Membrii Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM) din Parlamentul European și-au exprimat joi susținerea pentru președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prima femeie care ocupă această funcție la vârful executivului european, ei transmițând că modul în care ea a fost tratată în timpul vizitei din Turcia reprezintă „un afront politic”.

Ursula von der LeyenFoto: Agerpres/EPA

Declarându-și sprijinul pentru femeile aflate în poziţii de leadership, membrii Comisiei FEMM au transmis următoarele mesaje.

Președinta FEMM, Evelyn Regner (S&D, Austria) a atras atenția că „această lipsă de respect merge dincolo de persoană și instituție. Arată din nou cât de multe mai trebuie făcute pentru a susține femeile în poziţii de conducere, inclusiv prin abordarea lipsei de respect și obstacolelor existente la nivel social, așa cum a fost arătat în mod ostentativ ieri în Turcia”.

Vicepreședinta Comisiei Eugenia Rodríguez Palop (GUE/NGL, Spania) a explicat: „Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Ei bine, desconsiderarea arătată președintei Ursula von der Leyen, căreia nu i s-a alocat un scaun, este ilustrativă pentru ostilitatea față de drepturile femeilor în Turcia”.

Și eurodeputata Elissavet Vozemberg (PPE, Grecia) a evidențiat că „acest comportament denigrant și inacceptabil al președintelui turc Erdoğan față de președinta Comisiei Europene este un gest diplomatic fără precedent, o totală indecență și desconsiderare pentru cea mai înaltă instituție europeană. Președintele turc a insultat în mod conștient UE, precum și valorile europene. Această acțiune extrem de jignitoare și necivilizată depășește toate limitele toleranței și necesită o reacție strictă din partea UE”.

De asemenea, europarlamentarul Robert Biedroń (S&D, Polonia) a criticat incidentul spunând că „gafa comisă ieri de diplomația turcă este o nouă dovadă privind totala nepăsare a lui Erdoğan nu numai față de egalitatea de gen, cât și față de fundamentele protocolului diplomatic. Ar putea fi o declarație politică, având în vedere că unul dintre punctele pe agendă era retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”.

Coordonatorii grupurilor politice din Comisia FEMM au reacționat și ei în termeni la fel de categorici, mai menționează un comunicat difuzat joi de această comisie a PE pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen.

******

Amintim că preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a primit marţi la Ankara pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însă în sala de întâlnire a avut loc un moment stânjenitor: şefa executivului comunitar, singura femeie dintre oficiali, nu a avut alocat un scaun alături de cei doi bărbaţi.

Erdogan şi Michel s-au aşezat pe cele două scaune amplasate în centrul sălii, în timp ce Ursulei von der Leyen i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obişnuit.

Tratamentul primit de Von der Leyen, care are acelaşi rang ca şi preşedintele Consiliului European, a generat ample critici din partea presei şi a oamenilor politici europeni, în timp ce echipa sa a luat legătura cu părţile implicate în întâlnire pentru a se asigura că „un incident de acest tip nu se va mai repeta în viitor”.

Citește pe acest subiect: