Ce si cum stiu romanii despre bani - Proiect sustinut de BCR 

Psihologul Aurora Liiceanu: ​Voyerism, fudulie, bârfă, lăcomie - toate s-au lipit de românul de astăzi. Partea a doua a interviului despre educație financiară

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 28 martie 2018, 7:49 Actualitate | PERSPEKTIVA


Aurora Liiceanu
Foto: Facebook
O lume care consumă, dar în gol. Fără dorințe reale. Doar ca să fie văzută, să se laude, să bârfească. Este lumea social media văzută de psihologul Aurora Liiceanu. Românii se potrivesc de minune în lumea asta. Neavând niciun filtru, nicio educație financiară, cum erau caracterizați în prima parte a dialogului. Cu un perpetuu complex al săracului, românul n-are vreun dubiu privind acțiunile sale. Preferă împrumutul de la instituții, nu din familie. Preferă călătoriile și lucrurile scumpe. Nu se-ntinde niciodată cât îi e plapuma. Rezultatul: deposedare, anxietate, viața în realități paralele.

Azi trăim în realități paralele. Nu există ideea de a economisi. 

Aurora Liiceanu:  Azi trăim în realități paralele. Nu există ideea de a economisi. Pe vremuri puneai un leu-doi deoparte, la pușculiță. Pușculița însăși a dispărut. Era o formă de minimă educație financiară pentru copii. Educația noastră nu e bună. Sunt de părere să dai copilului o sumă de bani pe mână și apoi să fii necruțător cu orice depășire de buget. 
Reporter: De unde știți lecția asta? 
Aurora Liiceanu: Așa am trăit eu pe când eram studentă.

 

Aveam soră mai mare. Și mereu mă certam. De ce îmi dați pantofii ei, de ce mie nu-mi luați pantofi. Ajungând studentă, tatăl meu mi-a spus: uite, vă dau aceeași sumă de bani. Aici aveți masă, casă. În rest, nu mă interesează. Niciun leu în plus. Bere, îmbrăcăminte, tramvai, vă privește. 

M-a executat necruțător. 

Am cumpărat odată material de palton, dar n-aveam bani de serj. I-am zis de serj. Nu-ți dau, ți-am zis, mi-a spus el. Păi, vreau banii de luna viitoare. Nu-ți dau! De unde să împrumut? Eram cu toții săraci, ca studenți. Am găsit un bumbac tâmpit și mi-am stricat paltonul. Paltonul mi-a dat o lecție. Nu puteam să mă întind mai mult decât mi-era plapuma. 

Acum iar vin la sondaje.  

Tinerii nu se mai împrumută de la părinți, de la prieteni. Interesant, nu? Tinerii preferă băncile. Ori, din nou vorbim de confortabil, nu? Cu părinții mai poți negocia, nu cer dobândă. Banca te strânge cu ușa. Pe de altă parte, dacă până acum împrumuturile astea mergeau câtre reparații de casă, reabilitare, confort personal, acum obsesia este călătoria în lume. 

Bun, aici începe fudulia. 

Cu cât te duci mai departe de casă cu atât te lauzi mai tare. Caraibe, Maldive,Tenerife, Belize. Nu-i de nasul tău Franța, Bulgaria. Este psihologia sărăntocului. Sărăntocul trebuie să fie ostentativ ca să se vadă. Oamenii cu bani mulți nu merg în locuri cu multă lume. Unii sunt chiar discreți, merg în zone izolate. Clasa medie românească merge la all inclusive. Cuuuuum să-ți cumperi tu o rochie frumoasă și s-o porți să te vadă doar bărbatul și copilul? Nu se poate! 

Nevoia de recunoaștere socială, de exhibiționism. 

Totul se exhibă. De ce? Este clasic în psihologie. Este fereastra lui Johari. Sunt 4 ferestre, ca niște geamlâcuri, nu? ceea ce o persoana cunoaste despre sine si este cunoscut si de catre ceilalti (“eu stiu si ceilalti stiu”); ceea ce este necunoscut persoanei despre sine dar este cunoscut de altii (“eu nu stiu dar ceilalti stiu”); ceea ce o persoana stie despre ea dar ceilalti nu stiu (“eu stiu dar ceilalti nu stiu”). Ultima parte e de secrete, de intimitate. Toată această psihologie e mutată către public. 

