Primul semn l-am vazut luni seara: in timp ce citea stirea despre protestul PC impotriva acceleratorului de particule, crainicei de la Antena 3 ii mijea un zimbet in coltul gurii. Gluma s-a ingrosat marti pe la prinz, cind figuri proeminente ale partidului lui "dom' profesor" au protestat fata de posibila aparitie a unor gauri negre "marunte". Actiunea politica plasata in siajul celui mai asteptat experiment stiintific al ultimilor ani a esuat intr-un hohot de ris general, nici macar fanii Apocalipsei nepunind la inima avertismentele hilare ale conservatorilor.

Ce i-a minat pe ei in lupta? Singurul raspuns plauzibil, intrezarit cu ajutorul retoricii folosite de personaje precum Codrin Stefanescu ori Marius Marinescu, e atragerea unor voturi de la electoratul socotit "irational".

Adica acel electorat tinut captiv ani in sir de CV Tudor si, mai nou, de Gigi Becali. Electorat despre care sociologii spun ca reactioneaza emotional. Electorat ce ar fi trebuit atins de stimulul "Vine Apocalipsa daca n-o impiedicam noi".

Calculul politic al PC a fost extrem de cinic si a presupus doua premise:

- ne supunem cu buna stiinta glumelor facute de publicul educat, public care oricum nu voteaza cu PC;

- ingrosam tusele si ne punem masca seriozitatii pentru publicul "irational", poate transferam citeva voturi.

Socoteala din ajunul experimentului s-ar putea dovedi insa falimentara pentru maruntul partid. Mitingul de marti impotriva experimentului, care a adunat mai multi reporteri si cameramani de la Antene decit participanti benevoli, a provocat un ris homeric in Romania.

A ris internetul, au ris telespectatorii, a ris si extrem de seriosul Catalin Tolontan, s-a ris chiar si la OTV de initiativa PC-ului. Surse din ambasadele straine la Bucuresti sustin ca diplomatii straini au tratat in aceeasi cheie initiativa conservatorilor.

Or, unul dintre principalii adversari ai ultra-fundamentalistilor este risul. Ce sa mai spunem despre risul in hohote... Cind o idee aparent importanta ajunge sa provoace o astfel de reactie, promotorii sai stiu ca s-a ales praful. Se aude, dragi profeti ai Apocalipsei?