Rusia le-a spus cetățenilor săi să se ferească să meargă în Orientul Mijlociu, iar singura companie occidentală care are curse spre Teheran și-a suspendat zborurile cel puțin până sâmbătă, în condițiile în care sunt așteptate represaliile Iranului la lovitura israeliană asupra ambasadei din Siria în care au fost uciși mai mulți membri ai Gărzilor Revoluționare, inclusiv un comandant de rang înalt.

Iranieni cu portretul generalului ucis Mohammad Reza ZahediFoto: Sobhan Farajvan / Zuma Press / Profimedia
  • UPDATE 15:25 Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a discutat cu omologul său iranian despre situația tensionată din Orientul Mijlociu și a îndemnat toate părțile să acționeze cu responsabilitate și să dea dovadă de reținere, a anunțat joi Ministerul de Externe de la Berlin. „Nimeni nu poate avea un interes într-o escaladare regională mai amplă", a scris ministerul pe platforma de socializare X.
  • UPDATE 14:20 Israelul își continuă războiul în Gaza, dar se pregătește și pentru scenarii în alte zone, a declarat joi premierul Benjamin Netanyahu. „Ne pregătim să răspundem nevoilor de securitate ale statului Israel, atât în apărare, cât și în atac", a spus el după o vizită la o bază aeriană din sudul Israelului.

Țările din regiune și Statele Unite sunt în alertă maximă și s-au pregătit pentru un posibil atac din partea Iranului încă din 1 aprilie, când avioane de război israeliene au bombardat complexul ambasadei iraniene din Siria.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul „trebuie să fie pedepsit și așa va fi" pentru lovitura de la Damasc care a ucis șapte membri ai Corpului Gardienilor Revoluției iraniene. Printre aceștia se număra Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt în cadrul Forței Quds, o unitate de elită a Gărzilor Revoluționare.

Într-un răspuns aparent la declarația lui Khamenei, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat că țara sa va răspunde dacă Iranul va ataca Israelul de pe teritoriul său.

O agenție de știri iraniană, Mehr, a alimentat pentru scurt timp miercuri seară tensiunile atunci când a publicat un mesaj în arabă pe platforma de socializare X în care se spunea că tot spațiul aerian deasupra Teheranului a fost închis pentru exerciții militare. Agenția a șters și a negat că ar fi publicat o astfel de știre, notează Reuters.

Lufthansa a suspendat zborurile la Teheran

Compania aeriană germană Lufthansa a prelungit până sâmbătă suspendarea zborurilor zilnice de la Frankfurt către Teheran din cauza unor probleme de securitate, a anunțat joi un purtător de cuvânt.

„Monitorizăm în mod constant situația din Orientul Mijlociu și suntem în strânsă legătură cu autoritățile. Siguranța oaspeților noștri și a membrilor echipajului este principala prioritate a Lufthansa", transmisese anterior compania.

Lufthansa și subsidiara sa Austrian Airlines sunt singurii doi transportatori occidentali care operează zboruri internaționale către Teheran, care este deservit în principal de companii aeriene turcești și din Orientul Mijlociu.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea altor companii aeriene internaționale care zboară spre Teheran, potrivit Reuters.

Rusia cere cetățenilor săi să nu se ducă în Orientul Mijlociu

Ministerul rus de Externe le-a transmis joi cetățenilor că ar trebui să se abțină de la călătorii în Orientul Mijlociu, în special în Israel, Liban și teritoriile palestiniene.

„Situația tensionată din regiunea Orientului Mijlociu persistă", a declarat ministerul de externe, care a emis pentru prima dată un astfel de sfat de călătorie în octombrie, când i-a îndemnat pe ruși să nu viziteze Israelul și teritoriile palestiniene după ce Hamas a atacat Israelul.

„Situația în zona de conflict palestiniano-israeliană, precum și în zona `Liniei albastre` dintre Liban și Israel, rămâne instabilă. Recomandăm cu tărie cetățenilor ruși să se abțină de la călătorii în regiune, în special în Israel, Liban și teritoriile palestiniene, cu excepția cazurilor de extremă”, a transmis Moscova.

Americanii cred că răspunsul Iranului este iminent

Statele Unite și aliații lor cred că sunt iminente lovituri majore cu rachete sau drone din partea Iranului sau a forțelor susținute de el împotriva unor ținte militare și guvernamentale din Israel, a relatat miercuri Bloomberg, citând surse de securitate americane și israeliene.

Secretarul de stat american Antony Blinken, într-o convorbire telefonică cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a precizat că Statele Unite vor fi alături de Israel împotriva oricăror amenințări din partea Iranului, a precizat Departamentul de Stat.

Joe Biden a reafirmat miercuri că sprijinul său pentru Israel este „de neclintit” în fața amenințărilor iraniene. Iranul „amenință să lanseze un atac major împotriva Israelului”, a declarat președintele american în cadrul unei conferințe de presă comune la Casa Albă cu premierul japonez Fumio Kishida.

Trimisul american pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, i-a sunat pe miniștrii de externe din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Irak pentru a le cere să transmită un mesaj Iranului prin care să îl îndemne să reducă tensiunile, a declarat o sursă care cunoaște situația.

Ministerul iranian de externe a declarat că miniștrii de externe din aceste țări au vorbit la telefon cu ministrul iranian de externe și au discutat despre tensiunile regionale. Casa Albă a refuzat să comenteze.