E combinație de voyerism și exhibiționism. 

Ești important, ai bani, mergi în destinații exotice. Unii. Ceilalți au viața goală, nu li se întâmplă nimic. Se uită pe gaura cheii, la viața altora. Una din spaimele psihologiei este că toată viața privată va deveni total publică. Care-i pericolul? Eul are nevoie și el de-o întâlnire cu el însuși, nu? Intimitatea s-a erodat extraordinar. Ești vulnerabil la orice mișcare a turmei, nu? 

Trăiești după trenduri, nu conform ție. 

Lumea cheltuiește, cheltuiesc și eu fără să mă întreb dece fac asta. 

De asta trebuie să stai cu tine să te întrebi. Am nevoie cu adevărat de astfel de împrumuturi?

Reporter: Unde încape educația? 
Aurora Liiceanu: Trebuie să-i ții pe oameni atenți la ce ți se întâmplă. Altfel n-ai valoare.  

Am vorbit de comunism, am sărit în consumerism. 

Reporter: Ce-a fost după 1989? 
Aurora Liiceanu: Eram neumblați, fără experiențe. Uite, am ieșit prima oară cu avionul din România. În avion, lumea avea căști, se uita la filme, asculta muzică. Eu eram înspăimântată. Dacă mă costă, n-am bani destui, ce mă fac? Ori cam așa au fost românii după Revoluție. Căștile erau gratis, puteam și eu să ascult muzică. 

Nu, nu, mi-a fost teamă și mă prefăceam că citesc o carte. 

Ore-n șir. Complexul provincialului. Ne-au tremurat picioarele, precum îmi spunea taică-meu despre provincialii care veneau la Bariera Vergului, aici, în București. Se descălțau de ciubotele lor țărănești și-și puneau pantofi de boieri. 

Reporter: Cum se vedea Esticul? 
Aurora Liiceanu: Eram sălbatici. Aveam gesturi crispate. Nu ai această distanță de restul lumii.  

Oamenii sunt lacomi

Reporter: Jocurile de după 1989? 
Aurora Liiceanu: Oamenii sunt lacomi.

 

Tot apelez la sondaje. Un sondaj despre Dezirabilitate socială. Când mințim conștient sau inconștient ca să facem o impresie bună - despre asta este povestea. Dacă găsiți bani pe stradă ce faceți? 70 și ceva la sută din răspunsuri erau că vor găsi pierzătorul. Hai să fim serioși! 

Ne place să ne dăm generoși, să fim curați, să fim cinstiți. 

Vă spun eu experimentul meu. Am lăsat o fustă pe gard. N-au trecut trei ore și a dispărut. Nu pot să cred cum ne mințim ca să dăm bine. Ne place să mințim. Am fost lacomi după 1989? Cine recunoaște, spune-mi mie. 

Dacă e moral, e prostuț. Dacă e competent, dar e jigodie?

Reporter: Relațiile de după 89? 
Aurora Liiceanu: Oho, au contat dacă vezi primii milionari ai noștri. Străinii alegeau oameni cu relații, nu? Dacă dezvolți o afacere undeva, nu mă alegi pe mine, doar nu vrei să te bag în faliment. După 89 a apărut problema asta: competență și moralitate. 
Reporter: Cum alegi omul potrivit? 
Aurora Liiceanu: Dacă e moral, e prostuț. Dacă e competent, dar e jigodie? E greu de ales. Interesant este că au urcat incompetenții și imoralii, cei mai mulți. Acum competent înseamnă altceva. Te duci cu banii să-i depui la bancă. Zice funcționarul: nu-i de competența mea. La școală învățăm competențe. Cum adică? Competența se formează. Nu e cunoștință. 

Au dispărut procesele. Trăim stări. 

Vrei instant totul. Sponsorul, obsesia de azi. 

Reporter: Există altruism real sau acesta este o etichetă pentru egoism?  
Aurora Liiceanu: Să-l luăm pe Becali. Dă bani la toată lumea ca să aibă o lojă în rai, sau să fie în termeni buni cu soarta. Cred că astea sunt niște probleme. Există misionari. Dar nu cred că este Becali. 

Noi în psihologie avem o clasificare a tipurilor de oameni care nu sunt normali: martirii, sfinții și eroii. Omul obișnuit nu încape în nicio astfel de clasificare. 

Martir? Ți-aș scoate acum unghiile, torni tot Bucureștiul, nu doar păcatele tale.

 

Sfânt? De ce să fii sfânt? O viață ai. Erou? De ce? Ce-ți face careva statuie? 

Reporter: Stările, instantul, exhibiționism, voyerism.  
Aurora Liiceanu: Da, educația financiară, de orice fel, în general, ca proces, nu mai există. Juriile, instanțele de orice fel, s-au dinamitat. Astăzi contează influența, popularitatea, notorietatea. Competența este stânjenitoare, este lichidată. Important este să zică lumea despre tine. Recunoașterea socială este mai importantă decât importanța de sine pe care ți-o dai.

 Nu dai doi lei pe tine, dar important este să fii recunoscut. 

Da, în România merge foarte bine asta. Este o societate involuată, sau evoluată în sensul bârfei, notorietății. 

Exteriorul era luat drept reper. Interiorul nu contează. Pe chestia asta, România stagnând a ajuns la nivelul majorității de astăzi, social media. Suntem niște indivizi incerți, nesiguri. Suntem neliniștiți, dezorientați. 

Nici banii, nici faima nu dau securitate socială. 

Bineînțeles, se intră în altă anxietate. Da, dar ceea ce este înspăimântător este că mulți oameni care au o brumă de cultură își cresc foarte prost copiii. Ceea ce se numește sindromul beizadelei. Dacă un băiat are două yahturi, două Lamborghinni, ce dorințe mai are? Îi omori copilului dorințele. 

Moartea dorințelor îl face să fie nefericit. 

Să ia droguri, să se sinucidă. I-au murit dorințele. Trebuie să existe un timp între a dori și a obține. Un timp psihologic. Să te culci seara și să visezi la pantalonii văzuți într-o vitrină. Bun, dacă ridici un deget și ți se aduc pantalonii, nu mai e dorință. Vrei mereu mai mult. 

Trebuie să-ți înveți copilul să nu risipească banul, să nu-i vină din cer tot ce vrea. S-a ajuns să ai înainte de a dori.  

Reporter: Se naște altă psihologie. 
Aurora Liiceanu: De acord. Dar o realitate va exista mereu. Omul cu yahturi, mașini, case, femei, telefoane mobile s-ar putea o dată și o dată să fie fără un ban. Ce face? Cum se descurcă. Toate astea sunt exterioare omului. Dacă-l arunci cu parașuta de undeva, ce face?

 

Trăim în Paradis. Nimeni nu cade. Ești împins de la spate spre tot mai mult. 

Reporter: Cazi de la mai mult la mult.  
Aurora Liiceanu: Uite, m-am gândit la asta. Am citit de unii magnati ruși. Au cumpărat tot ce e de cumpărat. Și au inventat un nou trend: au plecat în Siberia și trăiesc într-o simplitate totală. Bun, sunt asigurați pe viață. 

La noi, se strâmbă din nas. Cum? Ești nebun? 

Ce să caut acolo? E greu să faci drumul înapoi, la binaritate, simplitate totală, cum spuneam eu. Uite, o poveste de mentalitate românească. Un român a câștigat la Loto. S-a mutat la hotel singur. Era din Piatra Neamt, cred. Hotel comunist. Si-a lăsat familia. Acolo au venit tot soiul de insi sa-i toace banii. 

Dar isi permitea orice. 

La 2 noaptea cumpara o chifla, costa de 10 ori mai scump. Chema frizerul la 3 dimineata. Cam intr-o luna, s-a dus milionul. Si-a luat geamantanul si s-a dus acasa, inapoi. Si de atunci povesteste cum a avut el o viată de vis. Visul american. Dar dacă-i arătai ce-i visul american cu adevărat? Se omora? El traia intr-o precaritate teribila. In capul lui acest tablou de viata fiind imaginea fericirii absolute. Ne mintim singuri, cam tot asa. 

