Ce si cum stiu romanii despre bani - Proiect sustinut de BCR

Psiholog Aurora Liiceanu: "Educatia financiara la romani e zero, educatia sexuala la romani e zero. Educatia juridica la noi e zero" - VIDEOinterviu, partea intai

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 14 martie 2018, 7:38 Actualitate | PERSPEKTIVA


Aurora Liiceanu
Foto: Facebook
​Romanul si banul lui. Psihologul Aurora Liiceanu pune diagnostic. In vremea lui Ceausescu sufeream de "sindromul faiantei albe". Banii, într-un egalitarism, nu erau un subiect de discuție. Dupa Revolutie, diversitatea ne-a imbolnavit de anxietate. Sindromul lui Buridan: incremenesti in optiune. Esti indecis, mori de foame.Nebunia cu alternativele. Simplitatea e cu mult mai confortabilă, după mine

Aurora Liiceanu: Nu m-am gândit niciodată la bani, că omenirea a avut, n-a avut bani, realitatea banilor. Eram un user de bani, fără să mă gândesc ce este cu banii ăștia. Au venit și au trecut prin mână. Ca apa.
Ce faci cu un milion de dolari, dacă-i ai? Sincer să spun: nu mă prea descurc. 

Cred că generațiile tinere au altă relație cu banii decât celelalte, crescute într-un fel de egalitarism. Plăteai facturi, două-trei. Acum alergi cu tot felul de dosare, pe la bănci, nu poți să-ți spui banii într-o singură bancă, e o nebunie cu alternativele. Cunosc tineri cu cinci-șase carduri. Simplitatea e cu mult mai confortabilă, după mine. 

Reporter: Ce înseamnă simplitate? 
Aurora Liiceanu: Există o întreagă dezbatere acum în psihologie privind viața în alternative și cea binară, albă-neagră, bogat-sărac. Lingvistic noi evaluăm binar, n-avem griuri. N-avem nuanțe. Psihologii, unii, cred că noi suntem programați pe binaritate. Pe lucrurile opuse. Când vorbesc de binaritate, vorbesc de simplitate.

Sindromul lui Buridan. Alegi, pana mori de foame  

Reporter: Binaritatea e cu mult mai confortabilă.  
Aurora Liiceanu: Cineva e frumos, altcineva urât. Nu poți spune mai puțin frumos, bogat. Ori, acum s-a ajuns ca omul să fie împins către o diversitate care-l face să fie dezorientați. Așa a apărut sindromul lui Buridan. Buridan este vechea poveste cu măgarul care avea în stânga și dreapta căpițe de fân. Tot încercând să aleagă, a murit de foame.
Când ieși la shopping te duci ca șobolanul la detergentul, la untul tău. 

Ideea asta e. Cum faci să scoți șobolanul din untul lui? Aici încep manipulările, subliminalul. Acestea dislocă omul în alternative, pentru a găsi o altă preferință. Până la urmă, la sat, în lumea tradițională se trăia în binaritate. Zi și noapte, cald și frig și trăiesc sănătos. 

Sindromul faianței albe 

Reporter: Perioada lui Ceaușescu? 
Aurora Liiceanu: Alba-neagra. Sindromul faianței albe. Pe vremea aia nu era decât faianță albă. Și acasă și la spital și la măcelărie, și la școală, și la closet. La un moment dat știu că am primit cadou o plachetă de faianță cu un cerc portocaliu în mijloc.


Tot ce avea valoare se vindea “la negru”. 

Știam pe cineva care lucra la Pașapoarte și vindea whisky și nescafe. Astea erau șpagă și apoi intrau în circuit. În majoritatea meseriilor, nu banii erau ce erau, ci “negrul”. Plecai acasă cu ceva. În construcții furai ciment, în spital era spirt, se fura spirt și s-a dat o directivă să se amestece spirt cu iod pentru ca lumea să nu mai fure alcoolul alb să-și facă vișinată. Peste tot plecai cu ceva. Aveam de făcut o anchetă sociologică pe vremea aceea. Și am mers într-un sat. 

Vorbeam cu o persoană care nu-nțelegea ideea de salariu. 

Deși avea salariu. Zicea: ești la Constanța, cum să nu vii acasă cu un pește? Păi, insistam, ai salariu. Poți cumpăra peștele. Era enervat. Cum să-mi cumpăr peștele meu?-zicea el. Așa se întâmpla în comunism. Asta era educația de atunci. Vorbeam că doar în cercetare n-aveai ce să furi. 

Ce le trece prin cap românilor ca să fure, ar trebui studiat 

Reporter: De unde acest “e al meu”? 
Aurora Liiceanu: Foarte târziu ideea de a fi plătit a fost înțeleasă. Salariu înseamnă, implicit, nu mai fura, ești plătit pentru ceea ce faci. Era o confuzie de roluri. Rolurile erau disjuncte. Dar acest lucru nu era perceput. Mai mult, acest furt românesc conduce la o creativitate negativă. Ce le trece prin cap românilor ca să fure, ar trebui studiat. De exemplu, știu de la sora mea, care făcea practică la un șantier de la un spital că un muncitor venea cu borcane mici de iaurt goale declarând că nevastă-sa are ulcer și trebuie să-i cumpere iaurt. El , însă, le umplea cu vopsea albă. Lucra la spital, la reparații. El fura zilnic. Alt muncitor a băgat într-un sac de ciment o oglindă.
Răul, ceea ce numim imoral e mult mai dezvoltat decât binele. 

Era concursul răului: altul fură, eu de ce să nu fur? Moralitatea creează nemulțumire, frustrare. După 1989 am intrat în alt sindrom. Am făcut o călătorie în Grecia, la o prietenă. De plictiseală, într-o zi caut o carte în casă și găsesc una cu pilde grecești. Și citesc cum un tată își trimite fiul la Simirna (astăzi orașul Izmir, în Turcia), la negustorie. Nu-l mai ține la capre, la ciobănie pentru că era un copil isteț. 

Și fiul ascultă și-ntreabă: tată, dar ce este negustoria, comerțul? Păi, să furi tu înainte să te fure altul. Tatăl i-a răspuns înțelept, nu? 

Cam asta s-a întâmplat și cu Grecia și Uniunea Europeană, dar în România posttotalitară, nu?  

Un hoț nu poate să creadă că celălalt nu e hoț 

Reporter: Ați furat? 
Aurora Liiceanu: Lucram în cercetare. Ce aveam să fur? Bine, pot mărturisi că ne dădeau caiete și creioane și le luam pentru fiul meu la școală. Dar e un furt? E transfer de obiecte, nu? Furtul, în psihologie, este asociat cu teoria personalității implicite. Un om îl percepe pe celălalt folosind reperele lui. Un hoț nu poate să creadă că celălalt nu e hoț. 

Reporter: Cum stăm la educație? 
Aurora Liiceanu: Educația financiară la români e zero, educația sexuală la români e zero. Educația juridică la noi e zero.

   Dacă pui un licean să-ți spună ce e impozitul habar n-are, dacă-l pui să facă o cerere la primărie sau la bancă habar n-are. Tot ce ține de “animalul social” la noi e zero, și nici părinții nu se preocupă. 

Am încercat să fac educație financiară fiului meu care a venit odată acasă cu un soldățel de plastic și el a dat la schimb o mașinuță chinezească. 

Nu mi-a prins bine, m-am dus la magazin cu el de mână și am întrebat-o pe vânzătoare: vă rog, cu cât costă mașinuța asta, câți soldați pot cumpăra? Vânzătoarea spune: tot raftul. Și atunci i-am spus fiului. Vezi? Este greu să explici copilului că a fost păcălit, că nu s-a chivernisit. Cuvântul ăsta chiverniseală a dispărut demult. A nu te întinde mai mult decât e plapuma.  

Trăim cu o struțocămilă

Reporter: V-ați întins mai mult decât vă era plapuma? 
Aurora Liiceanu: Am avut o bursă în America. Mi-a spus o prietenă la care mersesem în vizită: eu trăiesc în prosperitate artificială. Ce-i aia? Am întrebat-o eu.Uite așa. Frigiderul nu-i al meu, patul nu-i al meu, mașina nu-i a mea. Casa nu-i a mea. Adică? Plătesc rate. Am râmas de atunci cu gândul ăsta. Și într-o anchetă sociologică în Maramureș am întrebat chestia asta: ce faci când vrei un frigider? Răspunsul? Adun bani și cumpăr. Eu montată pe ideea americană am insistat. Mi s-a spus: cum așa, păi, n-aș putea să dorm și să fiu dator. Asta e mentalitatea noastră. Nici nu-ți place să stai în lucru care nu-i al tău. Ori, acum, lucrez pe niște sondaje și văd răspunsurile. Oamenii spun că economisesc bani pe 6 luni, dar fac și credite. E o struțocămilă.

Cine este Aurora Liiceanu  Doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au mai apărut: Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru poveşti (2010, 2011), La taifas (2010, 2012, 2016), Viaţa nu-i croită după calapod (2011), Cuvinte încrucişate (2012, 2017), Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii (2013), Legături de sînge. Povestea Ioanei (2013), Soacre şi nurori. La cine este cheia? (2014), Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor (2015), Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc (1948-1998) (2015), Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri (2015, 2016), Ea şi El. Biografia unei relaţii (2016) şi Madlena (2017).


CITESTE interviurile campaniei de educatie financiara PERSPEKTIVA:  

Antropologul Vintila Mihailescu: Dacă aveam, aveam, dacă nu, nu aveam și cu asta basta. Poate să sune oricât de paradoxal, poate chiar ipocrit, dar pe bune, așa e! 

Antropologul Vintila Mihailescu: Imaginatia a facut istoria omului si a banului sau 

Pe istoricul Bogdan Murgescu Tatal l-a invatat chiverniseala, iar Romania l-a facut sa inteleaga coruptia 

Romania inapoiata, care dezvolta bazaconii: "Granarul Europei", asuprirea straina ne-a oprit dezvoltarea, Ceausescu reformatorul 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17035 vizualizari

 • -16 (40 voturi)    
  ... (Miercuri, 14 martie 2018, 8:38)

  cartograful [utilizator]

  Vai, dar ce elitisti suntem. Nu una ci doua poze cu mana sub barbie. In rest romanii astia dezgustatori sunt praf si zero. Iar noi, intelectualii, n-avem nici o vina, noi dam doar note.
  • +24 (32 voturi)    
   Probabil esti din categoria (Miercuri, 14 martie 2018, 10:49)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   "Noi muncim nu gandim" care au adus tara la "minunata situatie" de azi (utimii din Europa)!
   • 0 (0 voturi)    
    omul nou . . . PSD-izat (Joi, 15 martie 2018, 19:42)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    A3, RTV, TVR isi fac bine treaba . . .
    Intelectuali nostri se pare ca incep sa se destepte. Cam tarziu, cam lipsiti de vlaga dupa indelungata hibernare. Bine si asa.
  • -2 (8 voturi)    
   ceva e clar... (Miercuri, 14 martie 2018, 19:37)

   Puiu Vladare [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   ...in tot ceea ce spune stimabila doamna liiceanu: educatia finaciara precara a romanilor se aplica si domniei sale. frigiderul sau patul cumparat pe credit ii apartin persoanei care a semnat pentru ele, nu bancii. nu e nimic rau in asta. intr-o societate normala, creditul bancar e un instrument esential petru progresul societatii.
   • +1 (1 vot)    
    Din ce spune (Joi, 15 martie 2018, 9:09)

    icsulescu99 [utilizator] i-a raspuns lui Puiu Vladare

    reiese ca romanul in Romania nu stie sa se fereasca de cei care inseala.
    Acelasi roman daca merge in DE, UK... ramane neinselat, oare de ce?
    Pare ca nu este vorba de persoana, ci de societatile care nu lucreaza corect, nu respecta legislatia, introduc clauze abuzive in contracte, comisioane si costuri ascunse si aici ma refer la banci, furnizori de energie electrica, gaze, apa, telefonie...
    Daca se vrea educatie financiara prima data trebuie actionat in respectarea legislatiei la intocmirea contractelor si asumarea responsabilitatilor de fiecare parte.
 • +25 (29 voturi)    
  In general educatia romanilor este zero. (Miercuri, 14 martie 2018, 9:02)

  Justin Puscasu [anonim]

  Ne place sa credem ca romanii au macar "scoala vietii", dar asta presupune capacitatea de a invata din greseli. Daca te uiti insa la lista primarilor generali din Bucuresti (de exemplu), te inspaimanta usurinta cu care suntem pacaliti sistematic, la fiecare 4 ani.
  • +2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 martie 2018, 12:21)

