Un presupus raid aerian israelian asupra unei clădiri a consulatului iranian din Damasc a ucis luni un comandant de rang înalt al Forței Quds, marcând o escaladare bruscă a conflictului dintre Israel și Iran, pe fondul războiului din Gaza. „Va exista un răspuns iranian în forță”, spun analiștii citați de presa internațională.

Clădirea diplomatică iraniană din Damasc, după atacul atribuit IsraeluluiFoto: Syrian Arab News Agency / UPI / Profimedia

Patru oficiali israelieni au confirmat pentru New York Times că Israelul a fost la originea atacului, însă guvernul lui Benjamin Netanyahu a evitat să comenteze oficial incidentul.

Raidul de luni este cel mai recent exemplu al unei campanii israeliene mai ample care vizează comandanți iranieni de rang înalt, precum și lideri ai grupărilor militante aliate ale Teheranului, inclusiv Hezbollah și Hamas.

Lovitura de luni, au remarcat analiștii, este totuși diferită din două motive, ținta lovită - un complex diplomatic, și omul eliminat - Mohammad Reza Zahedi, un important comandant al Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC).

Concret, atacul a vizat o clădire a consulatului adiacentă ambasadei iraniene din Damasc, distrugând clădirea și avariind complexul diplomatic.

Potrivit oficialilor și analiștilor, clădirea respectivă era folosită ca centru de comandă pentru operațiunile IRGC în Siria. Chiar și așa însă, lovirea unui complex diplomatic, sau chiar a unei clădiri semioficiale de alături, reprezintă o escaladare potențial semnificativă.

„Facilitățile diplomatice sunt văzute drept spații naționale protejate, suverane. Un atac asupra unei clădiri diplomatice este ca un atac asupra țării în sine”, a explicat pentru Foreign Policy Dalia Dassa Kaye, expertă în Orientul Mijlociu la Centrul Burkle pentru Relații Internaționale de la Universitatea din California, Los Angeles.

Alți analiști au exprimat opinii similare. Ceea ce face ca lovitura de luni să fie „una escalatorie și fără precedent”, a spus pentru Washington Post Arash Azizi, analist și istoric iranian, e faptul că „clădirea în care Zahedi și colegii săi au fost loviți este deținută de Iran și se află lângă ambasadă”.

„Zahedi avea o poziție de putere enormă”

Zahedi era un lider important pentru acțiunile Iranului în regiune. El juca un rol-cheie pentru relația dintre Iran și gruparea libaneză Hezbollah, susținută și finanțată de Teheran, potrivit oficialilor americani.

Departamentul Trezoreriei americane, care l-a sancționat pe Mohammad Reza Zahedi în 2010, a afirmat că acesta „a acționat ca agent de legătură cu Hezbollah și serviciile de informații siriene și ar fi fost însărcinat cu garantarea transporturilor de arme către Hezbollah”.

Zahedi era un lider de rang înalt în cadrul Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, care a fost, de asemenea, desemnată de Departamentul de Stat al SUA drept organizație teroristă.

„Forța Quds este una dintre principalele organizații ale regimului iranian responsabile pentru desfășurarea de activități letale secrete în afara Iranului, inclusiv operațiuni asimetrice și teroriste”, potrivit Centrului Național de Contraterorism al SUA (NCTC).

Rolul lui Zahedi a fost de altfel recunoscut implicit de Hezbollah. Într-o declarație după atac, gruparea libaneză l-a elogiat pe comandantul iranian, avertizânjd în același timp că „această crimă nu va trece fără ca inamicul să primească pedeapsa și răzbunarea”.

Trăgând linie, moartea lui Zahedi reprezintă una dintre cele mai puternice lovituri pentru puternicul IRGC de la momentul din 2020, când un atac american l-a ucis pe Qassem Suleimani, șeful Forței Quds, care se ocupă de operațiunile militare și de informații externe ale Iranului.

„Zahedi avea o poziție de enormă putere”, a explicat pentru Foireign Policy Charles Lister, expert în antiterorism la Middle East Institute. „El era omul de bază pentru tot ceea ce făceau IRGC și Forța Quds în Siria și Liban, cu ani în urmă”.

Asta include livrarea secretă de arme din partea Iranului către Hezbollah.

„Va exista un răspuns iranian în forță”

Observatorii conflictului din Orientul Mijlociu consideră că atacul de luni ar putea avea un efect puternic de escaladare.

Din punctul de vedere al Iranului, nu numai că a pierdut un comandant important în regiune, dar a suferit această pierdere în urma unei lovituri pe teritoriul său suveran. Prin urmare, „ne aflăm într-un moment periculos”, a avertizat Azizi, istoricul iranian, pentru Washington Post.

„Fără îndoială că va exista un răspuns iranian în forță”, a subliniat și Lister, expertul în antiterorism. „Care este acesta, ce formă va lua, este încă o întrebare deschisă în acest moment”, a adăugat el.

Oficialii se așteaptă la același lucru, într-un moment în care regiunea este deja agitată de tensiuni și conflicte de intensitate redusă din cauza războiului dintre Israel și Hamas.

Pe baza comportamentului din trecut al Teheranului, opțiunile sale ar putea include acțiuni care să aducă Israelul și Iranul mai aproape de un război direct - cum ar fi un atac direct cu rachete asupra Israelului.

O altă variantă ar putea fi acțiunile indirecte, spre exemplu atacuri mai puternice sau mai frecvente asupra Israelului de către diversele grupuri aliate ale Teheranului din regiune.

O altă perspectivă îngrijorătoare ar fi ca Iranul să dea undă verde milițiilor aliate din Siria și Irak pentru a relua loviturile asupra trupelor și bazelor militare americane din aceste țări.

Astfel de atacuri s-au diminuat la începutul lunii februarie după o serie de lovituri aeriene americane care au vizat milițiile locale susținute de Iran.

Potrivit site-ului Axios, Washingtonul a informat Teheranul că nu a fosat implicat în atac și că nu știa nimic despre pregătirea acestuia, în avans. Oficialii iranieni au declarat însă că consideră SUA răspunzătoare.

Un alt potențial scenariu - cel mai rău, potrivit unor analiști - este o ripostă iraniană care să transforme conflictul dintre Israel și Hezbollah într-un război în toată regula.

Eforturile de dezamorsare a tensiunilor dintre Israel și Hezbollah de-a lungul graniței sudice a Libanului au eșuat până acum, transformând frontiera într-un potențial punct major de conflict.

Un efect de descurajare

Alți analiști au speculat că atacul din Damasc a reflectat convingerea Israelului că o astfel de acțiunea va avea un efect de descurajare.

Jon Alterman, de la think tank-ul CSIS din Washington, a declarat pentru Reuters că Israelul consideră probabil că riscă un conflict mai amplu, în lipsa unei astfel de demonstrații de forță.

„Israelienii sunt convinși că, dacă vor încerca să fie reținuți, amenințarea va crește și nu se va diminua”, a spus el. „Ei sunt convinși că, atâta timp cât fac așa ceva periodic, adversarii lor vor fi descurajați", a explicat acesta.

Teheranul, care de la începutul războiului din Gaza a dorit să evite o escaladare regională, a fost până acum reticent în a se confrunta direct cu Statele Unite și Israelul, preferând să vizeze ținte simbolice pentru a-și liniști publicul intern.