Cetățeni din Australia, Marea Britanie și Polonia se numără printre cele șapte persoane de la organizația umanitară World Central Kitchen (WCK) a celebrului bucătar Jose Andres care au fost ucise luni într-o lovitură aeriană israeliană în centrul Fâșiei Gaza, a anunțat ONG-ul, potrivit Reuters.

Palestinian din Gaza cu un pachet alimentar de la ONG-ul World Central KitchenFoto: Mohammed ABED / AFP / Profimedia

Lucrătorii, printre care se aflau și palestinieni și un cetățean cu dublă cetățenie din Statele Unite și Canada, călătoreau în două mașini blindate inscripționate cu logo-ul WCK și un alt vehicul, a precizat organizația umanitară într-un comunicat.

În ciuda coordonării mișcărilor cu Forțele de Apărare israeliene, convoiul a fost lovit în momentul în care părăsea depozitul său din Deir al-Balah, după ce descărcase peste 100 de tone de ajutoare alimentare umanitare aduse în Gaza pe mare, a spus WCK.

Reacția ONG-ului: „Așa ceva este de neiertat”

„Acesta nu este doar un atac împotriva WCK, ci și un atac împotriva organizațiilor umanitare care acționează în cele mai grave situații, în care alimentele sunt folosite ca armă de război", a declarat Erin Gore, director executiv al World Central Kitchen. „Așa ceva este de neiertat”, a adăugat organizația.

Armata israeliană a spus că face o analiză amănunțită de la cel mai înalt nivel pentru a înțelege circumstanțele a ceea ce a spus că a fost un incident tragic.

„Forțele de apărare israeliene depun ample eforturi pentru a permite livrarea în siguranță a ajutorului umanitar și au colaborat îndeaproape cu WCK în eforturile lor vitale de a furniza alimente și ajutor umanitar populației din Gaza", a adăugat aceasta.

Andres, care a înființat WCK în 2010, când a trimis bucătari și alimente în Haiti după un mare cutremur, a spus că are inima frântă și că este îndurerat pentru familiile și prietenii celor care au murit.

„Guvernul israelian trebuie să oprească aceste omoruri fără discernământ. Trebuie să înceteze să restricționeze ajutorul umanitar, să înceteze să ucidă civili și lucrători umanitari și să înceteze să folosească alimentele ca armă. Nu mai trebuie să se piardă vieți nevinovate", a spus el pe rețelele de socializare.

Gruparea islamistă Hamas a afirmat într-un comuniat că atacul a avut ca scop terorizarea lucrătorilor agențiilor umanitare internaționale, descurajându-i de la misiunile lor.

World Central Kitchen își suspendă activitatea

„Avem inima frântă și suntem profund tulburați de lovitura care a ucis lucrătorii umanitari WCKitchen în Gaza", a scris pe rețelele de socializare purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson. „Lucrătorii umanitari trebuie să fie protejați în timp ce livrează ajutoare de care este nevoie disperată și îndemnăm Israelul să investigheze rapid ceea ce s-a întâmplat", a adăugat ea.

WCK a anunțat că își întrerupe imediat operațiunile din regiune și că va lua în curând decizii cu privire la viitorul activităților sale. WCK livrează ajutoare alimentare și pregătește mese pentru persoanele aflate în dificultate.

Luna trecută, WCK a spus că a servit peste 42 de milioane de mese în Gaza pe parcursul a 175 de zile.

WCK a fost implicat în primul transport de ajutoare către Gaza prin intermediul unui coridor maritim prin Cipru, în luna martie. Un al doilea transport maritim de ajutoare WCK, de 332 de tone, a ajuns în Gaza la începutul acestei săptămâni.

De la începerea operațiunilor în 2010, organizația a livrat alimente pentru comunitățile afectate de dezastre naturale, pentru refugiații de la granița cu SUA, pentru personalul medical în timpul pandemiei COVID-19 și pentru cei prinși în războaiele din Ucraina și Gaza.