Echipați cu măști de gaze, zeci de membri ai comunității Declic au protestat, miercuri, în fața Ministerului Mediului, după ce comisarul șef al Gărzii de mediu București, Viorel Glăman, care urmează să fie demis, a pus poluarea aerului din ultimele zile pe seama fenomenelor meteo. Protestatarii au mers la Ministerul Mediului, pentru a-i transmite ministrului Costel Alexe 14.000 de semnături pentru a cere transmiterea în timp real a măsurătorilor privind calitatea aerului.

protest cu masti de gaze la Ministerul MediuluiFoto: Captura video

”Solicităm modernizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, astfel încât să funcționeze la cel puțin 85% din capacitate. Doar așa vom ști exact care sunt cifrele despre poluarea aerului.

Aerul în Capitală și în alte orașe din țară a devenit irespirabil. București, Brașov și Iași se află deja sub monitorizarea Comisiei Europene și alte 10 sunt la un pas de a ajunge în această situație, din cauza poluării excesive și a raportărilor eronate”, arată mesajul de pe pagina evenimentului organizat de comunitatea Declic.

Comunitatea Declic subliniază, că potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ”poluarea aerului este responsabilă de 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni și 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale. Studiile OMS arată că poluarea ar fi responsabilă inclusiv pentru demență și boli cardiovasculare”.

Reamintim că Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase.

Șeful Gărzii de Mediu București, Viorel Glăman, a pus poluarea excesivă din Capitală pe seama fenomenului de inversiune termică.

„De când sunt eu în Garda de Mediu nu au existat depășiri atât de ridicate. A fost un fenomen meteo, aerul nu s-a ridicat...”, a susținut marți, într-o intervenție telefonică la Digi24, șeful Gărzii de Mediu București.

Garda de Mediu București e condusă din 2015 de Viorel Ionel Glăman, un personaj susținut de PSD și menținut în funcție de PNL cu un trecut profesional misterios. Deși instituția s-a remarcat doar prin pasivitatea față de poluatori, Glăman a ieșit în evidență prin intermediul postărilor pe Facebook în ipostaze ridicole.

Șefa Gărzii Naționale de Mediu, Marioara Gătej, a declarat miercuri pentru HotNews.ro că Glăman va fi demis și că va fi mutat pe o altă funcție din instituție, în cel mult două zile.