Festivalul Super a ajuns la ediția a zecea. Scriu despre povestea lui de succes și programul din acest an. / Max Belciug în concert. Discret ca muzica lui, rar în apariții, cum îi șade bine. Uite schița unui portret. / Văzuți mereu ca “ultimii români”, defavorizați mereu de politicieni, oamenii din Ferentari au Festival săptămâna asta. Notații în VITAL - săptămânal de recomandări culturale.

Festivalul Super, editia a 10-aFoto: Hotnews

Festivalul Super a ajuns la ediția a zecea

Un puști Luca acum vreo zece ani face un film. Și Marc, alt puști, are filmul lui. Apoi, împreună cu alți nebunatici în spirit și simțire, se mai pune de un film. E o joacă. O avalanșă de întâmplări și replici filmate. Încet încet se disting logica acțiunii. Dar ce contează. E logica lor puștană. E creație, e șuvoi. E o aiureală să te bagi în șuvoiul lor creativ. De ce să faci asta? Casa lui Marc și Luca, odată cu filmările, arătau ca-n Armageddon. Dar creația țâșnea șuvoi din mințile puștilor, coerența era în mințile lor, în scenariul care se năștea o dată ce Marc și Luca alergau ca nebunii prin labirinturi, construiau tunele pe culoare, pe câmpuri urlau replici.

Libertatea așa arăta. Creația la fel. Te turba, te însoțea, ți-era prieten, te copleșea, te absorbea ca-ntr-un vortex. Și Marc și Luca au trăit o intensitate atunci, au stabilit un standard al creației, al haosului fericirii cum nu se poate să nu-l caute acum, după 10 ani. Poate-l trăiesc, poate nu. Ei știu mai bine. Puși împreună stau stingheri astăzi, își pun întrebări unul altuia și știu că acel haos minunat nu poate fi uitat. În scenă apare Laurențiu Damian, un om care are încredere în oameni cum rar întâlnești pe lumea asta. Laurențiu le-a dat puștilor Cinema Studio pe mână. Puștii au dat sfoară-n țară și alții ca ei au venit cu filme. Ăsta a fost SUPER Festival, ediția întâi. Un șuvoi de nebunie. Creația, minunea asta nenumită le dădea puteri nemaipomenite. O asemenea nelimită îți dă puteri pe viață. Miracolul este să păstrezi aceea tainică putere.

Și asta face Festivalul Super de zece ani. Festivalul SUPER a ajuns la ediția a zecea. Păstrează aceea misterioasă, haotică putere, creația, de aceea vin la festival an de an zeci-sute de adolescenți.

Între 29 august și 4 septembrie 2022, Super a pregătit o serie de proiecții de film, concerte, o expoziție de artă și lansarea unei antologii de poezie, realizate de adolescenți din toată lumea, toate reunite sub egida celei de-a 10-a ediții a Festivalului Super.

Pagina de Facebook: facebook.com/superadolescentii

Site-ul Super: www.superfestival.ro

Instagram: @super.festival și TikTok: @super.festival.

Maxim Belciug

A păstrat toți anii ăștia de când cântă un aer de sălbăticiune, dar de-i asculți muzica e totul o înfiorare.

Ieri, Maxim a avut concert. Și ca-n rarele lui apariții, mă întreb mereu cum își alege piesele de concert. Deși el spune acolo multe și necesare despre piesele interpretate, mie mi se par mereu și mereu create de el. Ori înfiorarea publicului și piesele interpretate arată imaginație. Nimic concret nu iese din degetele lui nude pe corzile chitării, nu-i așa?

nimic concret, doar o înfiorare, o discreție. Trebuie să intri în compoziție, trebuie să vibrezi cu Chitaristul. La Maxim.

Piața Ferentari. Festivalul Caleido

Poți să înveți bijuterie de la Khalid sau să halești de la nea Leontin. Poți dansa îndrăcit între 25 și 28 august, în Piața Ferentari din București cu Taraful de la Vărbilău

Sau cu Johny Romano

Accesul la evenimente este liber.

Toate detaliile acestui Festival

Alte povești VITALE:

Cum privim femeile/bărbații vara? Priviri Elvis Presley, George Clooney, Mădălina Ghenea VITAL

Sfânta Marie / Childish Gambino / Ideo Ideis / Bullet Train / Suntem sănătoși la minte?

VITAL: Salman Rushdie înjunghiat. I-am citit cărțile să văd de ce diavolii vânează Povestitorul?

VITAL: ART Safari / UNTOLD 2022, scena "derbedeilor" / “Intimitatea”, Editura Trei / Netflix “Better call Saul” VIDEO

Premiul Academiei Franceze: România, pardon, Anca Vasiliu / Netflix: Ricky Gervais / Tudor Banuș expo la MȚR

VITAL: Fără apă caldă? Ascult Sofia Zadar. Citesc “Secolul singurătății” de Hertz. Văd Netflix: Emma, Persuasiune, Anna Karenina, cinisme feminine “cu artă”

Dăruiește viață cu lacrimă / “Elvis”, circul / Adela Toplean, pericolul vieții / Fukuyama, Identitatea / Netflix: serialul “Manifest” anticonspirație