   [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

  • +2 (4 voturi)    
   Pe partea de educație sexuală am făcut ce am putut (Miercuri, 14 martie 2018, 15:56)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   dar nu sunt supraom! Mai puneți şi voi osul la treabă!
 • +12 (18 voturi)    
  educația e zero la toate nivelele (Miercuri, 14 martie 2018, 9:07)

  falcoind [utilizator]

  Am rămas șocat acum aproape 2 ani când un copil din vecini care terminase clasa a doua a venit la fiică-mea să se joace care încă nu împlinise 4 ani, noi ne jucam în curte de a număratul, ea ajungând deja să știe ce vine după 43 , sau 65 etc, și asta în joaca de plăcere distrându-se, Copilul de clasa a 2 nu putea sa facă aceleași conexiuni, culmea nu copilul era problema după o ora de joaca și el începuse sa înțeleagă și sa poată face conexiunile necesare. Cine e de vina părintele ? despre care l-am întrebat pe copil , maica-ta nu se joaca cu tine , răspuns : :"nu stat toată ziua pe telefon", învățătorul care cu clasa pregătitoare împreună îl avea de 3 ani sub mana , l-am întrebat și de acesta " nu ca el zice ca eu îs prost" complect fals copilul e chiar peste medie , doar ca manifesta o hiper-activitate care nu e focusată de nimeni în direcția potrivita , păcat de el încerc sa îl ajut cât pot dar din păcate nu e destul.
  • -5 (15 voturi)    
   focusat (Miercuri, 14 martie 2018, 12:23)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Daca nu foloseai cuvantul "focusat", iti pica coada?
   • +3 (9 voturi)    
    explica de ce (Miercuri, 14 martie 2018, 14:11)

    falcoind [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    e incorect , sunt bilingv și încerc să îmi îmbunătățesc cunoștințele la limba Romana.
    Multe din atenționările primite le-am înțeles , acum nu pricep.
    Te rog sa te explici , fac parte din categoria celor care știu ca "învață pana la moarte și tot prosti mor".
    • +2 (4 voturi)    
     ... (Miercuri, 14 martie 2018, 17:11)

     Raymond [anonim] i-a raspuns lui falcoind

     pe motiv de import .. adica la noi se spunea 'concentrata' si de la hamericani s-a importat "I try focus", =incerc sa ma concentrez ..
     dar hiper-activitatea cum poate fi focusata ...
     intreb si eu ...
     dar, da, si Colceag e de parere ca toti copiii sunt supradotati, doar cei cu care interactioneaza ii inainte de majorat ii handicapeaza
     • +1 (3 voturi)    
      hiper activitatea (Miercuri, 14 martie 2018, 22:32)

      falcoind [utilizator] i-a raspuns lui Raymond

      poate fi "concentrată" (sa zicem ca utilizam acest termen iar în loc de laptop utilizam "mașină de socotit plata").
      Sincer cumva încă tot îmi suna mai bine hiper- activitate focusată,decât hiper-activitate concentrata spre ceva folositor , adică încercăm să ii dam copilului ceva de făcut care îl atrage și care ajuta la dezvoltarea lui , majoritatea acestor copii se manifestă "agresivitate " din plictiseala . Dacă reușești să ii ții ocupați sunt extraordinari. Poate nu am folosit cel mai bun termen d.p.d.v. literal dar sper ca s-a înțeles ideea .
   • +2 (2 voturi)    
    Da tu daca nu scriai.. (Miercuri, 14 martie 2018, 19:17)

    anastasescu [anonim] i-a raspuns lui Ilidia

    nu ne dadeam seama ca esti zero barat! Adica IQ= temperatura aerului exterior! Bine ca ti-ai luat claviatura pentru copite!
 • +15 (25 voturi)    
  Echilibru (Miercuri, 14 martie 2018, 9:23)

  Sabina [anonim]

  Am mult respect si admiratie pentru aceasta doamna! Interviurile si scrierile dansei, pot fi intelese foarte bine, in special, de cei care au trecut prin viata. Cei care au primit si li s-a luat in egala masura.
 • -18 (30 voturi)    
  Am inteles (Miercuri, 14 martie 2018, 9:49)

  baibars [anonim]

  Stimta Doamna, am inteles: suntem zero peste tot. Nu prea avem ce mai alege. Doar Dumneavoastra si Sotul sunteti in tribuna ca sa evaluati dezastrul.
  • +18 (22 voturi)    
   Sunt mai multi (Miercuri, 14 martie 2018, 10:48)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui baibars

   Vindecarea incepe prin a recunoaste cauza si a asuma starea. Se vede treaba ca unii inca nu au constientizat.
   • -9 (13 voturi)    
    bravo (Miercuri, 14 martie 2018, 12:26)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Nu imita toti tontii. Verbul "a constientiza" este o inventie a unor snobi, adica pe romaneste prosti.
    • 0 (4 voturi)    
     ??? explica (Miercuri, 14 martie 2018, 16:42)

     falcoind [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

     https://dexonline.ro/definitie/con%C8%99tientiz%C3%A1re ,
  • +10 (14 voturi)    
   Asta da, reactie ! (Miercuri, 14 martie 2018, 10:50)

   dinfranta [utilizator] i-a raspuns lui baibars

   Fudulia ne maninca, de ce sa gindesc daca e macar o doza de adevar in ce zice omul !
 • +9 (19 voturi)    
  Mi-a plăcut aia cu... (Miercuri, 14 martie 2018, 10:59)

  modream [utilizator]

  ..."eu n-am furat, doar am transferat obiecte" , referitor la caietele si creioanele luate de dvs. de la locul de muncă si duse acasă, la copii. Furtul e altceva, clar !.... Hai că a fost bună, doamnă! M-am distrat :)))) E furt calificat, dar e greu sa recunoști despre sine că ești hoț ...cunoaștem. Persoanele de față se exclud.
  • -1 (7 voturi)    
   Aia a fost o auto-ironie, un (Miercuri, 14 martie 2018, 11:50)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui modream

   "spirit de gluma". Nu ai prins-o, insa...
   • +2 (6 voturi)    
    Glumă... (Miercuri, 14 martie 2018, 15:23)

    modream [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

    ...ne-glumă (eu tot nu văd care e gluma), dar hoția tot hoție este. Si cred că s-a prins și ea ce abominație a spus, dar a mascat elegant si a trecut repede peste, folosind niste artificii de retorică. Asta nu te-ai prins tu :)
  • -1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 martie 2018, 12:27)

   [anonim] i-a raspuns lui modream

   • +5 (9 voturi)    
    Să-mi arăți... (Miercuri, 14 martie 2018, 15:21)

    modream [utilizator] i-a raspuns lui

    ...și mie unde scrie în articol că le dădeau de la serviciu caietele special pentru a fi luate acasă. Citat:
    "Bine, pot mărturisi că ne dădeau caiete și creioane și le luam pentru fiul meu la școală."
    Rechizitele erau pentru activitățile de la birou, e clar ca bună ziua, altfel nu pot înțelege fraza asta. Cum se cheamă asta? Demagogie!
 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 martie 2018, 11:07)

  [anonim]

 • +3 (9 voturi)    
  Adaugati tot la zero si educatia civica si (Miercuri, 14 martie 2018, 12:44)

  deval [utilizator]

  pe cea politica ! Cei care aplicam conduite, pozitii civice sau/si politice o facem pe baza moralei, bunului simt si a ce mai avem in tolba ca si cultura generala, pregatire profesionala.....Respect maxim tot ce reprezinta aceasta doamna !
 • -5 (15 voturi)    
  educatia zero la romani (Miercuri, 14 martie 2018, 12:46)

  lianura [utilizator]

  stau citeodata si ma gindesc uitindu-ma le ei: DOMNII LIICEANU PLESI PATAPIEVICI SI ALTII CARE CRITICA ATITA ROMANIA...
  dar parte dintre ei au fost la conducere si nu avem rezultate in urma trecerii lor prin fruntea statului... si mai ales avem din partea dumnealor o NEDUMERITA PERERE DESPRE PROPRIA TARA SI POPOR... de parca ar veni din alte parti dumnealor...
  poate ca sunt cu extraterestrii... si stim bine si despre acestia de unde vin...
  • +4 (12 voturi)    
   Asa ai vazut la A3? (Miercuri, 14 martie 2018, 13:14)

   provest [utilizator] i-a raspuns lui lianura

   Sau ai ordin sa ataci dusmanii de clasa?
   Orice au facut bun Liiceanu, Plesu si Patapievici (si chiar au facut) in putinul timp in care a fost la conducerea diferitelor institutii, prietanii tai PSD-isti au demolat sistematic.
   Du-te si canta pe alta site!
  • +3 (7 voturi)    
   Lianura (Miercuri, 14 martie 2018, 15:29)

   Isobar [utilizator] i-a raspuns lui lianura

   Stimata sau stimat postac,
   Faptul ca intelectualii nostrii cu educatie si bun simt
   mai sunt interesati sa participle la vindecarea bolilor
   noi societati este un fapt remarcabil.
   Ei vorbind de trecut doresc sa corecteze dezinteresat greselile noi societati.
   Incercati si nui mai injuria si invatati dela ei,
   cat timp ii mai avem.
   Nu prin educatia de ura si desfiintare a valorilor
   propavaduita in masmedia (ziare si TV) vom ajunge unde nazuim ci prin aprecierea si respectarea persoanelor bine educate care doresc cu adevarat binele tarii.
 • +2 (6 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 14 martie 2018, 15:03)

  Hababaeba [utilizator]

  CItesc rar altceva decat documentatie tehnica, dar fragmentul asta a meritat "scanat".
  Multe "sindromuri" insa per global un text interesant pentru un nespecialist. Interesanta si logica furtului - ma face sa ma gandesc la faptul ca asa a ajuns in cultura noastra (e statistic a noastra) ca e normal sa iei de la cine are (sindromul haiducului :-) ), si asta mai abitir, chiar obligatoriu, daca iei de la stat; ca e normal sa dai bacsis, sa barfesti, sa fi invidios pe cine are (sau pe cine nu a fost prins) si sa "oricum toata lumea face asa", dupa care sa te invarti in jurul bisericii de 3 ori, se te ierte singurul care s-a prins ca nu a fost tocmai conform cu un set de principii ramase ascunse undeva in negura celor 7 ani dinspre origini (intern) si a unor zece porunci extraterestre (extern).
  La partea cu educatie finaciara si sexuala zero - nu le-as generaliza. Si pana la urma care e referinta?Probabil ca majoritatea cumpara inca tigai ieftine la oferta si baga un quicky cand vin de la camp/ uzina/ birt etc. Dar nu cred ca alte natii or fi mai breji decat noi.
 • +3 (5 voturi)    
  nxn (Miercuri, 14 martie 2018, 22:29)

  xxx [anonim]

  doamna suferea de aceleasi simptome transfera obiecte si aproape se plange ca nu avea ceva mai substantial de transferat decat ca at fi refuzat sa transfere
  iar soldatel de plastic versus masinuta chinezeasca este din nou o meteahna comunista a valorii absolute
  • +1 (1 vot)    
   xxx (Joi, 15 martie 2018, 8:28)

   nxn [anonim] i-a raspuns lui xxx

   P.S. altii at fi fost dispusi sa schimbe si un regat pentru un cal.
 • 0 (2 voturi)    
  ce satisfactie (Joi, 15 martie 2018, 21:15)

  victor L [utilizator]

  la romani sa-i asemuiasca pe romani cu "zero".
  In felul asta cresc macar in ochii lor.
 • +2 (2 voturi)    
  Educatia religioasa (Vineri, 16 martie 2018, 0:24)

  gemart [utilizator]

  E in schimb foarte buna! Rivalizam cu Pakistanul!
 • 0 (0 voturi)    
  Psiho-patos (Miercuri, 15 august 2018, 9:17)

  Bogdan [anonim]

  Da si in cate directii imping toate sistemele de gandire cu nume de discipline si sunt multe ca ajungi psihopat. Nu v-ati gandit asa?! Cand un medic te insala si tu nu stii ca te insala si mori din cauza unei pastille, nu e asa ca oamenii te fac psihopat ca le vezi rautatea? Exista un singur Dumnezeu care ne-a inzestrat cu stiinta, sa facem bine. Altfel veti mai continua intr-una, fiti unitary, si comunismul a fost inspirit prost din Biblie, iar disciplinele toate se despart toate pentru ca oameni sa se faca adversari in interesele lor asemenea Adversarului fara inima si lacom pe ce este al lui Dumnezeu: Abundenta!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by