Premiul Nobel pentru Chimie a fost decernat cercetatorilor Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi si Akira Suzuki, pentru studiile efectuate in domeniul sintezei organice, a anuntat, miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei Regale de Stiinte a Suediei. In urma cu un an, Nobelul pentru Chimie le-a fost acordat cercetatorilor Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz si Ada E. Yo pentru studii efectuate asupra ribozomilor.

Laureatii Nobelului pentru Chimie 2010Foto: Agerpres

Americanul Richard F. Heck si japonezii Ei-Ichi Negishi si Akira Suzuki au fost recompensati cu Nobelul pentru Chimie pe 2010 pentru "dezvoltarea unor noi modalitati de conectare a atomilor de carbon si construirea de molecule complexe".

Pentru fiecare categorie, Premiul Nobel este insotit de o recompensa de 10 milioane de coroane suedeze (980.000 de euro), care este impartit intre laureati.

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel a inceput luni, cu premiul pentru medicina, obtinut de britanicul Robert Edwards pentru contributia sa in domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Marti, cercetatorii de origine rusa Andre Geim si Konstantin Novoselov au primit Nobelul pentru fizica, pentru cercetarile legate de grafen.

Joi va fi acordat premiul Nobel pentru Literatura, urmat de distinctiile pentru Pace (vineri) si Economie (luni).