Ce si cum stiu romanii despre bani - Proiect sustinut de BCR

Sergiu Cristian Manea, CEO BCR: "România a navigat pe ape liniștite. De ce vedem o Românie imprevizibilă? Pentru că cei ca mine n-au vorbit destul de mult de câte ori au avut ocazia" - VIDEOinterviu, partea a doua

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 23 mai 2018, 8:48 Actualitate | PERSPEKTIVA


Sergiu Cristian Manea
Foto: Hotnews
Educația financiară a unui CEO. Sergiu Cristian Manea consideră că a face bani înseamnă a înțelege procesul de facere a lor. Îi place, de exemplu să meargă prin fabrici, prin ateliere: "Mi se pare fascinant să văd un proces de producție, oricât de simplu sau complicat este." Educația financiară presupune și o înțelegere a paradoxurilor oricine le formulează. Fiul său cel mic, care spune: "o să fac mulți bani pentru că o să construiesc mașini. Dar, la un moment dat, o să mă opresc. Am citit că oamenii bogați sunt mereu nefericiți." Sau o Românie care pare și anul acesta să repete același scenariu: "Creștem semnificativ peste mediile europene, dar preocuparea noastră ar trebui să fie cum creăm prosperitatea la nivel individual." - vezi VIDEOinterviul de educație financiară Perspektiva. 


Anii 1990: "Bun, după ce se termină banii ăștia ce facem? Mi s-a părut cumva că nu face sens."

Reporter: Și mă întorc: de ce nu înțegeai 1990-ul? 
Sergiu Cristian Manea: Când am mers la facultate, chiar în 1990, se schimba lumea. Mă uitam la exemplele din jur, ce se întâmpla în Germania, în Cehia și vedeam că noi nu urmăm lecțiile oferite de celelalte țări. Asta m-a nedumirit. Privatizare, reforme structurale. Toate erau făcute anapoda la noi. De ce întârziem? Nu înțelegeam. Mi-aduc aminte de Cuponiadă, când toată lumea se credea bogată. Mi s-a părut că era un cadou, dar un cadou la care n-ai participat nicicum. Bun, după ce se termină banii ăștia ce facem? Mi s-a părut cumva că nu face sens. 

Sfat către fiul său: "Să-și găsească singur calea, vorbind cu tot mai mulți oameni. Să-nțeleagă ce-l animă."

Reporter: Ce întrebări ar trebui să-și pună un puști acum? Despre el, bani, lumea care este în 2018. Sergiu Cristian Manea: Păi, eu îi repet băiatului meu cel mare un lucru simplu: fă lucruri care să te facă fericit. Asta-i important. Să-și găsească singur calea, vorbind cu tot mai mulți oameni. Să-nțeleagă. 
Reporter: Ce înseamnă să-nțeleagă? 
Sergiu Cristian Manea: Diferența dintre a reproduce un titlu sau un paragraf care sună cool și a găsi o reprezentare proprie a lucrurilor în care este parte. Este foarte important să înțeleagă ce-l animă. Asta-l va face fericit. 

"Hai să începem prin a-ți spune de ce sunt în viață și trăiesc. În primul rând pentru că eram pasionat de ceea ce făceam."

Reporter: Trecem de vârsta inocențelor. A venit cariera. Când ai fost sătul, lovit, păcălit de tot ce-nseamnă România?  
Sergiu Cristian Manea: Hai să începem prin a-ți spune de ce sunt în viață și trăiesc. În primul rând pentru că eram pasionat de ceea ce făceam. În școală, am descoperit ceva ce am făcut pentru douăzeci de ani. Am devenit dealer de active. Tranzacționare pe piața creditelor, a activelor, a mărfurilor. Am avut destul timp să mă întreb ce se întâmplă aici, cum fac alții? Și am avut noroc, ăsta e termenul, pentru că pasiunea mea a căpătat contur palpabil, într-un moment în care piața bancară s-a schimbat. Erau multe oportunități, după 1998. Și am avut șansa să lucrez în echipe bine structurate. Apoi am avut onoarea unor pozițiile de management. 

Eu sunt ușor de sedus. Cred în fiecare an că România are o șansă enormă și așa vreau să mor.

Reporter: Să nu uităm de păcăliri. 
Sergiu Cristian Manea: Eu sunt ușor de sedus. Cred în fiecare an că România are o șansă enormă și așa vreau să mor.  

Reporter: Nu te las. Cum definește un bancher norocul? E un cuvânt folosit mai devreme. 
Sergiu Cristian Manea: Norocul înseamnă timing. E pur și simplu timing. Ce, când și cum aduci la masă. Poți să fii cel mai bun cofetar din lume. Dacă tu aduci cel mai apetisant cofet și cei de la masă mănâncă supă, este o proastă alegere. Am avut norocul să fac parte din generația care a deschis piața românească. Și mi-a plăcut asta. Se vede.  

Sfatul bun vine din parcurgerea, cercetarea unor variabile. 

Reporter: Al doilea cuvânt cheie: îmi place să lucrez cu banii. Cum să-ți placă să lucrezi cu banii? Îți place pentru că poți face shopping. Punct.  
Sergiu Cristian Manea: Este vorba de evoluția piețelor. E vorba de formarea unui mecanism decizional pentru cel pentru care lucrezi. Să înțelegi ce se întâmplă cu piața. Cu atât mai important când vorbești sau consiliezi pe cineva. E important să ai un sfat bun. Sfatul bun vine din parcurgerea, cercetarea unor variabile. Ce se întâmplă cu consumul? Plouă? Ninge? Ce se-ntâmplă în alegeri? Care va fi politica economică după?

Am luat totul de la început, după fiecare insucces.

Reporter: Palpitant. 
Sergiu Cristian Manea: Da. Și când am greșit, am încercat să văd ce variabilă am tratat superficial sau n-am luat-o în considerare. Am luat totul de la început, după fiecare insucces. 


Lucrurile acestea, legislația, de exemplu se schimbă foarte des. Și, cu toate acestea, foarte puțin. Nu ne-am găsit matca.

Reporter: Păi, nu te-ai plictisit adevărat. România este imprevizibilă, înnebunitoare. 
Sergiu Cristian Manea: Lucrurile acestea, legislația, de exemplu se schimbă foarte des. Și, cu toate acestea, foarte puțin. Nu ne-am găsit matca. Revin: este o perioadă irelevantă. Pot spune că sunt țări cu imprevizibilitate cu mult mai mare decât România. Vorbim de ROBOR aici, ROBOR acolo, imprevizibilitate. Pot spune însă, cu responsabilitate, că noi am navigat în ape foarte calme. Judecata nu poate avea loc în mod absolut. E nevoie de comparații cu țări, populații cu culturi identice. România a navigat pe ape liniștite.  


Pentru că cei ca mine n-au vorbit destul de mult de câte ori au avut ocazia.

Reporter: Atunci, de ce vedem totul cataclism și România plină de nervi? 
Sergiu Cristian Manea: Pentru că cei ca mine n-au vorbit destul de mult de câte ori au avut ocazia. Și o să-ți dau un exemplu. Ce este mai rău pentru mine și tine, consumatori fiind? Ca prețul unui ou să crească de la un leu la un leu și zece bani sau ca leul să se deprecieze?  
Reporter: Să n-ai bani în buzunar să cumperi - e răspunsul. Nu mă interesează cât e leul.  
Sergiu Cristian Manea: Exact. Despre asta e vorba. Piețele sunt importante, dar nu decisive. În abilitatea noastră de a crea valoare, de a cumpăra oul. E vorba de cât de multă valoare creăm noi și cât de mult primim noi din valoarea pe care o creăm. Câteodata, restul e zgomot.  

Momentul în care cineva vorbește mult prea mult fără să ajungă la subiect

Reporter: Când vine cineva să te vrăjească. Pentru vreo afacere. Când îți dai seama că te păcălește? 
Sergiu Cristian Manea: În momentul în care vorbește mult prea mult fără să ajungă la subiect. 
Reporter: Știi criză?  
Sergiu Cristian Manea: Criza se poate vedea. Este fenomenul de încetinire a economiei. Suntem în lanțul de schimb de produse în Europa. Dacă am avea o încetinire a acestui proces, am putea vedea criza. Dar nu există apocalipsă: “Nu mai sunt bani, murim de foame”.  

Cum arată școala, spitalul, trenul, interacțiunea mea cu adminstrația, casa mea. Astea ar trebui să fie adevăratele teme pentru fericire. 

Reporter: Ești fericit? 
Sergiu Cristian Manea: Tu ești? 
Reporter: Nu! Dar lumea e în fericire. Cumpără, consumă ca niciodată. 
Sergiu Cristian Manea: Acum vorbind de partea materială. O să-ți dau un citat din fiul meu cel mic: o să fac mulți bani pentru că o să construiesc mașini. Dar, la un moment dat, o să mă opresc. Am citit că oamenii bogați sunt mereu nefericiți. România trăiește la nivel macroeconomic un paradox. Creștem semnificativ peste mediile europene, anul acesta va fi un unul bun, dar preocuparea noastră ar trebui să fie cum ducem aceste cifre macro care arată nemaipomenit, cum creăm prosperitatea la nivel individual. Cum facem ca, în viitorii zece ani, să nu mai pierdem 3,5 milioane de români? Cum facem ca aceste cifre să ne facă să credem în acasă? Asta e întrebarea. Iar pentru asta trebuie să fim un pic mai fericiți, iar fericirea se transferă în calitatea vieții. Cum arată școala, spitalul, trenul, interacțiunea mea cu adminstrația, casa mea. Astea ar trebui să fie adevăratele teme pentru fericire. 

Ține de aspirații. Nu de bani. Cum îți decodezi liniștea sau neliniștea. 

Reporter: Și acum ultima întrebare: câți bani mi-ar trebui ca să nu mai muncesc? 
Sergiu Cristian Manea: Eu n-am ajuns acolo. Ține de aspirații. Nu de bani. Cum îți decodezi liniștea sau neliniștea. De asta ține. Banii nu sunt periculoși. Banii sunt ok. Banii ne vor face confortabili. 

Reporter: Aspirații? 
Sergiu Cristian Manea: Eu încerc să înțeleg cât pot de mult ca să devin profesor. Să împărtășesc și altora experiența mea. Așa cum călătoresc mult pentru a vedea fabrici. Mi se pare fascinant să văd un proces de producție, oricât de simplu sau complicat este. Îmi place, apoi, să pun în legătură oameni creativi și să văd spectacolul ideilor lor. Eu trăiesc din armonie, din armonia celor din jurul meu. Și-ncerc să n-o stric.

Sergiu Cristian Manea partea întâi a VIDEOinterviului de educație financiară

Cine este Sergiu Cristian Manea  

2015 – prezent: Preşedinte Executiv, Președinte al Comitetului Executiv, Banca Comercială Română, Bucuresti
2012 – 2015: Vicepreşedinte Executiv Trezorerie, Pieţe de capital&Group Large Corporates, Membru al Comitetului Executiv, Banca Comercială Română, Bucuresti
2010 – 2012: Partener, ITHUBA CAPITAL, Viena, Austria 
2006-2010: Director executiv, EEMEA Markets, Bank Austria Creditanstalt A.G., Pieţe & Investment Banking, Unicredit Group, Viena, Austria 
2005-2006: Director executiv, Institutional Sales & DCM Origination, Pieţe Internaţionale, Bank Austria Creditanstalt A.G, Viena, Austria 
2004-2005: Director Trading, Emerging EMEA Fixed Income and Interest Rates Derivatives, Pieţe Globale, ABN AMRO N.V., Sucursala Londra, Marea Britanie 
2000-2003: Vicepreşedinte, Pieţe Financiare, ABN AMRO Romania S.A.,Bucuresti, România 
1998-2000: Director & Trezorier, Trezorerie si Pieţe, Bank AustriaCreditanstalt Romania S.A., București, România 
1997-1998: Senior Trader, MM/Fixed Income/FX, Pieţe Globale, CITIBANK România S.A., Bucuresti, România 1996-1997: MM and Fixed Income Trading & Sales, Pieţe Financiare, INGBank N.V., Sucursala Bucuresti, România 
1994-1996: Instituţii Financiare, Divizia Internaţională, BRD, Bucuresti, România 

CITESTE interviurile campaniei de educatie financiară PERSPEKTIVA: 

Antropologul Vintila Mihailescu: Dacă aveam, aveam, dacă nu, nu aveam și cu asta basta. Poate să sune oricât de paradoxal, poate chiar ipocrit, dar pe bune, așa e! 

Antropologul Vintila Mihailescu: Imaginatia a facut istoria omului si a banului sau 

Pe istoricul Bogdan Murgescu Tatal l-a invatat chiverniseala, iar Romania l-a facut sa inteleaga coruptia

Bogdan Murgescu: Romania inapoiata, care dezvolta bazaconii: "Granarul Europei", asuprirea straina ne-a oprit dezvoltarea, Ceausescu reformatorul 

Psiholog Aurora Liiceanu: "Educatia financiara la romani e zero, educatia sexuala la romani e zero. Educatia juridica la noi e zero" 

Psihologul Aurora Liiceanu: ​Voyerism, fudulie, bârfă, lăcomie - toate s-au lipit de românul de astăzi. Partea a doua a interviului despre educație financiară 


Citeste mai multe despre   Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5102 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  camera de comanda (Miercuri, 23 mai 2018, 9:17)

  gpavel [utilizator]

  de la nivelul "camerei de comanda"a sistemului bancar,poate apele erau linistite ,dar "capitanul"nu observa ca "nivelul scade"prin romanii care plecau pentru "lefuri"mai mari si linistea apelor era practic "facuta"de oameni cu venituri infiorator de mici!oricum cand nivelul ajungea critic,"vaporul bancar"ar fi esuat...,pacat ca cei care conduc sistemul bancar au o viziune atat de ingusta,dau dovada de egoism si autosufiicienta!
 • +2 (2 voturi)    
  of Doamneeee!!! (Miercuri, 23 mai 2018, 12:50)

  Hans Metter [utilizator]

  iar ne dati sfaturi?! Va acceptam, pe bune, dar lasati-ne cu sfaturile pretioase. Nu suntem atat de prosti. Stim cine si ce sunteti.
 • +1 (1 vot)    
  intrebare pentru domnul CEO (Miercuri, 23 mai 2018, 18:22)

  cristipanait [anonim]

  Poate ne spuneti si noua de ce dureaza mai mult de 48 de ore, in 2018, la BCR PANTELIMON, sa transformi un cont de capital social intr-unul de firma, voi cu banca voastra sunteti birocratia, sa infiintezi o firma la Registrul Comertului dureaza mai putin.
  • 0 (0 voturi)    
   si schimbul tipului de cont (Luni, 28 mai 2018, 21:23)

   dodoi [anonim] i-a raspuns lui cristipanait

   Nu se poate face online sau la telefon si nici de cineva care are e trecut sa retraga bani din cont (sotia sau fiul meu) ca nu au imputernicire sa modifice tipul de cont dupa mintea lor ingusta. Singura lor solutie ar fi sa trimit o procura care ma costa $100 ca sa schimb tipul de cont ce ma costa 15 lei/luna si asta dupa ce mi l-au schimbat cu de la sine putere acum vreo 2 ani dupa o "upgradare" a sistemului lor. Anterior imi luau cativa lei ca sa-mi trimita extrasul de cont, care nici nu ajungea la mine si asta dupa ce le-am spus special sa nu mi-l trimita cand am deschis contul. Solutia lor, pana sa upgradeze sistemul lor, era sa ma duc la o sucursala BCR pentru ca nu se putea face online sau la telefon.

   Ca sa nu mai vorbesc ca sunt pusi pe jumulit de comisione. Anterior puteai sa-ti retragi banii fara nici un comision daca-i aveai intr-un depozit la termen pe un an. Acum nu se mai poate si trebuie sa platesti 1% comision. Asta-i jaf la drumul mare in Romania. Eu as fi curios daca asa fac si in Austria.
 • 0 (0 voturi)    
  BCR Banca pentru locuite (Joi, 18 iulie 2019, 17:39)

  Oana [anonim]

  pana la digitalizare ar fi frumos sa va respectati contractele pe care le aveti cu clientii dumneavoastra. azi m-am trezit ca primesc telefon de la BCR Banca pentru locuinte sa ma anunte ca am primit in cont prima de la stat, restanta in urma contractului pe care l-am avut cu ei. Acest contract a fost dus pana la termen si fara nici o obligatie de a justifica intr-un fel banii. Banii i-am retras in 2017, dupa expirarea perioadei contractuale. Azi cand mi s-a comunica suma pe care o mai au sa mi-o returneze ma anunta nonsalant ca o pot vira in contul meu doar daca fac dovada sumei totale, scoasa in 2017, ca i-am consumat in scopuri locative. Lasand la o parte faptul ca mi se cer acte de acum 2 ani, pe care nu m-a anuntat nimeni ca trebuie sa le pastrez, mi se cere acest lucru fara nici un fundament legal. este o bataie de joc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by