Gândirea revoltată? Nu. This Is the New Shit: gândirea des-creierată. Aplicație pe: Codruța Kovesi, Augustin Lazăr, Oana Bogdan etc.

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Duminică, 14 aprilie 2019, 16:54 Actualitate | PERSPEKTIVA


Piata Victoriei
Foto: Inquam Photos
N-am ce face. Politica asta oribilă oferă exemplele cele mai vizibile. Politica aduce în dezbatere noul trend din exercițiul rațiunii 2019. Noul trend, da. ETAPA I a fost. Au fost vreo doi ani de revoltă: totul era gândit în alb-negru, vehemența era stăpânâ, dușmanul era unic: PSD-ALDE, Dragnea &tribul lui. Dovada reușitei: Puterea cedează ordonanța Iordache, Dragnea își schimbă miniștrii ca pe ciorapi. ETAPA A II-A a fost. A fost 10 august și după - un prag al panicii pe care mulți nu l-au trecut. Unii s-au mirat: câtă Putere au ăștia, nu-i dă nimeni jos. Și au rămas înfricoșați. Alții au spus: nu se poate așa ceva! Nu se poate. Și au militat de pe Facebook.

ETAPA A III-a se întâmplă. Este acum. Rațiunea fără rațiune, gândirea nevertebrată, des-creierată.

Ce nuanțe? Ce argumente? Bulele social media opozante, revoltate altădată, preiau argumentele servite de Putere și mediile ei de propagandă. Din bule revoltate au devenit “de plastilină”, ușor de modelat de cine le ciocnește. Plictisită de militantism, de tranșee, opoziția civică a devenit intransigentă. Opozantul civic de acum, cum prinde un argument, îl devoră.

Nu privește spre sursa dez-informării și nu mai vede consecințele. Își nimicește propriile atu-uri. Lipsă de pragmatism? Da. Dar mai precis este lipsă de rațiune/ de creier. Adică, avem de a face cu gândirea des-creierată.

Să luăm explicații și exemple.

Codruța Kovesi, de exemplu. Era simbolul DNA, era simbolul unei lupte anti-Putere, anti-corupție. Social media opozantă și-a amintit recent iar și iar de grătarele făcute de Codruța Kovesi cu membrii Puterii. Când? Cam acum vreo lună. Când? Când a văzut ezitările de la Consiliul Europei în privința numirii sale în fruntea Parchetului European Anti-Corupție. Grătarele cu mici împărțite de Codruța și actualii politicieni de la Putere erau argumentul Puterii împotrivă. Astăzi, uite, despre grătare vorbește o-ntreagă Opoziție. Adică, normal, își merită soarta. Este eroul nostru, dar grătarele?

Augustin Lazăr, alt exemplu. 2 seri Antena 3 a perorat pe ideea unui Lazăr torționar. Un Lazăr care a nimicit, a rupt, a distrus. Un torționar. Un jeg, un nenorocit care a distrus viața a zeci de oameni și mai ales a unui dizident politic. A fost dat chiar episodul din Memorialul Durerii, a lui Hossu Longin despre întreaga poveste. Trei zile a durat tăcerea. A apărut într-un final un articol despre manipulare. Lazăr torționarul nu era Lazăr Augustin. Gândirea des-creierată însă a pornit în aventură. Stai, dar Lazăr Augustin era omul sistemului atunci. Omul care a stricat destinul dizidentului. Cum? Păi, a fost în comisia care l-a ținut în pușcărie pe dizident. Și de aici Antena 3 și Puterea au tăcut fericite. Deontologi pe care lumea nu-i cunoște decât de pe net, influenceri de mare valoare pasageră deschid un “proces al comunismului” împotriva lui Lazăr Augustin. Rezultat imediat: ministrul justiției l-a respins pe Lazăr în concursul pentru un nou mandat de procuror șef. Argumentul: nu pot numi un torționar. Și nimeni-nimeni nu i-a mai luat apărarea lui Augustin Lazăr.

