​Mama opozantului rus Alexei Navalnîi a anunțat că autoritățile ruse i-au respins un proces împotriva coloniei penale din Arctica în care acesta a murit în februarie. Autoritățile au respins procesul deoarece nu a depus el însuși plângerea, a declarat joi un aliat al lui Navalnîi, citat de Reuters.

Sicriul lui Alexei Navalnîi este transportat spre cimitir după o slujbă scurtă la o biserică din MoscovaFoto: AP / AP / Profimedia

Familia și susținătorii lui Navalnîi l-au acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că l-a ucis pe opozantul rus, un lucru pe care Kremlinul l-a respins cu vehemență.

Acum, nici penitenciarul în care acesta a murit nu mai poate fi tras la răspundere.

Ivan Jdanov, un fost consilier al lui Navalnîi, a declarat că instanța din micul oraș Labitnangi, aflat în apropiere de colonia penală, a respins acțiunea pe motiv că reclamantul trebuie să fie Navalnîi însuși.

„Alexei a intentat procese de mai multe ori pentru neasigurarea asistenței medicale în coloniile penale”, a scris Jdanov pe aplicația Telegram. „Acum că a fost ucis, ei resping cererea familiei sale cu un limbaj batjocoritor”, a spus el.

Văduva lui Navalnîi a declarat joi că instanța a respins procesul, deoarece asta ar fi însemnat dezvăluirea unor înregistrări video și a altor informații despre circumstanțele morții sale.

Autoritățile ruse au declarat că Navalnîi și-a pierdut cunoștința și a murit pe 16 februarie, după o plimbare în afara închisorii, unde își ispășea o pedeapsă de trei decenii.

Echipa lui Navalnîi a declarat ulterior că certificatul de deces a precizat că acesta a murit din cauze naturale.

Mama sa, Liudmila Navalnaia, a călătorit în orașul arctic Salekhard, situat la 2.000 km de Moscova, la scurt timp după moartea sa, și a declarat că anchetatorii au refuzat să elibereze corpul fiului ei de la o morgă locală.

Autoritățile au cedat în cele din urmă și multe mii de oameni s-au aliniat în perimetrul bisericii pentru scurta ceremonie funerară a acestuia la Moscova, apoi s-au îndreptat spre cimitir pentru a depune flori, sfidând astfel avertismentele Kremlinului împotriva adunărilor mari.