Reporter: Ne putem întoarce la origini? 
Aurora Liiceanu:  Nu cred. Psihologii arată că am devenit needy&greedy. Avem șapte credite, deși avem casă la țară, casă în București, mașini.  

Ce mai vrei? Mai mult. Cei care au bani nu sunt bogați. S-a ajuns la disfuncții. Un om care își caută un sfat își caută un complice. 

Money disorders. 

Un șef de imperiu financiar este un om care îi fraudează pe toți de identitate. Mulți depind de el. Mai mult, s-a ajuns să minți în cuplu. Dai 1000 de euro pe o fustă, spui soțului că a costat 100. Psihanalistul și judecătorul declară: faci fraudă financiară conjugală. Toate sunt în jurul ideii că-n fața banului ar trebui să avem o formă de cumpănă.     

De echilibru. Ține de valorile tale. Dar a te lăuda cu valorile acestea nu se mai poartă.


CINE ESTE AURORA LIICEANU:
Doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au mai apărut: Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru poveşti (2010, 2011), La taifas (2010, 2012, 2016), Viaţa nu-i croită după calapod (2011), Cuvinte încrucişate (2012, 2017), Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii (2013), Legături de sînge. Povestea Ioanei (2013), Soacre şi nurori. La cine este cheia? (2014), Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor (2015), Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc (1948-1998) (2015), Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri (2015, 2016), Ea şi El. Biografia unei relaţii (2016) şi Madlena (2017). 


CITESTE interviurile campaniei de educatie financiară PERSPEKTIVA:  

Antropologul Vintila Mihailescu: Dacă aveam, aveam, dacă nu, nu aveam și cu asta basta. Poate să sune oricât de paradoxal, poate chiar ipocrit, dar pe bune, așa e! 

Antropologul Vintila Mihailescu: Imaginatia a facut istoria omului si a banului sau 

Pe istoricul Bogdan Murgescu Tatal l-a invatat chiverniseala, iar Romania l-a facut sa inteleaga coruptia 

Romania inapoiata, care dezvolta bazaconii: "Granarul Europei", asuprirea straina ne-a oprit dezvoltarea, Ceausescu reformatorul 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

44279 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  interesant, multe momente de reflectie (Miercuri, 28 martie 2018, 8:20)

  stefan [anonim]

  Un interviu interesant, prilej de reflectie! cu tot respectul o spun, cele spuse de doamna Liiceanu se refera doar la o sublume caci totusi 2 romani din 5 traiescu cu mai putin de 100 de euro pe luna, masa, casa, educatie, sanatate..Si apoi cred ca descrierea ferestrei Johari este eronata, este vorba despre autocunoastere si capacitatea de a-i cunoaste pe ceilalti! repet, in incheiere ca e vorba de un interviu interesant!
  • -2 (12 voturi)    
   ... (Miercuri, 28 martie 2018, 9:14)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui stefan

   Articolul generalizeaza, "stereotipizeaza" si abunda in adjective. Asta e descalificant ca demers serios si ii acorda cel mult valoare de sueta sau exprima niste frustrari. Cu atat mai mult cu cat vine in completarea primului interviu, ala sustinut (aka sponsorizat) de nu stiu ce banca, ma asteptam la mai multa responsabilitate. Pentru ca e vorba de un mediu de exprimare publica. Pentru ca suntem intr-o perioada plina de scandaluri legate de "social engineering", de plasare de produse in mod mascat, de fake news, samd. Poate vorbim vreodata despre deontologie in zona stiintelor. Cu atat mai mult cu cat e vorba despre cele umaniste.
   • -2 (4 voturi)    
    pentru *cartograf*! (Miercuri, 28 martie 2018, 12:17)

    stefan [anonim] i-a raspuns lui cartograful

    Poate nu m-am exprimat bine! deci consider ca afirmatiile doamnei Liiceanu se refera la * o sublume* si ca atare, ar fi eronata o generalizare la nivelul elitei intelectuale, darmite la nivelul intregii societati! intr-adevar, ati remarcat foarte bine, interviul abunda in *judecati de valoare*! este posibil ca acest lucru sa se datoreze modului in care au fost facute publice aceste judecati, adica in logica lui Mc Luhan *medium este mesaj*! am remarcat cu placere ca aduceti in discutie notiuni uitate in cunoastere umanista, a *responsabilitatii*, a *deontologiei profesionale*! imi permit sa spun ca inteleptii din domeniile umaniste au devenit retori, incercand sa ne spuna astfel ca pentru adevarurile pe care le sustin ei risca foarte mult, viata, cariera etc..ca ar fi niste *parresiastici*! nici vorba de asa ceva, e vorba de o simpla simulare a trairii tragediei vietii, a natiunii, a lumii etc..Mi-a placut interventia dumneavoastra!
    • +3 (3 voturi)    
     Lumea (Joi, 29 martie 2018, 9:59)

     baibars [anonim] i-a raspuns lui stefan

     poate fi inteleasa cel mai bine in arena. Daca stai in tribuna si admiri sigur poti emite si o multime de judecati de valoare dar n-ai sa intelegi niciodata nimic. Oamenii sunt din multe puncte de vedere foarte asemanatori, nici mai destepti nici mai frumosi nici mai educati unii decat altii. Uitati-va la englezii si englezoaicele care sambata inunda pub-rile de unde ies morti de beti unii si luni dimineata. La chinezii care-si arunca si ultimii banuti pe jocuri de noroc. La rusii care dupa ziua de salariu nu-si mai revin din betie decat la jumatatea primei chenzine. Sigur stai pe fotoliu si judeci lumea, esti un mic dumnezeu, esti intelectualul fin, esti cel care stie....Pe tine tine te poate judeca doar Dumnezeu. Este neplacut modul in care-i judecati pe romani stimata doamna. A nu fi in pas cu ultimile modele de avioane dotate cu casti nu cred ca este neaparat un handicap cultural insa a jefui o natie in secolul XXI cu complicitate autohtona si in mod similar cu invazia conchistadorilor sec. XVI cred ca ascunde de fapt un abis cultural fara de margini. Aici abia cred ca trebuiesc cautate explicatii.
     • 0 (0 voturi)    
      multumesc de atentie (Joi, 29 martie 2018, 19:17)

      stefan [anonim] i-a raspuns lui baibars

      cand am spus ca interviul este interesant nu am spus ca este valid in toate componentele sale! poti invata din erorile celui care da un interviu! o prima eroare este ca extrapoleaza la nivelul societatii ca intreg cultura unei *sublumi*! generalizarile de acest tip sunt extrem de riscante! in al doilea rand, toata povestea cu fereastra Johari este eronata! ea pleaca de la una din problemele filosofiei grecilor, anume relatia dintre guvernarea celorlalti si autoguvernare, iar premisa a acesteia din urma este autocunoasterea! imbratisez punctul de vedere al cartografului si al dumneavoastra cu privire la responsabilitate! de altfel, stim ca relatia cu adevarul a definit cateva tipuri, parresiastul care isi risca viata pentru adevar, retorul, care nu risca nimic, inteleptul, omul de stiinta etc...Omul de stiinta din stiintele umaniste vor sa para parresiastici, dar nu ajung decat retori, de aici aerele de superioritate pe care le au! de aici si abundenta de judecati de valoare din interviul doamnei Liiceanu care duc la ideea tragerii la raspundere! multumesc pentru atentie!
 • +8 (8 voturi)    
  Felicitāri! (Miercuri, 28 martie 2018, 8:47)

  ElHobolan [utilizator]

  Un articol bun, din punctul meu de vedere. Îmi confirmā unele pāreri si mā face sā mā simt NORMAL.
  • +3 (5 voturi)    
   Intrebare? (Miercuri, 28 martie 2018, 11:23)

   Amad [anonim] i-a raspuns lui ElHobolan

   De ce ai avea nevoie de un articol sa te convinga ca esti normal?
   Atata timp cat comportamentul fiecaruia este expresia interiorului și nu al exteriorului, acesta este NORMAL.
   A fi tu însuți în ziua de azi este, cred, cel mai bun sfat.
   • +1 (1 vot)    
    Raspuns? @amad (Vineri, 30 martie 2018, 9:13)

    ElHobolan [utilizator] i-a raspuns lui Amad

    Oare “expresia interiorului” în cazul lui Hitler care sā fi fost? Vā multumesc pentru sfat, desi nu era nevoie sā vā deranjati. Pe de altā parte, sunt convins cā stiti diferenta între a confirma si a convinge.
 • +5 (5 voturi)    
  ar mai fi de studiat (Miercuri, 28 martie 2018, 9:35)

  Levellers [utilizator]

  si multitudinea de masini negre din traficul romanesc (si asta spune ceva).
  • +5 (5 voturi)    
   si de berline cu un singur pasager! (Miercuri, 28 martie 2018, 10:49)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Levellers

   sau suvuri cu un pasager.
 • +7 (7 voturi)    
  Respect doamnei! (Miercuri, 28 martie 2018, 9:43)

  CSO [anonim]

  Mă bucur să citesc interviul doamnei și mă bucură pozele cu dumneaei. Trec anii și peste mine și mă conving tot mai mult că bătrânețea e o stare naturala frunoasa
 • +10 (10 voturi)    
  Banii (Miercuri, 28 martie 2018, 10:22)

  karla 2019 [anonim]

  Ce societate primitiva... Si eu care-mi fac mustrari de constiinta cand imi cumpar o pereche de pantaloni sau un parfum o data pe an, avand un salariu din care mi-as putea permite 50 de parfumuri pe luna. In rest....calatoresc cu familia, este adevarat. Nu este zgarcenie, este ideea conform careia daca imi trebuie imi iau, daca nu, nu si gata. Sunt asa pentru ca:
  - nu pun mare pret pe obiecte
  - am fost educat astfel cred
  - anii traiti in occident m-au modelat astfel incat sa fiu econom si atent cu finantele pentru ca nu se stie niciodata ce criza poate veni.
  • +9 (9 voturi)    
   "Si eu care-mi fac mustrari de constiinta " (Miercuri, 28 martie 2018, 14:17)

   xtraterestrul_roman [utilizator] i-a raspuns lui karla 2019

   ... pai sa-ti faci! :) Avand in vedere ca dezvoltarea societatii se face inclusiv pe baza resurselor provenite din cheltuieli exagerate in raport cu utilitatea reala, esti un fel de parazit care beneficiaza de bunastarea materiala la care ai o contributie mai mica decat ceilalti. (glumesc).

   Sa analizam de exemplu produsul generic "smartphone". Orice noua aparitie costa mult mai mult decat valoarea reala, pret ce va scadea rapid pana in momentul aparitiei altei noutati. Admitand ca toti cumparatorii sunt rationali, cei ce cumpara ultimul model isi cumpara de fapt imaginea unui detinator de astfel de obiect, in timp ce altii interesati doar de utilitatea obiectului prefera in model mai ieftin dar cu performante apropiate de ultima aparitie. Pentru ca primii sunt mai putin interesati de performante, ei "sponsorizeaza" dezvoltarea noului model, pe cand ceilalti sunt "profitorii", beneficiarii performantelor platite cu pret mic. La fel si in domeniul auto. La scara intregii societati, daca oamenii ar fi mai practici dezvoltarea tehnologica at fi fost mult mai mica. De aceea este utila "cultivarea" prin manipulare (marketing, life style) a consumatorilor din prima categorie.
  • -4 (4 voturi)    
   Corect. (Miercuri, 28 martie 2018, 14:22)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui karla 2019

   Un psiholog intr-un articol "sustinut" de o banca, care incepe cu experiente traumatizante mai mult sau mai putin din copilarie, e un pic ciudat.

   La fel ca anumite remarci si concluzii, desi in general are dreptate.

   Da, ne mintim singuri, si inca cat! Exisa si o carte in sensul asta, "People of the lie" care dupa mine abordeaza problema mult mai consistent.
   • 0 (0 voturi)    
    Si... (Joi, 29 martie 2018, 14:58)

    vitan.sandu [utilizator] i-a raspuns lui clint

    ... trebuie sa completez: "dicatatura comunista"! Ca si cum noi am fi inventat comunismul! Ca si cum noi am chemat armata rosie sa ne ocupe! Nu tot neispravitii care acum ne acuya de dictatura, si ne cer tot mai multe despagubiri pentru ca a fost o vreme cand nu au mai fost stapani aici!
 • +9 (9 voturi)    
  adev (Miercuri, 28 martie 2018, 10:30)

  Raymond [anonim]

  In 1996 Dna Liiceanu publica un material in Dilema, in care estima ca vor urma pentru cetatenii romani 20 de ani de alergatura pentru bani si desprietenire si racire a relatiilor. Iata ca in acest material confirma ce estima.

  Constrangerile exterioare, gen dictatura ceausista, limiteaza lacomia majoritatii. Lacomia o preia nomenclatura: putini dar imbuibati.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu o limiteaza, (Miercuri, 28 martie 2018, 14:24)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Raymond

   doar o reprima. Ea ramane in constientul nostru ca o dorinta reprimata, cautand o crapatura prin care sa rabufneasca la momentul potrivit, alimentata de povesti mai mult sau mai putin nerealiste despre abundenta lumii capitaliste.

   Cand a cazut comunismul, era normal oarecum sa cadem in extrema cealalta.
   • 0 (0 voturi)    
    cevafi (Miercuri, 28 martie 2018, 17:57)

    Raymond [anonim] i-a raspuns lui clint

    "Alegerea", in sensul de a opta pentru un produs sau un serviciu, este pentru unii o binecuvntare, pentru altii o povara.
    Acesti alegatori care au adus psd, vor sa se centralizeze totul, sa fie PREDICTIBILITATE si sa faca cineva macar jumatate dintre alegeri pentru ei. Partidul Stat, facea alegerile pentru alimente si imbracaminte si pentru destinatii posibile de timp liber. Pentru cei 30% dintre 'inerti', era perfect, pentru alti 30% era asa-si-asa, si pentru 40% era nasol.
    Belsugul schimba structura interioara si calitatea relatiilor interumane.
    Trebuie gandita simultaneitatea a doua sisteme politice, dintre care unul sa se numeasca chiar "statul paralel", pentru care sa fie alte impozite si alte reguli.
 • +4 (4 voturi)    
  comunismul (Miercuri, 28 martie 2018, 12:35)

  Levellers [utilizator]

  a exploatat si exacerbat slabiciunile oamenilor, pe la 1930 un comentariu radio se referea la sotiile imbogatitilor de la sate, care umblau prin noroaie in ciorapi Adesgo (un lux la acea vreme) si pantofi lacuiti, dar in niciun caz nu si-ar fi investit ceva pentru cultivarea spiritului, iar barbatii isi iroseau energiile in carciumi.
 • +3 (3 voturi)    
  cuvant (Miercuri, 28 martie 2018, 15:33)

  Toni_Romania [utilizator]

  se zice VOYEURISM
 • 0 (8 voturi)    
  Criticand romanii (Miercuri, 28 martie 2018, 20:11)

  GPoh [utilizator]

  M-am saturat de toti acesti psihologi care nu fac altceva decat sa critice romanii, de altfel nu numai psihologii si alte categorii de romani au acelasi comportament.
  Credeti ca ungurii, polonezii, cehii etc sunt mai breji?
  Traiesc in USA de peste 35 de ani si va rog sa ma credeti ca nici americanii nici alte minoritati europene nu sunt mai educati fianciar decat romanii fie din Romania,fie din USA fie din Canada.
  Cunosc americani care cheltuiesc in nestire pe credit carduri si sunt indatorati toata viata.
  Numai americanii de origine asiatica sunt mai precauti cu cheltuielile si economisesc mult mai mult ca americanii de origine europeana.
  • 0 (0 voturi)    
   cu cine am ajuns sa ne comparam (Luni, 2 aprilie 2018, 10:40)

   alex [anonim] i-a raspuns lui GPoh

   Am ajuns sa ne comparam cu taranii aia de americani.
   Suntem niste primitivi, niste rupti in fund cu pretentii de occident. De ce nu ne comparam cu tarile din N-V Europei? Cum se comporta oamenii acolo, cum se circula pe strazi cum esti tratat in institutii.
   De fiecare data cand vin acasa raman cu un gust amar. Mizerii peste tot de la controlul de securitate din aeroport pana la taximetristi. Am renuntat sa vin cu masina la mizeriile de care ai parte.
 • 0 (0 voturi)    
  xyz (Joi, 29 martie 2018, 10:50)

  verdi [utilizator]

  Unul dintre drepturile fundamentale ale omului este cel de a fi chiar si impotriva lui insusi.
  Toate aspectele enumerate sunt adevarate , ceea ce este fals este din nou atitudinea comunista a doamnei.
  Comunistii voiau omul de tip nou,.Atitudinea fata de valorile materiale este un punct major in cele mai multe si vechi religii din lume iar comunistii credeau ca ani de meditatie ,introspectie pot fi suntati prin creerea de sabloane umane bazate pe in fel de stoicism si abstinenta impusa si trambitata zi noapte.
  Cum spunea cineva mai sus, dorintele sunt acolo si ce statul poate face este sa garanteze prin legi applicate correct culoarul de desfasurare al fiecarui individ.
  Iar daca cineva isi cheltuie banii castigati la loto in cateva zile, este doar treaba lui pentru ca la fel de bine pot si eu privi se sus la episodul cu paltonul.
  1.nici prin cap nu mi-ar fi trecut sa incep a-mi face in palton fara sa am toate detaliile si sa compar cu suma avuta la dispozitie.
  2.n-as fi incercat sa fortez mana parintilor care faceau oricum eforturi sa ma tina la facultate.
 • 0 (0 voturi)    
  Părere (Joi, 29 martie 2018, 19:00)

  mmordean [utilizator]

  Dincolo de studiile, respectiv de mintoșenia domniei sale, Aurora,Liiceanu rămîne om.
  Și avînd în două spate două (irezistibile) nevoi primare. Și anume agresivitatea către seamăn, respectiv dorința de-a se prezenta pe sine superioară altor membri ai speciei.

  Cele două sînt satisfăcute tratînd lucrurile într-o cheie convenabilă, și care plasează pe cei din afara tribului (intelectual) propriu într-o categorie mai mult ori mai puțin blamabilă.

  Altminteri, și poate voind eu prea mult de la meseria/bosa de psiholog, fudulia (să zicem) e pomenită doar pentru a fi pusă ea - și posesorul - la zidul dezaprobării.
  Nici gînd de înțelegere a respectivului, a celor care-l împing la așa ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  un singur cuvint: tradatori (Vineri, 30 martie 2018, 4:33)

  Coco Whistle [utilizator]

  romanii sint tradatori, ne tradam pe noi, pe cel de linga noi, contul din banca, viitorul copiilor, principii, valori, invataturi, tradam absolut totul.... si de aici....toate celelalte vicii. cum ne insanatosim? la munca fratie si pedepse cu rasunet si educatie care sa rezolve problema de mai sus. in rest... nici mortii nu se mai intorc in Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Cand a existat educatie financiara? (Vineri, 30 martie 2018, 13:33)

  icsulescu99 [utilizator]

  Doamna spune ca nu mai exista, dar a fost candva?

  BCR-istilor cand mintiti/inselati prin reclama si oamenii va cad in plasa, inseamna ca voi sunteti educati financiar iar clientul nu?

  Doamna este la extreme, ii pune pe toti in oala celor care isi cumpara X5 dar nu au bani de carburant, daca ai coloana vertebrala analizezi ambele parti, dar doamna a fost platita de BCR.
 • 0 (0 voturi)    
  o revenire (Duminică, 1 aprilie 2018, 8:30)

  stefan [anonim]

  cautand sa vad raspunsurile pe care le-am primit am constatat un lucru care mi-a scapat la prima lectura: numarul mare de fotografii in pozitii *pretioase*! la Andreea Marin mai ca as accepta, dar la o persoana care se doreste a arata ca este inteleapta si care este in varsta parca ceva nu merge! adica vreau a spune ca narcisismul coreleaza cu judecatile de valoare negative la adresa *romanului*!
 • 0 (0 voturi)    
  Părere (Duminică, 1 aprilie 2018, 11:15)

  mmordean [utilizator]

  „Psihologul Aurora Liiceanu: ​Voyerism, fudulie, bârfă, lăcomie - toate s-au lipit de românul de astăzi.”

  Mă uit la imaginile dnei Liiceanu și mă întreb...

  Dumneaei nu știe că acelea ni s-au aflat alături de cînd lumea, ori se face?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by