Oana Bogdan, un ultim exemplu. Între Crăciun și Anul Nou această arhitectă a împărtășit unui grup de discuție o utopie. Semăna cu cea a lui Lennon din Imagine. O lume simplificată, a dragostei, a lucrurilor puse în comun de către comunitate. O utopie. Uite. muzică:Comentariul Oanei Bogdan, ajunsă de la Crăciun încoace, mâna dreaptă a lui Cioloș, a devenit imediat viral. Ce contexte? Ce visare? Dă-i și dăi-i! Și din comuniști cei din USR+Plus nu au mai fost scoși. Simplu, nu? Și aici opozanții civici și politici stau mirați. Cine a pus ștampila: comuniștii de la USR+Plus? S-au descoperit urme adânci de securism la Cioloș. Părinți, rude. Trebuie spus aici că și Oana Bogdan, fără experiența comunicării în mediul politic românesc, a întărit prin interviuri utopia sa. Și a perorat pe tema asta. Nimeni n-a văzut în acest detaliu o chestie favorabilă, un om fără retorica tâmp politicianistă. Nu. A fost taxată ca o comunistă împuțită și gata. Premierul, șeful Puterii, șeful Senatului din comuniști nu-i scot pe USR-iști. Revoltații din Piața Victoriei una-două vorbesc de grave urme de comunism într-o zonă în care greu descoperi oameni care au trăit cu adevărat comunismul.

Opoziția nu face decât să împărtășească tezele, credințele, manipulările celor de la Putere. Mai mult. Aduce povești inventate sau nu despre propriile opțiuni. Cum? Care? Povestea, de exemplu, cu cuțitele făcute în pușcărie pe vremea comunistă și însușite de Lazăr spre a fi vândute în libertate. Fabuloasă știre, nu, dar cât e de credibilă?

Ce mai contează? Lazăr a fost executat nu doar de Tudorel Toader marele examinator, ci chiar de opozanți.

Aici nu fac decât să atrag atenția cum Puterea politică a reluat și puterea în social media a Opoziției civice. Nimic mai mult. #rezist depe internet n-a capitulat, dar are urme adânci de Antena3+tăriceanu+dragnea.

Aici nu dau lecții de gândire, ci din contră cred în libertatea ideilor și a gândirii. Observ doar. N-am văzut decât rar semne de gândire pragmatică. Cum sună pragmatismul?


Codruța Kovesi a fost la grătare cu Dragnea și restul găștii într-un anume moment al carierei. De ce? Uite așa e bine! Putem privi spre cronologie, nu? Moment de destindere cu oameni influenți ca și ea, oameni care erau pe aceeași linie a intențiilor de mai bine, dar și lupi în căutarea intențiilor capului Anti-corupție. De ce s-a dus Codruța? Se face și la Casa Albă. La un golf se văd grangurii și ei dirijează lumea. Foarte bine că s-a dus Codruța. “I-a citit” pe ticăloși. Ticăloșii “au citit-o”. Ce contează cu adevărat? N-a făcut compromisuri în favoarea ticăloșilor. N-a fost slabă de înger. A semnat protocoalele? Foarte bine că le-a semnat. Era nevoie de o dovadă în privința acțiunii comune anti-corupție a instituțiilor statului. Grătarele și Protocoalele pe care Puterea le invocă au false momeli pentru gândirea des-creierată. Gândirea Opoziției a respins inițial momeala, acum când Codruța a fost amânată în numirea sa supremă, Opoziția se duce “după osul” învechit. De vină e grătarul. Grătarul cu Dragnea e de vină.

Cum poate fi citit Augustin Lazăr în mod pragmatic? Da, trecutul l-a doborât. Este de ceva timp în fruntea Parchetului general. Iar curajul său de a înfrunta Ministeriatul lui Tudorel Toader, curajul său de a spune NU amestecului Politic în Justiție l-a transformat în simbol al opoziției civice. Băi, există oameni verticali în Justiție. Nu știu cât a contat, dar eu cred că a contat rezistența lui Augustin Lazăr în revolta generalizată a judecătorilor, de exemplu. Oh, ce contează acum? Are trecut comunist, dar n-a omorât, n-a furat. Ci doar a stat impasibil într-o comisie de eliberare. Cine vorbește? Cine nu știe cum se luau deciziile în comunism. După 30 de ani se pune problema să se facă epurare în Justiție. Hai, bă, acum vrei epurare? Cu 2 zile înainte de a se lupta cu zmeul Tudorel Toader?

Oana Bogdan? N-avem nevoie de inadecvați, de visători, de inse care nu vorbesc în limba de la televizor. Cine visează altfel, o lume mai bună, trebuie exmatriculat.

Uite, bucurie. Tăriceanu șeful Senatului s-a bucurat zilele acestea de laurii victoriei. A cerut CLICK PE LINK doborârea torționarilor ca Lazăr. Hahaha, dar are dreptate. Îi merge. În breșa creată în gândirea des-creierată Tăriceanu poate câștiga adepți.

