EXCLUSIV Cum ne omoară poluarea din București - concluziile raportului Institutului de Sănătate Publică

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 21 ianuarie 2020, 14:32 Actualitate | Administratie Locala


Poluare Bucuresti
Foto: Pixabay
Studiul făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare,accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.

”În situația în care s-ar fi realizat dezideratele de a scădea nivelurile de poluare cu particule din aer la concentrația egală cu 20 ug/m' (limită ce ar fi trebuit să fie atinsă în anul 2010), locuitorii oraşului București ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani”, se arată în studiu.
Concluziile studiului despre cum afectează poluarea din București sănătatea populației sunt următoarele:
 • S-a obţinut o asociere semnificativ statistică între nivelul de pulberi în suspensie din aerul ambiant şi incidenţa totală.
 • S-a obținut o asociere certă, cu semnificație statistică, între nivelul de pulberi în suspensie din aerul ambiant - PM10 şi incidența prin infarct acut de miocard.
 • S-a obţinut o asociere certă, cu semnificație statistică, între nivelul de pulberi în suspensie din aerul ambiant- PM10 şi incidenţa prin infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.
 • S-a obținut o relația evidentă între decesele prin BPOC și utilizarea autovehiculelor noi - o relație divergentă.
 • S-a obţinut o asociere certă, cu semnificație statistică, între mortalitatea prin accident vascular cerebral și expunerea la PM10 din aer.
 • Rezultatele studiului au arătat faptul că relația cert dovedită statistic între poluarea cu PM10 și apariția infarctului miocardic acut și mortalitatea prin accidentul vascular cerebral sunt în deplină concordanță cu cele prezentate de OMS.


Raportul detaliază bolile care pot apărea din cauza expunerii la poluarea cu PM10 și PM2,5:

La nivel pulmonar: Inflamație, Stres oxidativ, Progresia şi exacerbarea BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), Augmentarea simptomatologiei respiratorii, Afectarea reflexelor pulmonare, Diminuarea performanţelor pulmonare.

La nivel cardiac: Alterarea funcției cardiace, Stres oxidativ, Creșterea susceptibilității cardiace în a genera tulburări de ritm, Alterarea repolarizării cardiace, Creşterea riscului de a dezvolta ischemie cardiacă. Inflamație sistemică şi stres oxidativ: o Creşterea proteinei C reactive (CRP), Creşterea mediatorilor proinflamatorii, Activarea leucocitelor şi trombocitelor.

Modificări vasculare: Ateroscleroză (accelerarea, progresia şi destabilizarea plăcilor de aterom), Disfuncție endotelială,Vasoconstricție şi hipertensiune.

Sânge: Reologie alterată, Coagulabilitate crescută, Tromboze periferice, Saturație de oxigen redusă, Risc crescut de ischemie cerebro-vasculară.


”Influenţa poluării aerului cu poluanţi iritanți, în special cu pulberi dar şi cu ozon, poate induce tulburări de conducere şi repolarizare cardiacă cu inducerea de tulburări de ritm de tipul bradicardiei, tahicardiei sau chiar fibrilației ventriculare cu evoluție spre deces. De asemenea, poate induce inflamație pulmonară și sistemică cu agravarea aterosclerozei, cu creşterea vâscozității sângelui, generarea de tromboze şi evoluție spre moarte subită. Expunerea la particule în suspensie cu diametrul de 2.5 um, poate duce la creșterea ratei mortalității respiratorii şi cardio-vasculare. Trebuie luate în considerare nu numai dimensiunile particulelor ci şi structura chimică a acestora. Astfel, prezenta carbonului elementar, a carbonului organic, a amoniului, a clorului, a nichelului duce la creşterea ratei mortalității respiratorii şi cardio-vasculare. Prezenta nitratului a demonstrat o puternică asociere cu mortalitatea generală şi cu mortalitatea specifică cardio-vasculară”, se arată în studiu.

În ceea ce privește efectele expunerii de lungă durată la poluare și creșterea morbidității, efectele specificate de studiu sunt:
 • Influența asupra prevalenţei simptomelor respiratorii şi a bolilor pulmonare la copii şi adulți
 • Influenta asupra prevalenţei bolilor cardio-vasculare,
 • Efectele asupra simptomatologiei apărute la astmatici şi la non-astmatici,
 • Prevalenţa simptomelor respiratorii şi a bolilor pulmonare la copii şi adulți
 • Scăderea performantelor funcționale respiratorii pulmonare.
 • Inducerea cancerului pulmonar.
 • Posibilul efect asupra aparatului gastro-intestinal.
De unde vine poluarea cu praf și unde este mai poluat Bucureștiul

”Principalele contribuții la emisia totală de PM2,5 din aer revin în mod aproape egal încălzirii rezidenţiale (45,8 %) şi traficului rutier (45,5 %), aportul surselor inventariate din sectorul industrial şi al serviciilor fiind de 8,5 %. La emisia totală de PM10 din aer, principala contribuție îi revine traficului rutier (48,4 %), urmată de încălzirea rezidențială (39,2 %); sursele inventariate din sectorul industrial și al serviciilor aduc un aport de 11,7 %”, se arată în document.Interesant este că un raport al Comisiei Europene arată că sectorul de transport este responsabil în țările din Vestul Europei de 18% din poluarea cu PM 2,5, iar în țările din Centrul Europei de circa 10%. Celelalte sectoare care poluează sunt agricultura, energia, arderile de deșeuri și construcțiile (n.r. șantierele) Sursa aici.

Studiul arată și că în centru Bucureștiul este mai poluat.Detaliat, raportul arată că arată că poluarea cu PM10 și PM2,5 provine din următoarele surse:
 • Arderea unor combustibili fosili pentru încălzitul locuinţelor;
 • Arderea combustibililor pentru obținerea energiei electrice;
 • Arderea combustibililor în procese industriale diverse;
 • Arderea biomasei (lemnului) din păduri pentru încălzit;
 • Arderea vegetației pentru eliberarea unor terenuri în agricultură;
 • Arderea vegetației pentru eliberarea de terenuri în vederea efectuării de construcții;
 • Arderea reziduurilor menajere sau agricole;
 • Construcţii şi demolări;
 • Morărit şi dispozitive folosite în agricultură;
 • Procesarea materialului lemnos;
 • Industria petrochimică, Industrii de prelucrare a metalelor, Industrii de prelucrare a elementelor minerale;
 • Eroziunea solului;
 • Depozitarea şi reciclarea gunoaielor;
 • Antrenarea prafului de pe drumuri pavate sau nepavate;
 • Antrenarea prafului din zone de deșert;
 • Mijloacele de transport, autovehiculele.
Raportul arată și situația jalnică în care se află rețeaua de monitorizare a calității aerului, aflată la Ministerul Mediului, și faptul că datele măsurate nu sunt complete, deci nu știm cu exactitate cât de poluat este orașul.

”Având în vedere, că pentru perioada 2011-2016 echipamentele de monitorizare nu au funcţionat continuu, cerința privind captura de date necesară determinării valorilor anuale şi uneori chiar zilnice nu a fost îndeplinită. De asemenea, au fost cazuri în care valorile înregistrate erau incorecte, fie din nefuncţionarea aparatelor de măsurare, fie din lipsa unor surse de calibrare actualizate, ceea ce a făcut ca în procesul de validare o mare parte a rezultatelor să fie eliminate. Toate aceste situaţii au condus la lipsa unor date de încredere pe perioade mari de timp. Perioada cea mai dezavantajată a fost între anii 2013-2016 când cea mai mare parte a staţiilor de monitorizare nu au furnizat date de calitatea necesară”, se arată în raport. HotNews.ro a scris de nenumărate ori în ultimii 10 ani despre această problemă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35957 vizualizari

 • +29 (35 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:00)

  [anonim]

  • +13 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:33)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • +16 (20 voturi)    
   atat meritam (Marţi, 21 ianuarie 2020, 17:40)

   voxpopulix [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu poluarea ne omoara. Noi ne omoram.

   Intr-o tara normala era toata lumea in strada, pana plecau mizerii gen Gabi Firea, George Scripcaru, toti care ascund de ani de zile aceste date.

   Nu doar ca nu scapam de Sarmulita dar PNL a anuntat ca o sa o faca inca o data primareasa. Prin metoda folosita si ultima oara.

   #USLtraieste
   • +4 (4 voturi)    
    politicienii reprezinta populatia (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:12)

    icarag [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

    Cand Dan Nicusor , fost olimpic international la matematica candideaza, si natia mai sta pe ganduri , e dovada clara ca natia se identifica cu mediocrii, cu smecherii.
 • +27 (27 voturi)    
  Despre Rudeni nimic? (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:06)

  Vinceroy [utilizator]

  Nicio entitate (Min. Mediu, Min. Sanatatii, autoritate din subordinea acestora sau autoritate locala) nu are nici macar intentia de a demara o investigatie pentru a vedea ce se degaja noaptea de acolo - sanatos sigur nu este, din moment ce este vorba de H2S combinat cu niste compusi care rezulta din incinerari la temperaturi inalte, corelat si cu cresterea PM10 si PM2.5) in mod misterios noaptea.
  Noi stim ca aceste cresteri de PM-uri din nord vestul Capitalei (detectate de platforme independente, gen Airly sau Aerlive.ro) sunt corelate cu aparitia mirosului de incinerat si combinat cu H2S. Autoritatile NU vor sa stie.
  Pe cand o ancheta jurnalistica independenta, dar pe bune, pe ascuns?
  • +6 (6 voturi)    
   muntele de gunoi de la Rudeni a ajuns la cota (Marţi, 21 ianuarie 2020, 21:34)

   hopsinoi [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   1100 m. ard in draci in we de ani de zile si derbedeii plati din banii nostri se fac ca nu vad. cei care trebuiau sa ia masuri trebuie destituiti.
   • +2 (2 voturi)    
    De 2 ani China nu mai importa deseuri. Si Malaezia (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 15:53)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

    Si Malaezia a refuzat de curind sa mai fie "groapa de gunoi a lumii". Anglia exporta doua treimi din gunoaie.

    Exista deci o mare presiune pentru relocarea firmelor de reciclare. Noua destinatie e Polonia.

    Acum intelegem de unde pina unde alocarea de fonduri UE pentru construrea celui mai mare incinerator din Europa fix in Bucuresti.

    Ma tem ca sunt un cadou "de nerefuzat".

    Daca nu ne opunem acum, urgent, vom fi exterminati.
   • +2 (2 voturi)    
    Peste 70% din deseurile din Ro sunt din import (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:29)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

    Iar scaderea preturilor deseurilor ca urmare a interzicerii importurilor de catre China va face ca firmele de reciclare din RO sa importe din ce in ce mai multe deseuri.

    Iar pe noi ne prostesc cu taxa Oxigen
 • +19 (23 voturi)    
  DUamna Gabi Primar = Speranța de Viața Minus (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:07)

  un domn [utilizator]

  Opt ani !!!!

  Mai mult de precizat este faptul ca DUamna Gabi arde Gazul la Propriu la PMB nu cumpara caldura de la RADET !

  Arză o Votul la Alegeri sa o ardă pe DUamna Gabi in 2020 !
 • +20 (22 voturi)    
  "datele măsurate nu sunt complete" (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:19)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Nimeni nu stie de ce nu sunt complete. Inclusiv aia din institutii care iar salarii lunar si ar trebui sa stie.

  Cica Romania e saraca si nu are bani. Romania e o tara bogata, dar bugetul tarii se aduna lunar intr-o galeata ciuruita cu gauri mari de coruptie si indiferenta.

  Oricine vine la putere trebui sa aiba multa multa vointa si determinare sa schimbe lucrurile.
 • +19 (23 voturi)    
  Soluții rapide (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:23)

  TurmentatuTheThird [utilizator]

  Clar că suntem în moarte cerebrală în București. Trebuie soluții rapide, nu o taxă care se aplică sau nu! Nu : "La anul mai luăm 9999 autobuze diesel". Imediat trebuie descongestionat traficul, RATB-ul să-și extindă liniile astfel încât dacă vin din afara Bucureștiului să nu am altă alternativă decât mașina personală, Park & Ride, etc.

  Am o altă întrebare: unde sunt sobele cu lemne în mijlocul Bucureștiului? Majoritatea care au centrale, se încălzesc cu gaz, dar ăsta când arde emite CO2 și H20. Nu particule. Poate mai sunt unii cu peleți sau lemne, dar sincer, nu cred că s-ar ajunge la 40%.
  • +6 (14 voturi)    
   Centralele in condensare emit acizi si funingine (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:42)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui TurmentatuTheThird

   Centralele in condensare forteaza arderea incompleta, au doua admisii de aer: o admisie de aer insuficienta in care arderea e initiata, dar se obtin monoxizi, NOx, acizi si carbon ca atare (funingine) si o a doua admisie de aer in care acestia ar trebui oxidati sa se obtina dioxizi.

   Dar, in cazul centralelor cu tiraj mare, gazele din prima etapa nu mai au timp sa treaca prin al doilea proces de oxidare si sunt evacuate ca atare.
  • +13 (13 voturi)    
   termocentrale (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:44)

   paul22 [utilizator] i-a raspuns lui TurmentatuTheThird

   acel 45% de la incalzire e de la CET-uri, nu de la sobe cu lemne
  • 0 (8 voturi)    
   masinile sunt sigur sursa poluarii!! (Marţi, 21 ianuarie 2020, 23:10)

   credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui TurmentatuTheThird

   nu trebuie sa fii prea destept sa-ti dai seama
   daca fiecare turism arde intr-o zi 5 litri de combustibil,iar un camion,autobuz arde pe centura sau oras minim 20 l motorina,la vreo 500.000 de masinidin Bucuresti si provincie,ardem intr-o singura zi minim 3.500.000 litrii combustibil!
   din unele masini mai iese si fumul de ulei ca de la trabant!
   pai noi avem ceturile pe bulevarde,3500 tone minim dar cred ca mai corect ar fi dublu sau triplu,nu consuma ceturile intr-o saptamana friguroasa!
   vigneta trebuie sa plateasca TOATE MASINILE,pt ca toate poluiaza atata timp cat ard un combustibil fosil,numai ca unii mai putin iar ceilati pe motorina si benzina sub EURO 5 ,MULT mai mult!!!
   de asemenea nu as mai da voie unei familii care sta la bloc sa aiba mai mult de o masina,daca nu demonstreaza ca are inchiriat sau cumparat un al doilea loc de parcare!
 • +23 (25 voturi)    
  aveti grija (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:35)

  liviu_ [utilizator]

  va da firea in judecata!
  daca ea zice ca bucurestiu nu e poluat, bucurestiu nu e poluat, clar?!
 • -2 (24 voturi)    
  Las' ca n-a murit nimeni! (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:38)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Las' ca n-a murit nimeni de poluare!

  Iar daca exista unii carora nu le place poluarea din Bucuresti, solutia oferita de frumoasa noastra Primaritza este extrem de simpla: nu au decat sa se mute in alt oras!
 • -1 (31 voturi)    
  Daca nu ploua e jale (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:42)

  barba-neagra [utilizator]

  Nu e intamplator ca toate datele despre poluare s-au ivit dupa cca 8 luni de vreme fara ploi insemnate, dupa luni in sir fara vant si apa care sa curete mizeria din aer si de pe caldaram. Si atunci, toata lumea cu bani se infurie ca circula tot felul de rable care polueaza. In Occident au mers rablele zeci de ani si nu era nino problema. Acum ca a aparut Euro 6 (PE CAND EURO 7 CA SA PLATEASCA SI CEI CU EURO 5), plus masini electrice cu preturi exorbitante si nexam statii de incarcare a bateriilor, lumea e oripilata ca romanii INCA MAI CIRCULA CU MASINI VECHI, cand salariile au ajuns la 5000 de euro (in Occident).
  Ma intreb daca nu e nevoie de o lege a parlamentarlor europeni ca sa fie combatuta proprietatea privata asupra apartamentelor, ca tot se dadeau de ceasul mortii ca primitivii de romani vor sa detina case proprii...
  Nimeni nu se gandeste ce punem in locul masinilor alea vechi, pe care multi le aduc la un nivel acceptabil (gen euro 4) de functionare. Da, dar trei ani conteaza, nu?
  Punem, asadar, autobuze nepoluante? Punem tramvaie care sa vina in statii la fiecare 5 minute ca sa nu murim de frig?
  Siiigur, ne spune Firea, dar nu imediat, ca mai vrem sa furam un pic din bugetul anual de 1 miliard de euro. Intai punem taxe, lasam oamenii per pedes, dupa care ne mai gandim unde bagam banii.
 • +15 (21 voturi)    
  Hai la Bucuresti! (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:45)

  Patrula10000 [utilizator]

  Avem apartamente! N-avem infrastructura, transport in comun, spitale, scoli, politie, apa, apa calda etc...
  Hai la Bucuresti! Sa ne sufocam impreuna !!
 • +11 (17 voturi)    
  sa se inteleaga... (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:52)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. traiti mai putin cu ~4 ani pentru "privilegiul" de a trai in urmatoarele cele mai mari poluatoare orase orase (in aceasta ordine):
  1) Iasi 2) Cluj 3) Brasov 4) Bucuresti 5) Ploiesti
  • +13 (15 voturi)    
   Adauga si Galatiul in fruntea listei (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:18)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Problema nu e ca traim cu 4 ani mai putin, ci ca si in anii traiti suntem pe jumatate morti, fara oxigen: apatici, fara vlaga, suferinzi.
   O masa amorfa si lipsita de reactie numai buna de manipulat si de exploatat financiar pentru medicamente.

   Partea cea mai cruda e ca acei copiii conceputi si crescuti in acest mediu nu au cum sa fie sanatosi.
   • +3 (5 voturi)    
    Asa-i (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 0:19)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Si Clujul se incadreaza! Poate mai rau ca la Bucuresti, atat in statistici cat si in impresia mea din ambele orase.
  • +7 (9 voturi)    
   ... (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:44)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Am urmarit zilele astea pe airvisual.com poluarea in Pitesti comparativ cu Bucurestiul si alte orase mari. Bate Pitestiul tot - in sensul cel mai rau, desigur.
   • +9 (11 voturi)    
    Pt unii jurnalisti (Marţi, 21 ianuarie 2020, 17:48)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui mihai_mi

    Romania se rezuma la Bucuresti si ceva zona Ilfov..
 • -20 (30 voturi)    
  Dintr-o data bolile cardiovasculare sunt cauzate (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:53)

  xolv [utilizator]

  de praf. Nobel, tovarasi!!!
  • +9 (13 voturi)    
   este Praf + Ciuma Rosie care a facut PRAF (Marţi, 21 ianuarie 2020, 17:59)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Romania !

   carevasazica tot poluator de "exceptie" este !
 • +10 (12 voturi)    
  Intrebare (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:09)

  SG68 [utilizator]

  Buna ziua,
  In adresa institutului se vorbeste doar despre Bucuresti? Aveti masuratori de la Institutul National de Sanatate Publica si pentru Ploiesti? In acest oras nu se poate respira si asta nu de la praful de pe drum ci de la rafinarii petrochimice, fabrica detergent, incinerator deseuri ....... Va rog sa verificati si sa-mi transmiteti daca aveti detalii suplimentare despre Ploiesti.
  Multumesc!
 • 0 (24 voturi)    
  poluarea suntem noi (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:15)

  dumil [utilizator]

  firea in sus firea in jos.....!?

  Realitatea este ca poluarea nu a pus-o Firea si nici vreo fiiinta extraterstra care vrea raul Bucurestenilor!

  Poluare suntem noi!
  Noi ne omoram singuri!

  Fabrici nu mai sunt, incalzirea nu s-a schimbat fata de acum 30-40 de ani.
  Singurul lucru care a aparut in plus sunt masinile!
  Lasati masinile acasa, si nu mai cautati vinovati in alta parte!

  au incercat si alte orase sa rezolve, toti cei care au reusit, au renuntat la masini, nu exista vreo alta solutie magica!
  • +12 (16 voturi)    
   Ba tocmai ca CET-urile s-au reprofilat pe energie (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:32)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui dumil

   De aici vine 90% din poluare. Ca sa nu mai plateasca taxe pe stilpi si pe transport, transformari, etc., e mai avantajos sa se produca energia direct in orase in fostele CET-uri.

   De aceea au fost inchise sistemele centralizate de termoficare, sa le ramina disponibile CET-urile.

   Mai mult, in loc de gaze naturale, aceste CET-uri. PRIMESC DEROGARI DE LA PRIMARII SA ARDA PACURA.

   Cu toate acestea, pretul energiei pentru consumatori, in loc sa scada, creste intr-o maniera de neignorat.

   Si poluati, si cu banii luati.
  • +9 (23 voturi)    
   Solutia magica (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:40)

   micul_licurici [utilizator] i-a raspuns lui dumil

   Ba exista o solutie magica: piste de biciclete, transport in comun pus la punct.

   La noi asa ceva e de domeniul fantasticului o magie nu alta cand le vezi in alte orase europene.

   Firea la inceput de 2018:

   "În ceea ce priveşte traseele pietonale şi pentru biciclete Bucureşti-Ilfov, a fost aprobat în Comisia...[bla bla] o distanţă de 67 km, proiect în valoare de 10 milioane de euro care va fi demarat anul acesta.

   În total, vor exista 240 de km de piste pentru biciclete în Bucureşti"

   240 km !!!

   Din cate stiu pana acum s-a prelungit pista de pe Calea Victoriei pana la Splaiul Indepedentei. Cat inseamna asta ? 500 - 600 metri ?
   • +10 (14 voturi)    
    Frectie la picior de lemn (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:50)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

    Ba se mai si imbolnavesc cei ce fac sport in poluarea infernala de la CET-uri, reciclabile, incineratoare.

    Pina nu le rezolvam pe acestea, restul masurilor conteaza cit o picatura in ocean.
   • +1 (5 voturi)    
    vreo 500m. (Marţi, 21 ianuarie 2020, 19:40)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

    de pista GOALA cand e frigutz afara.
 • +10 (14 voturi)    
  Asa, si? Interzice cineva pacura si incineratoarel (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:23)

  D-or [utilizator]

  in orase? Indrazneste cineva sa deranjeze marile afaceri din petrol si energie?
  Nu, se vor adopta doar masuri cu impact minim pentru mediu, dar care ii vor afecta doar pe cei multi si fara putere.

  Supra-taxarea aduna niste bani, dar nu rezolva cu nimic poluarea. Oamenii vor plati, dar poluarea va fi aceeasi, chiar mai mare.
 • -5 (21 voturi)    
  Ei, da (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:27)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ce au votat miticii, asta au. Banii merg la Catedrala, la Companiile Tzatzai Firea si la clientela de Voluntir a Mafiei Rosii.
  • +4 (8 voturi)    
   BAI TARANE! (Marţi, 21 ianuarie 2020, 19:10)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Dar vad ca ai o problema cu miticii si o tii langa!
   • 0 (2 voturi)    
    Dar nu are dreptate? (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 10:08)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    Poate ca este tzaran, ce ar fi rau in asta?

    Dar SIGUR noi, de buna-voie si nesiliti de nimeni, am votat-o pe Dumana Fierea!

    nu a facut decat sa enunte un adevar obiectiv!
 • +8 (14 voturi)    
  Trebuie plingere penala pentru crime contra umanit (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:46)

  D-or [utilizator]

  pentru toti cei care au decis, aprobat, profitat de pe urma arderii pacurii in CET-uri.

  CINE FACE PLINGEREA PENALA?

  Fara asta, nu o sa se rezolve nimic.
  • +5 (7 voturi)    
   Si cine o judeca? (Marţi, 21 ianuarie 2020, 17:19)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Niste judecatori corupti si slugi politice ale Ciumei Rosii, nu:? aAia de sunt complici cu infractorii si criminalii, dar vor pensii speciale, salarii nesimtite, pensionari la 40 de ani etc etc etc.
   • +3 (5 voturi)    
    Riscul e inchisoarea pe viata (Marţi, 21 ianuarie 2020, 21:51)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Cu instantele exista intotdeauna un risc pentru infractori.

    Crima contra umanitatii se pedepseste cu inchisoare pe viata.
    E un risc pe care nimeni nu si-l permite.
    Una e sa fraudezi si, in cel mai rau caz sa faci citiva ani dintre care o parte la domiciliu, alta e sa stii ca nu mai iesi viu din inchisoare.

    Cred ca aceasta (plingerea penala) e singura solutie. Dar trebuie facuta de mai multi membri ai unei organizatii puternice, pentru protectie.
  • +2 (4 voturi)    
   400 milioane euro este PIERDERE NETA (Marţi, 21 ianuarie 2020, 18:01)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   la PMB, pentru astea cine face plangere penala ?

   in Principatul Voluntari précis sunt banii !
 • +7 (13 voturi)    
  Eu nu poluez! (Marţi, 21 ianuarie 2020, 18:43)

  Anonimul [utilizator]

  Suv-ul meu nu mai polueaza pentru ca am platit taxa de oxigen. :D :D
 • +3 (5 voturi)    
  Nu fac nimic la pmb,, (Marţi, 21 ianuarie 2020, 19:03)

  TipTop [utilizator]

  restul sunt vrajeli ,cheltuiesc banii publici dupa placul lor si totul ar trebuii sa fie transparent sa stim toti ,dar ce pretentii am cand ei secretizeaza o amarata de licitatie la tramvaie,fac investiti dubioase,personal din familie si cunostiinte cu salarii de top,,si multe altele,intr-un cuvant isi bat joc de noi !!
 • -8 (16 voturi)    
  fals statistic (Marţi, 21 ianuarie 2020, 19:15)

  Cristian Macarascu [anonim]

  Nu comentez poluarea, comentez insa, VEHEMENT, aceasta incercare penibila de statistica:
  Deci, cineva considera ca poate 'lega' cat de multe particule sunt in aer pe parcursul unui SINGUR an (asta inseamna PM10 mediat - cat de poluat cu 'praf' e aerul pe o perioada de timp - zi, an - UN an) de numarul de morti dintr-o anume cauza, in acel an.
  Oameni buni, NU moare nimeni dintr-un an de praf, asta nu e statistica. Minerii ar trai o luna, fix o luna. Sunteti manipulati ca niste semi-docti!
 • +3 (9 voturi)    
  Poluarea suntem noi (Marţi, 21 ianuarie 2020, 20:51)

  RAFL [anonim]

  Ne plac discuțiile despre poluare și aerul curat, dar dacă s-ar putea rezolva problema sharuind niște petiții inutile pe Facebook sau dând sfaturi pentru alții, fără ca asta să ne afecteze în vreun fel confortul personal sau să implice vreun efort din partea noastră ar fi excelent. Din punctul meu așa cum zicea cineva mai sus poluarea suntem noi, atunci când aruncăm gunoiul nesortat, atunci când folosim mașina, deși am putea foarte bine să luăm metroul sau alt mijloc de transport în comun, atunci când ne așteptăm de la alții să se ducă ei să planteze o pădure la marginea Bucureștiului sau atunci când te duci la 'Mega' și în mod inutil cumperi o plasă deși puteai să vii cu una de acasă.
  • 0 (6 voturi)    
   Sortarea gunoiului sustine reciclarea poluanta (Marţi, 21 ianuarie 2020, 22:19)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui RAFL

   Reciclarea e doar o afacere banoasa, nicidecum o binefacere pentru mediu.

   Iar din procesul extrem de poluant de reciclare rezulta produse toxice, gen pantofii care put, plasticele care degaja dioxina si formaldehide.
  • +3 (5 voturi)    
   Poluarea e masura profitului poluatorilor (Marţi, 21 ianuarie 2020, 22:23)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui RAFL

   Nu incerca sa ne invinovatesti pe noi, victimele.

   Chiar acum, cind scriu, in casa mea din zona Kogalniceanu e fum de la CET-uri.
   Cu ce ar schimba asta balariile pe care le provaduiesti tu?
  • 0 (2 voturi)    
   e trist, (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 9:35)

   Levellers [utilizator] i-a raspuns lui RAFL

   dar asa e, sunt tolerati pana si scuipangii si toti cei care intr-un fel sau altul infesteaza asa zisele asezari urbane romanesti.
 • +2 (6 voturi)    
  Unde am gresit ca societate: (Marţi, 21 ianuarie 2020, 22:15)

  D-or [utilizator]

  Am lasat ca Profitul sa fie singurul criteriu si motor al societatii, fara a avea pirghii de control.
  Am cedat prea mult, am darimat prea mult, am ridiculizat toate principiile si am pus in loc doar "corectitudinea politica" sustinuta cu o amenintare vigilenta si continua.
  Dar Corectitudinea politica nu poate substitui nici morala, nici patriotismul.

  Concret, acum suntem la mina unor proprietari -pe care tot noi i-am creat - care nu au niciun motiv sa renunte la afacerile poluante care lor le aduc bani. Iar noi, victimele, nu putem face nimic, pentru ca institutiile pot fi controlate tot de poluatori.

  Am gresit cind s-a permis privatizarea unitatilor energetice si de distributie, iar acum suntem victimele cinismului si speculei.
 • +5 (5 voturi)    
  Stim cum ne omoara poluarea din Bucuresti (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 4:12)

  Frankie [utilizator]

  Problema e ca nu stim/nu vrem sa o combatem.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 4:25)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Exista solutii, numai trebuie sa vrem (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 5:47)

  radu222 [utilizator]

  Desigur, principala masura de reducere a poluarii este eliminarea la sursa. Asta inseamana reducerea cantitatilor de poluanti emisi prin scoaterea din circulatie a automobilelor sub Euro 5, prin inlocuirea mijloacelor de transport in comun cu unele mai putin poluante (tramvaie si autobuze electrice sau mixte etc) si evident, prin renuntarea de a merge cu auto propriu acolo unde este posibil de a folosi mijloacele de transport in comun.
  Nu stiu ca la CET-ri sa se mai foloseasca pacura, dar CET-urile au un randament sub 60%, pe cand centralele de bloc/apartament au minim 92%.
  O alta solutie ar fi plantarea de cat mai multi arbori (care absorb CO2 si elibereaza O2, absorb mari cantitati de praf) si renuntarea la "toaletarea" arborilor prin care sunt taiate fara mila coroanele arborilor de raman fara frunze si multi se usuca. Toaletarea ar trebui sa urmareasca eliminarea ramurilor uscate si a arborilor bolnavi si sa fie facuta de profesionisti nu de niste necalificati care habar nu au. Din pacate sefii care coordoneaza "toaletarea" sunt orice altceva decat specialisti pentru ca sunt angajati pe pile. Situatia este valabila in toate orasele, nu numai in Bucuresti.
  As vrea sa vad televiziunile ca dau la stiri filmari cu starea jalnica a arborilor "toaletati" din toate orasele Romaniei, poate se misca ceva.
  • +2 (2 voturi)    
   Maruntisuri. Verificarea recilarii si a pacurii e (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 9:50)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui radu222

   Aseara, dinspre CET-uri se ridica pe cer un nor ca un perete de fum negru.

   Nu poti anihila acel zid de fum gros DE PACURA sau de la materialele incinerate in CET-uri (da, au si incineratoare!) cu citeva crengute sau cu o teava de esapament.

   Pe de alta parte, centralele de apartament aduc poluarea chiar linga oameni, ceea ce o face inzecit mai periculoasa. Pentru ca doar in Romania nu s-au pus conditii de evacuare a fumului centralelor deasupra imobilelor si nu sub geamuri.
   Si chiar adus deasupra imobilelor, fumul lor este extrem de acid si schimba PH-ul zonei.

   Despre reciclare, verifica cimneva daca deseurile sunt prelucrate in hale inchise, in mediu umed si sub perdea de apa, asa cum se invata la facultate?
 • +2 (4 voturi)    
  solutia e simpla dar scumpa! (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 9:28)

  mbembe [utilizator]

  metrou cu statii din jum in jum de km, ca in tarile civilizate, acolo unde nu ai voie sa circuli cu masina!
  statul sa dea exemplu prin a nu mai folosi rable care emit cate o tona de noxe la o ora de functionare a motorului, demnitarii sa coboare la metru- cand o sa vada ca nu pot ajunge la servici- se vor gandi si la fluidizare, si la metrou, si la troleuri...
  pana atunci- ne dam noi destepti aici, specialistii universului si doar atat...
 • -2 (2 voturi)    
  dragilor ca sa incetam aceasta necunoastere (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 14:18)

  ..13 [utilizator]

  Ar fi recomandat ca o firma privata sa acceseze o finantare europeana si sa instaleze cateva statii de urmarire a poluarii.

  Odata ce aceste date sunt certe si verificabile atunci, tot prin finantare europeana, sa fie accesate proiecte necesare depoluarii aerului.

  CUm vedeti nu am spus nicaieri ca vorbesc despre Bucuresti - deci poate sa fie Ploiesti, Pitesti, Galati sau orice alt oras minunat poluat.
  • +1 (1 vot)    
   Ce vorbesti? Asta e prostire pt tragere de timp (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 17:00)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Chiar crezi ca prostesti pe cineva?
   • 0 (0 voturi)    
    Fara (Vineri, 24 ianuarie 2020, 9:24)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    E prostie pura, fara tragere de timp. Sau ticalosie. Cand e raportul INSP, cand ai online aerlive.ro, sistem privat, airly.eu etc. sa sustii asa ceva dovedeste ca ori esti prost ori ticalos.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by