„Numărul victimelor în România, date de poluare, este mai mare decât cel de COVID”, a declarat Comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. Ce spun datele oficiale?

HotNews.roFoto: Hotnews

1. Potrivit OMS, poluarea aerului cauzează 7 milioane de decese în fiecare an.

2. ​Poluarea cauzează unu din opt decese din UE în fiecare an, arată și datele Comisiei Europene. Grupurile cele mai vulnerabile sunt și cele mai afectate, adâncind și mai mult inegalitățile. Poluarea provoacă cancer, boli cardiovasculare și pulmonare, afecțiuni neurologice și multe altele. De asemenea, este principalul factor care determină pierderea biodiversității, amenințând peste 1 milion din cele circa 8 milioane de specii de plante și animale ale planetei.

3. Numai în 2018, 25.000 de decese premature s-au datorat poluării aerului din România, 3.500 dioxidului de azot, iar 730 ozonului. Numărul este în creștere cu 20% față de anul 2014.

4. În anul 2020, au murit 15.767 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2, potrivit datelor oficiale publicate la 31 decembrie.

5. Sursa principală de poluare a aerului rămâne sectorul energetic, îndeosebi utilizarea domestică a combustibililor solizi de către gospodării, dar și traficul are un impact semnificativ.

Citește și: