Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu omologii săi din China, Turcia și Arabia Saudită, cerându-le să facă presiuni asupra Iranului împotriva oricărui atac asupra Israelului, a anunțat joi Departamentul de Stat, citat de AFP.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

„Nimeni nu are interesul unei escaladări” în regiune și „toate țările ar trebui să îndemne Iranul să nu escaladeze”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

De asemenea, Blinken a vorbit la telefon cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, „pentru a reitera sprijinul nostru ferm pentru Israel în fața acestor amenințări”, a declarat Miller.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că Washingtonul a „avertizat” Iranul în legătură cu posibile atacuri împotriva Israelului.

Iranul a promis să riposteze împotriva Israelului pentru atacul aerian asupra ambasadei sale din Damasc de pe 1 aprilie, ceea ce sporește îngrijorarea cu privire la o posibilă escaladare majoră a conflictului din Orientul Mijlociu, notează Reuters.

Tensiune mare în Orientul Mijlociu

De la începutul acestei luni, de la lovitura israeliană asupra ambasadei iraniene din Siria, tensiunile sunt mari în Orientul Mijlociu, în așteptarea „pedepsei” pe care Iranul a spus că o va aplica Israelului.

Rusia le-a spus cetățenilor săi să se ferească să meargă în Orientul Mijlociu, iar singura companie occidentală care are curse spre Teheran și-a suspendat zborurile cel puțin până sâmbătă, în condițiile în care sunt așteptate represaliile Iranului.

Țările din regiune și Statele Unite sunt în alertă maximă și s-au pregătit pentru un posibil atac din partea Iranului încă din 1 aprilie, când avioane de război israeliene au bombardat complexul ambasadei iraniene din Siria.

Israelul își continuă războiul în Gaza, dar se pregătește și pentru scenarii în alte zone, a declarat joi premierul Benjamin Netanyahu. „Ne pregătim să răspundem nevoilor de securitate ale statului Israel, atât în apărare, cât și în atac”, a spus el după o vizită la o bază aeriană din sudul Israelului.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul „trebuie să fie pedepsit și așa va fi” pentru lovitura de la Damasc care a ucis șapte membri ai Corpului Gardienilor Revoluției iraniene. Printre aceștia se număra Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt în cadrul Forței Quds, o unitate de elită a Gărzilor Revoluționare.

În ceea ce pare un răspuns la declarația lui Khamenei, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat că țara sa va răspunde în același mod dacă Iranul va ataca Israelul de pe teritoriul său.

Joe Biden a reafirmat miercuri că sprijinul său pentru Israel este „de neclintit” în fața amenințărilor iraniene. Iranul „amenință să lanseze un atac major împotriva Israelului”, a declarat președintele american în cadrul unei conferințe de presă comune la Casa Albă cu premierul japonez Fumio Kishida.