Premierul israelian Benjamin Netanyahu a oferit marți după-amiaza o primă reacție cu privire la lovitura IDF care a ucis 7 lucrători ai World Central Kitchen (WCK) în Fâșia Gaza, printre care 4 străini, afirmând că incidentul a fost tragic și neintenționat, relatează Reuters și The Times of Israel.

Netanyahu s-a întâlnit cu militarii Foto: Avi Ohayon/Israel Gpo / Zuma Press / Profimedia

„Din păcate, în ziua anterioară a existat un caz tragic în care forțele noastre au lovit neintenționat oameni nevinovați în Fâșia Gaza”, a declarat el în timp ce părăsea spitalul din Ierusalim unde a fost operat pentru hernie.

El a adăugat că astfel de incidente „se întâmplă în război” și a declarat că Israelul va investiga „corect” cazul „până la sfârșit”.

„Suntem în contact cu guvernele [străine] și vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla”, a dat asigurări premierul israelian.

Comentariile sale vin după ce mai devreme în cursul zilei de marți viceamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al forțelor armate israeliene, declarat că a vorbit cu fondatorul WCK, celebrul bucătar spaniol Jose Andres, și i-a transmis acestuia condoleanțe pentru tragedie.

„Analizăm incidentul la cele mai înalte niveluri pentru a înțelege circumstanțele a ceea ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat”, a declarat Hagari. El a lăudat totodată organizația caritabilă, despre care a amintit că le-a venit în ajutor și israelienilor care și-au abandonat locuințele în urma atacului sângeros lansat de Hamas pe 7 octombrie anul trecut.

World Central Kitchen își suspendă operațiunile în Gaza după lovitura israeliană

Andres, care a înființat WCK în 2010, când a trimis bucătari și alimente în Haiti după un mare cutremur, a spus că are inima frântă și că este îndurerat pentru familiile și prietenii celor care au murit.

„Guvernul israelian trebuie să oprească aceste omoruri fără discernământ. Trebuie să înceteze să restricționeze ajutorul umanitar, să înceteze să ucidă civili și lucrători umanitari și să înceteze să folosească alimentele ca armă. Nu mai trebuie să se piardă vieți nevinovate", a spus el în comentarii publicate pe rețelele de socializare.

„Acesta nu este doar un atac împotriva WCK, ci și un atac împotriva organizațiilor umanitare care acționează în cele mai grave situații, în care alimentele sunt folosite ca armă de război", a declarat și Erin Gore, director executiv al World Central Kitchen. „Așa ceva este de neiertat”, a adăugat organizația.

WCK a anunțat că își întrerupe imediat operațiunile din regiune și că va lua în curând decizii cu privire la viitorul activităților sale. WCK livrează ajutoare alimentare și pregătește mese pentru persoanele aflate în dificultate. Luna trecută, WCK a spus că a servit peste 42 de milioane de mese în Gaza pe parcursul a 175 de zile.

WCK a fost implicat în primul transport de ajutoare către Gaza prin intermediul unui coridor maritim prin Cipru, în luna martie. Un al doilea transport maritim de ajutoare WCK, de 332 de tone, a ajuns în Gaza la începutul acestei săptămâni.

„Avem inima frântă şi suntem profund tulburaţi de atac”, a declarat pe „X” și purtătoarea de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Washington, Adrienne Watson. „Lucrătorii umanitari trebuie să fie protejaţi pentru că ei aduc un ajutor de care (palestinienii) au disperată nevoie, iar noi îndemnăm Israelul să ancheteze prompt cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat ea.

Lucrătorii uciși au fost de naționalitate palestiniană, australiană, poloneză și britanică, în timp ce o altă victimă a fost un cetățean al SUA și Canada.