Bărbatul care a înjunghiat mortal șase persoane într-un mall din Bondi, o suburbie a orașului Sydney, pare să fi vizat femeile, a transmis luni poliția, iar tatăl atacatorului a vorbit despre istoricul lung de boli mintale al fiului său și despre frustrările acestuia față de femei, transmite Reuters.

Poliția din SydneyFoto: sammybez / Alamy / Alamy / Profimedia

Îmbrăcat în pantaloni scurți și într-un tricou al naționalei de rugby a Australiei, Joel Cauchi, în vârstă de 40 de ani,a ucis și rănit mai multe persoane sâmbătă în mall-ul Westfield Bondi Junction cu un cuțit de mari dimensiuni.

Cinci dintre cele șase persoane pe care le-a ucis erau femei, la fel ca și majoritatea celor 12 răniți.

El a fost împușcat mortal de inspectoarea Amy Scott, care l-a înfruntat singură la etajul cinci, după o urmărire prin mall.

„Își dorea o prietenă, nu avea abilități sociale și era foarte frustrat"

Tatăl atacatorului, Andrew Cauchi, a declarat luni reporterilor că a fost devastat de veste și a spus că fiul său avea o lungă istorie de boli mintale și frustrări cu femeile.

„Își dorea o prietenă și nu avea abilități sociale și era foarte frustrat", a spus el potrivit ziarului The Australian. Andrew Cauchi a spus că i-a cumpărat lui Joel cinci cuțite de armată americane atunci când acesta l-a vizitat anul trecut, deoarece se temea că ar putea fi înjunghiat.

Declarațiile au fost făcute la câteva ore după ce ofițeri de poliție de rang înalt au declarat că investighează posibilitatea ca atacatorul să se fi concentrat asupra femeilor.

Femeile par să fi fost ținta principală a atacatorului

„Este evident pentru mine, este evident pentru detectivi că pare a fi o teorie de interes faptul că agresorul s-a concentrat asupra femeilor și a evitat bărbații", a declarat comisarul poliției din statul New South Wales, Karen Webb, pentru Australian Broadcasting Corp.

„Videoclipurile vorbesc de la sine, nu-i așa? Aceasta este cu siguranță o direcție de anchetă pentru noi". Poliția a spus că nu există niciun indiciu că atacul ar fi fost motivat ideologic.

Singurul bărbat ucis în timpul atacului a fost un agent de securitate în vârstă de 30 de ani, Faraz Tahir, care a încercat să intervină.

Guvernul din New South Wales a anunțat luni o anchetă medico-legală independentă în valoare de 18 milioane de dolari australieni (12 milioane de dolari) în urma atacului, însă premierul Chris Minns a exclus noi reguli care să permită agenților de securitate privați să poarte arme de foc.

Crimele în masă sunt rare în Australia, o țară de aproximativ 27 de milioane de locuitori care are unele dintre cele mai stricte legi din lume privind armele de foc și cuțitele.

Citește și: