DOCUMENT Cum vor interveni autoritățile pentru alungarea urșilor din localități: Dacă riscul este mare, prima opțiune este eutanasierea, nu împușcarea / Procedura, în detaliu

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 23 iulie 2021, 9:25 Actualitate | Mediu


Ursi la o pensiune din Sacele
Foto: News.ro
Ministerul Mediului a publicat joi procedura de intervenție a autorităților pentru alungarea, tranchilizarea și relocarea și respectiv eutanasierea ori împușcarea urșilor din localități. Documentul arată rolul fiecărui membru al echipei de intervenție, cum va fi evaluat comportamentul ursului și cum se va interveni în funcție de gradul de risc: redus, mediu ori mare. Dacă riscul este mare, decizia de eutanasiere ori împușcare trebuie luată gradual și prima opțiune este eutanasierea, dacă situația o permite, având în vedere că din echipă face parte și un medic veterinar.

Ministerul Mediului a publicat joi, 22 iulie, Anexa cu procedura exactă privind modul de intervenție a autorităților pentru îndepărtarea urșilor din localități, document prevăzut în Ordonanța de urgență adoptată cu o zi în urmă de Guvern.


Documentul prevede ce atribuții au membrii echipei de intervenție - primarul/viceprimarul, jandarmii, medicul veterinar și personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului Fondului cinegetic.

Conducătorul echipei de intervenție este primarul/viceprimarul
unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, în calitatea sa de conducător al Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

Cum va fi evaluat comportamentul ursului și cum se intervine în funcție de trei niveluri de risc - redus, mediu și mare


Procedura prevede niște criterii de evaluare a comportamentului general, de care se va ţine seama în cadrul evaluării finale, individuale, realizate cu ocazia intervenției rapide la faţa locului, astfel:


Click pentru a deschide


 • La nivelul de risc redus

Dacă în urma evaluării la faţa locului echipa de intervenție constată că nivelul de risc este redus, se procedează la alungarea exemplarului prin diverse mijloace, cu aplicarea următoarelor măsuri:

a) limitarea accesului persoanelor în zonă, de către jandarmi, polițiști și polițiști locali, după caz;
b) aplicarea măsurilor de îndepartare a animalului din zonă (goane oarbe, semnale acustice și luminoase, gloanțe de cauciuc, petarde) de către jandarmi și personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau al Gărzii forestiere, după caz;
c) în urma intervenţiei se va încheia un raport în care se vor detalia modul de interventie şi rezultatele obținute;
d) dacă este cazul, reprezentantul legal al autorităţii administrației publice locale va convoca comisia de constatare a pagubelor, potrivit prevederilor HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii și protecția fondului cinegetic 407/2006, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.

 • La nivelul de risc mediu

Dacă în urma evaluării la faţa locului echipa de intervenție constată că nivelul de risc este mediu, se procedează la alungarea exemplarului prin diverse mijloace sau la tranchilizare și relocare, cu aplicarea următoarelor măsuri:
a) limitarea accesului persoanelor în zonă, de către jandarmi, polițiști și polițiști locali, după caz;
b) aplicarea măsurilor de îndepartare a animalului din zonă (goane oarbe, semnale acustice și luminoase, gloanțe de cauciuc, petarde) de către jandarmi și personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau al Gărzii forestiere, după caz;
c) medicul veterinar de liberă practică împuternicit procedează la tranchilizarea exemplarului de urs;
d) autoritatea locală și gestionarul pun la dispoziția echipei de intervenție echipamentul specializat pentru marcarea și transportul exemplarului tranchilizat;
e) în urma intervenţiei se va încheia un raport în care se vor detalia modul de interventie şi rezultatele obținute;
f) dacă este cazul, reprezentantul legal al autorităţii publice locale va convoca comisia de constatare a pagubelor, potrivit prevederilor HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii și protecția fondului cinegetic 407/2006, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.

 • La nivel de risc mare

Dacă în urma evaluării la faţa locului echipa de intervenție constată că nivelul de risc este mare, se intervine prin metoda extragerii prin eutanasiere/împușcare, cu aplicarea următoarelor măsuri:
a) limitarea accesului persoanelor în zonă, de către jandarmi, polițiști și polițiști locali, după caz;
b) medicul veterinar împuternicit procedează la tranchilizarea și eutanasierea exemplarului, după caz;
c) extragerea prin împușcare de către personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau al Gărzii forestiere, după caz, a exemplarului de urs agresiv, potrivit deciziei conducătorului echipei de intervenție;
d) în urma intervenţiei se va încheia un raport în care se vor detalia modul de intervenție şi rezultatele obținute;
e) dacă este cazul, reprezentantul legal al autorităţii publice locale va convoca comisia de constatare a pagubelor, potrivit prevederilor HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii și protecția fondului cinegetic 407/2006, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.

Alte aspecte relevante privind modul de luare a deciziilor:

 • Decizia privind utilizarea uneia dintre metodele enumerate mai sus este luată de către conducătorul echipei de intervenție prin raportare la nivelul de risc constatat la fața locului.
 • Decizia de intervenție prin metoda extragerii prin eutanasiere sau împușcare, după caz, trebuie luată gradual, cu respectarea condiției proporționalității, în funcție de circumstanțele concrete de la fața locului.
 • Având în vedere faptul că din echipa de intervenție face parte și un medic veterinar, prima opțiune pentru extragere este eutanasierea exemplarului de urs, dacă situația la fața locului permite această procedura de intervenție.
 • Metoda de extragere prin împușcare a exemplarului de urs este utilizată numai în cazurile în care exemplarul de urs prezintă un comportament agresiv sau se află într-o situație de natură a dezvolta un comportament agresiv, care poate pune în pericol siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora.
 • De asemenea, metoda extragerii prin eutanasiere sau împușcare se va utiliza și în cazul în care metodele anterioare nu au dat rezultate, iar nivelul de risc se modifică din risc redus sau mediu în risc mare, precum și în situația în care echipa de intervenție ia decizia că exemplarul în cauză, ca urmare a eventualelor răni, dezvoltă un comportament agresiv care pune în pericol siguranța și securitatea persoanelor.

Procedura de intervenţie se realizează astfel:

a) echipa de intervenţie, în urma solicitării, pregăteşte potrivit responsabilităților ce rezultă din prezenta ordonanță de urgență echipamentul de intervenţie (autoutilitară specială, armă tranchilizare, trusă tranchilizare, trusă prim ajutor pentru animale, targă transport, laţ imobilizare, trusă autoapărare echipă asupra potenţialului atac al ursului, etc.);
b) echipa de intervenţie intervine doar dacă zona este asigurată din punct de vedere al siguranţei cetăţenilor, măsură realizată de către jandarmi, polițiști și polițiști locali, după caz;
c) în cazul în care animalul trebuie imobilizat prin tranchilizare (capturat), scos din capcană ilegală (laţ), medicul veterinar de liberă practică împuternicit apreciază greutatea ursului, stabilește și administrează exemplarului de urs substanţa tranchilizantă în vederea imobilizări animalului."

Cum a fost sancționat în premieră statul român după ce o persoană a fost atacată de urs: Atacul s-a produs în 2018 în Băile Tușnad


Prima sentință împotriva statului român în cazul unei persoane atacate de un urs a fost pronunțată după ce un bărbat, care a fost atacat de urs în gara localității Băile Tușnad, județul Harghita, în data de 5 august 2018, a dat statul în judecată, a declarat joi ministrul Mediului, Tanczos Barna. Tribunalul a decis ca statul să-i plătească acestuia despăgubiri de 15.000 de euro, spune ministrul. Datele de pe portalul instanțelor, consultate de HotNews.ro, arată că statul îi va plăti acestuia și cheltuieli de judecată. Decizia este executorie, dar nu este definitivă.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a motivat joi urgența adoptării Ordonanței privind intervenția împotriva urșilor în localități prin lipsa eficienței măsurilor Jandarmeriei. "Intervenția rapidă, de 5 ani de zile de când este responsabilă Jandarmeria, a fost una ineficientă. S-a rezumat la alungare. Am văzut că sunt localități unde nu se mai poate ieși pe stradă", a susținut ministrul Mediului.

Agent Green: OUG-ul aprobat de Guvern va duce la executarea imediată a sute de urși nevinovați


OUG-ul aprobat miercuri de Guvernul României va duce la executarea imediată a sute de urși nevinovați, susține Agent Green care anunță că va folosi toate căile legale pentru a opri acest OUG.

Petiția ”STOP vânătorii de trofee” lansată de Agent Green a adunat până acum aproape 80.000 de semnături din cele 100.000 necesare.

PSD cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa de urgenţă privind intervențiile asupra urșilor

PSD solicită Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv cu privire la metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, informează News.ro. Social-democraţii susţin că acest act normativ al Guvernului va lăsa urșii „în bătaia puştilor nemiloase ale vânătorilor de trofee”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3129 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Hai, ce mai stati? (Vineri, 23 iulie 2021, 9:59)

  Taras_Bulba [utilizator]

  La treaba! Marfa ar fi destula. Repede, ca astia se inmultesc ca potirnichile. Ca maine avem 20.000.
  • +3 (5 voturi)    
   Mistretii sustin aceasta initiativa. (Vineri, 23 iulie 2021, 10:57)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Taras_Bulba

   Orice din prea mult e rau. Dar natura ajunge la un echilibru, doar ca echilibrul asta presupune un contact intre om si salbaticiune prea frecvent. Scadem preturile, facem de niste trofee, importam niste printi si pamantul inca se invarte.
   • +1 (3 voturi)    
    Auzi, stii ceva? (Vineri, 23 iulie 2021, 11:39)

    Taras_Bulba [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Dupa cum bintuiau ursii prin gospodariile oamenilor se pare ca le cadea greu carnea de mistret.
    • +3 (3 voturi)    
     Vorbesti aiureli ! (Vineri, 23 iulie 2021, 22:25)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Taras_Bulba

     Ursul nu poate prinde mistretii din fuga. Nici macar pe aia mici !!.
     Ursul prinde usor oamenii care (ca urmasi ai maimutelor) erau adaptati de fapt ,,sa fuga" prin arbori din Padurile Africane - Marele Rift - Austrolapitecii .
     Dar prin alungirea talpii piciorului (pentru a fi adaptati la mersul cu greutati in maini si cu viteza mica in picioare) oamenii au pierdut si aceasta calitate de ,,saritor prin copaci".
     In plus copacii din Europa (fagul, stejarul, bradul) nu se pot folosii eficient pentru a sarii dintr-unul in altul pentru ca sunt de specii diferite fata de copacii ecuatoriali. De aia nu exista maimute in padurile din Europa. (doar in Parlamente gasesti maimutoi).
 • +2 (4 voturi)    
  Ma uit (Vineri, 23 iulie 2021, 11:21)

  autan [utilizator]

  La lista cu nivelul de risc si ma inchin. Hai sa facem daca la 8 din 10 alungari animalul nu se conformeaza sa fie eutanasiat.
  Ursul zici ca e robot, daca azi pleaca cand il alungi maine sigur face la fel.
  Parca vad un interviu dupa o intalnire cu ursul: "buna ziua, ce comportament ati obsevat? Ati incercat tot din lista?"
 • -2 (8 voturi)    
  Omorarea este prima opțiune??? Ce fac ONGurile? (Vineri, 23 iulie 2021, 11:47)

  Miky60 [utilizator]

  Ce fac toate ONG-urile care se bat cu pumnul in piept ca apara drepturile animalelor?
  Cand e vorba de bani, sunt primii la primit, acum nimic? Cand dadea PSD astfel de legi, sareau in sus, faceau marsuri, etc. Acum nimeni nimic...
 • +5 (7 voturi)    
  Masurile de prevenire unde sunt?! (Vineri, 23 iulie 2021, 12:06)

  mynickname [utilizator]

  Asteptam sa ne rupa ursul si abia dupa aia facem ceva?! Controlul populatiei de ursi si alte lighioane unde e?! Sau ingradirea electrificata sau ... sau ... sau ceva sa putem circula fara frica in localitatile permanent vizitate de ursi, inclusiv in propria curte.
 • -1 (3 voturi)    
  gradula (Vineri, 23 iulie 2021, 13:19)

  costelo999 [utilizator]

  si ultima este eutanasierea, care daca nu reuseste ursul se impusca, adica tot aia .....
 • -6 (8 voturi)    
  asta e anexa (Vineri, 23 iulie 2021, 13:36)

  liviu_ [utilizator]

  doar ca sa potoleasca pofta de sange a vanatorilor ... udmr tot timpul a fost pentru vanatoare si pentru taierea padurilor

  in schimb NIMIC despre preventia, ceea ce ar trebui sa conteze cu adevarat!!!

  e doar o OUG care sa permita impuscarea legala a ursilor. tot ce-ti trebuie e o hartie de la primarie ca l-a vaztu calare pe maturoi ... pardon patruland prin sat si gata... vanatorii la treaba...
  • +3 (5 voturi)    
   Preventia e vanatoare :)) (Vineri, 23 iulie 2021, 19:31)

   pleosc [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   In primul rand ca nu ai cum altfel sa reduci numarul ursilor, povestile cu relocarea si gardurile electrice sint cel mult glume proaste. In al doilea rand va fi nevoie si de o diminuare a sporului natural. O problema ar fi pozitia unor vanatori (am vazut-o pe grupurile de vanatoare), pozitie prin care afirma ca ei nu sint hingheri si nu vor vana urs, sa-i vaneze cei care au creat situatia (ex. agent green, politicienii care au cedat presiunii verzi, etc.).
 • +2 (4 voturi)    
  a ajuns partidul vanatorilor PSD (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 8:32)

  Coresponedntu [utilizator]

  sa apere fauna Romaniei si sa atace la CCR o lege proasta facuta de lobby ul omuletilor verzi din Secuime si a printisorilor straini.
  Numararea ursilor? Masuri de preventie? Nimic din toate acestea nu mai conteaza.
 • +3 (3 voturi)    
  daca autoritatile nu vor rezolva problema ursilor (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 14:30)

  Antenistontel [utilizator]

  o vor rezolva, pe ascuns, oamenii din comunitatile amenintate de ursi. ceea ce va fi rau pentru ursi.
 • 0 (0 voturi)    
  lasati aiurelile (Luni, 26 iulie 2021, 10:13)

  hanu [utilizator]

  fixati un numar realist si sustenabil de carnivore mari si declarati open season. Nu va lasati paralizati de delirul unor activisti infantili rupti de realitate si care nu sunt vizati deloc de problema. Touchy-feely nu functioneaza in lumea reala.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by