Un rarisim exemplar original al Constituţiei Statelor Unite ale Americii din 1787, estimat între 20 de milioane şi 30 de milioane de dolari, va fi scos la licitaţie în luna decembrie la New York, relatează AFP și Agerpres.

Constitutia Statelor UniteFoto: Mark Rose / Alamy / Profimedia Images

Acesta va fi scos la licitație la un an după ce o altă ediţie princeps a aceluiaşi document istoric a fost vândută cu suma excepţională de 43 de milioane de dolari.

Exemplarul cu acest text constituţional, semnat la Philadelphia pe 17 septembrie 1787 de „Părinţii fondatori” ai Statelor Unite - printre care s-au aflat George Washington, Benjamin Franklin şi James Madison - face parte dintr-o colecţie privată, la fel ca exemplarul vândut deja la New York de casa Sotheby's, în noiembrie 2021, cu 43 de milioane de dolari.

Richard Austin, expert în manuscrise şi cărţi vechi în cadrul casei de licitaţii newyorkeze, a declarat pentru AFP că i-ar plăcea ca „o altă persoană privată sau un grup să fie responsabilă pentru conservarea acestui document foarte important”.

Conform estimărilor sale, licitaţia de pe 13 decembrie ar putea să se încheie cu un preţ de vânzare cuprins între 20 de milioane şi 30 de milioane de dolari.

Doar un exemplar al Constituției americane nu se află în muzee

Potrivit casei Sotheby's, până în zilele noastre au supravieţuit doar 13 exemplare cunoscute ale Constituţiei americane, în condiţiile în care aproximativ 500 de copii au fost tipărite probabil în epocă.

Din cele 13 exemplare cunoscute, 11 se află în posesia unor muzee, iar două sunt deţinute de colecţionari privaţi.

Exemplarul vândut în noiembrie 2021, care aparţinea colecţionarei americane Dorothy Tapper Goldman, a fost cumpărat de un miliardar american, Kenneth Griffin, pentru suma record de 43,2 milioane de dolari.

Griffin a împrumutat documentul, în regim de gratuitate, unui muzeu din statul american Arkansas. Un grup de entuziaști ai domeniului crypto a strâns 40 de milioane de dolari pentru a încerca să cumpere acest exemplar al Constituției SUA dar a pierdut în cele din urmă în fața miliardarului american.

Documentul ce va fi licitat în luna decembrie, singurul rămas într-o colecție privată, va fi expus pentru public, la New York, din 4 noiembrie până pe 13 decembrie.