Teheranul a făcut apel la statele occidentale să „aprecieze reținerea Iranului” față de Israel, după atacul de amploare de sâmbătă noapte, care a presupus lansarea a 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice, scrie AFP.

Ministrul iranian al Apărării și șeful armatei, inspectând dronele de fabricație iranianăFoto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia

„În loc să facă acuzații la adresa Iranului, țările (occidentale) ar trebui să se acuze pe ele însele și să răspundă în fața opiniei publice pentru măsurile pe care le-au luat împotriva crimelor de război comise de Israel", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că țările occidentale „ar trebui să aprecieze reținerea Iranului din ultimele luni”.

Statele Unite și țările europene au condamnat atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului din acest weekend, despre care Teheranul a spus că a fost o operațiune de „autoapărare”, în urma atacului din 1 aprilie împotriva consulatului iranian din Damasc, atribuit Israelului.

Duminică, liderii țărilor din G7 au denunțat „în unanimitate” operațiunea militară a Iranului, care, „prin acțiunile sale”, „riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă”.

„Sfatul nostru pentru toți susținătorii regimului sionist este să aprecieze acțiunea responsabilă a Iranului și, în loc să aleagă cuvinte disproporționate împotriva Iranului, să avertizeze regimul sionist cu privire la alte rele care vor avea consecințe incalculabile pentru acest regim”, a reacționat purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene.

El a precizat că Teheranul a decis să „pedepsească” Israelul după ce „Consiliul de Securitate al ONU nu și-a îndeplinit responsabilitatea” de a condamna atacul asupra consulatului iranian din Siria, „din cauza acțiunii Franței, Angliei și Americii” care s-au opus.

„Suntem ferm convinși că, fără undă verde din partea Statelor Unite, Israelul nu ar fi îndrăznit să atace reprezentanța diplomatică iraniană”, a reiterat Kanani, chiar dacă Washingtonul a afirmat în repetate rânduri că nu a fost implicat în această operațiune.

Israelul nu a decis deocamdată cum va răspunde Iranului după atacul fără precedent cu drone și rachete lansat sâmbătă noapte, dar cabinetul de război se va reuni luni după-amiază pentru a analiza situația.

Oficialii israelieni au sugerat că nu vor acționa singuri, în vreme ce președintele Joe Biden i-a spus lui Benjamin Netanyahu că SUA nu vor să ia parte la un eventual contraatac, care riscă să declanșeze un război amplu.