Ce contează azi pentru mine? Că-i Sfânta Marie. Și Sfânta Marie nu-i alta decât mama mea. Că-i vară, mi-am pus în buclă Childish Gambino - Feels Like Summer. Că Alexandria Teleorman nu-i urâciosul Dragnea, este doar Festivalul “Ideo Ideis”. Că Brad Pitt și-a revenit din trauma post Jolie și joacă inocent și victorios în “Bullet Train”. Din cocktailul acesta nu se iese decât c-o carte, cartea “Suntem sănătoși la minte?”, Humanitas. VITAL săptămânal: Sfânta Marie / Childish Gambino / Ideo Ideis / Bullet Train / Suntem sănătoși la minte?

HotNews.roFoto: Hotnews

15 august, Sfânta Marie e mama mea

Până la Preacuvioasa Marie e drum lung de închinare și rugăciune. De aceea, de câte ori mă gândesc la Virgina Marie îmi vine-n minte doar mama. Sigur, am multe icoane-n cap cu Maria sfânta, dar eu văd, simt mereu chipul mamei mele Maria. Când își serba ziua de 15 august, treceam pe la biserică de dimineață, dădeam un acatist cu numele celor duși, că ea-mi zicea ziua mea începe cu un răgaz, nu uita că e Adormirea Maicii Domnului, nu Nașterea ei.

Seara făcea mama Maria lucruri enorme: tăia tortul-surpriză și crăpa pepenele verde, beam vin ușor de la Calafat. Mama mea Maria în ziua ei de sfântă nu vorbea prea mult. Noaptea când astâmpăra gurile flămânde, lua o carte începută de peste an și-o termina până-n zori. (Foto descoperită de curând, foto de acum 50 de ani)

Childish Gambino - Feels Like Summer

L-am pus în buclă, de zeci de ori, pe Childish Gambino. E un drum inițiatic printr-o zi de vară. Nimic mai mult. Un parcurs printr-o lume incandescentă.

Alexandria Teleorman este doar Ideo Ideis

Istoria Alexandriei de Teleorman se leagă de o facere. Cetățeni nemulțumiți din Zimnicea și Mavrodin se hotărâsc să se mută pe malul Vedei. După planurile unui austriac se ridică în anii 1830 casele Alexandriei. De ar fi rămas acel centru făcut de austriac, de am avea ceva vechi în afară de Catedrală, Alexandria ar fi o bijuterie. Dar Alexandria de Teleorman e un oraș pierdut din pustia Câmpie Română. E un bobârnac comunist orașul. Din acest gol se ridică un Festival de ani de zile. Este mare lucru că Primăria Municipiului Alexandria și Consiliul Județean Teleorman au înțeles acest spirit numit Ideo Ideis.

,,Prin Ideo Ideis am redescoperit că s-a schimbat mentalitatea orașului.’’, subliniază Cristiana Purcărea, profesoară de desen. ,,Festivalul e ca o sărbătoare pentru că tinerețea și bucuria pe care o simți atunci face să fie o altă energie în oraș. E ca o primăvară înflorită.’’, completează Adriana Purdel, o susținătoare a adolescenților Ideo Ideis. ÎNCEP pe astăzi 15 august aceste evenimente IDEO IDEIS https://www.ideoideis.ro/festivalul

Brad Pitt în Bullet Train

Mărturisesc că vreo juma de oră n-am înțeles nimic din film. Era ca un desen animat caraghios, exagerat. Apoi, Brad Pitt, în felul lui potolit, tâmp chiar, amintind de “Once upon a Time…” m-a băgat în film și mi-a explicat ce-i cu filmul.

Da, Brad tâmp mi-a temperat psihicul. Uită-te, mai bine, mi-a zis Brad. Și m-am uitat. În stil manga, asasinii, cei mai tari din lume, se urcă-ntr-un tren și-ncep să se chinuie, împuște între ei. Brad scapă, Brad inocent e victorios. Dar nu bătaia asta oarbă contează, mi-a tot repetat Brad. Contează umorul, situațiile absurde create de poveștile deraiate ale asasinilor. Toți s-au intersectat o dată-n viață, fiecare-l vede mort pe celălalt. E un buluc manga. Și asta-i dă filmului un bun renume. Nu știi de unde vine moartea. Bulucul criminal de care râzi și râzi.

Cartea Suntem sănătoși la minte?

Sănătatea psihică în România e descrisă de Radu Teodorescu, Cătălina Dumitrescu, Daniel David, Ioana Scoruș, Eugen Hriscu și Vlad Stroescu. Asupra stării psihice.

Știați că au crescut rata suicidului și a tulburărilor anxios-depresive. Motive? În România servicii de sănătate mintală sunt invizibile, iar oamenii ajung la psiholog sau la psihiatru doar în cazuri extreme sau pe bani. Săracii nu pupă terapeutică, iar cei mai mulți n-au cum să-și recunoască necazul. Singurătatea, reaua, marea singurătate de COVID aici a acționat, la sinucideri.

Sănătatea psihică se poate măsura și-n cota rigidității cognitive. Înebunim nefiind destul de deschiși pentru noutăți. Lenea creierului, automatisme social media și a comunităților mici-micuțe duc la predispoziția de a te fixa pe prejudecată și de aici te lași manipulat că ești ușor de luat țintă. Oare ne vin astea și din comunism, transmitere comunitară de la părinți-bunici ?

Ăsta-i nebun! Fugiți! - când vedem o problemă urlăm. Suntem agresori? Suntem victime - greu de găsit o cale de mijloc. Ori, a te descurca nu este chestie de normalitate psihică. Avem liderii psihopați, cu deliruri de grandoare avem teama sau rușinea de a recunoaște că suferi de o afecțiune psihică. Este descrisă o Românie bazată pe temere.

Sistemul nostru de sănătate? reducționist și vetust, centralist, colectivist. Unde-i individul? În fața unui asemenea tonomat instituțional nu există anxietate, depresie, furie, agresivitate.

Viitorul pare la fel de negru. Copiii în astfel de condiții sunt rătăciți. Abuzul de diagnosticare a copilului, noua modă a parentingului, iluziile vîndute de literatura fericirii, iluzia modelului universal și îndepărtarea continuă de gîndirea critică și practică.

Alte povești VITALE:

VITAL: Salman Rushdie înjunghiat. I-am citit cărțile să văd de ce diavolii vânează Povestitorul?

VITAL: ART Safari / UNTOLD 2022, scena "derbedeilor" / “Intimitatea”, Editura Trei / Netflix “Better call Saul” VIDEO

Premiul Academiei Franceze: România, pardon, Anca Vasiliu / Netflix: Ricky Gervais / Tudor Banuș expo la MȚR

VITAL: Fără apă caldă? Ascult Sofia Zadar. Citesc “Secolul singurătății” de Hertz. Văd Netflix: Emma, Persuasiune, Anna Karenina, cinisme feminine “cu artă”

Dăruiește viață cu lacrimă / “Elvis”, circul / Adela Toplean, pericolul vieții / Fukuyama, Identitatea / Netflix: serialul “Manifest” anticonspirație