Tăriceanu este de râs, dacă ar avea cineva (CINE?) puterea de a râde. El inventeaza suferințe in timpul comunismului si se vede confidentul victimelor atrocitatilor comuniste (VEZI POVESTEA ÎN CARE L-A CONFUNDAT PE ANDREI URSU CU nu se știe cine). Tăriceanu (sau mai bine zis oamenii lui de PR) a sesizat căderea psihică și uite se reinventează.

Dacă avem gândire și acționăm, nu? Vrem satisfacții. Social media nu mai dă bucuria meditației, reflexiei. Nu, vrem la un click distanță acțiune, fericire.

Ce beneficii aduce the new shit? Ce urmează? Anxietate. Clar: de ce să mergem la vot? Să votăm cu comuniștii de la USR? Cu securiștii lui Cioloș? Nu facem noi așa ceva. Noi suntem intransigenți.

Uite însă că gândire pragmatică există. Adică, da observi că stau lucrurile așa, dar știi să spui în continuare: răul nu s-a schimbat, nu putem pactiza cu răul și măștile răului.

Uite, Mihai Șora. La peste suta de ani gândirea sa nu trece de la extaz la exasperare. Omul e-n continuare în stradă. Crede in puterea noastra de a schimba lucrurile in bine.

Uite, Vladimir Tismăneanu, el cel dintâi care a incercat să facă ordine printre torționari. Este autorul singurului "proces al comunismului". Are mutiție destulă să citească felul în care se insinuează manipularea.

Uite, Andrei Cornea. În articolul său din "Dilema veche" pune în ecuație aceeași gândire des-creierată. Mintea lipsită de pragmatică, dornică de "mari cuceriri".


Ori, singura cucerire fără glorie imediată nu e decât Opoziția civică. Statul în stradă, protestul. Echilibrul pe care această rezistenta civică îl sustine împotriva Puterii politice. Dintotdeauna.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17215 vizualizari

 • -20 (38 voturi)    
  Eh, extremele care se ating = #rezist (Duminică, 14 aprilie 2019, 17:30)

  newlook [utilizator]

  Eh, extremele care se ating = #rezist

  Extremele sunt bolsevismul si nazismul.

  Nea Prepeleac asta care a scris articolul are dreptate sa fie suparat ca #rezistii sunt considerati comunisti. Nu, aia mai aveau putin creier, putina omenie si putina decenta. Astia de acum, #rezistii, nu au cel putin doua din cele trei enuntate mai sus. Celor mai multi le lipsesc toate trei.
 • +20 (26 voturi)    
  lupta pe terenul propriu (Duminică, 14 aprilie 2019, 17:39)

  clencix [utilizator]

  Câștigă cel care își alerge câmpul de bătaie. Dacă opoziția se lasă atrasă în defileele puterii, luptă degeaba. Opoziția trebuie sa-si conducă lupta pe temele sale nu pe temele puterii, să atace pe statul de drept, pe prostiile administrației, pe lipsa de transparentă a deciziilor, pe inflație, pe lipsa cronică de servicii ale statului (sănătatea prost administrată, protecția cetățeanului la atacul mafiilor interlope, a afacerilor, a proprietății particulare), pe prostia celor care fac caietele de sarcini ale investițiilor statului, pe lipsa de întreținere a investițiilor făcute care se degradează, lipsa de fonduri locale, centralizarea excesivă, informatizarea nedemarată, educația financiară precară a guvernantilor și atâtea altele.
  • +5 (9 voturi)    
   si inca ceva (Luni, 15 aprilie 2019, 13:36)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Opozitia trebuie sa atace pe ce face ea bine...ca de ce sa nu votam pe cineva ne-am saturat
  • +3 (7 voturi)    
   PSD ne bate cu propriile arme (Luni, 15 aprilie 2019, 14:29)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   PSD-ul si consultantii isi cunosc marfa. Electoratul lor o sa ii voteze si "daca pun o coada de matura pe lista" (psd-ista la mitingul din Craiova). Nicio dilema morala ca or sa aiba pe liste oameni ca Dragnea, Valcov, Dancila, Tariceanu, Iordache sau Nicolicea.

   Pentru ceilalti, se porneste ventilatorul cu rahat, cu cat mai mult, cu atat mai bine.

   In final, sensibil cum suntem, o sa ne uitam la Ciolos, Barna, Vlad Voiculescu sau Cristian Ghinea si o sa zicem: da-i incolo, ca sunt la fel ca PSD-istii, nu merita mers la vot.

