantare, pe perioada mai scurta. se poate.....dar comisionul de administrare este....surpriza....0,55%....din valoarea creditului (nu soldul lunar). va puteti inchipui deja ce suma ar trebui sa plateasca cineva lunar, evident compensand o dobanda care pare mai mica la prima vedere, adica 9,5%.....jecmaneala....asta e cuvantul cel mai potrivit...
  cam atat
  eu
  • 0 (0 voturi)    
   Rasp (Joi, 2 septembrie 2010, 10:28)

   ..... [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Marius, AA la care te referi, realizat ca obligatie rezultata din OUG 50/2010, nu poate contine DECAT prevederi ale OUG 50. Iar daca interpretarea acestora este, de ex, ca dobanda se modifica din dob cu indice intern in dobanda cu EURIBOR/ROBOR etc, atunci aceasta prvedere trebuie sa apara in act. Insa costurile NU POT SA CREASCA. Oricum aceste prevederi trebuiau deja aplicate de la 21 iunie, deci se poate considera ca actul aditional e deja in vigoare si ramane in vigoare chiar daca nu il semnezi-din nou conf Ordonantei. Orice alta prevedere decat cele din OUG 50 este NULA, conform OUG, deci si daca semnezi actul si daca nu il semnezi din nou nu e nicio diferenta, insa aici e bine sa te interesezi pentru a nu ti se aplica "tacit" si astfel de modificari - daca le vei contesta, printr-o adresa, ar trebui sa se sesizeze si sa revina la forma anterioara.
 • 0 (0 voturi)    
  retro (Joi, 2 septembrie 2010, 10:24)

  bedexe [utilizator]

  Cu toate acestea, statele membre se asigură că articolele 11, 12, 13 şi 17, articolul 18 alineatul (1) a doua teză şi articolul 18 alineatul (2) se aplică şi contractelor pe durată nedeterminată EXISTENTE LA DATA la care intră în vigoare măsurile naţionale de punere în aplicare.

  (Articolul 11 – Informaţii privind rata dobânzii aferente creditului
  • 0 (0 voturi)    
   pai este exact ce arata si articolul (Joi, 2 septembrie 2010, 12:30)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui bedexe

   Daca te uiti la penultimul paragraf al articolului iti spune acest lucru si iti indica si la ce anume se refera. Practic e vorba de obligatii de informare si in rest doar de tipuri de contracte de credit cu prestatii succesive (descoperire de cont/pe durata nedeterminata datorita specificului acestora si avind in vedere ca aceste prestatii vor fi ulterioare intrarii in vigoare a actului normativ, spre deosebire de celelalte la care ai primit banii anterior). Nu tin partea nimanui, este insa vorba de un lucru elementar. poti scrie tu sau eu ce vrem pe forum, poate declara ARB sau ANPC orice, e degeaba fiindca ceea ce conteaza in final este strict interpretarea juridica, modul in care instanta va decide in cazul unui litigiu sau al contestarii unei sanctiuni. Ca sa fie clar chiar daca cineva cistiga in baza legislatiei nationale, daca aceasta nu transpune /nu o face corect, anumite prevederi comunitare, partea care invoca reglementarile comunitare, daca are cunostintele, perseverenta si resursele necesare poate obtine o interpretare de la Curtea europeana de justitie poate stabili acest fapt la cerea instantei nationale. Important este sa se obtina aplicarea macar a acelor masuri care corespund/nu contravin directivei mentionate in articol.
 • 0 (2 voturi)    
  Credem in sansa noastra (Joi, 2 septembrie 2010, 10:27)

  Gabriel [anonim]

  Buna ziua! Intrucat credem in sansa noastra, am creat un grup (deocamdata mai mic decat la alte banci) si vrem sa actionam banca in judecata. Daca doriti sa va alaturati si aveti un credit ipotecar/imobiliar/ de alt tip la ING, fiind nemultumit de modul in care banca a inteles sa aplice OUG 50, va asteptam cu un mesaj la ing@razboi-bancilor.com. Scuze de spam, dar e pentru o cauza nobila! Multumiri in avans
  • -1 (1 vot)    
   timp pierdut degeaba (Joi, 2 septembrie 2010, 11:49)

   TMD [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

   Draga domnule Gabriel, parerea mea este ca-ti pierzi timpul de pomana si nu este numai al tau, ci si al celorlalti!
   Ar fi bine sa discuti cu un avocat bun, nu unul care iti insira verzi si uscate ca poti da banca in judecata ...
   Te asigur ca toate implementarile ING respecta intocmai prevederile OUG 50. in plus, daca vei face un istoric de cand ai luat creditul pana acum, vei vedea ca rata la aceasta banca este mai mica decat la alte banci. Asa ca ... succes!
   • 0 (0 voturi)    
    Partial adevarat (Joi, 2 septembrie 2010, 12:23)

    GabrielN [anonim] i-a raspuns lui TMD

    In mare parte ING sta bine dar mai au si ei probleme. Formula noua de calcul a dobanzii nu este conforma cu OUG50.

    Rata de referinta = media indicelui ROBOR la 3 luni (calculata pentru ultima luna calendaristica
    incheiata) + 1.25%.
    Pentru exemplificare:
    Media indicelui ROBOR la 3 luni aferenta lunii iunie este 6.84%
    „Rata de referinta” la 1 iulie = 8.09%
    Creditele de acest tip care au aniversarea in luna iulie 2010, vor prelua la data aniversarii rata de
    referinta de 8.09% la care se va aduga marja din contract.

    Acel 1.25% ti se pare legal?
    • 0 (0 voturi)    
     RE: Partial adevarat (Joi, 2 septembrie 2010, 13:04)

     TMD [anonim] i-a raspuns lui GabrielN

     Este perfect legal. Dobanda platita unei banci, indiferent care este ea, cu tot cu comisioane (care pana la urma tot in dobanda se reflecta) este compusa din: rata de referinta+marja de profit+credite neperformate, chiar daca se mascheaza sub diferite forme (comision de "iarba verde").
     • 0 (0 voturi)    
      RE: Partial adevarat (Joi, 2 septembrie 2010, 14:17)

      Gabriel [anonim] i-a raspuns lui TMD

      Depinde ce inseamna acel 1,25. Daca e un extra comision fata de marja initiala (adica formula = medie indice+procent fix+marja din contract), atunci in opinia mea, NU ESTE LEGAL! Asta si incercam sa facem, sa demonstram in justitie ca avem dreptate. Pana acum, banca si surprinzator (sau nu) ANPC spun ca ar fi legal, dar sunt incapabili sa precizeze din ce litera/articol de lege vine legalitatea. Noi credem (si nu sunt doar cei care au credite la ING ce cred asta, in total sunt poate 2000 plangeri depuse la ANPC pe tema asta) ca avem dreptate, ca atare mergem inainte cu actiunea noastra si vom vedea.
     • 0 (0 voturi)    
      Vorbe, vorbe.... (Marţi, 7 septembrie 2010, 9:14)

      .... [anonim] i-a raspuns lui TMD

      @TMD: A fi legal nu e echivalent cu teoria economica pe care o expui si care in Ro isi mai are locul doar in salile de curs. Cum la noi se aplica legea si cei care o scriu au ratat cateva cursuri, ar fi bine ca inainte sa tragem concluzii logice despre legalitate sa citim OUG 50. Astfel, am descoperi ca dobanda variabila trebuie raportata la un indice de referinta (de tip EURIBOR/ROBOR, nu marja bancii) la care se poate adauga o marja fixa a bancii. Ghinionul este ca aceasta marja nu poate fi modificata. Deci, in exemplul lui GabrielN, putem interpreta ori ca indicele de referinta nu este doar cel prevazut de lege, ori ca au modificat marja fixa, dar rezultatul e acelasi.
   • 0 (0 voturi)    
    Esti genial....MAXIM am spus! (Marţi, 7 septembrie 2010, 9:19)

    ..... [anonim] i-a raspuns lui TMD

    Nu situ daca lucrezi la vreo banca sau doar iti pierzi vremea pe diverse forumuri dandu-ti cu parerea, dar esti genial! Ai vazut tu undeva in aceasta Ordonanta ca obligatia de aplicare este numai pt bancile care au rate mari la credite?!.. Nu de alta, dar si mie mi se pare ca rata la creditul meu e mai mare...decat vreau eu, si decat as fi platit daca aveam credit in State... Dar eu nu am vazut inca imbecilul care sa scrie o astfel de lege...no offence parlamentarilor.
 • -1 (1 vot)    
  BANCPOST (Joi, 2 septembrie 2010, 11:19)

  inna [anonim]

