Un rar exemplar original al Constituției americane din 1787 a fost vândut joi seară la o licitație din New York pentru 43 de milioane de dolari, iar grupul care a strâns criptomonede în valoare 40 de milioane de dolari a pierdut competiția pentru achiziționarea istoricului document, potrivit AFP.

Constitutia americanaFoto: Sothebys.com

Sotheby's, care a organizat această vânzare fără precedent, a declarat că suma reprezintă un "record mondial pentru un document istoric oferit la licitație".

Un purtător de cuvânt a spus că această piesă fundamentală a istoriei politice americane a fost vândută pentru exact "43,2 milioane de dolari", inclusiv comisioanele.

Sotheby's a precizat că au mai rămas doar "13 exemplare cunoscute" din prima imprimare a Constituției Statelor Unite, semnată la 17 septembrie 1787 la Philadelphia, față de cele 500 care au fost probabil tipărite la acea vreme.

ConstitutionDAO, marele perdant al licitației

Exemplarul original vândut joi seară - unul dintre cele doar două exemplare care mai sunt deținute de o persoană privată, colecționara americană Dorothy Tapper Goldman - fusese estimat în septembrie anul trecut la o sumă cuprinsă între 15 și 20 de milioane de dolari.

S-a vândut cu mai mult decât dublul acestei sume în doar opt minute, cu oferte făcute în sala din New York, dar și la telefon din întreaga lume.

Sotheby's nu a dezvăluit numele cumpărătorului, dar a precizat că un grup de entuziaști ai criptomonedelor și-a pierdut pariul.

Grupul numit ConstitutionDAO (DAO pentru "organizație autonomă descentralizată") a recunoscut pe Twitter că, în ciuda eforturilor sale, "nu a câștigat licitația pentru copia Constituției SUA".

În ultimele zile, grupul a organizat o campanie de strângere de fonduri în valoare de 40 de milioane de dolari pe rețeaua de criptomonede ethereum (a doua criptomonedă ca mărime de piață după bitcoin) pentru ca "Noi, poporul, pentru popor, să cumpărăm Constituția la Sotheby's".

"Cu toate acestea, este o noapte istorică. Aceasta este cea mai mare strângere de fonduri crypto crowdfunding pentru un obiect fizic", s-a lăudat ConstitutionDAO.

Sotheby's a precizat în prealabil că exemplarul Constituției nu poate fi cumpărat direct în criptomonede.

Doar două exemplare ale Constituției americane sunt în mâini private

Textul, semnat de "Părinții fondatori" ai Statelor Unite ale Americii, printre care George Washington, Benjamin Franklin și James Madison, făcea parte dintr-o colecție privată de documente constituționale americane din perioada revoluționară 1776-1789.

Selby Kiffer, istoric și expert în manuscrise și cărți vechi la Sotheby's, a salutat într-un comunicat "ocazia monumentală și istorică a vânzării acestei tipărituri excepțional de rare", care a ieșit probabil din tiparniță în seara zilei de 16 septembrie 1787.

Acest celebru text constituțional, care începe cu celebra formulă "Noi, poporul Statelor Unite, pentru a forma o uniune mai perfectă, (...) promulgăm și stabilim această Constituție pentru Statele Unite ale Americii", a fost apoi ratificat de statele federate între decembrie 1787 (începând cu Delaware) și mai 1790 (Rhode Island).

Sotheby's a ales să expună această colecție în septembrie anul trecut, cu ocazia celei de-a 234-a aniversări a Constituției, dar și într-un climat politic hiperpolarizat în SUA, între susținătorii fostului președinte Donald Trump și slaba majoritate democrată a președintelui Joe Biden.

La vremea respectivă, Kiffer a declarat pentru AFP că "găsește foarte interesant" faptul că Constituția este încă "la fel de dezbătută astăzi ca atunci când a fost ratificată", în urmă cu peste 230 de ani.