​Un grup de hackeri anti-Kremlin a furat, după moartea lui Alexei Navalnîi, o bază de date a persoanelor deținute în Rusia, care conținea sute de mii de nume, ei sperând că aceasta poate fi folosită pentru a culege mai multe informații despre cum a murit disidentul rus, scrie The Kyiv Independent, citând CNN.

Alexei Navalnii in inchisoareFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Grupul de hackeri susține că documentul include adresele de e-mail și numerele de telefon ale celor deținuți și ale rudelor acestora de la colonia arctică în care liderul opoziției ruse a murit pe 16 februarie.

Hackerii au declarat pentru CNN că împărtășesc datele „în speranța că cineva îi poate contacta și poate ajuta la a se afla ce s-a întâmplat cu Navalnîi”.

De asemenea, susțin că au accesat magazinul online de unde familiile pot cumpăra alimente pentru rudele lor încarcerate, scăzând prețul articolelor la doar o rublă.

Navalnîi, principalul adversar politic al lui Putin, a murit pe 16 februarie într-o colonie penală din orașul rus Kharp.

Consiliul Uniunii Europene a sancționat 33 de persoane și două entități pentru moartea sa, iar principalul diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat că „uciderea lentă” a lui Navalnîi de către „regimul de la Kremlin” este o „reamintire dură a nesocotirii totale (a regimului) față de viața umană”.

Liderii din întreaga lume l-au indicat pe Putin ca fiind vinovat pentru moartea lui Navalnîi. Rămâne neclar dacă condițiile dure ale închisorii i-au cauzat moartea sau dacă a fost ucis intenționat, notează The Kyiv Independent.

Citește și: