Casa Albă a organizat marți seară o cină discretă pentru a marca Ramadanul, luna sfântă a musulmanilor, după ce unii dintre invitați au refuzat să participe din cauza frustrărilor și furiei față de neputința administrației președintelui Joe Biden de a tempera acțiunile Israelului din Fâșia Gaza, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Președintele Biden s-a întâlnit cu lideri ai comunității musulmane înainte de a lua iftar, masa luată în fiecare seară, de către musulmani după apusul soarelui în timpul postului din luna Ramadan, în cerc restrâns cu oficiali musulmani de rang înalt din administrația sa.

„Președintele Biden va găzdui o întâlnire cu liderii comunității musulmane pentru a discuta importanța comunității”, a declarat marți Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, explicând că acești lideri vor avea mai degrabă o întâlnire cu Biden, decât o cină.

Casa Albă „a ajustat formatul” pentru a răspunde dorințelor comunității musulmane, a mai justificat ea.

Unul dintre participanți, dr. Thaer Ahmad, un medic de urgențe care a petrecut cel puțin 3 săptămâni în Gaza, a declarat pentru CNN că a părăsit întâlnirea de marți înainte ca ea să se încheie.

„Din respect pentru comunitatea mea, din respect pentru toate persoanele care au suferit și care au fost ucise, a trebuit să ies din întâlnire”, a declarat Ahmad, adăugând că a fost singurul american cu origini palestiniene care a fost invitat și că Biden „nu a răspuns la prea multe”.

„El a spus de fapt că a înțeles, iar eu am plecat”, a declarat medicul pentru CNN.

Musulmanii din Statele Unite își retrag sprijinul pentru Biden

Agenția Reuters notează că evenimentul de acum face un contrast puternic cu evenimentul organizat în mai anul trecut de Casa Albă pentru a marca Ramadanul. Biden a găzduit atunci o recepție cu ocazia Eid al-Fitr, sărbătoarea care marchează încheierea Ramadanului, la care au participat zeci de persoane care l-au aplaudat pe Biden la Casa Albă în timp ce el a spus mulțimii: „Aceasta este casa voastră”.

Printre membrii musulmani ai Congresului care au participat la recepția de anul trecut s-au numărat legiuitoarele democrate Ilhan Omar și Rashida Tlaib, care acum sunt printre cele mai virulente critice ale politicii lui Biden față de Israel și Fâșia Gaza.

Emgage Action, un grup pentru drepturile musulmanilor din SUA, a declarat că a refuzat invitația de marți, justificându-și decizia prin „continuarea ajutorului militar necondiționat către Israel”, despre care organizația afirmă că a produs „o catastrofă umanitară de proporții epice”.

Organizațiile musulmane din Statele Unite, dar și activiși ai Partidului Democrat, l-au somat pe Biden încă din data de 31 octombrie a anului trecut să obțină o încetare a focului în Fâșia Gaza, amenințând că în caz contrar îi vor retrage sprijinul pentru alegerile prezidențiale de anul acesta.

Într-o scrisoare deschisă intitulată „Ultimatum pentru încetarea focului 2023”, liderii musulmani s-au angajat să mobilizeze alegătorii musulmani pentru a „refuza să susţină, să sprijine sau să voteze orice candidat care susţine ofensiva israeliană împotriva poporului palestinian”.

Israelul a ignorat cererile lui Joe Biden pentru un armistițiu de Ramadan

În pofida unei încetări limitate a focului care a permis intrarea de ajutoare umanitare în Gaza și eliberarea unor ostatici israelieni, încheierea unui armistițiu între Hamas și Israel pare acum aproape la fel de îndepărtată ca în urmă cu jumătate de an.

Situația este una extrem de delicată pentru Biden, care se bazează pe un vot puternic al minorităților la alegerile prezidențiale din noiembrie.

El a încercat să pună presiuni suplimentare pe Israel, anunțând pe 27 februarie încheierea probabilă a unui armistițiu în Fâșia Gaza pe perioada Ramadanului, deși guvernul lui Benjamin Netanyahu nu confirmase nimic în acest sens la momentul respectiv.

Câteva zile mai târziu, pe 2 martie, el a schimbat ușor tonul, afirmând că speră la încheierea unui armistițiu până la începerea lunii sfinte a musulmanilor. În cele din urmă Ramadanul a început pe 10 martie fără niciun acord de încetare a focului. Ramadanul urmează să se încheie peste câteva zile, în data de 9 aprilie.

Pe 25 martie SUA nu s-a mai folosit de dreptul de veto pentru a bloca în Consiliul de Securitate al ONU o nouă rezoluție care cerea încetarea focului în Fâșia Gaza, după ce a făcut acest lucru în mod repetat din data de 7 octombrie a anului trecut.

Israelul a ignorat rezoluția ONU și și-a continuat operațiunile militare.