   P.S. Incep sa cred ca nu clasa educata, clasa de mijloc o sa ne salveze de PSD si de guvernarea asta dementa. O sa ne salveze saracii din Moldova de PSD. Aia nu sunt cuprinsi de milionul asta de dileme, ei au lucrat din greu in Spania si Italia si au vazut chestii acolo, stiu ca nu exista niciun km de autostrada in Moldova condusa de 30 de ani de PSD si nici nu are nimeni de gand sa faca, PSD-ul vrea sa ii tina in continuare saraci si departe de vestul Europei. Asa ca o sa voteze impotriva PSD-ului, pragmatic, nu din alte motive.
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 aprilie 2019, 17:50)

    [anonim] i-a raspuns lui sile_v

 • -12 (28 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 14 aprilie 2019, 17:42)

  Reticentul [anonim]

  • +7 (15 voturi)    
   Adevar graiti, (Duminică, 14 aprilie 2019, 18:49)

   dinfranta [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

   De toata jena un asemenea comentariu. Sursele cu povestea asta cu Sora ? Antena 3 ?
   • -4 (26 voturi)    
    Citeste-i biografia. E plin internetul de surse (Duminică, 14 aprilie 2019, 21:44)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui dinfranta

    Citeste-i biografia. E plin internetul de surse. In 1948 - cand deja se stia ce inseamna comunismul si bolsevismul - el a venit din Franta, din lumea libera, ca sa se angajeze consilier la ministerul de externe. Ai ghicit, ministru de externe era chiar Ana Pauker.
    • -4 (22 voturi)    
     Comment sters de user (Duminică, 14 aprilie 2019, 22:32)

     Reticentul [anonim] i-a raspuns lui newlook

 • +2 (8 voturi)    
  Este altceva aici (Duminică, 14 aprilie 2019, 19:46)

  John_english [utilizator]

  Gândirea împrăștiată sau ne-focusata. Se învață din scoală si se practica in familie.

  As mai adăuga si limbajul dur, nefinisat ceea ce face ca romanii sa fie priviți ca rudimentari sau neciopliți in contact cu civilizațiile avansate.

  N-are legatura cu nici un partid politic.
 • -5 (21 voturi)    
  comentariu (Duminică, 14 aprilie 2019, 21:18)

  Padurariu Marian [anonim]

  "pragmatismul " dvs. seamana cu altceva, mai urat mirositor! Sa-l scuzi pe Lazar pentru ascunderea trecutului sau "profesional", confundand? participarea la represiune cu "statul impasibil intr-o comisie" (comisie oarecare?,nu comisie ce poate da sau nu libertatea UNUI DETINUT POLITIC).Asa ceva nu se face , dle. Istudor, ori moralitatea dumneavoatra s-a "alterat", ori v-a lipsit dintotdeauna! Despre moralitatea ( de fapt amoralitatea dli.Lazar) este vorba. Cu pretextul luptei impotriva "ciumei rosii" induceti ideea ca vezi Doamne, exista tortionari de treaba ( ai nostri), fata de cei urati ( ai lor). Stramba logica! Omiteti deliberat din rationamentul dvs. faptul ca sefia unei comisii de eliberare era apanajul doar al slugilor fidele regimului totalitar, Lazar nefiind o simpla "rotita" , ci una principala, cu rol esential in mecanismul de represiune!
 • +1 (9 voturi)    
  think twice (Luni, 15 aprilie 2019, 10:38)

  young_e [utilizator]

  atata va spun. nu ni-l luati pe Istodor ala pe care il citeam cu placere. Eu citesc altfel. tot pragmatic. Kovesi era la gratar pt ca cine se aseamana se aduna. Si numai cineva care se asemana cu Sebi mi ti-i putea "da in gat" pe alde asemenea. Asta a fost roilul ei: pe ei pe mama lor. Si ne-a placut. Cum sa nu-ti placa sa-l vezi pe nastase cel-care-ti-a-calcat-viata-in-picioare calcat el insusi in picioare si pe toti nemernicii de pesedei la tubulatura. E in natura umana. Partea naspa e ca nu a existat un plan B, sau A prim, nici prin sertarele ambasadei Suediei aia repede datatoare de medalii si la fel de luptatoare pe facebook ca Rezist, nici pe la americani. Nu ar fi stricat. Un Kovesi 2, pe care sa-l puna Klaus cand se consuma primul. Despre Augustin, tot pragmatic. Dumneata de ce nu te-ai facut procuror. Cui naiba pe vremea lui ceasca ii dadea prin cap sa se faca procuror sau mare sef de ceva? oamenii normali la cap mergeau catre ceva stiinta sau litre unde se puteau auto-izola. Se mai mira lumea ce economie avem, cu toti "economistii" scoliti la ASE, ce justitie avem cu toti procurorii, judecatorii, avocatii comunisti care au puit sistemul asa de azi,
  • +2 (10 voturi)    
   Frate, brusc am avut cu totii revelatii!! (Luni, 15 aprilie 2019, 14:38)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui young_e

   Ca cine se facea procuror pe vremea lui Ceausescu? Numai nenorocitii, securistii, tortionarii. Chiar acum, in momentul asta am avut revelatia, cand Lazar incerca sa candideze un nou mandat de procuror general.

