Senatorul Claudiu Târziu a reacționat dur după ce presa de la Kiev a scris, citând surse din serviciile secrete ucrainene, că „partidul pro-rus” AUR pregătește provocări contra Ucrainei. Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al partidului AUR, a afirmat că „regimul de la Kiev se amestecă grosolan în treburile interne ale României”.

Claudiu TârziuFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar GUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române”, spune senatorul într-un comunicat AUR.

Declarațiile sale vin după ce surse din serviciile ucrainene au declarat pentru publicația de limbă engleză Kyiv Post că „partidul pro-rus” AUR pregătește la Cernăuți și la Odesa provocări contra Ucrainei.

Anterior reacției lui Claudiu Târziu, departamentul de comunicare al AUR a răspuns, la solicitarea HotNews.ro, că informația „este cap coadă o aberație care se încadrează în ciclul multora ventilate în ultima vreme din partea unor servicii, care mai mult fac politică decât muncă de informații”

În comunicatul AUR, senatorul Târziu scrie că, „chipurile, AUR ar pregăti presupuse operațiuni de propagandă pentru discreditarea Ucrainei, pe motivul opresiunii la care este supusă minoritatea românească. Inevitabil, GUR regurgitează și minciuna că operațiunea ar fi coordonată de Rusia. Dezmințim aberațiile securiștilor ucraineni și ale presei aservite lor de la Kiev. AUR nu întreprinde nicio acțiune pe teritoriul Ucrainei și nici nu are oameni acolo”.

„AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de spionaj ucrainean. De asemenea, facem apel la reprezentanții presei din România și din străinătate să respecte regulile minime ale profesiei de jurnalist și să ne ceară punctul de vedere atunci când preia acuzații la adresa noastră.

AUR susține pe deplin respectarea drepturilor românilor din Ucraina și își afirmă deplina solidaritate cu frații de peste graniță.

AUR susține pe deplin hotărârea Sfântului Sinod din 29 Februarie 2024 de înființare a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina și de binecuvântare și încurajare a preoților și credincioșilor români de peste graniță la această structură religioasă.

AUR cere Guvernului României, tuturor autorităților competente să monitorizeze strict obligațiile asumate de Ucraina privind respectarea drepturilor minorităților, așa cum acest stat s-a angajat prin tratate și acorduri bilaterale și internaționale și să intervină cu fermitate în cazul încălcării acestora!”, se mai scrie în comunicatul AUR, ce poate fi citit integral aici.

Citește și: