Cabinetul israelian de război a discutat luni cum să răspundă Iranului după atacul fără precedent cu drone și rachete lansat sâmbătă noapte. Oficialii israelieni au sugerat că nu vor acționa singuri, în vreme ce președintele Joe Biden i-a spus lui Benjamin Netanyahu că SUA nu vor să ia parte la un eventual contraatac, care riscă să declanșeze un război amplu.

Cabinetul israelian de război Foto: AFP / AFP / Profimedia
  • Cabinetul de război a analizat mai multe variante de răspuns, fără să precizeze cu exactitate ce ar presupune acestea.

  • Statele Unite au asigurat că vor apăra Israelul, dar au anunțat că nu vor participa la operațiuni ofensive împotriva Iranului, a declarat un înalt oficial al administrației pentru NBC News. Președintele american Joe Biden l-a îndemnat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să „gândească atent și strategic”.
  • Surse israeliene citate de CNN au precizat că Israelul ar fi decis să amâne asaltul asupra orașului Rafah, ultimul controlat de Hamas din Gaza.

SINTEZA ZILEI

  • Șeful forțelor israeliene afirmă că atacul iranian „va fi întâmpinat cu un răspuns”
  • Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat luni că victimele atacului asupra consulatului iranian de la Damasc din 1 aprilie au fost „teroriști” angajați împotriva Israelului, primul comentariu oficial al armatei cu privire la acest atac, potrivit AFP.
  • Iranul nu a furnizat avertismente Statelor Unite săptămâna trecută cu privire la calendarul de lansare a unui atac asupra Israelului sau la potențialele sale ținte, a declarat luni Casa Albă
  • Netanyahu face apel la comunitatea internațională să „rămână unită” împotriva Iranului
  • Emiratele Arabe Unite nu au participat la interceptarea rachetelor și a dronelor iraniene care au fost lansate simultan spre Israel în weekend, a declarat un oficial israelian de rang înalt pentru The Times of Israel.
  • G7 - grupul celor mai bogate şapte naţiuni ale lumii - lucrează la un pachet de măsuri coordonate împotriva Iranului, după atacul cu rachete și drone de sâmbătă asupra Israelului, a declarat premierul britanic Rishi Sunak.
  • Biden spune că SUA își mențin angajamentul de a asigura o încetare a focului care să elibereze ostaticii și să împiedice extinderea conflictului

23:12Netanyahu face apel la comunitatea internațională să „rămână unită” împotriva Iranului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut luni comunității internaționale să „rămână unită” în fața „agresiunii iraniene, care amenință pacea mondială”, după ce Iranul a lansat salve de rachete și drone împotriva Israelului, potrivit AFP.

„Comunitatea internațională trebuie să rămână unită pentru a rezista acestei agresiuni iraniene, care amenință pacea mondială”, a scris premierul într-un mesaj difuzat de serviciile sale pe rețeaua de socializare X. El a salutat „sprijinul Statelor Unite, al Marii Britanii, al Franței și al altor țări pentru a zădărnici atacul iranian”.

22:12Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat luni că victimele atacului asupra consulatului iranian de la Damasc din 1 aprilie au fost „teroriști” angajați împotriva Israelului, primul comentariu oficial al armatei cu privire la acest atac, potrivit AFP.

„Persoanele ucise la Damasc erau membri ai Forței Quds. Erau persoane angajate în acte de terorism împotriva statului Israel”, a declarat Daniel Hagari în cadrul unei conferințe de presă.

21:23 Emiratele Arabe Unite nu au participat la interceptarea rachetelor și a dronelor iraniene care au fost lansate simultan spre Israel în weekend, a declarat un oficial israelian de rang înalt pentru The Times of Israel.

Oficialul spune că rapoartele privind o largă participare arabă la contracararea atacului iranian alături de Israel, SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania sunt exagerate și inexacte.

20:55Iranul nu a furnizat SUA un avertisment de atac sau ținte, afirmă Casa Albă

Iranul nu a furnizat avertismente Statelor Unite săptămâna trecută cu privire la calendarul de lansare a unui atac asupra Israelului sau la potențialele sale ținte, a declarat luni Casa Albă, citată de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a declarat reporterilor că Statele Unite au făcut schimb de mesaje cu Iranul, dar că nu au existat niciodată mesaje privind calendarul sau țintele atacului Iranului din weekend.

Atacul iranian cu rachete și drone asupra Israelului „va fi întâmpinat cu un răspuns”

20:34Șeful forțelor israeliene afirmă că un atac iranian „va fi întâmpinat cu un răspuns”

Șeful Statului Major al forțelor israelie (IDF), generalul-locotenent Herzi Halevi, într-o declarație de la baza aeriană Nevatim, spune că atacul iranian cu rachete și drone asupra Israelului „va fi întâmpinat cu un răspuns”, potrivit Times of Israel.

„Iranul a vrut să afecteze capacitățile strategice ale statului Israel - este ceva ce nu s-a mai întâmplat înainte. Am fost pregătiți pentru operațiunea 'Scutul de Fier' - pregătire care a făcut ca Iranul să întâlnească și superioritatea noastră aeriană”, spune el.

20:02Biden spune că SUA își mențin angajamentul de a asigura o încetare a focului care să elibereze ostaticii și să împiedice extinderea conflictului

Președintele SUA, Joe Biden, afirmă că rămâne „angajat” să asigure „o încetare a focului care să aducă ostaticii acasă și să împiedice extinderea conflictului... [mai mult] decât a făcut-o deja”, potrivit The Times of Israel.

„Statele Unite sunt angajate” în ceea ce privește securitatea Israelului, a declarat Biden reporterilor în Biroul Oval, înainte de întâlnirea sa cu premierul irakian aflat în vizită.

19:55G7 - grupul celor mai bogate şapte naţiuni ale lumii - lucrează la un pachet de măsuri coordonate împotriva Iranului, după atacul cu rachete și drone de sâmbătă asupra Israelului, a declarat premierul britanic Rishi Sunak.

„Lucrăm de urgență cu aliații noștri pentru a vedea ce măsuri putem lua împreună, în mod coordonat, pentru a descuraja și condamna ceea ce face Iranul”, a declarat Sunak în parlament, citând discuțiile dintre liderii G7 din weekend.

„Am vorbit cu colegii mei lideri G7, suntem uniți în condamnarea acestui atac”.

Intenția Israelului este de a se angaja într-o acțiune coordonată cu SUA

19:45Cabinetul de război al Israelului a discutat o serie de opțiuni în cadrul reuniunii de luni, cu intenția de a lovi Iranul pentru atacul cu drone și rachete asupra Israelului, dar fără a provoca un război total, a relatat canalul 12 de știri din Israel.

Într-un raport fără sursă, postul de televiziune a declarat că intenția Israelului este de a se angaja într-o acțiune coordonată cu SUA, care a declarat că nu se va alătura Israelului în niciun atac direct asupra Iranului.

19:20 Lufthansa anunță că își va relua marți zborurile către Tel Aviv (Israel), Amman (Iordania) și Erbil (Irak), după ce compania aeriană germană și-a întrerupt serviciile către și dinspre Orientul Mijlociu din cauza tensiunilor tot mai mari din regiune.

Zborurile către Teheran (Iran) și Beirut (Liban) vor rămâne anulate până joi inclusiv, a precizat compania. Lufthansa a adăugat totodată că va continua să evite spațiul aerian iranian până joi inclusiv.

18:59Olanda a anunțat că își va redeschide ambasada din Teheran marți, după ce a închis-o timp de două zile din motive de siguranță, dar că nu exclude o nouă închidere a ambasadei sale, „în viitorul apropiat”, scrie The Guardian.

18:33 Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a discutat despre tensiunile în creștere din Orientul Mijlociu cu șeful Consiliului Național de Securitate al Israelului, Tzachi Hanegbi, a transmis luni agenția de presă rusă Interfax, citată de Reuters.

Patrușev a vorbit despre „necesitatea ca toate părțile să dea dovadă de reținere pentru a preveni escaladarea în continuare a conflictului”.

Tot luni, Kremlinul s-a declarat „extrem de îngrijorat” de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu în urma atacului în masă al Iranului cu drone și rachete asupra Israelului, în weekend.

18:00 The Wall Street Journal citează oficiali americani și occidentali care anticipează că Israelul va răspunde rapid la atacul Iranului, posibil chiar luni.

Oficialii au spus însă că speră totuși ca ambele state să revendice o victorie și să aleagă calea detensionării conflictului.

Variantele discutate de Cabinetul de război al Israelului

17:35 Cabinetul de război al Israelului și-a încheiat reuniunea în care s-a discutat despre răspunsul Israelului la atacul Iranului, relatează postul de televiziune Channel 12, citat de The Guardian.

Potrivit postului israelian de televiziune, în ședință s-au discutat mai multe opțiuni, fiecare dintre ele fiind un atac „dureros” împotriva Iranului, dar unul care să nu declanșeze un război regional.

Cabinetul urmărește, de asemenea, să aleagă un răspuns care să nu fie respins de SUA, a precizat postul de televiziune.

17:30 Israelul urma să facă primii pași pentru o ofensivă terestră în Rafah în această săptămână, dar a amânat aceste planuri, în condițiile în care oficialii discută deocamdată un răspuns la atacul Iranului, au declarat două surse israeliene pentru CNN.

17:00 Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) a anunțat luni că forțele sale au distrus duminică patru drone în zonele controlate de rebelii Houthi din Yemen, acționând în legitimă apărare.

CENTCOM a adăugat, într-o actualizare privind situația din Marea Roșie, că rebelii au lansat sâmbătă o rachetă balistică anti-navă spre Golful Aden, dar că nicio navă americană nu a fost atinsă.

14:45 Cabinetul israelian de război rămâne hotărât să răspundă la atacul Iranului, dar membrii săi continuă să dezbată momentul și amploarea unui astfel de răspuns, au declarat oficialii citați de CNN. Pe lângă un potențial răspuns militar, cabinetul de război analizează, de asemenea, opțiuni diplomatice pentru a izola și mai mult Iranul pe scena mondială.

Benny Gantz, un membru cheie al cabinetului de război, a făcut presiuni pentru un răspuns mai rapid la atacul Iranului, au declarat doi oficiali israelieni. Premierul Benjamin Netanyahu a temperat până acum luarea unei decizii.

Gantz consideră că, cu cât Israelul întârzie mai mult răspunsul la atacul Iranului, cu atât mai greu va fi să obțină sprijin internațional pentru un astfel de atac, a declarat una dintre sursele citate de CNN. Mai multe țări avertizează deja Israelul să nu escaladeze și mai mult situația cu un răspuns militar.

Guvernul israelian este conștient că țara se bucură în prezent de sprijin internațional și de bunăvoință din partea aliaților săi și nu dorește să risipească acest lucru. În același timp, guvernul recunoaște că nu poate permite ca primul atac al Iranului asupra teritoriului israelian să rămână fără răspuns.

Printre opțiunile militare care sunt luate în considerare, cabinetul de război are în vedere un atac asupra unei instalații iraniene care ar trimite un mesaj, dar ar evita să provoace victime, a declarat un oficial israelian. Momentul unei decizii rămâne neclar.

Cum comunică Statele Unite cu Iranul

14:06 Cum comunică SUA cu Iranul, deși nu au relații diplomatice: Cu ajutorul unei „puteri protectoare” care îndeplinește acest rol din 1980.

Washingtonul și Teheranul nu au relații diplomatice, dar cele două capitale pot continua să vorbească între ele datorită bunăvoinței Elveției, notează France Presse, subliniind că rolul de „facilitator" al Confederației Elvețiene este deosebit de valoros în momentele de maximă tensiune.

13:45 Cabinetul israelian de război se pregătește să se întrunească pentru a discuta despre eventualul răspuns dat Iranului după atacul de sâmbătă noapte.

Unul dintre miniștrii acestui cabinet, Benny Gantz, a declarat anterior că Iranul va plăti un preț.

Dar președintele israelian Isaac Herzog a declarat pentru CNN că țara sa nu caută un război și că „este nevoie de echilibru în această situație”.

Un oficial israelian a spus de asemenea Statelor Unite că Israelul nu caută să escaladeze semnificativ confruntarea cu Iranul, potrivit New York Times.

13:10 Teheranul a făcut apel la statele occidentale să „aprecieze reținerea Iranului” față de Israel, după atacul de amploare de sâmbătă noapte, care a presupus lansarea a 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice, scrie AFP.

„Sfatul nostru pentru toți susținătorii regimului sionist este să aprecieze acțiunea responsabilă a Iranului și, în loc să aleagă cuvinte disproporționate împotriva Iranului, să avertizeze regimul sionist cu privire la alte rele care vor avea consecințe incalculabile pentru acest regim”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene.

12:30 Patru soldați israelieni au fost răniți, unul dintre ei grav, în urma unei explozii la granița cu Libanul, în cursul nopții.

Armata spune că incidentul a avut loc în timpul unei „activități operaționale”. Cauza exploziei care i-a rănit pe soldați în regiunea vestică a frontierei cu Libanul este încă în curs de investigare.

Olaf Scholz: Guvernul israelian trebuie să contribuie și el la reducerea tensiunilor

12:25 Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Iranul să nu lanseze un nou atac asupra Israelului, dar a afirmat că guvernul israelian trebuie să contribuie și el la reducerea tensiunilor.

„Toată lumea este de acord că modul în care Israelul a reușit să respingă cu succes acest atac este cu adevărat impresionant”, a spus Scholz.

„Acesta este un succes care nu ar trebui irosit și, prin urmare, sfatul nostru este să contribuim la detensionare”.

12:10 Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a spus că Orientul Mijlociu este „pe marginea abisului” și a subliniat că speră că orice răspuns israelian la atacul Iranului nu va duce la o escaladare.

Borrell a declarat că UE trebuie să mențină relații bune cu Iranul, în ciuda faptului că i-a impus sancțiuni. „Este în interesul tuturor ca Iranul să nu devină o putere nucleară și ca Orientul Mijlociu să fie pacificat”, a spus oficialul, care a vorbit duminică cu ministrul iranian de externe.

12:00 Efectul Iran. Cum au trecut SUA de la criticile adresate Israelului pentru Gaza la eforturi intense pentru a-și proteja aliatul.

Atacul din Iran a avut loc în contextul celei mai semnificative deteriorări a relațiilor dintre SUA și Israel de când Joe Biden și-a preluat mandatul de președinte, pe fondul nemulțumirii americane cu privire la felul în care Israelul a continuat războiul din Gaza.

În fața situației fără precedent, SUA au lăsat criticile privind conflictul din Gaza în plan secundar și s-au angajat 100% în apărarea aliatului său.

11:15 Premierul israelian Benjamin Netanyahu își va convoca din nou luni, la ora 14.00, cabinetul de război, forul împuternicit de ceilalți miniștri să decidă asupra oricărei acțiuni, ca răspuns la atacul cu drone și rachete lansat de Iran în weekend, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Cabinetul de război, format din Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant, fostul ministru al apărării Benny Gantz și alți oficiali, s-a reunit anterior duminică seara, fără să anunțe o decizie, a precizat sursa.

11:02 David Petraeus, unul dintre foștii directori ai Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite, afirmă că răspunsul Israelului la atacul cu drone si rachete de croazieră lansat de Iran împotriva sa ar putea fi unul clandestin.

Cameron sugerează că Iranul avea dreptul să răspundă, după atacul asupra ambasadei din Damasc

10:15 Ministrul britanic de Externe David Cameron a părut să admită faptul că Iranul avea dreptul de a răspunde după distrugerea clădirii sale diplomatice din Damasc, într-un atac atribuit Israelului, dar a pus sub semnul întrebării amploarea răspunsului Teheranului, care a avut potențialul de a provoca victime civile, scrie The Guardian.

Invitat luni dimineață la postul Sky News, fostul premier a fost întrebat „ce ar face Marea Britanie dacă o națiune ostilă ar distruge unul dintre consulatele noastre?”.

„Ei bine, am lua măsuri foarte dure”, a spus el.

„Deci (Iranul) a avut dreptate să răspundă, dar a reacționat exagerat, asta vreți să spuneți?”, a fost întrebat în continuare Cameron, de jurnaliști.

„Ceea ce spun este că atacul pe care l-au efectuat a fost la scară foarte mare. Țările au dreptul de a răspunde atunci când simt că au suferit o agresiune, bineînțeles că au acest drept. Dar uitați-vă la amploarea acestui răspuns. Dacă acele arme nu ar fi fost doborâte, ar fi putut exista mii de victime, inclusiv victime civile. Cred că acesta este un aspect foarte important de luat în considerare”, a spus Cameron.

10:03Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat luni pentru News.ro că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au primit solicitări de sprijin sau asistenţă consulară din partea cetăţenilor români aflaţi în Israel, după atacul cu rachete al Iranului.

MAE a transmis deja o atenţionare cetăţenilor români să evite orice călătorie în Statul Israel, Palestina, Republica Libaneză şi Republica Islamică Iran.

MAE recomandă cetăţenilor români care se află pe teritoriile acestor state să manifeste precauţie, să se informeze din surse oficiale cu privire la evoluţiile de securitate şi să respecte cu stricteţe eventualele recomandări sau instrucţiuni ale autorităţilor locale.

„România a condamnat de la cel mai înalt nivel atacul Republicii Islamice Iran asupra Statului Israel şi reiterăm necesitatea evitării escaladărilor. Ne exprimăm preocuprea profundă cu privire la situaţia de securitate din Orientul Mijlociu. Prin misiunile noastre din regiune, monitorizăm situaţia si suntem in legătura cu cetăţenii români”, a declarat Radu Mihail Filip.

09:50 Franța a „interceptat” sâmbătă noapte rachete și drone iraniene care vizau Israelul, la cererea Iordaniei, a confirmat luni Emmnuel Macron, subliniind că dorește să „facă tot posibilul pentru a evita o conflagrație” în Orientul Mijlociu, scrie AFP.

„Avem o bază aeriană în Iordania (...) Spațiul aerian iordanian a fost încălcat de aceste lovituri. Ne-am trimis avioanele în aer și am interceptat ceea ce trebuia să interceptăm”, a declarat președintele francez pe canalele BFMTV-RMC.

Prin decizia de a „lovi Israelul” de pe teritoriul său, Iranul a provocat „o ruptură profundă”, a adăugat el.

09:29 Forțele americane, sprijinite de distrugătoarele Comandamentului European al SUA, au distrus noaptea trecută peste 80 de drone de atac și cel puțin șase rachete balistice care vizau Israelul, lansate din Iran și Yemen, a anunțat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM).

Oficialii americani au anunțat că au distrus inclusiv o rachetă balistică pe vehiculul său de lansare și șapte drone aflate încă la sol, înainte de lansarea lor din zonele controlate de rebelii Houthi, susținuți de Iran.

Americanii au doborât jumătate din dronele lansate de Iran

Cele 80 de drone menționate de americani ar reprezenta aproape jumătate din cele 170 de drone care, potrivit IDF, au fost lansate de Iran asupra Israelului, scrie publicația Times of Israel.

09:03Israelul a cerut noi sancțiuni împotriva Iranului în cadrul tensionatei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a îndemnat consiliul să „impună toate sancțiunile posibile asupra Iranului înainte de a fi prea târziu” și să „condamne Iranul pentru teroarea sa”, relatează AFP.

Emisarul iranian, Amir Saeid Iravani, a răspuns susținând că republica islamică și-a exercitat „dreptul inerent la autoapărare” și că „nu a avut de ales” decât să acționeze. El a insistat că țara sa „nu caută escaladarea sau războiul”, dar va răspunde la orice „amenințare sau agresiune”.

08:46Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat că Iranul a avertizat statele din regiune și SUA cu 72 de ore înainte de atacul asupra Israelului, dar oficialii americani neagă acest avertisment, scrie Sky News, spunând că Teheranul nu a avertizat Washingtonul și că urmărea să provoace pagube semnificative.

Majoritatea dronelor iraniene au fost doborâte înainte de a ajunge pe teritoriul israelian.

08:33Israelul atacă ținte în partea de sud a Libanului, anunță cotidianul Haaretz.

Israelul atacă ținte la periferia orașelor Al-Dahira și Naqoura din sudul Libanului, potrivit rețelei Al Mayadeen News, legată de Hezbollah.

08:15Relațiile dintre Iran și Iordania se deteriorează după ce Iordania a confirmat oficial că a ajutat la interceptarea dronelor cu care Iranul a atacat Israelul, scrie presa iraniană.

08:00Zborurile aeriene s-au reluat pe aeroporturile iraniene

Aeroporturile din capitala iraniană Teheran și-au reluat zborurile luni la ora locală 6:00 dimineața, potrivit agenției de presă Tasnim, aliniată la stat a Iranului, notează CNN. Duminică, ambele aeroporturi din Teheran, Aeroportul Imam Khomeini și Aeroportul Mehrabad, și-au suspendat zborurile după ce atacul Iranului asupra Israelului a alimentat tensiunile regionale. Călătoriile fuseseră întrerupte sâmbătă, după atacul Iranului asupra Israelului.

07:55Mai multe detalii de la recenta reuniune extraordinară a consiliului de securitate de acum câteva ore, în care s-au înregistrat declarații cu opinii diferite cu privire la escaladarea ostilităților Israel sau Iran.

Ambasadorul Chinei la ONU, Dai Bing , a luat cuvântul imediat după reprezentantul Rusiei, care a folosit întâlnirea pentru a condamna „fără echivoc” atacul aerian israelian asupra ambasadei Iranului din Siria de la 1 aprilie.

Dai Bing a spus consiliului de securitate că comunitatea internațională „a deplâns catastrofa umanitară inacceptabilă din Gaza” și a cerut o încetare a focului.

El a condamnat apoi atacul aerian israelian asupra ambasadei Iranului: „Acest incident a fost o încălcare gravă a Cartei ONU și a dreptului internațional, deoarece a încălcat atât suveranitatea Siriei, cât și a Iranului”

El a repetat apelurile pentru o încetare imediată a focului în Gaza, al cărui susținător China este încă de la începutul conflictului.

Discursul lui Dai Bing a urmat unei scurte declarații a guvernului chinez: „China solicită comunității internaționale, în special țărilor cu influență, să joace un rol constructiv pentru pacea și stabilitatea regiunii”.

Doi miniștri ai cabinetului Netanyahu ar fi vrut un contraatac imediat

07:43"Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansând un apel la "reţinere maximă" în cadrul Consiliului de Securitate reunit după atacul Iranului împotriva Israelului, relatează AFP. "Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Populaţiile regiunii se confruntă cu un pericol real al unui conflict generalizat devastator. Este momentul pentru dezamorsare şi dezescaladare. Este momentul pentru a da dovadă de reţinere maximă", a insistat Antonio Guterres.

07:35Avioanele de luptă Israel Air Force au interceptat cu succes o dronă care se apropia de Israel dinspre est. UAV-ul a fost monitorizat de soldații IDF, nu a reprezentat o amenințare și nicio sirenă nu s-a sunat conform protocolului. Nu au existat răniți și nu au fost produse pagube.

07:23Malaezia și Indonezia , două state islamice, au emis declarații separate cerând prudență după atacurile Iranului asupra Israelului.

Ambele țări din Asia de Sud-Est au reiterat sprijinul pentru drepturile și cauzele palestiniene. Malaezia și Indonezia nu recunosc Israelul ca stat.

„Malaezia îndeamnă cu fermitate toate părțile din regiunea Orientului Mijlociu să se abțină și să manifeste o mare prudență ca să nu escaladeze situația deja tensionată”, a declarat duminică Ministerul Afacerilor Externe.

07:00India a cerut Iranului să elibereze cei 17 membri indieni ai echipajului de la bordul unei nave container confiscate de Iran sâmbătă.

Ministrul indian al Afacerilor Externe, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat că a vorbit cu omologul său iranian, ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian.

La bordul navei se aflau și patru marinari filipinezi, potrivit Departamentului filipinez al lucrătorilor migranți.

06:48Doi miniștri ai cabinetului Netanyahu ar fi vrut un contraatac imediat asupra Iranului, scrie Jerusalem Post.

Biroul Primului Ministru a negat acest raport, numindu-l „contrar adevărului”.

La o reuniune a cabinetului de război de sâmbătă seara, după ce Iranul a lansat atacul aerian asupra Israelului , miniștrii Benny Gantz și Gadi Eisenkot l-ar fi presat pe prim-ministrul Netanyahu să contraatace imediat, scrie ziarul, citând trei oficiali israelieni.

Biroul Primului Ministru a negat informația.

06:03Directorul pentru Europa de Vest la Ministerul de Externe al Iranului acuză cele trei țări de „standarde duble”, după ce acestea au condamnat atacul Iranului asupra Israelului.

De asemenea, Comandantul șef al Corpului Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC) a avertizat regimul israelian că reacția Iranului va fi „cu siguranță mult mai dură” dacă Israelul va răspunde la operațiunea Iranului.

„Regimul sionist trebuie să-și oprească comportamentul trecut și să învețe din acest [atac]. Dacă regimul sionist arată vreun răspuns, reacția noastră va fi cu siguranță mult mai dură pe baza acestei noi experiențe pe care am câștigat-o din capacitățile lor”, a declarat duminică generalul-maior Hossein Salami.

WSJ: Jumătate dintre rachetele balistice ale Iranului au eșuat

05:59Wall Street Journal: Jumătate dintre rachetele balistice ale Iranului nu au reușit să se lanseze sau au căzut înainte de a atinge obiectivele.

Wall Street Journal scrie că, potrivit oficialilor americani, jumătate dintre rachetele balistice pe care Iranul le-a lansat fie nu au reușit să se lanseze, fie au căzut din cer înainte de a-și atinge obiectivele.

05:22Armata israeliană a anunţat redeschiderea luni, în cea mai mare parte a ţării, a şcolilor care au fost închise sâmbătă din motive de securitate în faţa ameninţărilor din partea Iranului, relatează AFP.

După evaluarea situaţiei, "s-a decis reluarea activităţilor educaţionale în toată ţara" de luni, sub rezerva însă a "restricţiilor" în zona de frontieră cu Libanul şi în localităţile din apropierea Fâşiei Gaza, a indicat pe platforma X purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

05:20Premierul japonez Fumio Kishida „condamnă ferm” atacul Iranului cu rachete și drone asupra Israelului. „(Atacul) agravează și mai mult situația actuală din Orientul Mijlociu. Suntem profund îngrijorați și condamnăm ferm o astfel de escaladare”, a declarat Kishida reporterilor.

Kishida a spus că Japonia va continua eforturile diplomatice pentru „prevenirea agravării situației și calmarea situației, în cooperare cu alte țări”.

05:10Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat cu omologii săi din Regatul Unit și Germania. Toate părțile au convenit „importanța condamnării atacului Iranului în cei mai fermi termeni posibil și a prevenirii unei escaladări ulterioare”, se arată într-un comunicat. Departamentul de Stat al SUA a spus că reprezentantul fiecărei țări a fost chemat separat. Blinken le-a spus că SUA nu vor ca conflictul din Orientul Mijlociu să se agraveze și că vor continua să sprijine apărarea Israelului.

Anterior, secretarul de stat al SUA a discutat cu omologii săi din Turcia, Egipt, Iordania și Arabia Saudită , în care a subliniat importanța evitării escaladării în Orientul Mijlociu și a obținerii „unui răspuns diplomatic coordonat”.