  In urma cu cinci ani am facut un credit de nevoi personale de 18.000 Lei. Am de plata vreo 370.000 Lei .Timp de 5 ani desi am platit 18.700 Lei dar majoritatea banilor s-au dus in DOBANDA si numai cu 3.200 Lei reprezinta restituire din imprumutul de 18.000! Nu mai spun ca am inceput cu o rata lunara de 270 Lei si dupa cateva luni s-a majorat la 330 lei...
  • 0 (0 voturi)    
   RE: BANCPOST (Joi, 2 septembrie 2010, 14:01)

   nedumeritu' [anonim] i-a raspuns lui inna

   Ce ai vrut sa spui aici? Iei credit 18.000 si restitui 370.000? nu are niciun sens...
   Nu ca as fi vreun fan BANCPOST
 • 0 (0 voturi)    
  sunt probleme la.. (Joi, 2 septembrie 2010, 14:00)

  eugen [anonim]

  banca romanesca?
  daca da, ma bag si eu.
  • 0 (0 voturi)    
   banca romaneasca (Miercuri, 8 septembrie 2010, 18:02)

   eu [anonim] i-a raspuns lui eugen

   sunt probleme la Banca Romaneasca?
 • 0 (0 voturi)    
  Bancpost-forum (Joi, 2 septembrie 2010, 16:42)

  murgu [anonim]

  stie cineva forumul celor care sunt nemultumiti de Bancpost, pentru a ne organiza similar celor din cazul Volksbank ?
  daca BNR va creea un precedent cu Volksbank, atunci deschide calea tuturor celor ce vor diminuarea comisioanelor+ dobanzilor.
  deci solutia va ramane tot actionarea in instanta, cum se intampla acum cu Volksbank- vezi avocatul Ghe. Piperea. sigur, si el va avea partea lui din succes- publicitatea.
 • 0 (0 voturi)    
  Alege medierea! (Joi, 2 septembrie 2010, 17:18)

  Andrei Badea [anonim]

  buna ziua,
  numele meu este andrei badea sunt mediator si va sugerez sa incercati si rezolvarea problemei prin mediere. mergeti in orasele de unde sunteti dumneavoastra la birourile de mediere si informati-va. colegii mei o sa va ofere toate informatiile de care aveti nevoie. printre avantajele procedurii de mediere sunt: timpul de solutionare a disputei mult mai scurt, posibilitatea de a va implica activ in rezultatul final al disputei, costurile mult mai scazute in ceea ce priveste onorariile. //
 • 0 (0 voturi)    
  PROCES COLECTIV contra OTP Bank - YAHOOgroups FORM (Joi, 2 septembrie 2010, 21:34)

  Dam OTP Bank in JUDECATA - PROCES COLECTIV [anonim]

  Sa deschis forumul clientilor nemultumiti si abuzati de OTP bank.
  Va puteti inscrie pe YAHOOGROUPS
  Clienti_OTP_bank_OUG_50
  Va astept,
  Maria
 • 0 (0 voturi)    
  prevederi versus clauze (Joi, 2 septembrie 2010, 22:30)

  reli-daniela voicu [anonim]

  Intrarea in vigoare a OUG 50/2010 presupune aplicarea acesteia asupra raporturilor juridice dintre părți create prin semnarea convențiilor de credit aflate în derulare. Incidența acesteia asupra clauzelor contractului semnat de parți se realizează, cu precădere, în măsura în care există prevederi contrarii dispozițiilor actului nou apărut, conform art. 40 coroborat cu art. 95 din prezenta ordonanță de urgență, dar și raportat la un principiu general de interpretare a contractelor privind buna credință la executarea acestora.
  Art. 36 cuprinde o enumerare explicită a denumirii acestor comisioane.
  Și anterior intrării în vigoare a acestui act normativ există prevederi referitoare la interdicția intervenirii unilaterale asupra clauzelor contractuale de către una dintre părțile contractante astfel cum prevăd dispozițiile art.117(1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 99 din 06.12.2006: „Instituţiile de credit pot derula tranzacţii cu clienţii doar pe baze contractuale, acţionând într-o manieră prudentă şi cu respectarea legislaţiei specifice în domeniul protecţiei consumatorului”.
  (2) „Documentele contractuale trebuie să fie redactate astfel încât să permită clienţilor înţelegerea tuturor termenilor şi condiţiilor contractuale, în special a prestaţiilor la care aceştia se obligă, potrivit contractului încheiat. Instituţiile de credit nu pot pretinde clientului dobânzi, penalităţi, comisioane, dacă plata acestora nu este stipulată în contract”
  De asemenea, art. II pct 9 in referire la Art. 93 din O.U.G. nr. 174/2008 precizează că în cadrul contractelor încheiate cu consumatorii, furnizorii de servicii financiare sunt obligaţi să respecte reguli precum:
  “ 1. se interzice majorarea comisioanelor, taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricăror altor costuri menţionate în contract;
  2. se interzice introducerea şi perceperea de noi taxe, comisioane...
 • 0 (0 voturi)    
  grup BCR (Vineri, 3 septembrie 2010, 8:17)

  Ali [anonim]

  BCR_Ord_50_2010-subscribe@yahoogroups.com
  • 0 (0 voturi)    
   credit bcr (Luni, 6 septembrie 2010, 14:48)

   gabi [anonim] i-a raspuns lui Ali

   am un credit la bcr.sunt invitata la sediu bcr pt.alinierea contractului la ordonanta 50.
   dobanda=dobanda de referinta+marja fixa 1.5%
   comision de administrare =lunar suma fixa ,0.05% la valoarea creditului.
   nu stiu ce sa fac.ce ma sfatuiti?
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns (Marţi, 7 septembrie 2010, 9:48)

    ...... [anonim] i-a raspuns lui gabi

    In acest act aditional nu au ce cauta costuri, ca valori, ci numai modul de calcul (de exemplu, pana acum dobanda era calculata in functie de marja bancii + x%; acum banca trebuie sa scrie in contract ca dobanda se calculeaza in functie de EURIBOR/ROBOR, dar cum marja de x% se pastreaza nu mai trebuie trecuta in actul aditional). In niciun caz nu are ce cauta valoarea comisionului de administrare, care nu poate fi modificat, deci ramane cel initial, deci valoarea lui nu trebuie sa apara in acest act. Daca crezi ca nu e ok actul, nu il semna. Mai mult, fa-le o reclamatie sa iti explice in scris ce apare acolo si cum considera ei ca s-a respectat OUG 50. Nu ai obligatia sa semnezi acest act aditional. Prevederile OUG 50 se aplica si fara el, iar alte modificari care nu sunt prevazute de lege nu ti se pot aplica decat daca le accepti in scris SI daca sunt legale (de exemplu nu poti nici daca vrei sa accepti marirea marjei fixe de dobanda sau a comisioanelor la credit!!!!)
  • 0 (0 voturi)    
   ordonanta 50/2010 (Marţi, 7 septembrie 2010, 10:13)

   Maria Petcuta [anonim] i-a raspuns lui Ali

   am raspuns notificarii privind aplicarea OUG 50 (notificare trimisa de banca), le comunic ca nu sunt respectate prevederile ord. 50 si nu sunt de acord cu modul de calcul al dobanzii...am un credit imobiliar, dobanda a crescut cu 50%, de la 7,5 in 2007, la 10,8 in 2010, din modul lor de calcul reiese ca prin actul aditional pe care ne invita sa-l semnam in perioada 9-13 sept ar trebui sa accept o marja fixa pe urmatorii 22 de ani la nivelul dobanda curenta 10,8- Euribor
 • 0 (0 voturi)    
  Nu am studiat dreptul, dar (Vineri, 3 septembrie 2010, 10:19)

  Sile [anonim]

  Dupa umila mea parere bancile( si nu numai) au cam luat-o razna.Si numai un statut legal clar si coerent le poate controla.Nu am vazut pe nimeni pina acum sa diferentieze clientii bancilor dupa criteriul fundamental: deponenti care isi pastreaza acolo economiile si debitori care imprumuta bani in diverse scopuri.Ramine de vazut si daca va veni cineva cu o idee economica clara de armonizare a productiei distributiei si consumului, pastrind principiul liberei concurente. O zi buna!
 • 0 (0 voturi)    
  Involution (Vineri, 3 septembrie 2010, 12:18)

  Brain Washing SRL [anonim]

  Clarific de la inceput. Nu am credite bancare, dar tot acest subiect ma intereseaza din prisma psihologiei sociale si a individului!! Este normal sa reactionam atunci cand un stimul exterior - OUG 50 in speta, excita orgolii, neimpliniri, etc generand o anumita stare de satisfactie dupa o lunga perioada de frustrare, de genul "Acum ma pot razbuna!"
  Oameni buni, totul, absolut totul este roz in tara asta si cel mai nociv este acest OUG??
  Analizati actele normative si veti constata cu cata iresponsabilitate sunt emise, poate chiar in mod voit, pentru a reorienta grijile poporului!!
  Nu am vazut reactii civice la alte chestiuni mai grave ce s-au intamplat in asta tara!
  Ne gestionam viata fara reguli precise- haos. si cand e haos nimeni nu este responsabil!!
  Strict la relatia cu banciele, ganditi aceasta relatie ca un parteneriat si totul va fi mai bine pentru ambele parti. Uitativa la avantajele OUG nu cautati doar partile "negre" care va convin, pornind de la premisa ca ati semnat un contract in cunostinta de cauza. O sa spuneti ca bancile jupoaie clientii prin comisioane. Poate ca da , dar concurenta este libera- refinantati, schimbati banca, etc. OUG scoate comision de rambursare- deci nu mai sunteti "prizionerii" unei banci. Exista mediatori- uzati de experienta lor!Mergeti in justitei?? S-ar putea ca balanta justitiei sa fie defecta si sa emita hotarari nedrepte pt. una din parti, fie ea banca sau client.
  OUG vina sa reglemneteze TRANSPARENTA din contractele incheiate cu clientii si nu stabileste un nivel AL COSTULUI!. COSTUL banilor tine de politici financiare si economice la nivel MACRO!
  Efectul de turma se bazeaza tocmai pe elemente incerte si zvonistica!
  Ganditi pozitiv, analizati obiectiv fiecare element in interactiunea cu terti- din orice categorie familie, prieteni institutii private sau ale statului, si veti vedea ca viata e mai linistita... evadati din masina de spalat creiere!!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu stiu ce e cu alte banci... (Luni, 6 septembrie 2010, 1:00)

  NTatiana [anonim]

  dar stiu sigur ca AIB ( Anglo-Irish Bank) e ''pe duca'' si Banca Centrala Europeana nu mai da imprumut un sfant Irlandei daca mai continua sa ''pompeze'' milioane in aceasta ''gaura neagra'' ...asa ca daca aveti conturi la aceasta banca mai bine vi le regtrageti pana nu se ''evapora'' cu banii vostri cu tot!!!
 • 0 (0 voturi)    
  janin (Marţi, 7 septembrie 2010, 12:10)

  janina [anonim]

  vreau sa ma inscriu si eu pentru a da bcr in judecata am credite la bcr cu dobanda de 16%si respectiv 18% si actul aditional nu il au si trebuie sa vii intre 13-19 sept .Cum pot proceda? Va rog sa ma ajutati
 • 0 (0 voturi)    
  CREDIT BCR (Marţi, 7 septembrie 2010, 17:14)

  ELENA [anonim]

  fiul meu are un credit in euro la bcr , fara garantii sau giranti. creditul este luat inainte de intrarea in criza si dupa 5-6 luni de cand il luase a ramas fara serviciu. am fost la sucursala bcr de unde s-a ridicat creditul si am incercat sa facem ceva pt amanarea de plata sau ceva in genul asta si directoarea bancii a spus ca nu se poate face nimic,precizez ca nu a vrut sa ne primeasca nici un fel de act referitor la aceasta solicitare a noastra din contra a vorbit extrem de urat . aud la tv . despre faptul ca bancile sant obligate sa impuna dobanda fixa celor care au credite cu dobanda variabila. acum va intreb fiul meu poate beneficia de acest lucru daca nu este cu ratele la zi? daca cineva ma poate ajuta cu un raspuns multumesc anticipat atat in privinta dobanzii fixe cat si ce putem face in acest caz in care nu mai poate plati pt ca nu gaseste de lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  banca tiriac (Marţi, 5 octombrie 2010, 11:45)

  marian [anonim]

  baca cu toate ca ma anuntat ca a nicsorat dobanda sa trec pe la banca .Cand am ajuns acolo in loc sa mai reduca din rata a mai crescu de la 220 E la 250 E marind asadar comisionul lunar niste golanii GROSOLANE
 • 0 (0 voturi)    
  credit bcr (Marţi, 12 octombrie 2010, 19:16)

  lili [anonim]

  am un credit de nevoi personale de la bcr. Am mers si am luat actul aditional si surpriza....mi-au crescut marja bancii de la 2 pp la 10.98 pp. comisionul de risc l-au eliminat iar suma au adaugat-o la comisionul de administrare. Am refuzat semnarea actului aditional, si astept raspuns la notificare pana pe 17 oct, daca nu merg mai departe. Trebuie sa se intample ceva, mai am 6 ani de platit rate la bcr. In cei 4 ani care au trecut am achitat deja datoria, restul e.....dobanzi, comisioane..... trebuie si bancile sa traiasca de pe urma noastra dar nici chiar asa......


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by