Unul dintre miniștrii liderului cecen Ramzan Kadîrov a fost reținut în Daghestan, cealaltă republică rusească majoritar musulmană din Caucaz, în timpul unei intervenții în forță a serviciilor de securitate de aici, însă eliberat după ce forțele speciale cecene au sosit la fața locului, relatează Radio Svoboda.

Adam Delimhanov alaturi de Ramzan KadirovFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Miercuri, pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care arată cum Alikhan Tsakaev, ministrul cecen pentru situații de urgență, a fost târât afară din mașina sa de polițiștii din Daghestan cu ajutorul altor forțe de securitate.

Radio Svoboda, ediția în limba rusă a Radio Europa Liberă, citează mai multe canale de Telegram care oferă versiuni diferite privind motivele reținerii lui Tsakaev.

Potrivit unei versiuni, ministrul cecen nu avea actele la el, în timp ce alte canale transmit că mașina acestuia circula pe banda din sens opus și nu s-a oprit la solicitarea polițiștilor rutieri. O altă informație neconfirmată este că Tsakaev a fost reținut pentru că a condus în stare avansată de ebrietate și a încercat să treacă cu mașina peste polițiști.

Incidentul ar fi avut loc la punctul de control Gerzel aflat la granița dintre Daghestan și Cecenia. De altfel, o parte a membrilor forțelor de securitate ce pot fi văzuți în înregistrarea video par să poarte uniforme de grăniceri ruși.

Forțele speciale cecene au intervenit pentru eliberarea lui Tsakaev

Ulterior, la locul incidentului a sosit o mașină din cadrul poliției rutiere cecene, precum și trei mașini cu simbolurile forțelor speciale Ahmat. Oamenii din mașini au cerut vehement ca Tsakaev să le fie predat iar în cele din urmă l-au luat cu ei, potrivit Radio Svoboda.

Mai multe surse relatează că printre cei care au venit să-l ia pe Tsakaev s-a numărat și Abuzaid Vismuradov, șeful serviciului de pază și protecție a lui Ramzan Kadîrov.

Autoritățile cecene nu au comentat deocamdată incidentul.

Tsakaev, care deține gradul de general-maior, a fost numit de Kadîrov ministru pentru situații de urgență în martie 2022, în luna ce a urmat declanșării războiului din Ucraina, intrat joi în a 785-a zi a sa.

Înainte de a fi numit în această funcție, el a fost între 2007 și 2019 șeful poliției cecene. Sub Tsakaev, poliția cecenă a fost acuzată de numeroase răpiri și torturi, unele informații sugerând că el a participat personal la torturarea unor deținuți.

Radio Svoboda amintește de asemenea că Tsakaev a susținut apelul de a „decapita” familia activistului cecen pentru drepturile omului Abubakar Yangulbaev.