Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni seara că Israelul îşi va înceta operaţiunile militare împotriva Hamas în Fâşia Gaza în timpul Ramadanului, în cadrul unui armistiţiu în curs de negociere, informează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Joe Biden si Benjamin NetanyahuFoto: White House Photo / Alamy / Profimedia Images

„Se apropie Ramadanul şi există un acord cu israelienii conform căruia ei nu se vor angaja în operaţiuni în timpul Ramadanului, pentru a ne lăsa timp să scoatem toţi ostaticii” deţinuţi de Hamas, a declarat Biden într-un interviu pentru televiziunea americană NBC News.

Egiptul, Qatarul, SUA, Franţa şi alte ţări încearcă să negocieze de mai multe săptămâni un nou armistiţiu între Israel şi Hamas. „Am speranţa ca până lunea viitoare vom avea un armistiţiu”, a mai declarat preşedintele american luni seara la New York în timpul unei deplasări.

„Consilierul meu pentru securitate naţională îmi spune că suntem aproape, (însă) aceasta nu s-a făcut încă", a nuanţat Biden.

Un responsabil israelian a confirmat pentru site-ul Ynet, sub acoperirea anonimatului, că „tendinţa este pozitivă” în condițiile în care guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu nu a făcut deocamdată niciun anunț oficial în acest sens.

Joe Biden avertizează Israelul că riscă să piardă „susținerea întregii lumi”

Potrivit unei surse din cadrul Hamas, discuţiile vor viza un armistiţiu de şase săptămâni, asociat cu eliberarea de ostatici deţinuţi de Hamas şi a unor prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel, precum şi cu intrarea în Gaza a unei importante cantităţi de ajutor umanitar.

În interviul său pentru NBC, Joe Biden a apreciat că un asemenea acord „ne dă timp să începem să avansăm în direcţii pe care numeroase ţări arabe sunt gata să le adopte” în termeni de normalizare a relaţiilor cu Israelul. „Cred că dacă vom obţine acest armistiţiu temporar, vom putea merge într-o direcţie ce ne va permite să schimbăm dinamica”, a adăugat preşedintele american.

Israelul s-a „angajat” să evacueze părţi importante din Rafah înainte de „a elimina restul (mişcării islamiste) Hamas”, a subliniat Joe Biden.

Însă el a atenţionat că „singurul mod pentru Israel de a supravieţui” este de a ajunge la un acord care să garanteze „pacea şi securitatea pentru israelieni şi palestinieni”.

Într-un context de tensiuni în creştere cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Biden a atenţionat că dacă Israelul va continua cu „guvernul său incredibil de conservator... el va pierde susţinerea întregii lumi”.