Ministrul israelian fără portofoliu Benny Gantz, membru al Cabinetului de Război, care miercuri a cerut în premieră convocarea alegerilor anticipate, îşi consolidează avantajul clar în faţa premierul Benjamin Netanyahu în ultimul sondaj de opinie, în timp ce continuă războiul împotriva mişcării Hamas în Fâşia Gaza, relatează vineri agențiile EFE și Agerpres.

Benny GantzFoto: Menahem Kahana / AFP / Profimedia Images

Benny Gantz, fost şef al Statului Major şi fost ministru al apărării, era înainte de război unul din liderii opoziţiei şi a condus partidul de centru-dreapta Unitatea Naţională. Dar după ce a început războiul cu Hamas în octombrie 2023 el a intrat în guvernul de urgenţă şi este unul dintre cei trei membri cu drept de vot în Cabinetul de Război, împreună cu Netanyahu şi cu ministrul apărării Yoav Gallant.

Potrivit unui sondaj publicat vineri de cotidianul israelian Maariv, partidul lui Gantz ar obţine în parlament (Knesset) 32 din cele 120 de mandate, cu unul mai puţin faţă de cele dintr-un sondaj similar precedent, însă peste cele 12 pe care le deţine la ora actuală în legislativ, şi ar putea forma o coaliţie de guvernare împreună cu alte formaţiuni.

Pentru prima dată de la începutul războiului, Benny Gantz a pledat miercuri pentru alegeri anticipate, în faţa nevoii de a „menţine unitatea” şi de a se „recăpăta încrederea” în guvern. „Trebuie să convenim o dată pentru alegeri în septembrie, aproximativ la un an de la începutul războiului”, a declarat el, răspunsul partidului Likud al premierului Netanyahu fiind acela că alegerile anticipate „ar conduce la paralizie şi diviziune”.

Partidele de dreapta şi extremă dreapta care formează actuala coaliţie de guvernare ar obţine conform acestui sondaj recent 44 de mandate parlamentare, sub cele 64 obţinute la ultimele alegeri din noiembrie 2022.

În schimb, un amalgam de partide de toate orientările care formează în prezent opoziţia, şi care în 2021 s-au unit pentru a-l înlătura pe Netanyahu de la putere, ar obţine 66 de mandate, faţă de 71 în sondajul anterior efectuat în luna precedentă. Această scădere este cauzată de faptul că partidul Noua Speranţă, condus de fostul ministru Guideon Saar, care a părăsit partidul Likud în urma unor divergenţe cu Netanyahu, s-a disociat de alianţa cu Unitatea Naţională a lui Gantz.

Ultimul sondaj mai arată că partidul Yesh Atid, al actualului lider al opoziţiei, centristul Yaid Lapid, ar obţine în Knesset 15 mandate, în timp ce formaţiunea Likud a lui Netanyahu ar coborî la 17 mandate, faţă de 35 câte are în prezent.