Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, de extremă dreapta, a afirmat joi că va înainta planuri pentru construirea de noi aşezări în Cisiordania în urma unui atac comis în aceeaşi zi în apropiere de Ierusalim, scrie cotidianul Times of Israel, preluat vineri de dpa și Agerpres.

Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich și premierul Benjamin NetanyahuFoto: RONEN ZVULUN / AFP / Profimedia

Comisia responsabilă cu autorizarea construirii de locuinţe pentru colonişti se va întruni în acest scop în zilele următoare. Decizia de a înainta planurile pentru mai mult de 3.000 de noi unităţi locative a fost luată la o reuniune la care, pe lângă Smotrich, au luat parte premierul Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant şi ministrul afacerilor strategice Ron Dermer, scrie publicaţia.

Smotrich a spus că decizia este un răspuns la un atac petrecut joi pe o autostradă în apropiere de Ierusalim, în urma căruia un israelian a murit şi alţi câţiva au fost răniţi. Poliţia a declarat că trei atacatori au fost împuşcaţi mortal la locul atacului.

Potrivit serviciului de securitate internă Shin Bet, aceştia erau trei palestinieni din Bethlehem, Cisiordania.

„Fie ca orice terorist care plănuieşte să ne facă rău să ştie că ridicarea unui deget asupra cetăţenilor israelieni va fi întâmpinată cu o lovitură mortală şi distrugere, pe lângă accentuarea strânsorii noastre eterne asupra întregului Pământ al lui Israel”, l-a citat Times of Israel pe Smotrich.

Ministrul a numit această decizie „un răspuns sionist adecvat”, adaugă publicaţia.

Intensificare a violențelor în Cisiordania, teritoriul palestinian controlat de Israel

Situaţia de securitate s-a deteriorat semnificativ în Cisiordania de la declanşarea războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, în urma atacului sângeros efectuat de organizația teroristă pe teritoriul israelian.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene de la Ramallah, 384 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania în acest timp, în operaţiuni militare israeliene, ciocniri cu forţele de securitate israeliene sau în propriile atacuri.

Ultimele luni au fost marcate şi de o creştere a violenţelor coloniştilor împotriva palestinienilor. Israelul a preluat controlul în Cisiordania şi Ierusalimul de Est în 1967, în urma Războiului de Şase Zile.

În prezent, acolo trăiesc în jur de 700.000 de colonişti israelieni şi 3 milioane de palestinieni. Palestinienii revendică teritoriile pentru un stat independent cu Ierusalimul de Est, majoritar arab, drept capitală.

Unele state, inclusiv SUA, aliatul Israelului, au impus sancţiuni împotriva unor colonişti israelieni acuzaţi de violenţe contra civililor palestinieni în Cisiordania.

Guvernul de la Washington se opune de asemenea extinderii coloniilor israeliene în Cisiordania iar administrația președintelui Joe Biden și-a intensificat recent presiunile puse pe cabinetul lui Netanyahu pentru a pune capăt operațiunii militare din fâșia Gaza.

Te-ar putea interesa și: