Un miliardar american a cumpărat joi seară la licitație o copie originală a Constituției Statelor Unite din 1787 pentru 43 de milioane de dolari și o va împrumuta unui muzeu din țară pentru a fi expusă gratuit, a declarat vineri casa Sotheby's, citată de AFP.

Constitutia Statelor UniteFoto: Mark Rose / Alamy / Profimedia Images

Casa de licitații din New York a scos joi pe piață celebra Cartă Constituțională Americană care a atins un preț record în lume pentru acest gen de documente istorice.

Cumpărătorul său, Kenneth Griffin, este șeful firmei de investiții speculative Citatel din Chicago și care gestionează, potrivit revistei Forbes, active de aproximativ 40 de miliarde de dolari. În vârstă de 53 de ani, averea sa personală este estimată, potrivit Forbes, la aproape 21 de miliarde de dolari, fiind al 47-lea cel mai bogat american.

Joi seară, Griffin a destrămat pariul unui grup de 17.000 de entuziaști ai criptomonedei – botezați ConstitutionDAO – care susțineau că au strâns în câteva zile peste 40 de milioane de dolari pentru a cumpăra această copie a Constituției și o expune în digital. ConstitutionDAO a recunoscut imediat că a ratat pariul.

Griffin a ales să o împrumute gratuit unui muzeu din Arkansas - Crystal Bridges Museum of American Art din Bentonville - care o va expune fără taxe pentru vizitatori, potrivit Sotheby's.

„Constituția Statelor Unite este un document sacru care garantează drepturile fiecărui american și ale celor care aspiră să devină unul”, a scris miliardarul într-un comunicat al casei de licitații.

Griffin a dat asigurări că „exemplar original al Constituției noastre va fi expus pentru toți americanii și vizitatorii”, în timp ce președintele Muzeului Crystal Bridges, Olivia Walton, s-a declarat „onorată să expună unul dintre cele mai importante documente din istoria națiunii”.

Potrivit Sotheby's, au mai rămas doar „13 exemplare cunoscute” ale primei tipăriri a Constituției Statelor Unite, semnată la 17 septembrie 1787 la Philadelphia, deși probabil 500 fuseseră imprimate la acea vreme.

Doar două exemplare ale Constituției americane sunt în mâini private

Textul, semnat de "Părinții fondatori" ai Statelor Unite ale Americii, printre care George Washington, Benjamin Franklin și James Madison, făcea parte dintr-o colecție privată de documente constituționale americane din perioada revoluționară 1776-1789.

Selby Kiffer, istoric și expert în manuscrise și cărți vechi la Sotheby's, a salutat într-un comunicat "ocazia monumentală și istorică a vânzării acestei tipărituri excepțional de rare", care a ieșit probabil din tiparniță în seara zilei de 16 septembrie 1787.

Acest celebru text constituțional, care începe cu celebra formulă "Noi, poporul Statelor Unite, pentru a forma o uniune mai perfectă, (...) promulgăm și stabilim această Constituție pentru Statele Unite ale Americii", a fost apoi ratificat de statele federate între decembrie 1787 (începând cu Delaware) și mai 1790 (Rhode Island).

Sotheby's a ales să expună această colecție în septembrie anul trecut, cu ocazia celei de-a 234-a aniversări a Constituției, dar și într-un climat politic hiperpolarizat în SUA, între susținătorii fostului președinte Donald Trump și slaba majoritate democrată a președintelui Joe Biden.

La vremea respectivă, Kiffer a declarat pentru AFP că "găsește foarte interesant" faptul că Constituția este încă "la fel de dezbătută astăzi ca atunci când a fost ratificată", în urmă cu peste 230 de ani.