   Bai, cum ziceam, ne fac astia de la putere cum vor ei.

   Pe primul loc al ALDE e un fost procuror "comunist", care a bagat in puscarie un om din greseala, ca era numit la fel ca cel care a comis fapta. Procurorul ala e de ani buni europarlamentar. Evident, nu am avut revelatii.

   Ministrul justitei e un fost procuror "comunist" care a incercat sa bage un taran in inchisoare pentru specula, a cerut doi ani de puscarie, pentru ca taranul a vandut un vitel de la vaca lui. Omul a fost nu doar ministru, dar si judecator la CCR! Evident, nici atunci nu am avut revelatii!

   Seful actual al CCR nu are experienta ca magistrat decat vreo 10 ani, absolut toti ca procuror "comunist", in frumosii ani 1967-1984. Dupa revolutie, a fost parlamentar si Avocat al Poporului! Acum e presedinte la CCR! Evident, nici acum nu am avut revelatii.

   Dar noroc ca ne-am desteptat acum! Ma rog, cu putin ajutor din partea lui Voiculescu (turnator si ofiter de securitate) si al oamenilor lui, dar e bine si asa. Niciodata nu e prea tarziu.
   • 0 (4 voturi)    
    iarasi batem campii... (Luni, 15 aprilie 2019, 19:56)

    young_e [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    ...cu gratie si convingere neabatuta.
 • +2 (16 voturi)    
  sa ne aflam in treaba (Luni, 15 aprilie 2019, 11:05)

  paniri [anonim]

  articolul mi se pare o pierdere de timp. sa vorbim mult si pe langa. voi despica firul doar in ce o pv pe oana bogdan, "roata motrice". nicio problema ca are idei in comun cu john lennon, doar ca nu asta o recomanda ca om politic (clar John Lennon nu ar fi fost un lider politic bun; artist da, lider politic/decident nu). Nici faptul ca e asa mai flower power nu ar fi o problema atat de mare daca nu ar fi aratat lipsa de logica in argumentarea crezurilor ei (uber ca exemplu de punere in comun a proprietatii?!). Plus, nu stiu de unde autorul acestui articol a concluzionat ca oamenii au acuzat-o (doar) de faptul ca e comunista pentru ca eu ma vazut foarte multe alte comentarii in care oamenii isi aratau indignarea pentru ideile ei cam detasate de realitate (si pardon me!, dar prefer un om ancorat in realitate atunci cand aleg cu cine votez) si mai ales pentru perseverenta ei in a nu admite utopia crezurilor proprii. Nu faptul ca ii lipseste limbajul unui politician e problema ei, ci incapacitatea de a spune ceva de genul "asta e crezul meu, dar poate ma insel, vad ca oamenii au o parere diferita de a mea". atunci cand oamenii reactioneaza iar tu o tii intruna ca ai avut dreptate si mai oferi si argumente lipsite de logica...nu asta fac si actualii guvernanti?
 • 0 (14 voturi)    
  neomarxism (Luni, 15 aprilie 2019, 13:18)

  cristi8691 [utilizator]

  Ineptiile Oanei Bogdan nu au nicio legatura cu Kovesi si Lazar , Ati amestecat intentionat merele cu perele ,
  Si marxismul a fost o utopie.....o utopie dureroasa pt milioane de oameni . Iar visarea Oanei Bogdan face parte din aceiasi utopie marxista invelita invelita intr-o poleiala de PR .
 • +2 (2 voturi)    
  Mihai Sora este admirabil (Marţi, 16 aprilie 2019, 15:02)

  UpNext [utilizator]

  in sensul eticii sale reformist-evolutioniste.

  Sora a fost, in anii 1930-40 in Franta, activist comunist si, in razboi, luptator in Rezistenta Franceza. Relatia cu lideri comunisti ai perioadei 1945-50, mai ales cu Ana pauker, este legitima si normala, avand in vedere ideologia impartasita si originea etnica comuna. Nu este exclus ca Sora sa fi temperat excesele autoritariste ale Anei Pauker.

  Cred ca Sora este in continuare un om de stanga, in sensul european umanist al termenului, avand toata legitimitatea sa critice vehement si sa protesteze impotriva PSD.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by