Indonezia va expulza un bărbat rus care s-a fotografiat după ce și-a dat jos pantalonii pe un munte din Bali considerat sacru în țara asiatică, relatează BBC.

Muntele AgungFoto: Lena Mayer / Alamy / Profimedia Images

O fotografie cu bărbatul având pantalonii în vine pe Muntele Agung s-a viralizat pe rețelele de socializare săptămâna trecută. Bărbatul, identificat doar ca Yuri, și-a cerut ulterior scuze însă va fi expulzat și i se va interzice să intre din nou în Indonezia timp de jumătate de an.

Muntele Agung, cel mai înalt punct din Bali, este considerat de către hinduși ca fiind casa zeilor.

Un oficial local a declarat că nu poate exista „nicio scuză” pentru comportamentul bărbatului.

„A încălcat normele și nu a arătat niciun fel de respect pentru cultura noastră”, a afirmat oficialul în cauză pentru The Jakarta Post.

Într-o înregistrare video publicată ulterior pe Instagram rusul a afirmat că „acțiunea mea nu are nicio scuză. Singurul lucru care a dus la ceea ce s-a întâmplat a fost ignoranța mea personală”.

El a participat apoi la un ritual special de „curățire” pentru munte, o practică obișnuită a localnicilor după astfel de incidente.

Consulul onorific al Rusiei în Bali a declarat pentru CNN Indonezia că turistul este „nebun” și că decizia de a-l deporta este corectă.

Indonezia ia măsuri împotriva rușilor și ucrainenilor aflați în țară

Deportarea acestuia vine în contextul unor măsuri mai ample decise de Indonezia cu privire la cetățenii ruși, dar și ucraineni, de pe teritoriul său, mulți dintre aceștia sosind în Bali după declanșarea războiului din Ucraina anul trecut.

Mai devreme, în cursul lunii martie, autorităţile din Bali au cerut încetarea politicii Indoneziei de acordare a vizei la sosire pentru cetăţenii Rusiei şi Ucrainei, invocând o serie de presupuse incidente care implică un comportament neadecvat şi diverse exemple de vizitatori care au depăşit vizele şi lucrează ilegal ca ghizi turistici, frizeri sau şoferi de taxi.

Decizia a fost întâmpinată cu consternare de mulţi ucraineni de pe insulă, care spun că cele mai multe incidente implică ruşi şi că pe nedrept sunt consideraţi la fel.

„De câte ori primim rapoarte despre un străin care se comportă rău, este aproape întotdeauna vorba de un rus”, a declarat pentru CNN un ofiţer de poliţie locală din oraşul Kuta.

În Bali, străinii de diferite naţionalităţi au adeseori comportamentul nepotrivit, fiind prinşi în stare de ebrietate, dezbrăcându-se în locuri publice sau nerespectând locurile sacre. Dar autorităţile din Bali par pregătite să dea un exemplu pentru ruşi şi ucraineni, pe fondul dezbaterii publice în creştere cu privire la percepţiile asupra comportamentului lor.

În Bali, o parte a atracţiei s-a datorat politicii Indoneziei care permite cetăţenilor a peste 80 de ţări – inclusiv, cel puţin pentru moment, Rusia şi Ucraina – să solicite vize la sosire. Viza este valabilă 30 de zile, dar poate fi prelungită o singură dată până la un total de 60 de zile.

Ar putea fi suficient timp pentru cei care plănuiesc vacanţe lungi, dar cei care doresc o şedere mai prelungită nu au voie să lucreze.

Urmărește ultimele evoluții din a 399-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.