O campanie de crowdfunding ce are țelul de a cumpăra o copie rară din 1787 a Constituției americane ce urmează să fie scoasă la licitație a strâns peste 40 de milioane de dolari în donații de criptomonede, relatează BBC.

Constitutia Statelor UniteFoto: Mark Rose / Alamy / Profimedia Images

ConstitutionDAO, un grup de entuziaști ai domeniului crypto, spune că intenționează să „pună Constituția în mâinile poporului”.

Casa de licitații Sotheby's estimează că această copie a Constituției Statelor Unite se va vinde cu 20 de milioane de dolari la licitația care va avea loc joi, 18 noiembrie.

Publicată în 1787, doar 13 copii ale acestei ediții princeps a Constituției americane au supraviețuit până în prezent din cele 500 care au fost tipărite după ce Convenția Constituțională din Philadelphia s-a pus de acord asupra textului.

Copia pusă în vânzare este doar una dintre cele două care nu fac parte din colecția unei instituții publice, potrivit casei de licitații Sotheby's.

ConstitutionDAO (acronim pentru „organizație descentralizată autonomă”) spune că vrea să cumpere documentul pentru a-l expune în public și cere donații în criptomoneda ethereum.

Cum intenționează grupul să cumpere Constituția SUA

Site-ul organizației afirma la început că donatorii cumpără „o fracție” din Constituție, în funcție de cât de mult donează. Însă acesta a fost revizuit ulterior și spune acum că donatorii nu vor primi o cotă parte din drepturile de proprietate asupra documentului.

La întrebarea „Primesc drepturi de proprietate în schimbul donației mele?”, ConstitutionDAO răspunde „Nu, primești un token de guvernanță, nu drepturi de proprietate fracționare”.

Grupul afirmă că acest „token de guvernanță” poate fi folosit pentru a „oferi sfaturi” asupra locului în care Constituția ar trebui expusă, modului în care ea ar trebui expusă și „misiunii și valorilor ConstitutionDAO”.

Entuziașii crypto susțin că vor returna criptomonedele utilizatorilor dacă nu vor reuși să câștige licitația însă în lumea în mare parte nereglementată a criptomonedelor o astfel de donație vine cu numeroase riscuri.

Chiar site-ul organizației avertizează despre posibilitatea unor „hack-uri sau furării banilor” deși afirmă că „am făcut totul pe cât de sigur și infailibil pe cât era posibil date fiind constrângerile de timp”, cu referire la faptul că s-a lansat cu doar o săptămână înainte de organizarea licitației.

Fondurile crypto care vor fi folosite pentru achiziție sunt într-un portofel controlat de 13 donatori majori, fiind nevoie de aprobarea a 9 dintre aceștia pentru tranzacție.

În 2016 DAO a strâns 150 de milioane de dolari pentru un alt proiect, o treime din aceștia dispărând însă în urma unui hack care a vizat o breșă în codul-sursă pe care l-a folosit.

Citește și: