Tăriceanu, apel către liberali: "Susțineți demiterea lui Augustin Lazăr, unul dintre mulții călăi ai părinților și bunicilor noștri. În Gulagul românesc s-au stins liberali și țărăniști laolaltă"

de MH     HotNews.ro
Duminică, 14 aprilie 2019, 12:47 Actualitate | Esenţial


Tariceanu
Foto: AGERPRES
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, le-a transmis duminică o scrisoare deschisă liberalilor prin care le cere să susțină demersul său de demitere a lui Augustin Lazăr, pe care îl califică drept "fost torționar – fie și moral – însărcinat de comuniști să mențină după gratii criticii regimului". El face apel la PNL să îl convingă pe Klaus Iohannis "să dea dovadă de respect pentru cei care au murit în temnițele comuniste" și să semneze revocarea procurorului general.

În scrisoarea către liberali, Tăriceanu spune că viața multor deținuți politici a fost un iad "din cauza unei cozi de topor a Securității" - Augustin Lazăr.

El le cere liberalilor să îl susțină "măcar acum" în demersul de demitere a lui Augustin Lazăr, "pentru că istoria nu ne va ierta pe niciunul, dacă vom eșua în demersul nostru".

Fostul lider al PNL le mai cere liberalilor să îl convingă pe Klaus Iohannis "să dea dovadă de respect față de cei care au fondat Partidul Național Liberal, să dea dovadă de respect pentru cei care au murit în temnițele comuniste și să semneze revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României".

Redăm integral scrisoarea lui Tăriceanu către PNL:

"Dragi prieteni liberali,
 • Vedem, de câteva zile, mărturiile lui Iulius Filip, disident anticomunist închis mulți ani în temnița de la Aiud. Apoi au apărut alți și alți deținuți politici a căror viață a fost un iad din cauza unei cozi de topor a Securității. Acea coadă de topor are un nume. Se numește Augustin Lazăr. Este actualul procuror general al României.
 • Chiar dacă Iulius Filip ar fi fost singurul care a suferit în închisoarea de la Aiud din cauza procurorului Lazăr, acesta din urmă ar fi trebuit să fie de mult plecat. Dar au mai fost Marin Iancu, Ioan Muntean și alte zeci de deținuți de la temnița din Aiud, cărora procurorul comunist Lazăr, șeful comisiei pentru eliberări condiționate, le-a refuzat dreptul la libertate. Le-a furat din viața lor mulți ani! A lipsit copiii de tații lor mulți ani! Toate, în numele unui regim autoritar, căruia procurorul Lazăr i-a jurat credință veșnică.
 • Gulagul comunist a conținut 240 unități de detenție, între care 44 pușcării, 61 locuri de anchetă, depozit și surghiun, 72 lagăre de muncă, 63 centre de deportare și domicilii obligatorii, 10 azile psihiatrice cu caracter politic și 100 sedii județene unde se desfășurau anchetele Securității.
 • În Gulagul românesc s-a stins aproape toată floarea partidelor istorice, liberali și țărăniști laolaltă, militari și fruntași ai satelor, elita neamului românesc- acești sfinți ai închisorilor, cum le-a spus reputatul Steinhardt.
 • În numele acestor înaintași nu avem voie să asistăm impasibili la pângărirea memoriei deținuților politici, cel mai paradoxal titlu de noblețe din istoria umanității, după cum îl numea un fost prizonier, dr. Octavian Vulpe.
 • Paradoxal, pentru că nu putea fi obținut cu bani. Paradoxal, pentru că cei care l-au avut nu l-au cerut, iar cei care l-au acordat, nu și-au dat seama că înnobilează.
 • În numele acestor înaintași nu avem dreptul să mai tolerăm prezența în fruntea procurorilor români a unui fost torționar – fie și moral – însărcinat de comuniști să mențină după gratii criticii regimului.
 • Nu cu multe zile în urmă, pe 9 martie, am comemorat, ca în fiecare an, Ziua Deținuților Politici Anticomuniști. Nu ne-am fi imaginat că avea să urmeze, scurt timp după aceea, cutremurul, că aveam să aflăm cu (prea) multă întârziere că am făcut o revoluție anticomunistă pentru dreptul unui torționar de a se propti la vârful Justiției cu același cinism cu care semna cândva respingerea repetată a eliberării disidentului Iulius Filip și a celorlalți luptători anticomuniști.
 • Fac un apel la voi, dragi prieteni liberali, să susțineți solicitarea noastră de demitere a lui Augustin Lazăr, unul dintre mulții călăi ai părinților și bunicilor noștri, omul care și-a clădit o carieră de succes pe lacrimile și suferințele celor care au cutezat să înfrunte regimul de tristă amintire.
 • Vă cer să-l convingeți pe domnul Iohannis, liderul vostru vremelnic, să dea dovadă de respect față de cei care au fondat Partidul Național Liberal, să dea dovadă de respect pentru cei care au murit în temnițele comuniste și să semneze revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României.
 • Fiți alături de noi măcar acum, pentru că istoria nu ne va ierta pe niciunul, dacă vom eșua în demersul nostru".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3780 vizualizari

 • +35 (35 voturi)    
  helo (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:02)

  csan [utilizator]

  pe tine cine te-a crescut , pui de securist? Vad ca ti-ai insusit bine metodele securiste. Nu ti-e rusine impertinentule?
  • +30 (30 voturi)    
   asta chiar crede ca poti ajunge presedente (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:52)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui csan

   mintind ca un nemernic???
 • +27 (27 voturi)    
  Gargarâ ieftinâ al unui personaj lugubru (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:03)

  Venier [utilizator]

  în aliantâ cu demolatorii statului de drept, demisia sau retragerea din politicâ ar fi si pentru dânsul.
 • +23 (23 voturi)    
  Ce treabă au securiștii din PNL-ALDE cu liberalii? (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:03)

  prec [utilizator]

  Sau cu țărăniștii? P.N.L.-ul și P.N.Ț.-ul s-au stins imediat după sfârșitul celui de-al doilea război mondial și gata.
 • +29 (29 voturi)    
  Se pare (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:06)

  vasile-roaita [utilizator]

  ca Lazar asta este ca un cui in coastele infractorilor astora de se tot basica atit. Cu cit il critica astia de la PSD-ALDE si aia de la Latrina 3 cu atit mai mult trebuie sa stea in post.
  • +26 (26 voturi)    
   Lazar...escu contra Lazar (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:57)

   Bwana [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

   Eu cred ca de Lazarescu e vorba...dar a imbatranit si nu-l mai ajuta memoria. Ca in cazul Ursu...
  • +2 (2 voturi)    
   pai, (Duminică, 14 aprilie 2019, 17:24)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

   e clar ca deranjeaza... ca era "tortionar, fie si moral" si acum 5 ani!
 • +26 (26 voturi)    
  Aualeu!!!! (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:09)

  VARCIOROVA [utilizator]

  S-a trezit liberalismul in Tariceanu!!!!
  Cata ipocrizie poate sa emane acest individ! Numele de Amedeo Lazarescu nu-i spune nimic, chiar daca a fost tasu' si care A TRIMIS in puscarii oameni nevinovati PE BANI.
  Urata natie de om.
 • +21 (21 voturi)    
  Este revoltator! (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:09)

  iaurtica [utilizator]

  Cat tupeu are acest individ mincinos, care arunc
 • +17 (17 voturi)    
  Cine l-a trezit pre Tăriceanu. (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:10)

  asavreau [utilizator]

  Tăriceanu este parlam,entar din 1990 și până cândun procuror nu sa luat de mafia politică,nu a zis nimic că justiția română lucra cu procurori și judecători școliți,educați și obișnuiți cu comenzile primite de la mahării comuniști.Ba ia convenit,oamenii fiind obișnuiți cu comanda politică nu mai trebuia instruiți.Când le-a acordat procurorilor și judecătorilor care condamnau oamenii pe baza ordinului activiștilor PCR,pensii și salarii nesimțite pe baza unor legi speciale,nu a spus Tăriceanu că indivizii nu merită.El vrea pedepsit Lazăr,noi îi vrem pe toți sancționați.Tăriceanu ia pedepsit dându-le pensii și salarii speciale,adică Tăriceanu a furat de la noi să plătească torționarii.Liberalii,dacă au demnitate,i-ar trage un șut în cur lui Tăriceanu.
 • +22 (24 voturi)    
  Nu a fost publicata toata scrisoarea.. (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:12)

  Alius [utilizator]

  ...continuarea ei este aici:

  "Eu, ca fiu de fost colaborator, informator al securitatii si platit de securitate, stiu foarte bine, de la prima mana, ce inseamna sa fii o coada de topor a securitatii.

  Ascultati-ma macar de data asta, ascultati ce va spune unul care a trait foarte bine din banii castigati de acea coada de topor, bani care au fost primiti ca rasplata pentru trimiterea in inchisorile comuniste a unor zeci, poate sute de oameni nevinovati.

  Deci, sa scapam de acest Lazar si sa punem un Procuror General nou, obedient intereselor noastre, ale borfasilor, ceva de genul Tudorel, care si el a trimis in inchisorule comuniste oameni nevinovati., dar macar el ne ajuta sa scapam de dosare, nu ca aceasta coada de topor a securitatii, care face tot posibilul sa ne bage la inchisore!

  Pana cand, dragi coledzi liberali, sa suportam alte cozi de topor decat cele ale noastre? Istoria, poate chiar si geografia, nu ne va ierta!

  Asa sa ne ajute CCR!

  Cu multa nevoie de stima,
  tradiceanu. "
  • +2 (2 voturi)    
   Nu ne-a spus Tradiceanu (Duminică, 14 aprilie 2019, 20:43)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

   cum a ajuns el asistent universitar in regimul comunist. El parca avea pasiune pentru chiloti , nu pentru stiinta!
   • +1 (1 vot)    
    combinatie cu Zina Dumitrescu (Luni, 15 aprilie 2019, 1:35)

    John_english [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    si Nicu Ceausescu.
 • +22 (22 voturi)    
  Este revoltător! (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:14)

  iaurtica [utilizator]

  Cât tupeu are acest individ minicinos şi lipsit de orice morală când vine vorba să arunce cu noroi in oamenii verticali, demni şi, în general, ăn profesionişti! Personajul acesta nu are ce căuta în nicio funcţie a statului. RUŞINE!!!!
 • +25 (25 voturi)    
  Doamne ce idiot! (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:19)

  uncetateansimplu [utilizator]

  Cat trebuie sa il mai vedem pe acest zombie prin Parlament?
 • +22 (22 voturi)    
  .... (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:23)

  tirolez [utilizator]

  Asta e in transa? Familia lui e responsabila de trimiterea unor oameni la canal si el continua cu victimizarea? El care era super ancorat in sistem? Cine ajungea manechin? Sau reusea sa ramana in invamantul universitar dupa terminarea facultatii? Ori mega-pilosi ori turnatori.
  Tatal altei manechine piloase , Savuica, era ambasador.
 • +24 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:28)

  [anonim]

 • +23 (23 voturi)    
  DAR TAC-TU CE A FOST? (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:29)

  schroedinger [utilizator]

  Ia spune-ne. Si tu? Sigur n-ai fost gurist pe la Ansamblu MAI?
 • +18 (18 voturi)    
  "coada de topor" (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:30)

  minus [utilizator]

  "coada de topor" - o alta vorba mosatenita de la comunismul represiv- a fost mai degraba tatal vitreg al domnului Tariceanu. Dan Amadeo Lazarescu a fost si deținut politic în perioada comunistă dar inainte de asta, in anii 50 s-a dovedit si colaborator al Securitatii. Bine, omul avea morala lui: isi turna cunoscutii,dar banii pe care îi primea în urma acestor turnătorii, în urma acestor note informative pe care le dădea despre oamenii ăștia, îi dădea familiilor celor trimiși la Canal. Asta a spus el cu gurita lui de tatuc bun, intr-un interviu la TV cu CTP. Bine, legenda spune ca avea grija in mod particular de sotiile celor inchisi, dar eu nu pot stii daca scula (aia de nu era topor) a scuzat mijloacele sau nu.

  Acum despre Lazar, eu nu vad cum ar putea fi vreo coada de topor. Cred ca fie fost vreo surubelnita care strangea surubul, fie a fost de-a dreptul toporul Securitatii. Ce au reusit sa dovedeasca pana acum Taricenii sustine prima varianta. In lipsa unei legi a lustratiei, de fapt ce i se cere lui Lazar? Sa fie moral langa ticolosii astia din politica? Pai un procuror moral nu accede la functia asta in vecii vecolor, amin!
 • +19 (19 voturi)    
  I N C R E D I B I L !! (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:31)

  MG [utilizator]

  respectivii calai ai aveau un partid stalinist - PCR, care prin metamorfoza FSN - PDSR - PSD sunt prietenii tăi de azi, remember?!?
 • +19 (19 voturi)    
  Uite cine vorbeste ! (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:33)

  Rahan5 [utilizator]

  Tariceanu, al carui Sot al Mamei, Dan Amedeo Lăzărescu, era Turnator Regulat la Securitate (a recunoscut prin 1999, cand a fost descoperit Public ca Turnator in pozitie de Senator Liberal de Timis).
  Biografie:
  În timpul regimului comunist, între 1957-1964, a fost închis pe baza unei condamnări la 20 de ani de muncă silnică. După ieșirea din închisoare a lucrat – printre altele - ca documentarist la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” (1969-1975). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România.

  Se deduce ca un Condamnat Penal, ,,Dusman al Regimului Comunist" a facut un Contract cu Securitatea care l-a Eliberat Anticipat dupa 7 ani din 20 cat trebuia sa execute, si prin turnarile la Securitate si-a obtinut si garantat pozitia de Traducator si Scriitor care putea Publica Legal pe timpul Regimului lui Ceausescu.
  Asta ca sa aflam cu ce bani Sotul Mamei lui Tariceanu isi hranea familia (inclusiv copilul Tariceanu) pe timpul Regimului lui Ceausescu.
 • +21 (21 voturi)    
  Ne lasi mosule cu moralitatea. (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:42)

  feroviarul123 [utilizator]

  Printr-o Hotărâre de Guvern, emisă de Guvernul Tăriceanu (Hotărâre nr. 1446 din 12/11/2008), petrolul și gazele din jurul Insulei Șerpilor au fost concesionate unei firme, Midia Resources SRL, ce are un capital social de doar 200 de lei. Bilanțul pe 2007 al acestei firme arată că nu are angajați iar cifra de afaceri a fost 0 lei. Midia Resources SRL nu are sucursale, nu are sedii secundare și nu are administratori cenzori persoane juridice.
 • +22 (22 voturi)    
  Daca nu stiti care au fost trimisi in gulag (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:46)

  Bwana [utilizator]

  ...poate ne ajuta agenda lui Amedeo.
  Penibil motocicleanu aici...deci nu a fost infierat unul ca Visinescu sau Ficior...sau atati altii...si au tabarat pe augustul Lazar ca de...nu le convine.
  Pai Molicene ...daca erai atat de afectat de ce nu ai stat sa te lupti cu raul comunist...de ce nu ai presat sa se afle adevarul despre revolutie?
  Vad ca peste tot intri primul...in fata...fara rand...numai la ridicarea imunitatii ti-ai amintit ca ai apa la genunchi si d-aia ti se rupe!
 • +15 (17 voturi)    
  Autodenunt (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:55)

  hamangiul [utilizator]

  Conform celor spuse de liderul moral al Romaniei ,d-lTariceanu...acest colectionar de femei..ma autodenunt am participat ca un bou la ..propasirea Romaniei comuniste ..am muncit sambete si dumineci ..fara numar..fara numar pentru construirea societatii socialiste multilateral dezvoltate..Pentru acest gest abominabil merit sa fiu impuscat in piata publica..ca exemplu pentru toti care au trait in vremea comunista..
  Toti suntem vinovati pentru ca am fost vanduti la Ialta intre doua pahare de votca..
 • +14 (16 voturi)    
  Atentionare (Duminică, 14 aprilie 2019, 14:14)

  aurelsandu58 [utilizator]

  Pentru a pretinde altor membri ai societatii sa se pronunte in favoarea demiterii lui Augustin Lazar ar trebuii mai intai sa publicati datele oficiale ale CNSAS si sa vedem si noi cine sunt cei care au avut de suferit in urma denunturilor platite de securitate catre tatal domniei voaste(adoptiv).Sunteti un gunoi moral care din pacate se afla intr-o pozitie de demnitate publica.
 • +15 (15 voturi)    
  confuzie (Duminică, 14 aprilie 2019, 14:59)

  zot [utilizator]

  acest domn este de un timp-cam mare- in confuzie
  avansata.
  mai intai nu stia pe ce pod se afla, la un moment dat
  memoria ii juca feste la nivel de activitate pedagogica
  (sa fie apt de profesor universitar?) in privinta fiului
  regretatului Ursu;
  acest individ imprecis(sa fie de la accidentul cu
  motocicleta) lasa impresia ca doreste sa devina
  presedinte, deci ma intreb: oare al Romaniei sau iar
  este in confuzie?
  cred ca dragnea, fidelul irinei, l-a cumparat!
 • +5 (5 voturi)    
  Daca te sustin liberalii..pot sa isi ia adio de la (Duminică, 14 aprilie 2019, 16:13)

  nlln [utilizator]

  Augustin Lazar este in functie de ceva vreme.
  Cum nu si-a amintit nimeni pana acum de activitatea lui la Aiud?
  Nu este cam ciudat?
  Totul a inceput cu ambitia lui Toader Tudorel de a-l destitui.
  Prima stire cu Lazar care nu este Augustin Lazar ( dosar incomplet sau nu stiu ce).
  Dupa aceea a doua .Din nou acel Lazar nu este Augustin Lazar.
  Nu s-au lasat.
  Au continuat.Acum Lazar este Augustin Lazar si culmea a ajuns tortionar.
  Cei doi detinuti prezenti la Cotroceni nu l-au recunoscut mai devreme?
  A trebuit sa le reaminteasca PSD ALDE ca Augustin Lazar este persoana care i-a persecutat in inchisoare?

  Foarte ciudat.
  Foarte, foarte ciudat.

  Acum sa trecem la Tariceanu.
  Face campanie electorala bineinteles.Minte ca de obicei.
  S-a dovedit de nenumarate ori ca memoria ii joaca feste.

  Cat despre.." istoria nu ne va ierta"..cu asta sunt de acord.Istoria nu va ierta aceasta guvernare.

  Respectul invocat...
  Sa inceapa dand un exemplu personal.
  Demisia din functia detinuta, prezentarea in fata procurorilor si vom vedea ce stabileste justitia.
 • +8 (8 voturi)    
  scurt pe..... (Duminică, 14 aprilie 2019, 16:18)

  asada [utilizator]

  ...doi !!!! Lichea mincinoasa ,marsava si impertinenta ,avand o cariera politica in totalitate ca sluga a FSN......PSD!!
 • +5 (5 voturi)    
  trucuri ieftine (Duminică, 14 aprilie 2019, 17:56)

  varavara [utilizator]

  Tariceanu se adauga corului psd-ist pentru denigrarea lui Lazar cu un singur scop: sa anuleze incercarea acestuia pentru al doi-lea mandat.
  Au tot interesul sa isi puna in functia de Procuror General o sluga, precum la CCR, CSM, Avocatul Poporului care sa indeplineasca ordinele politice potrivit intereselor lor.
  Sa le fie rusine acestor profitori care in ultumii 30 ani nu au facut decat sa prabuseasca Romania pentru propriile interese. Sa le fie rusine si celor care ii voteaza ca oile din interese meschine
 • +4 (4 voturi)    
  perversitate (Duminică, 14 aprilie 2019, 18:13)

  varavara [utilizator]

  In prima luna din 2006, cand Tariceanu a devenit prim ministru al Romaniei, printre primele hotatari ale noului guvern a fost scutirea de la taxele vamale (pe vremea aceea nu eram in EU) a unui numar de 3000 de autoturisme marca Citroen. A prejudiciat bugetul tarii cu sume imense.
  Cu totul intamplator cel care detinea monopolul vanzarii acestei marci in Romania era....Tariceanu.
  Deci iata cine este acest personaj care se doreste acum si Presedinte al Romaniei.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 aprilie 2019, 3:15)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by