România se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană în privința concentrației medii anuale de particule fine în orașe cu o concentrație de 16,4 micrograme/ metru cub, potrivit Eurostat, datele făcând referire la 2019. Înaintea noastră la acest capitol al poluării se află Bulgaria cu 19,6 micrograme și Polonia cu 19,3.

Harta poluăriiFoto: Eurostat

Conform Eurostat, poluanții, precum particulele fine din aer, reduc speranța de viață și percepția bunăstării oamenilor, iar în timp pot duce sau agrava multe boli cronice, respiratorii și cardiovasculare.

Concentrația medie anuală de particule fine (PM2.5) în zonele urbane ale UE a scăzut treptat la 12,6 micrograme/ metru cub în 2019.

La polul opus, cele mai mici concentrații se află Estonia cu 4,8 micrograme/metru cub, Finlanda cu 5,1 și Suedia cu 5,8.

Particulele fine (PM10 cu un diametru mai mic de 10 micrometri) pot ajunge adânc în plămâni, unde pot provoca inflamații și agrava starea persoanelor care suferă de probleme ale inimii și plămâni. În același timp, particulele fine (PM2.5 cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri) pot afecta sănătatea și mai grav, deoarece pot fi atrase mai adânc în plămâni.

Citește și:

Mai mulți români mor din cauza poluării decât a COVID. Cât adevăr este în această afirmație a șefului Gărzii de Mediu?

EXCLUSIV Cum ne omoară poluarea din București - concluziile raportului Institutului de Sănătate Publică