Bărbatul care a înjughiat mortal mai multe persoane într-un mal din orașul australian Sydney a fost împușcat de o polițistă. Momentul în care ofițerul l-a alergat prin centrul comercial pentru a-l prinde a fost imortalizat de oamenii care se aflau la fața locului.

Polițiști pe stradă lângă un mall din Sydney unde un bărbat a înjunghiat mortal mai multe persoaneFoto: DAVID GRAY / AFP / Profimedia

Bărbatul înarmat cu un cuțit a început să alerge oamenii care se aflau la cumpărături în mall.

Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini cu individul care fugărea vizitatorii centrului comercial.

Un alt moment surprins a fost cu un bărbat care s-a apărat de individul care avea arma albă ce urca spre el pe scara rulanta. Bărbatul avea în mână ceea ce pare a fi o bară.

7News Australia a publicat și imaginile cu polițista care l-a neutralizat pe atacator în cele din urmă.

Polițista, considerată o eroină

Poliţista care l-a împuşcat mortal pe atacato a fost elogiată drept o eroină care a salvat vieţi, relatează dpa și Agerpres.

Agenta poliţiei din statul New South Wales a fost una dinte cele câteva zeci care au fost desfăşuraţi sâmbătă, în jurul orei 15.30 locale, după un atac cu cuţitul în centrul comercial Westfield Bondi Junction.

Ea a părut însă să fie singură atunci când a tras asupra atacatorului, după ce acesta s-a îndreptat în direcţia ei, a precizat poliţia.

Poliţista a încercat apoi să-l resusciteze pe bărbat până au venit paramedicii, dar el nu a putut fi salvat.

Au apărut mai multe imagini pe social media în care poliţista poate fi văzută cum încearcă să-l resusciteze pe agresor, precum şi un clip în care ea încearcă să resusciteze o victimă care stă nemişcată la sol în centrul comercial.

„Curajul agentei de poliţie, care a intrat de una singură în situaţia de la faţa locului, evident foarte periculoasă. Este cu siguranţă o eroină", a declarat premierul australian Anthony Albanese.

„Nu există nicio îndoială că a salvat vieţi prin acţiunea ei şi asta ne reaminteşte de faptul că acei oameni care poartă o uniformă sunt cei care se îndreaptă spre pericol, nu departe de el, şi le mulţumesc fiecăruia dintre ei pentru acţiunile întreprinse până acum şi cele pe care le vor întreprinde în zilele următoare, care vor fi de asemenea o perioadă dificilă", a adăugat el.

Cel puțin șase morți

Șase persoane au fost ucise într-un atac cu armă albă la Bondi Junction Westfield, un centru comercial cu șase niveluri din estul orașului Sydney, conform The Guardian și Reuters.

Atacatorul, un bărbat în vârstă de 40 de ani care nu a fost încă identificat oficial de poliție, a fost de asemenea ucis - el a fost împușcat mortal de poliție. Se crede că acesta a acționat singur, iar atacul nu este considerat a fi legat de terorism.

Poliția a declarat că „mai multe persoane" au fost rănite în atacul de sâmbătă, la scurt timp după ora 15.00. Unele au răni grave sau critice.

Printre răniți se numără și un bebeluș de nouă luni care a fost operat și este tratat la spital. Surse din cadrul poliției au declarat pentru Guardian Australia că mama bebelușului a fost cea de-a șasea victimă a atacului și a murit la spital după ce a fost înjunghiată.

Martor: Atacatorul era în delir

Ayush Singh, în vârstă de 25 de ani, lucra într-o cafenea din mall când a văzut atacatorul și apoi a auzit focuri de armă în timp ce poliția intervenea.

„L-am văzut pe tipul cu cuțitul alergând și urmărind oameni. În timp ce trecea chiar pe lângă mine, am auzit două sau trei focuri de armă și tipul a fost neutralizat", a declarat el pentru Reuters.

„Oamenii din jurul meu erau îngroziți. Erau câteva doamne pe care le-am ajutat să le duc într-un loc sigur în interiorul cafenelei".

Alți doi martori au declarat pentru Reuters că au auzit împușcături.

„Chiar și la 20 de minute după ce oamenii au fost scoși în grabă din mall, am văzut echipe SWAT de care cercetau străzile din jur", a declarat un martor.

Celălalt martor a spus că a văzut o femeie întinsă pe jos și s-a adăpostit într-un magazin de bijuterii.

Un martor ocular a vorbit despre polițista care l-a împușcat pe atacator pentru postul public de televiziune ABC.

„Dacă nu-l împușca, ar fi continuat, era în delir", a spus bărbatul, care nu și-a dat numele. „Ea s-a dus la el și îi făcea resuscitare. Avea o lamă mare și frumoasă pe el. Arăta ca și cum ar fi fost dezlănțuit".