AUR pregătește la Cernăuți și la Odesa provocări contra Ucrainei, spun surse din serviciile ucrainene pentru publicația de limbă engleză Kyiv Post, preluată de News.ro. „Nu întreprindem nicio acțiune, neavând deloc oameni acolo”, a răspuns AUR, duminică, prin departamentul de comunicare al partidului, la întrebările HotNews.ro.

George Simion la o manifestație AURFoto: Inquam Photos / George Călin

O campanie similară ar urma să fie derulată de reprezentanţii partidului bulgar „Renaşterea” în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari, serviciile secrete ucrainene apreciind că sincronizarea acestor operaţiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin, scrie ziarul de limbă engleză Kyiv Post, preluat de News.ro

Partidul românesc pro-rus „Alianţa pentru Uniunea Românilor” (AUR) ar putea lansa în curând o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene, potrivit surselor din GUR care au vorbit cu jurnaliştii de la Kyiv Post.

Ce ar face acum oamenii lui Simion din Cernăuți și Odesa

Aceste surse afirmă că scopul unei astfel de campanii de dezinformare este acela de a prezenta opresiunea care ar viza drepturile românilor în Ucraina,

Potrivit surselor din GUR, reprezentanți AUR realizează în prezent interviuri cu preoţii din satele din regiunile Cernăuţi, Zakarpattia şi Odesa, unde se află un număr semnificativ de etnici români, în cadrul pregătirilor pentru operaţiunea de propagandă.

În plus, propagandiştii discută cu familiile bărbaţilor care servesc în prezent în Forţele de Apărare ale Ucrainei, relatează kyivpost.com.

„Această operaţiune face parte din peisajul politic intern al României, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor speciale care a discutat cu ziarul ucrainean sub rezerva anonimatului. El a adăugat că acest lucru ar putea duce la escaladarea situaţiei, cu blocaje de tranzit şi incitare la proteste.

Reacția AUR: „E o aberație”

„Este cap coadă o aberație care se încadrează în ciclul multora ventilate în ultima vreme din partea unor servicii, care mai mult fac politică decât muncă de informații”, a spus AUR, prin departamentul de comunicare.

Cei de la partidul condus de George Simion au amai spus pentru HotNews.ro că „nimeni de la publicația ucraineană nu ne-a solicitat un punct de vedere”.

„Nu întreprindem nici o acțiune, neavînd deloc oameni acolo”, au adăugat reprezentanții AUR.

O campanie similară i-ar viza și pe etnicii bulgari din Odesa

Potrivit unor surse, o campanie similară de informare este derulată de reprezentanţii partidului bulgar „Renaşterea” în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari, scrie kyivpost.com.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene consideră că sincronizarea acestor operaţiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin, menită să complice situaţia geopolitică a Ucrainei.

Kyivpost.com, notează şi că anul trecut, Financial Times a relatat că partidul de extremă dreapta AUR, acum principala forţă de opoziţie a ţării, a câştigat popularitate în România.

FT a remarcat că AUR a valorificat sentimentele anti-ucrainene în creştere şi propaganda de dezinformare pentru a-şi creşte sprijinul alegătorilor la aproximativ 20% după alegerile din 2019.

„Cândva un partid iredentist marginal care a defăimat minoritatea etnică maghiară... AUR a schimbat treapta de viteză şi s-a concentrat asupra Ucrainei, declarând că războiul „nu este al nostru” şi îndemnând guvernul să nu mai ajute Kievul”, afirma Financial Times.

De asemenea, partidul se opune tranzitului de produse agricole din Ucraina prin România şi este împotriva furnizării continue de arme de către Bucureşti către Kiev, precum şi găzduirii piloţilor ucraineni pentru antrenamente cu avionul de luptă F-16, mai scrie kyivpost.com.